Summa sidvisningar

torsdag 24 september 2015

Födelsedag och mera prat

Första måndagen på min nygamla avdelning blev minst sagt rörig. Jag skrev in patienter för hela veckan innan jag kom på att bara några skulle komma på måndagen. Efter ett tag började jag komma ihåg rutinerna och då gick det bättre.

Jag fyllde också år denna dag. Tyvärr så jobbade ju Ponta som vanligt så vi sågs knappt på hela dagen, men han hade köpt en fin present till mig som jag öppnade när jag kom hem. Det var ett presentkort på Desigual så nu kan jag köpa något fint där. Karin kom förbi på eftermiddagen och firade mig med fina blommor och pengar så nu blir det snart mycket shopping för mig. Jag tror pengarna får bli bidrag till nya svarta läderstövlar. Vi fikade lite med glutenfria blåbärsmuffins och var ute i trädgården och lekte.


På tisdagen tog jag med barnen till Kaffebubblan för lite fika och lek. Alfons ville ha glass, men Lukas var också sugen på det så de fick dela. Efter Kaffebubblan ville Alfons gå till Lekia och spana på leksaker så det blev en liten tur dit också. På hemvägen var Lukas jättearg och skrek i vagnen. Det hör inte till vanligheterna. Inget hade jag att muta honom med heller. Till slut kom vi hem i alla fall och då blev det lite mys i soffan. Sen var han på gott humör igen.


På onsdagen blev det en liten lekträff med Sara och Alice efter jobbet. Vi gick till lekparken hemma i Solängen. Även Åsa kom förbi med Ebba och Emil. Alfons, Alice och Ebba lekte jättebra tillsammans. De klättrade i träd och samlade pinnar för att grilla korv. Lukas åkte rutschkana och grävde i sandlådan.

 
Även på torsdagen var vi i lekparken trots att det var ruggigt väder. Bokbussen skulle komma så då fick det bli lite lekparkshäng i väntan på den. Sedan lånade vi böcker och filmer om Nicke Nyfiken.
 
Barnen hade bakat kladdkakemuffins hos Cajja idag och hade med sig hem så det blev en liten fika också. Tyvärr fick jag för mig att jag skulle prova att äta gluten och det gick inte bra. Även om kakan var jättegod så fick jag hemskt ont i magen på natten och fick inte mycket sömn. Jag hoppas detta var sista gången jag åt gluten.
 
På fredagen var jag jättetrött eftersom jag haft ont i magen på natten, men magen var i alla fall bättre på morgonen så jag kunde jobba ändå. Gick hem lite tidigare från jobbet och vilade en timme.
 
Ponta hade tagit med barnen till Freeport på förmiddagen och på eftermiddagen hade de ett BVC-besök inbokat för att ta andra dosen av hepatit-vaccinet. Alfons hade varit orolig för att ta spruta då han kom ihåg att det gjort ont första gången, men det gick jättebra. Nu ska vi vänta 6 månader innan de får sista dosen och då har de livslångt skydd mot hepatit A och B. Vi passade även på att väga Alfons och han vägde nu 14,3 kg.
 
På eftermiddagen bakade jag och Alfons en glutenfri tårtbotten till min och pappas tårta. Jag brukar inte äta tårta annars, men på mitt eget kalas vill jag kunna göra det så det fick bli glutenfritt och även med mindre socker. Bytte ut hälften av sockret mot stevia. Detta borde ju göra tårtan mer diabetikervänlig också. I stället för vetemjöl använde jag mandelmjöl och kokosmjöl. Tyvärr så jäste inte tårtbottnen så bra. Nästa gång ska jag nog prova att blanda i pofiber också som är lite mer likt vetemjöl i konsistensen.
 
Så skönt med helg! Jag sov som en stock på natten och fick faktiskt lite sovmorgon till framåt 8. På förmiddagen åkte jag och Alfons till Frölunda Torg och hämtade min klocka som blivit lagad. Vi gick också till ÖB och köpte nötter och duschkräm. Alfons var busig och smakade på en Frozen-dricka på ÖB så jag var tvungen att köpa den.
 
På eftermiddagen åkte vi tillbaka till Frölunda för att besöka Positivparken med Nicklas, Sara och Alice. Det är verkligen en mysig park. Vädret var härlig och vi var där i flera timmar och lekte. Köpte även mjukglass från Mc Donald’s och åt utomhus. Barnen lekte och hoppade på stutsmattorna en lång stund innan vi gick vidare till själva lekparken.
 


 
 
Lukas hittade en ballong som han lekte med tills den gick sönder.
 
 
 
Han blev också väldigt förtjust i de här små grisarna.
 

 
 
Alfons fick också utlopp för lite energi genom att springa och klättra.
 
 
 
Han spelade även luffarschack med två äldre killar. De lurade Alfons att titta bort och så gjorde de så att han vann hela tiden. Alfons tyckte det var jättekul!
 
På kvällen la Alfons och jag sista handen vid tårtan. Eftersom den skulle vara diabetikervänlig garnerade vi bara med vispgrädde, björnbär och vindruvor. Så här fin blev den.
 
 
På söndagen började jag med att städa lite inför kalaset och killarna åkte och handlade. Vi mötte upp mamma, pappa, Putte och Jessica på Mr Johansson och började med en god lunch där. Sedan åkte vi hem till oss för presentutdelning och tårta. Pappa fick av oss en snygg pikétröja från Lyle & Scott, golfpeggar, kort på barnen och teckningar från Alfons och Lukas. Jag fick presentkort på Scorett, nya matlådor, en snygg tröja från Flash och dessa fina blommor.
 
 
Tårtan blev riktigt god men tyvärr hade den sjunkit ihop lite så den var inte lika fin som dagen innan. Det var fint och soligt väder och vi hann ut en sväng på baksidan och mamma och pappa busade som bara den med barnen. Det blev ett mysigt kalas.
 
Nu har Lukas börjat att prata lite mer. Vi som hade svårt att få ihop 8-10 ord på 18-månaderskontrollen kan nu en månad senare rada upp följande ord:

Mamma
Pappa
Nej
Mer
Ner
Pippi
Vovve
Mormor
Ja
Aj
Mjau

Det är så roligt att se hur han utvecklas och att pratet kommer mer och mer.
 
 

lördag 19 september 2015

Lukas går till simhallen

Vecka 37

Måndag till onsdag var min kollega sjuk så då var det mycket för mig att göra på jobbet. Som tur var fick jag en del hjälp av Lotta. En dag fick jag gå hem tidigare och vila för jag hade huvudvärk, annars gick det bra.

Vädret var hyggligt så jag och barnen kunde roa oss på baksidan på eftermiddagarna. Det blev bl a lite frisbeekast och fotboll.




Det är rätt slitsamt att vara ensam med barnen på kvällarna. Lukas är i sin värsta ålder någonsin, så busig, klättrig och klåfingrig. Till slut lägger sig i alla fall lugnet över huset och de sover som små änglar.


(Det är dock inte ofta både sover när Pontus kommer hem 22:15, men Lukas brukar i alla fall ha knoppat in vid det laget.)

På tisdagen tog jag med killarna för en fika på Kaffebubblan. Alfons tog en glass och Lukas en syltkaka, men det slutade med ett byte. Lukas var så söt och sa "mmm..." hela tiden. Han som inte gillade glass i somras har fått smak på detta nu.

Mmm...Cornetto!
På Kaffebubblan träffade vi kompisen Gustav, med lillebror och pappa. Gustav och Alfons leker väldigt bra även om det var några månader sedan de sågs nu. Vi gick vidare till Harrys lekpark efteråt och busade en stund.

På onsdagen kom farmor Karin förbi och lekte med killarna. Det var riktigt varmt och vi fick plocka fram poolen. Det var nog sista gången i år.


På kvällen ville Alfons prova mina glasögon.

När jag vaknade på torsdagen var det ovanligt ljust vilket berodde på att jag försovit mig. Tydligen hade jag ställt klockan på 07:40 i stället för 6:40. Kom ändå bara lite för sent till jobbet så egentligen kan jag vara ganska effektiv på morgonen när jag måste. Ett krismöte på jobbet resulterade i att jag nu ska byta avdelning till 233 där jag var innan jag fick Alfons. Det är en liten avdelning med stor variation i både arbetsuppgifter och vilken typ av patienter man tar emot. Det känns lite jobbigt att flytta och lära om sig igen, men jag tror att jag kommer trivas bättre på den avdelningen när jag väl kommer in i det.

Efter jobbet tog jag med barnen till biblioteket. Det var något jubileum med spöket Laban och man kunde pyssla och göra egna små spöken. Jag gjorde en åt Lukas och Alfons gjorde ett eget spöke med lite hjälp från mig. Vi hade jättekul tills själva fan flög i Lukas och han började kasta papperskulor omkring sig. Då var det dags att gå hem.



På fredagen var det redan dags att byta avdelning. Det blev rörigt värre då jag inte mindes så mycket av arbetsuppgifterna och det tog tid att komma igång. Jag kände mig i alla fall väldigt välkommen till avdelningen då både chefen och flera i personalen tyckte det var roligt att jag kom tillbaka dit.
På kvällen bestämde vi oss för att gå ut och äta eftersom vi firade 5-årig förlovning. Eftersom barnen skulle följa med fick det bli Mr Johansson och det var trevligt och gott som vanligt. Alfons och Lukas ska alltid hoppa på det här skramliga locket när man besöker Mr Johansson.



På lördagen tog jag med mig Lukas till Åbybadet. Han har ju aldrig fått gå på babysim, men jag tänkte att han skulle gilla att bada i lagunen. Det blev fel från början då jag satte honom i en babystol medan jag skulle duscha före badet. Det gillade han inte utan började skrika i högan sky. Jag fick ta honom i famnen och duscha med honom, men det gillade han inte heller.

Sen gick vi till lagunen, men han verkade rädd och ville bara sitta i mitt knä. Jag provade i stället att bada med honom i varmvattenbassängen och då började han slappna av. Efter en stund gick han med på att jag drog honom i vattnet så han typ simmade och han kunde sitta på kanten och plaska med benen och hoppa i till mig. Efter ett tag tyckte han det var riktigt roligt! Då gick vi vidare till lagunen och nu var isen bruten. Han sprang runt och lekte och plaskade med alla vattensprutande djur och han åkte rutschkana om och om igen. Till slut var vi tvungna att gå
upp och då blev han jättearg!

Duschen efteråt gick mycket bättre. Då lät jag honom hålla en handdusch och plaska medan jag tvättade håret så det var inga problem. I omklädningsrummet sen fick jag en flashback till när Alfons var liten och vi gick på babysim. Lukas skulle hela tiden busa och springa iväg från mig. Sen fick han tag i min mascara och körde den i halsen så han kräktes. Då blev han lite ledsen. På det hela taget blev det en rätt trevlig förmiddag på Åbybadet och nu får vi snart gå dit igen så han inte glömmer av att det var roligt att bada. På hemvägen var han helt slut och somnade i vagnen.


På eftermiddagen tog jag och Alfons en cykeltur till ett hemligt björnbärsställe och plockade lite. Det var mysigt att komma ut i skogen en stund.

 
Även söndagen blev en mysig familjedag. På förmiddagen åkte vi till Frölunda Torg. Jag lämnade in min klocka på lagning och spanade lite på olika stövlar i skoaffärerna. Alfons ville som vanligt gå till BR och kolla leksaker. Vi köpte en sparbössa i form av en Michelangelo-turtle. På eftermiddagen cyklade vi till en lekpark i Lindhaga tillsammans med Nicklas, Sara och Alice.

torsdag 17 september 2015

Tillbaka på jobbet

Vecka 36

Min sista dag som föräldraledig passade jag på att ta med barnen till Kaffebubblan efter att de vart på sin sista inskolningsdag hos Cajja. Vi fikade och lekte i Lekbubblan. Lukas ville gärna hoppa stutsmatta idag.


Natten till tisdagen sov jag givetvis dåligt och var jättetrött när klockan ringde 6:30, men det var bara att pallra sig iväg till jobbet. Jag skulle vara på samma avdelning som jag varit innan jag blev mammaledig. När jag kom dit hade min kollega försovit sig, men Lotta var där tillsammans med två kanslister och hjälpte mig att komma igång. Jag fick tillbaka mitt gamla rum och det var jag glad för. Det var rätt så lugnt på avdelningen och det var tur för det tog tid för mig att komma igång då det behövdes nya lösenord till allt. Framåt eftermiddagen kunde jag börja arbeta och det kändes lite ovant att skriva igen. Det hade kommit ett nytt system att skriva journaler i som var lite annorlunda, men jag kommer nog in i det så småningom.

Efter jobbet åkte jag och hämtade barnen hos Cajja och så gick vi till en lekpark i Lindhaga. Alfons och Lukas gungade på sälarna tillsammans.
 

 
Onsdagen gick bättre på jobbet då jag sovit lite bättre på natten. Det var lugnt på jobbet så jag hann städa och installera mig på mitt rum.
 
 
När jag hämtat barnen kom mamma, pappa och Putte förbi då de varit på Ikea i Kållered. Vi tog en promenad till Steinbrenner och fikade, men både barnen var väldigt vilda så det blev inte så avslappnat. Vi promenerade hem igen ganska snabbt.
 
På torsdagen var det jobb igen och på eftermiddagen gick vi till lekparken och bokbussen.
 
När Lukas är hos Cajja så dricker han inte i pipmugg utan i vanlig mugg så jag lät honom prova det hemma. Det klarar han jättebra! Dock så tycker han det är väldigt roligt att dricka ur vanlig mugg så han dricker hur mycket som helst!
 
 
På fredagen var min kollega sjuk och fick själv lösa 100 problem på jobbet så det blev en stressig dag, men jag lyckades lösta allt i alla fall innan det var dags att gå hem. Skönt med helg!
 
Idag var Ponta och hämtade vår nya Volvo V70 som vi bytt till. Den var ganska lik vår gamla bil, men vit och bara 1 år gammal samt lite finare inuti. Den har också lite nya funktioner som inte den gamla bilen hade.
 
Alfons provsitter nya Volvon.

 
På kvällen provkörde jag bilen bort till Pedagogen där jag skulle sälja barngrejer på lördagens marknad.
 
På lördagen var det barnmarknad igen och jag och Alfons cyklade dit för att fynda lite. Vi köpte bl a en vinteroverall till Lukas, ett par gummistövlar och sängkläder med Turtles till Alfons och en liten sparkcykel som de kan ha i lekparken. På eftermiddagen hann vi ut i lekparken en stund mellan skurarna och då kom både Yori, Ebba och Emil förbi med sina föräldrar så det blev en riktigt rolig lekstund.
 


På kvällen åkte jag och Alfons till marknaden och hämtade pengar och lite grejer som vi inte lyckats sälja. Denna gång sålde jag för 300-400 kr.
 
På söndagen var det härligt väder och vi bestämde oss för att besöka marknaden ”Jordens mat” i Gunnebo med Nicklas, Sara och Alice. Vi kom dit lite innan det drog igång så vi började med att titta på hästarna. Vi hittade massor med björnbär vid hästarnas hage och Lukas mölade och åt som bara den. Han älskar verkligen bär!
 
Hästarna i Gunnebo hade en väldigt tråkig hage...

Alfons vill mata hästarna med hö.

Lukas och Alice.

Lukas plockar björnbär.

Idag kunde man åka häst och vagn på Gunnebo med dessa fina hästar. Det lilla fölet fick springa bredvid då han ville vara med sin mamma. Så söt! Alfons och Lukas fick komma fram och klappa hästarna.



Sen tog vi lite medhavd fika och barnen fick leka i parken och på berget. Alfons och Alice klättrade så högt, så högt så man hade hjärtat i halsgropen, men det gick bra! Sen gick vi och kollade vad de sålde för nåt i de olika marknadsstånden. Där fanns mycket gott och ekologiskt att provsmaka. Jag köpte lyxiga oliver och ekologiska blandningar av russin och torkade bär. Bra nödproviant att ha med sig i skötväskan! Det är verkligen fint i Gunnebo. Där skulle man kunna gå en hel dag, men vi var tvungna att åka hem och äta lunch och låta Lukas sova middag.

Alfons, Alice och jag framför de fina planteringarna i Gunnebo.
 
På eftermiddagen åkte vi till ÖB, Rusta och Jysk för att köpa nya utemöbler, men vi var för sent ute och det fanns inget sådant kvar. Nu får vi vänta till våren med detta. Vi fick i alla fall tag i ljung som vi planterade på framsidan. Nu är det höst!