Summa sidvisningar

tisdag 29 juni 2010

Trädgårdsterapi

Vecka 15

Då var det dags att gå tillbaka till skolan igen. Det kändes på ett sätt skönt i och med att man får lite mer sovmorgon och kortare dagar när man går i skolan, men ångesten inför examensarbetet var stor! På måndagen hade vi inga lektioner, men jag och Emmy kände oss stressade så vi beslöt att träffas en stund ändå. Vi åt lunch på cafét vid skolan och pratade om hur vi skulle lägga upp examensarbetet. Jag ville att vi skulle byta ämne till att skriva om grön rehabilitering och det tyckte Emmy också kändes som en bra idé. Vi gick och pratade med vår handledare Bia om det och hon sa att det var två andra som skrev om det men att det inte gjorde något. Vi skrev alltså en ny planeringsrapport och bokade handledningstid till nästa dag.

På tisdagen hade vi en heldag i skolan som började med hälso- och sjukvårdsadministration. Det blev en ganska slapp förmiddag när alla fick berätta om hur det hade varit på LIA:n. Det verkade som om de flesta i klassen redan fått jobb eller något erbjudande om det i alla fall. På eftermiddagen hade vi handledning och visade vår planeringsrapport för Bia och Marianne. Den blev inte slaktad som första gången vi visade planeringsrapporten, men de hade en del synpunkter som vanligt. Vi pratade också med de andra som skrev om grön rehabilitering och de tyckte att det var okej att vi också skrev om det. Efter skolan skulle jag cykla hem och när jag kom till Korsvägen kändes cykeln plötsligt väldigt konstigt. Det visade sig att jag hade kört på en glasbit och fått punka på däcket =(. Varför måste folk slänga glas på cykelbanan??? Lämnade in cykeln hos första bästa cykelverkstad och blev därför rånad på 600 kr.

På onsdagen blev det också en heldag i skolan som började med arbetspsykologi. Vi hade fått ut instuderingsfrågor inför tentan innan vi gick på LIA, men det visade sig vara fel frågor. Vilken tur att jag är slapp och inte hade gått igenom frågorna! På eftermiddagen skulle vi börja samla in fakta till examensarbetet och vi ville boka in oss på en rundvandring på Gröna Rehab i Lilla Änggården. Ingen svarade när vi ringde så vi beslöt oss för att åka dit. När vi kom till Botaniska sa de att man inte fick gå dit och störa utan var tvungen att avtala tid. Vi pratade in på telefonsvararen att vi ville komma på fredagen. Vi hittade i alla fall lite information i deras bokhandel där vi köpte en folder och hittade en bok om trädgårdsterapi som vi skulle försöka hitta på biblioteket. Efter skolan var jag och klippte mig hos en ny frisör som var jättebra och faktiskt ganska billig om man var student. Frisersalongen heter CUT och ligger ungefär vid Getebergsäng spårvagnshållplats. De kan jag rekommendera.

På torsdagen började vi med att besöka Statsbiblioteket och leta efter boken om trädgårdsterapi. Det var inte lätt att hitta den. Vi fick gå till Universitetsbiblioteket och sedan till ytterligare ett bibliotek vid Sahlgrenska innan vi fick tag i den, men det var det värt. Efter lunch hade vi handledning med lärarna igen. Det visade sig att de andra två som skriver om trädgårdsterapi var väldigt upprörda över att vi också skulle skriva om det. Tråkigt att de inte sagt något till oss om det, tyckte vi. Vi bestämde oss i alla fall för att ändra vårt arbete en gång till och skriva om stressrehabilitering. På så sätt kunde vi också skriva om Gröna Rehab utan att göra ett likadant arbete som de.

På fredagen var vi på studiebesök på Gröna Rehab. Det var väldigt trevligt och vi fick mycket bra information. Det jobbiga var att det hela drog ut på tiden och jag var jättehungrig. När vi var på Gröna Rehab ringde chefen på Ortopeden för att meddela min lön. Fick ett förslag på 17000 vilket inte ens är ingångslön! Jag upplyste henne om att ingångslönen låg på 17500 och då fick jag det i erbjudande. Det var ju ingen höjdarlön. Jag bad att få fundera på saken.



På lördagen fick jag själv chansen att ägna mig åt lite trädgårdsterapi. Vi hade städdag på golfen och jag och Linda åkte iväg och köpte en massa blommor som vi skulle plantera i stora krukor på golfbanan. Tyvärr var det för kallt för de flesta blommor så det fick endast bli penséer och bellisar. Vi lyckades i alla fall komponera ett antal vackra blomkrukor tillsammans med Bernie. På kvällen var jag, Ponta och Karin bjudna på middag i Kållered hos Gilbert och Anita. Det blev en mycket trevlig kväll med väldigt god mat inspirerat av Halv 8 hos mig.

På söndagen åkte jag och Ponta ner till Varberg för att sällskapa mamma som varit själv hela helgen då pappa var iväg någonstans och åkte skidor. Vi bjöd ut henne på Sakura Thai, men den restaurangen var verkligen en besvikelse. Beställde trerättersmiddag som de hade på menyn. Soppan man fick till förrätt var så stark att varken jag eller mamma kunde äta upp. Huvudrätten var heller inte mycket att hänga i julgranen. Efterrätten var okej. Men där blir det nog inte middag någon mer gång. Dessutom hade de öppet ytterdörren så man fick frysa hela middagen. På kvällen kom pappa hem och vi var med och tittade på när han spelade innebandy med Gothia. Det var rätt kul, men Gothia hade ingen chans mot det mycket yngre laget som de mötte.

söndag 13 juni 2010

Sista LIA-veckan

Vecka 14

På Annandagen var det dags att resa hem från Tyskland. Det var inte lätt att få ner all packning i resväskan. Jag och Ponta hade köpt lite vin när vi varit och handlat på en stormarknad och sedan hade vi vunnit en hel del vin på tävlingen också. Fick pussla en hel del och slå in vinflaskorna i kläder för att få plats i väskan och till slut gick den att stänga. När vi checkade ut från hotellet kom hotellägaren och gav oss en flaska vin i avskedspresent. Precis vad vi behövde! Vi skulle tyvärr inte flyga hem förrän halv åtta på kvällen så vi hade en lång dag framför oss. Vi beslöt oss för att stråla samman med de andra svenskarna i Frankfurt och åka upp i ett jättehögt tv-torn där man kunde äta lunch. När vi kom dit visade det sig att det numera var stängt för allmänheten. Det fanns inte mycket annat att göra än att bege sig till flygplatsen. När vi skulle checka in väskorna hade jag 6 kg övervikt och Ponta 2 kg. Som tur var fick jag lägga lite saker i Jonsons väska och vi slängde även några öl och en flaska vin. Det hade varit mycket dyrare att betala för övervikt än vad vinet kostade. Vi gjorde ett nytt försök och Ponta klarade sig medan jag hade 2 kg övervikt, men som tur var lät de det gå. Vi gick och åt lunch på flygplatsen och gick i affärer lite. Väntan blev inte så lång som befarat och resan hem gick utmärkt.

På tisdagen skulle jag tillbaka för min sista praktikvecka på Ortopeden. Jag skulle vara på administrativa enheten denna sista vecka. På tisdagen kom Camilla på besök ifrån skolan. Det var skönt att det var någon lärare som jag gillar som kom och hälsade på. Vi hade dock inte så jättemycket att diskutera eftersom det inte varit några problem alls på LIA:n vilket ju i och för sig var bra. I stället pratade vi en hel del om examensarbetet och hon försökte peppa mig så gott hon kunde.

På torsdagen var jag hos Annelie som jobbar på inskrivningen på förmiddagen. Hon hade bland annat hand om en massa förberedelser inför operation och hon visade mig hur det arbetet gick till. Det var ganska kul. Jag fick också träffa chefen Helén. Hon berättade att de var väldigt nöjda med mig och kunde erbjuda mig ett vikariat från juni till september. Jag sa att jag skulle fundera på saken. På kvällen bakade jag två pajer som jag skulle bjuda på min sista dag på Ortopeden. Det blev en äppelpaj och en paj med jordgubbar och lime.

Min sista dag på praktiken blev väldigt trevlig. På eftermiddagen bjöd jag in de sekreterare jag jobbat mest med till lite fika. Mina pajer med vaniljvisp blev väldigt uppskattade och det var trevligt att träffa alla lite innan jag skulle sluta. Sekreterarna hade köpt en jättefin passionsblomma till mig. Efter praktiken åkte jag och Ponta iväg till Värmland för att vara där över helgen. Resan gick fint trots att vi var lite trötta.


Helgen i Värmland blev lugn och skön. Tårtmagen och Gunvor passade lilla hunden Tim som jag är väldigt förtjust i och det blev en lång promenad med honom på lördagen när det var fint väder. Annars tog vi det mest lugnt och slappade och åt god mat. Åkte hem igen på söndagen.