Summa sidvisningar

tisdag 3 januari 2017

December 2016

Första fredagen i december kom hela familjen och hämtade mig på jobbet. Mysigt!



Första helgen i december gick vi på "Jul på Liseberg". Vi lånade med oss barnens kompis Ebba också. Pontus hade vunnit ett provåkarkort så barnen och jag tog spårvagnen in.


Vi kom dit vid 14-tiden och redan då var det för lång kö för att åka "Farfars bil" som Lukas gillar. Det fick bli lite flygplan och segelbåtar i stället.


Lukas var lite frusen så vi fick ge oss efter ett par timmar. Dagen därpå var det soligt och fint vinterväder. Lukas och jag tog en promenad i Bifrost.

 Tittut!


En dag när killarna hade varit hos Cajja så hade de tillverkat egen fågelmat. De hade smält kokosfett och blandat med solrosfrön i muffinsformar. Fåglarna tyckte muffinsarna var jättegoda!


Andra advent var det också vackert väder och då blev det lite lekparkshäng med Ebba. När Alfons gungar vill han gärna leka den här krockleken.


På eftermiddagen kom mormor och morfar upp för att följa med på Alfons gympaavslutning. Jag hade inte varit med på gympan sedan första gången så det var jätteroligt att se vad de hade lärt sig sedan dess. De gjorde bland annat en hinderbana med olika moment. Han skulle krypa genom en tunnel...


Förberedelse för handstående.


Balansgång.


Harskutt.


Här skulle de kasta en ärtpåse i den uppochnervända plinten.


Här slår Alfons kullerbyttor.



Vi har varit jättenöjda med gympan som arrangeras av Lingförbundet och Alfons kommer att fortsätta med gympa även på vårterminen.

På första advent högg vi ju en julgran när vi var i Värmland och den har sedan stått på baksidan. Den 15:e december kunde killarna inte vänta längre! Så mysigt att få klä granen för första gången och killarna var väldigt duktiga på det.


En fredag i december hade vi julavslutning i Cajjas trädgård. De hade gjort så fint med massor med tända lyktor i trädgården. De hade gjort en liten utställning med pyssel som barnen gjort och de hade bakat bullar så att vi kunde fika tillsammans. Väldigt trevligt! Vi fick också med oss en liten portfolio med teckningar och annat som de grejat med under terminen. Vi passade samtidigt på att ge Marie och Cajja varsin julklapp och de hade också julklappar till alla barnen.



Sista helgen före jul var vi ute och lekte tillsammans med Ebba. Kyrkogården har blivit vårt nya tillhåll på helgerna för det är ett perfekt ställe för att spela Pokemon Go. Samtidigt kan barnen leka på Växthusets skolgård och intill finns det en massa brädor och sådant som barnen kan bygga koja med.


Killarna tränade på att göra pepparkakor innan vi gick hem och bakade på riktigt.


Veckan före jul skulle barnen ha gått hos Marie, men då hennes pojke blev sjuk fick barnen ta jullov lite tidigare. Jag jobbade hela veckan, men vi fick hjälp av farmor, mormor och morfar så det löste sig. Innan jul måste man ju också ta det stora julbadet.


På onsdagen före jul jobbade jag hela dagen för då skulle vi ha stormöte och sedan julbord på Gothia Towers och det ville jag ju inte missa. Mormor och morfar fick vara barnvakt då och de tog med barnen till Frölunda Torg för lite julshopping. Jag måste erkänna att jag var lite nervös för att släppa iväg barnen till Frölunda Torg med barnvakt, men det gick lysande! Julbordet var väldigt trevligt och påkostat så det blev en bra kväll.

Alfons tar ofta kort med min telefon och nu har han blivit riktigt bra på att fotografera. Den här bilden på Lukas har Alfons tagit.


Jag jobbade sista dagen den 23:e och samma eftermiddag packade vi och åkte till Varberg för att fira jul. Så skönt med semester nu! När vi kom fram tog jag och mamma en promenad i stan och tittade på den fina julbelysningen. Sedan gick vi hem och åt goda sallader från Stanton's som ju varit med i "Kniven mot strupen" för ett tag sedan. Då såg jag att de hade jättegoda sallader med chèvreost och rödbetor. Salladen visade sig vara lika god som den såg ut. På kvällen följde vi traditionen och spelade bingolotto.


Alfons hade också en lott och med lite hjälp klarade han av att spela. Han tyckte det var roligt så vi kanske spelar bingo någon mer gång. För första gången någonsin lyckades jag få bingo på en uppesittarkväll. Vann 100 kr och ringde in ett par gånger, men kom inte fram. Det blir i alla fall två nya lotter.

Mysigt att vakna i Varberg på julaftons morgon. Alfons hade sovit mellan mormor och morfar. Pontus och jag hade turats om att ha Lukas i bäddsoffan då han var hostig, så halva natten fick man sova själv i eget rum. Vi gick upp och käkade frukost. Sedan bar det av ut på stan på Pokemonjakt. Det var fint väder, men kallt och alla affärer var stängda utom Hemmakväll. Vi gick in en stund och värmde oss där och köpte lite godis. På vägen hem blev det ett stopp i lekparken. När vi kom hem var det bara att byta om och göra sig julfin. Så här fina blev vi.


Pontus och Alfons åkte och hämtade Putte för Alfons har faktiskt aldrig varit hemma hos honom och var lite nyfiken på var han bodde. Han brukar säga att Putte bor "långt långt bort". Mamma och pappa hade förberett ett jättefint julbord medan vi var ute.


Efter maten blev det lite brottning innan det var dags för Kalle Anka.


Lukas och jag tog en power nap under Kalla Anka och sedan fikade vi med pepparkakor och lussekatter som jag hade bakat.


Efter mörkrets inbrott knackade det plötsligt på dörren och in kom en livs levande tomte!


Många fina julklappar blev det. Lukas blev nog gladast för en liten fyrhjuling och Alfons gillade sina Pokemonsaker.

På julaftons kväll och åt vi risgrynsgröt och lite rester från jullunchen. Sedan gav vi oss av hemåt igen.

På juldagen var vi bjudna till Gilbert och Anita i Kållered. Även Jesper, My, Signe, Sofie och Karin var där. Det blev jullunch med efterrätt och sedan lite lekar för barnen. Här leker de gömma nyckeln och Alfons har precis hittat nyckeln.


Alla fyra barnen lekte så bra hela dagen. På eftermiddagen fikade vi och sedan blev det lite spel, lekar och dans runt granen innan det var dags att åka hem. Det är så roligt att barnen har släktingar i samma ålder tycker jag. Det är ett härligt gäng!

På annandagen jobbade Pontus och killarna och jag var hemma och tog det lugnt. De hade ju många nya saker att leka med. Här är det pussel som står på schemat då Luka fått ett i julklapp.


På tisdagen spelade vi det här roliga spelet som Alfons och Lukas fått av sina vänner sopgubbarna Tommy och Bernt. Det var lite för svårt för Lukas, men Alfons klarade av att spela det.


På eftermiddagen tog vi en promenad till biblioteket och lånade lite böcker. Det var hur lugnt som helst på bibblan. Vi hade hela barnavdelningen för oss själva så killarna kunde göra kullerbyttor och ha snöbollskrig med gosedjur i babyrummet.

På kvällen fick killarna inviga sina nya pyjamasar.


De målade också i sina nya målarböcker.


På onsdagen kom mormor och morfar på besök. Då tog vi en promenad till Mölndals Centrum och fikade på Kaffebubblan för där hade de aldrig varit med förut.


I mellandagarna gick vi på bio hela familjen. Det var första gången Lukas fick gå på bio. Vi såg Bamse och häxans dotter. Lukas skulle sitta själv först, men när han rörde sig fällde stolen ihop sig och då blev han rädd. Sedan fick han sitta i mitt knä och då gick det jättebra. Vi hade sällskap av Ulle, Elias och Sigge. Alla barnen skötte sig fint och verkade uppskatta filmen.


På nyårsafton var vi ute och lekte på förmiddagen. Barnen har hittat en massa brädor och annan bråte vid kyrkogården och av det byggde de en fin rymdraket.


På kvällen var det nyårsfirande hos Tom, Ulle, Elias och Sigge. Ponta och jag hade ansvar för förrätt och efterrätt. Så här såg menyn ut:

Förrätt: Antipastitallrik.

Huvudrätt: Nötstek med potatisgratäng och rödvinssås.

Efterrätt: Vaniljpannacotta med hallonsås.
Sigge gick och la sig ganska tidigt, men Alfons, Elias och Lukas höll sig vakna till midnatt och fick se fyrverkerierna. Det blev en trevlig kväll med mycket god mat, lite spel, lek och trevligt sällskap.