Summa sidvisningar

torsdag 31 juli 2014

Sista veckan hos dagmamman

Vecka 27

Detta var Alfons sista vecka hos Marie före sommarlovet. Det blev regnpromenader.





En utflykt till Haga där de gick på café, restaurang och besökte en lekpark.



Hemma hade vi lite lekparkshäng med Alices och Vilmas familjer.



Farmor Karin var hemma en sväng mellan sina husbilssemestrar och kom förbi och hälsade på barnbarnen.


Den här killen börjar bli väldigt nyfiken på allt möjligt vilket gör det lite svårare att somna på kvällarna. Här är han jättepigg och vill bara busa. Förut kunde han alltid tutta sig till sömns, men nu vill han alltid ta min telefon eller bok eller vad jag nu sysselsätter mig med medan jag ammar. Ibland får man helt enkelt släcka lampan för att han ska kunna varva ner.


Det blev ett besök i Harrys lekpark och vår lille "Sjörövarfabbe" passade på att styra skeppet.


På fredagen hade vi finbesök av Gunnar, Malin, Stina och Hugo från Uddevalla. Det blev en jätterolig dag med lekparkshäng, mycket lek för Alfons och Stina i trädgården och dagen avslutades med middag på Mr Johansson. Det var roligt att Alfons och Stina kom så bra överens. Stina är nästan 1 år äldre än Alfons men de lekte så fint tillsammans.


På helgen åkte vi till Varberg och besökte Barnens badstrand. Det var lite för kallt i vattnet för mig, men Alfons badade lite.


Lukas tyckte det var kul att se Alfons bada och plaska. Nästa sommar blir det roligt när han också får bada och gräva på stranden.


Mamma och pappa på Barnens badstrand.

onsdag 30 juli 2014

Lukas lär sig nya saker

Vecka 26

Eftersom jag kommit efter så otroligt mycket med bloggen samt förlorat min digitala dagbok så får jag köra lite förenklad blogg baserad på de bilder jag har tagit från de senaste veckorna. Detta var näst sista veckan Alfons gick hos Marie före sommarlovet. Det blev bl a lite innelek med kompisen Pontus. Bilbana verkar vara en populär lek.



Lukas har blivit så stor att han nu kunde inviga de fina sommarkläderna han fått av kusinerna Alma och Ivar (stl 74), dock så passar fortfarande 68 bäst på honom. Han har allt från 62-74.


Lukas har nu upptäckt sina söta små fötter. Väldigt intressant!


Han har också lärt sig att rulla över på mage!


Alfons och gänget var på utflykt. De är så söta i sina reflexvästar hela gänget!


Alfons i knät på Janyn som nu slutat skolan och fick hänga med dagbarnen.


En dag när jag kom för att hämta Alfons hos Marie så hade han precis slocknat med "Jajan" intill sig. Det var bara att gå hem igen och komma tillbaka lite senare.

 
Lukas är nu tillräckligt start i nacken för att sitta framåtvänd i bärselen. Man ser så mycket mer då och det tycker han är väldigt spännande!
 

Mamma, pappa och Petter var här och fikade en dag när de varit på shoppingtur i Göteborg. Killarna i familjen åkte då iväg och köpte en ny tv till oss! Det blev en 46 tums smart-tv från Samsung. Tack snälla pappa!


Nicklas och Alice kom hit dagen därpå och hjälpte oss att koppla in och komma igång med smart-TV:n! Det verkar va en väldigt bra grej och mycket bättre bild än på den gamla TV:n.


På helgen blev det lite brödbak i form av rågfrallor med russin och vallmofrön. Alfons hjälpte till som vanligt när det ska bakas hemma. Han kommer nog bli en liten mästerbagare när han blir stor.

söndag 6 juli 2014

Lukas dop

Vecka 25

Måndag
För en gångs skull vaknade jag utsövd och magen mådde bra! Alfons har länge pratat om att vi ska baka och bullarna var slut i frysen så förmiddagen gick åt till lite bullbak.

Vaniljbullar...mmm!
Eftermiddagen tillbringades i Harrys lekpark med Emma, Moa och Lyra. Barnen busade och Lukas fick komma upp och sprattla lite på en filt. Det tycker han är härligt nu när han har hittat sina fötter.


Tisdag
Natten till tisdagen hade jag haft ont i magen och bara sovit 4-5 timmar. Det blev till att vila på förmiddagen. Efter lunch var det dags för kontroll på BVC för idag fyllde Lukas 4 månader. Sedan förra gången (för 1 månad sedan) hade han vuxit 1,5 cm och var nu 64 cm lång. Han hade ökat 8 hg i vikt och vägde nu 7,6 kg. Nu hade Lukas planat lite och låg på normalkurvan vad gäller längden och 1 kurva över på vikten. Efter BVC åkte vi och hämtade Alfons hos Marie. På eftermiddagen var vi en sväng i vår lekpark och Alfons fick leka med Alice och Vilma.

Lukas 4 månader.
Onsdag
Natten till onsdagen blev ännu värre. Hade jätteont i magen hela natten och sov kanske en halvtimme framåt morgonkvisten. Sedan skulle vi gå upp och åka till Värmland. Jag bestämde mig för att boka in mig på ett återbesök till läkaren på Vasakliniken. Vi packade in oss i bilen och kom iväg framåt 11. Resan gick över förväntan. Lukas sov hela vägen (nästan 3 timmar) och Alfons fick lite godis och sedan sov han 1 timme. Sista biten fick han macka och så fick han ha min telefon och inte ett gnäll. Själv satt jag utslagen i baksätet och försökte sova. Det var ändå skönt att komma upp till Värmland. Det var kanonväder och vi vågade oss på ett dopp i Lelången. Alfons hade fått en vattenspruta som han tyckte var jätterolig. Magdalena och kusinerna Alma och Ivar kom också till Värmland idag och kusinerna fortsatte att leka och ha roligt. Det var ju inte så längesedan de sågs den här gången.


Torsdag
Första natten i Värmland blev inte heller bra, cirka 4 timmars sömn och magont. Det var i alla fall härligt väder, dock lite kallare än på onsdagen. Idag kom Gilbert, Maja och My dit och vi var och badade tillsammans med My. Eller rättare sagt så var det bara Ponta, Maja och My som badade. Alfons var i med fötterna lite grann och jag höll mig på stranden. På eftermiddagen lekte Alfons, Alma, Ivar och My och det var roligt att se att alla barnen kom så bra överens.

Alma och Alfons bygger hus på verandan.
Midsommarafton
Äntligen hade jag sovit gott hela natten och magen hade kommit i form igen. Det var jag väldigt glad för då det var midsommarafton och det skulle bli fest på Berget! På förmiddagen var vi alla ute och förberedde festen. Alfons fick prova att åka på farfars fyrhjuling.


Sedan plockade Alfons och jag lite blommor till midsommarstången.


På eftermiddagen var det dags för fest. Jag hade bundit en blomsterkrans till Alfons, men han gillade inte den så jag fick ha den själv.


Även Lukas fick prova den.


Sedan klädde vi midsommarstången och så blev det lite dans. Alfons tyckte det var roligt att dansa men ville helst att jag skulle bära honom. Efteråt så sjöng han "Små grodorna" så den hade nog gjort intryck på honom.


Efter dansen var alla hungriga och vi dukade upp en stor buffet i partytältet. Alla gäster hade bidragit med något att äta och det blev en jättehärlig mix av all möjlig god mat. Jag som inte äter sill blev ändå mätt och belåten för det fanns så mycket annat gott. Barnen fick ett eget barnbord och det funkade kanon. Framåt kvällen blev det lite kallt och då gick alla barnen (och några vuxna) inomhus och barnen kollade på Spöket Laban. Sedan blev det kaffe, kaka, kex och ost, en härlig avslutning på midsommarafton!

Midsommardagen
Vaknade pigg och välmående även denna dag som var Lukas dopdag! Jag blir lika glad varje morgon när jag vaknar och inte har ont i magen. Det är så härligt att känna att man är pigg och har energi att lägga på barnen och kunna njuta av livet, speciellt en sådan här dag som man vill kunna tänka tillbaka på med glädje! Göran och Gunvor hade ordnat det mesta inför dopet och beställt catering. Partytältet stod kvar sedan dagen innan och tårtor fanns det i överflöd så jag behövde inte ens baka. Det enda jag behövde göra var att stryka våra finkläder och se till att vi kom iväg i tid till kyrkan. Lukas skulle döpas i den lille stavkyrkan i Trankil där vi även döpt Alfons för drygt 2 år sedan. Vi skulle också ha samma präst som då. Vi träffades en stund innan i kyrkan för att gå igenom dopordningen och prova dopklänningen som Lukas skulle låna. Den satt perfekt!

Vi hade två psalmer, Tryggare kan ingen vara och En vänlig grönskas rika dräkt. Pontus kusin Sofie sjöng Vilar glad i din famn och på slutet spelade kantorn Idas sommarvisa. Alfons fick komma fram när det var dags att hälla upp dopvattnet och det klarade han fint! Mot slutet av dopet blev Alfons lite uttråkad och klättrade då upp till dopfunten och smakade en slurk av vattnet till publikens stora förtjusning! Annars gick hela dopet galant och det var en jättefin ceremoni. Här kommer lite bilder ifrån kyrkan:

Alfons fick sitta hos gammelfarbror Gilbert först.

Lukas gillade uppmärksamheten!


Jag sjunger för full hals medan Pontus kniper igen.

Sofie sjunger "Vilar glad i din famn".
 

Alfons häller upp dopvattnet.


Lukas döps.

Jag tänder dopljuset.

Alfons kan inte låta bli vattnet.

Efter dopet fick farfar komma fram och vara med på kort.

Lukas var så glad och duktig under hela dopet.

Utanför kyrkan. Alfons var trött och ville inte vara med på kort.
Efter dopet var Alfons helt slut och däckade i bilen. Sedan fick han sova lite medan vi andra högg in på den goda cateringmaten.



 
 
Maten var om möjligt ännu godare än dagen innan! När alla var nöjda var det dags att ta fram tårtorna.
 
 


 
 
Snacka om att man var mätt sedan! Efter kaffet öppnade vi Lukas alla doppresenter. Alla barnen ville vara med och hjälpa Lukas att öppna.
 
 
Lukas fick:
Babyporslin från Marimekko av faster Magdalena och kusinerna Alma och Ivar
En babyfotobok av faster Charlotta med familj
Ulltofflor av gammelfarbror Gilbert med familj
Dopljus, silverhalsband och glasdroppe från Trankils kyrka
Bilsparbössa från gammelfarbror Östen och Britta
Ingraverade babybestick från farfar och Gunvor
Babyporslin med Tomtebobarnen från Eirik och Kristin
Babyporslin med Barbapapa från Helge och Solveig
Miniflagga från Gunilla och Lennart



Det blev ett väldigt lyckat dop och kalas. Tack så mycket för all hjälp med det fina kalaset, Göran och Gunvor!
 
 Söndag
Vi hade funderat på att åka hem på söndagen, men eftersom Magda och tvillingarna skulle stanna en dag till bestämde vi oss för att också göra det. Det blev en härlig dag med lite växlande väder. Alfons, tvillingarna och lilla My fick åka lite båt på förmiddagen. På kvällen blev det en mysig grillkväll på Bergås. Barnen har haft så roligt ihop de här dagarna, men nu på slutet har Alfons börjat reta Alma och Ivar lite. Det märks att de börjar lära känna varandra bättre och bättre!