Summa sidvisningar

lördag 25 augusti 2012

Första olyckshändelsen

 Vecka 33

Veckan började illa med en smärre olycka hemma. Alfons brukar sova i vår säng när han tar sina power naps på dagtid. Ibland sover jag med honom, men den här gången hade jag gått upp och lagt baby watchern intill honom. Då brukar han ta tag i den det första han gör när han vaknar så att man kan springa upp och ta honom innan han hinner röra sig för mycket. Den här dagen gjorde han dock inte det utan jag hörde en duns från övervåningen följt av ett illvrål. Så rädd jag blev! Jag sprang upp och där låg lilleman på golvet och hade ramlat ner från sängen. Som tur var så gick det bra och han fick "bara" en bula med blåmärke i pannan. Men usch så illa det kunde ha gått! Nu får inte Alfons ligga själv i vår säng längre. Han sover ju mycket sämre i sin egen säng och brukar bara ligga där några timmar på natten innan han vill komma till oss. Först tänkte jag att nu får vi verkligen börja hårdträna att sova i egen säng, men sedan kom Ponta på en bättre idé. Vi tog loss vår tjocka madrass från sängarna under och numera ligger vi på golvet. Lite obekvämt, men det är ju säkrare för Alfons. Det är nog svårt att lära honom sova i egen säng över en natt utan man får ta det lite pö om pö.

På tisdagen började babysimmet igen. Vi gick ju nybörjarkursen Krabban i våras och nu var det dags för steg 2, nämligen Grodan. Vi gjorde sällskap dit med Asya och Daniil. Det var roligt att se att de flesta från den gamla kursen hade valt att fortsätta. Bebbarna hade vuxit och utvecklats mycket under sommaren! Nu var även proceduren i omklädningsrummet lite enklare eftersom man inte behövde ha Alfons i babyskyddet som jag hade i våras. Vi hade fått en ny simlärare som verkade bra. Den här första gången blev det bara repetition från förra kursen, men det gick jättebra. Vi gjorde tre dyk och alla gick bra! Mot slutet var Alfons lite gnällig, men det berodde nog på att han inte sovit så mycket på förmiddagen och var lite trött.

På onsdagen hade vi stämt träff med Karin, Gustav, Harry och Tyra. Det blev lite trädgårdshäng hemma hos dem och på kvällen bestämde vi oss för att åka och bada i Stensjön. Även Pontus följde med. Detta var första gången Alfons fick bada utomhus. Han tyckte nog det var lite kallt, han som är van vid 34 grader i varmvattenbassängen på Åbybadet! Men han gillade i alla fall att vara i och plaska lite. Själv tyckte jag det var hyfsat varmt i vattnet, i alla fall varmare än när vi var i Värmland och badade. Det var nog minst 20 grader så att man kunde vara i en stund.

Torsdagen blev lugn och jag passade på att besöka lekparken som ligger nära oss. Alfons fick gunga, men det tyckte han var otäckt. Konstigt, för dagen innan gungade han med glädje i Harrys gunga, men just den här babygungan var tydligen läskig. Något han däremot gillade var sandlådan! Härligt att få gräva och smutsa ner sig lite! Napp har visat sig vara en bra säkerhetsåtgärd vid sådana aktiviteter för att undvika att han äter diverse saker som han hittar i naturen.




På helgen kom mamma, pappa och Petter och hälsade på. Vi började med att äta lunch på Mr Johansson. Alltid gott! Därefter åkte vi hem till oss och tillbringade eftermiddagen på altanen. Jag hade bakat en blåbärspaj på egenplockade blåbär. Mums! Jag har kommit fram till att om man sätter ett litet barn vid ett bord med vuxna så går allas blickar till barnet hela tiden. Det kan bli lite svårt att fånga alla på kort då.


Här gick det lite bättre!


En ny svårighet som vi har fått med Alfons den senaste tiden är ovilja att ligga still på skötbordet. Det verkar som att det hör till åldern för jag har hört att flera kompisar har samma problem. Förut var det enda problemet att han ville ner och röja med händerna i blöjan, men nu går han inte ens med på att ligga på rygg när man byter blöja. Kissblöjorna har vi löst genom att börja med byxblöjor som man kan dra på när han står upp. Bajsblöjorna är däremot ett stort problem när man är ensam hemma och ska byta. Ibland har jag blivit tvungen att ta in honom i badrummet och duscha honom i badkaret, men det blir ju lite jobbigt. Någon som har något tips? Hoppas att det bara är en övergående fas. Någon gång ibland kan han dock ligga så här duktigt på skötbordet och pilla med en leksak.

tisdag 14 augusti 2012

Välling

 Vecka 32

Veckan började med en högtidsdag för det var nämligen Alfons-dagen! Trots att jag och Ponta inte brukar fira namnsdagar så blev lilleman ordentligt uppvaktad. Detta kort med ballonger fick han av mormor och morfar (och han fick även en present förra gången de sågs).


Även grannen Ulla-Britt kom över med en present till Alfons. Det var en liten sköldpadda som han ska ha i badet. Den går att skruva upp så att den simmar. Det blir kul att testa nästa gång han badar!

På kvällen var vi hos Karin och åt middag för Charlotta med familj var där även denna dag. Vi får ju passa på att träffas när tillfälle ges! De hade också en present till Alfons, en liten grön fisk. Här poserar han med sina presenter.


På tisdagen var jag och Alfons bjudna hem till Cissi, Emil och Emma på fika. Även Siri med mamma Maria och pappa Hans var där. Det var jättekul att träffa dem igen för nu var det ganska längesen vi träffade några andra föräldrar och barn. Siri hade lärt sig gå sedan förra gången. Det var kul att se! Det känns konstigt att tänka sig att Alfons också kommer att kunna gå om ett par månader. Alfons var ganska nyfiken på Emma och ville buffa på henne med huvudet. Så gjorde han även förra gången han träffade lille Elias. Det kanske är hans sätt att hälsa på andra bebisar?

På onsdagen gick Alfons och jag en lite längre promenad till loppisen i Mölndal. Jag hade rensat ur en massa böcker och cd-skivor som jag skänkte bort. Tittade även lite efter kläder till Alfons, men jag hittade faktiskt inget snyggt den här gången. Det var också lite svårt att leta eftersom jag hade Alfons i babybjörn på magen. På hemvägen stannade vi till på jobbet och tog en fika med kollegorna i paviljongen. Alfons var på sitt bästa humör och gosade bland annat med Karin som till och med fick en puss!



På fredagen var det dags för lite jobb för jag och Ponta hade tagit ett kioskpass på golfen åt Conny. Det blev fint väder framåt kvällen så det var hyfsat med folk hela tiden. Janne var också där så vi gick och köpte pizza och kollade på handbollsmatchen tillsammans i klubbstugan. Vilken match det blev! Kul! Vi kunde stänga kiosken vid 21:30 så det blev inte så farligt sent.

På lördagen gjorde vi en tur till Varberg. Det var jättefint väder och mamma och pappa hade köpt ett "solsegel" så det var skugga i större delen av trädgården. De har också inhägnad trädgård så det är lite säkrare att låta Alfons härja där. Man får bara kolla honom så att han inte äter stenar, blommor och diverse andra trevliga saker som man kan hitta i en trädgård. Efter en god fika med morbror Putte tog vi en promenad till en lekpark som ligger i närheten av mammas och pappas hus. Alfons fick prova att gunga lite.



Sedan gick vi till favvostället Campino och köpte sallader och pizza.

På söndagen hade vi tänkt ta en fixardag hemma. Dock så var det, enligt metrologerna, sommarens sista fina dag så vi bestämde oss i stället för att göra en utflykt. Det blev en tur till Gunnebo slott med Louise, Johan och Viktor. Vi hade tänkt ha picknick och gå en promenad, men det blev mestadels picknick. Mysigt!

Den här veckan har Alfons kommit på hur man sitter på knä. Detta är väldigt populärt!

Nu har vi provat att köpa en ny nappflaska till Alfons där det går lite lättare att suga. Vi hade en Mam-flaska så vi behövde bara köpa en annan napp till den. Sedan har vi provat att ge honom välling i denna flaska. Första kvällen drack han inte många klunkar, men provade i alla fall. Sedan hittade vi välling med päronsmak. Eftersom han gillar päron så tänkte vi att den kunde funka och det har gått bättre och bättre! Nu får vi i honom 1 dl välling. Han vill dock fortfarande tutta lite efteråt, men om vi kan öka vällingdosen så kanske jag kan sluta amma på kvällen.



Vad gäller sömnen så har Alfons gjort små framsteg denna vecka. Vi har lyckats med att lägga över honom i spjälsängen de flesta kvällar. Han har dock inte sovit så länge där, mellan 30 min och 3 timmar. Men han behöver inte alltid amma första gången han vaknar nu. Det kan ibland räcka att lägga över honom i vår säng. Tre nätter har han klarat sig till 4-4:30 innan han behövt amma och det är väldigt bra för att vara Alfons. Det finns kanske hopp om bättre nätter trots allt =)

onsdag 8 augusti 2012

Mera prat och mindre sömn

Vecka 31

Veckan började med en måndagskväll på Gullbergsbro då det var vår tur att sitta i kiosken. Nu börjar nog Alfons komma in i "spökåldern" när han inte kan gå till vem som helst längre. Han blev nämligen jätterädd för Reine på golfen som han träffat flera gånger förut.

Kvällen löpte på utan problem. Vädret var okej så det strömmade in folk lite då och då. Det var hela tiden några som spelade. Sista insläppet var 22 nu eftersom det var högsäsong så vi kom inte därifrån förrän 22:30. Lite sent för en liten kille, men han tog igen det och sov ända till kl 10 på tisdagen. Skönt för en trött liten mamma!

På onsdagen kom mamma och pappa upp för att hälsa på mitt i veckan då de hade semester. Vi tog en promenad och en fika i väntan på att Ponta skulle komma hem från jobbet. Sedan blev det en tur till Liseberg. Jag, Ponta och pappa körde en femkamp som blev väldigt jämn. Det slutade med att Ponta vann endast två poäng före mig och pappa kom trea. Alltihop avgjordes på sista grenen som var Balderracet. Den grenen var väldigt jämn mellan pappa och Ponta så vi fick till och med fråga personalen vem som var först. Det visade sig att det var Ponta, men det ville pappa så klart inte gå med på utan krävde målfoto, hehe. Mamma som inte gillar att tävla tog hand om Alfons i stället. Här kollar de på medan vi kör Waterball.


På torsdagen hade vi ingenting att göra så vi gick en promenad och hälsade på avdelningssekreterarna på jobbet. Det visade sig att den nyaste av avdelningssekreterarna redan sagt upp sig så nu är vi snart en man kort igen. Alla på jobbet tyckte att det hade hänt mycket med Alfons sedan förra gången vi var där och nu går allting verkligen i en rasande takt. Han är väldigt snabb på att ta sig fram och så nyfiken på allt. Allt ska han ta tag i och demolera och stoppa det i munnen. Han är också väldigt intresserad av diverse hushållsmaskiner. Här sitter han och tittar förundrat in i tvättmaskinens mystiska värld.


Tvättmaskinen och diskmaskinen är roliga, men dammsugaren tycker han inte alls om. Jag tror att den bullrar för mycket för han är lite rädd för höga ljud. Sedan kan sådana saker komma och gå lite grann. Han har en bok om ankor som kvackar om man trycker på en knapp. Denna bok tycker han om, men härom dagen var han ensam med boken och då blev han jätteledsen när han lyckades få den att kvacka!

På fredagen slutade Ponta lite tidigare och vi hade bestämt oss för att tillbringa helgen i Värmland hos Göran & Gunvor. Vi åkte vid 15-tiden då Alfons brukar ta en tupplur vid den tiden och det gjorde han. Tyvärr så vaknade han någonstans före Uddevalla och sedan blev det mistluren tills vi stannade i Bengtsfors. Det är så jobbigt när han gallskriker och gråter och man inte kan göra något för att trösta honom. När vi tagit en paus gick det lite bättre att åka och sedan var det bara en liten bit till nästa stopp som var Dals godisfabrik. Då fick han amma lite och sedan somnade han igen och sov tills vi var framme.

Göran och Gunvor hade två andra gäster där också, Berit och Kåre från Dröback. Jag och Ponta var hemma hos dem för ett par år sedan när vi gjorde en utflykt till Dröback så det var trevligt att träffa dem igen. Alfons var väldigt intresserad av katterna den här gången. Dessvärre var han lite hårdhänt mot Findus svans så Findus höll sig på avstånd resten av helgen.

Tyvärr tillbringade jag fredagsnatten med att ha ont i magen så lördagsförmiddagen spenderades i sängen. Framåt lunch mådde jag bättre så då kunde vi njuta av det fina vädret. Vi gick en promenad ner till sjön och tog årets första dopp. Det blev inte mycket mer än ett dopp för det var lite för kallt i vattnet, cirka 19 grader. Det var i alla fall skönt efteråt! Alfons fick doppa sina små händer och fötter i vattnet. Sedan kravlade han runt på den lilla strandkanten och käkade sand!



På kvällen tog Ponta Alfons i bärselen och vi gick ut på en riktig cross country skogstur för att leta svamp på det bästa kantarellstället. Alfons verkade gilla att vara ute i skogen! Vi hittade en del sommarkantareller och plockade även lite blåbär. Alfons verkar tycka om både blåbär och smultron.

På söndagen var det tyvärr redan dags att åka hem. Synd att vi inte kunde stanna lite längre! Det är så mysigt att vara där uppe på sommaren. Vi tyckte dock att det skulle passa bra att åka hem på förmiddagen för då brukar Alfons ha sitt längsta sovpass som brukar vara i 1-1.5 timme. Denna taktik fungerade ganska bra då han sov 1.5 timme. Sedan blev det lite gapigt en stund innan vi stannade i Uddevalla för att äta lunch och handla. Efter det blev det också lite skrikigt den sista etappen hem. Lite jobbigt med dessa bilresor, men vad ska man göra? Det blir nog bättre när han blir större...

På kvällen var vi bortbjudna på middag till Karin för Charlotta med familj var där. Alfons var nu ganska intresserad av sina storkusiner, Hanna och Elias. Allt som Elias lekte med ville Alfons också ha! På bilderna leker de med duplo.




Det blev en mysig kväll med mycket god mat! Synd att kusinerna bor så långt bort. Det hade varit roligt att träffa dem oftare!

Den här veckan har Alfons varit lite sämre på att sova igen. Eller rättare sagt så har han sovit ovanligt mycket på dagen (cirka 3 timmar sammanlagt) och sämre än vanligt på natten. Han har vaknat cirka 5 gånger/natt och ändå velat gå upp relativt tidigt. Det har inte heller gått att lägga honom i hans egen säng. Förmodligen skulle han sova lite bättre på natten om han sov mindre på dagen, men det är ju i princip omöjligt att hålla honom vaken när han är trött. Då blir han precis vansinnig och det är ju inget kul. Vi får hoppas på bättring framöver. Planerar också att göra ett nytt försök med välling. Den nappflaska vi provade med senast var för små bebisar och nappen var därför mycket trög vilket kanske gjorde att den var svår att suga på. Ska köpa en napp som ger ett bättre flöde så får vi se om det kan gå bättre.

En annan sak som har hänt den här veckan är Alfons har pratat mer än vanligt. Det har kommit lite nya "ord" i form av ba-ba-ba och ga-ga-ga. Roligt!