Summa sidvisningar

onsdag 26 juni 2013

Alfons och Emma

Vecka 24

På måndagen hade jag bjudit hem våra kompisar Åsa och Emma på lite fika. Vi har träffats mycket på öppna förskolan, men sedan jag började jobba hade vi inte setts. Alfons och Emma leker rätt bra ihop då de är väldigt framåt båda två. Roligast var att röja i trädgårdslandet!

Kompisar

Tjuvar i jordgubbslandet
På torsdagen var vi hemma hos Johan, Louise och Viktor och fikade. Även Annelie var där. Det var kul att träffas allihop. Louise bjöd på jättegod rabarberpaj på egenodlade rabarber. Det kanske man skulle odla till nästa sommar! Alfons och Viktor lekte tillsammans, men Viktor har börjat att bevaka sina leksaker lite mer nu. Alfons bryr sig dock inte så mycket om ifall någon tar ifrån honom en leksak så det funkade rätt bra ändå.

På fredagskvällen var vi hemma hos Karin och åt middag med henne och Ulf. Det var trevligt som vanligt. Karin bjöd på sin goda pestokyckling och även Alfons åt av den maten. Han börjar bli bättre på att äta våran mat nu även om vi fortfarande tar till barnmatsburkarna ibland. Till efterrätt serverades en smaskig kladdkaka. Karin hade varit förutseende och köpt fruktpuré till efterrätt till Alfons, men när han fick syn på kakan var det omöjligt att få honom att nöja sig med fruktpuré!

På lördagen var det hyfsat väder och det var hög tid att sätta igång med EB-träningen inför SM. Jag hade bara tränat en gång innan och den här gången hann jag gå igenom alla banor och byta spel på ett par av dem. Alfons gillar att vara med på golfen, men han är lite busig och plockar ur mina golfbollar och lägger på konstiga ställen så det gäller att ha koll på alla bollar så inga försvinner. Nu har han också börjat lira så smått med en liten barnklubba i plast, men han föredrar fortfarande att använda vuxenklubba!



Alfons sätter den:


Resten av helgen regnade bort, men då passade det att vara lite kulturella och gå på muséum på söndagen. I vintras besökte vi Sjöfartsmuséet och nu var det dags för Naturhistoriska i Slottsskogen. Där hade jag nog aldrig varit förut. Det var större än jag trodde och de hade massor med uppstoppade djur. Alfons tyckte det var kul att springa omkring där och han var rätt fascinerad av några av djuren, framförallt en väldigt stor elefant. Vi hann även med en fika i muséets café, men det var verkligen inget höjdarställe. De hade inte mycket att välja på och ändå var det ganska dyrt. Mackan jag beställde var torr och seg. Annars var det ett trevligt muséebesök. Mamma och pappa var också med.

Alfons tittar på fiskar.


tisdag 11 juni 2013

Nationaldag, strandkul och flera ord

Vecka 23

Veckan började med tre intensiva arbetsdagar då jag var själv på avdelningen (min kollega Britt-Marie hade semester). På onsdagen hade vi avdelningssekreterare bestämt oss för att gå ut på en liten after work. Det var jag, Lotta, Camillorna, Angelica och Sofia (som har fått nytt jobb på Sahlgrenska och lämnat oss). Det var roligt att träffas utanför jobbet och hitta på något. Eftersom de flesta var trötta blev det en ganska lugn after work med middag på thairestaurangen i Mölndal.

Torsdagen var ju nationaldagen och ledigt för mig. Härligt att få en ledig dag mitt i veckan! Jag hade bjudit hem min f d klasskompis från läkarsekreterarutbildningen, Malin, och hennes man Joakim. Malin jobbade förut på Mölndal och då brukade vi gå och luncha ibland, men nu hade vi inte setts på säkert ett år så det var roligt att ta upp kontakten igen. Jag hade aldrig träffat Joakim förut, men han var också trevlig och han och Alfons kom väldigt bra överens och lekte och busade som bara den!

Bus!

På fredagen var det jobb för mig (vi är aldrig lediga på s k klämdagar), men flera av mina kollegor hade tagit semester så det var verkligen full rulle hela dagen. Efter jobbet åkte jag, Pontus och Alfons hem till Annelie. Det var jättefint väder så vi satt på hennes uteplats och grillade lite korv. Hennes brorsöner var där när vi kom, de är så söta och den lille påminner lite om Alfons. Det var en trevlig kväll förutom att Alfons var klåfingrig och skulle pilla på allt.

På lördagen hade vi planerat att åka till Varberg och tillbringa dagen på stranden, men det var kallt och mulet när vi kom dit på förmiddagen. Vi gick i stället och fikade på ett nytt café som hette Komedianten. Jag och Ponta delade på ett stort grillat surdegsbröd med mozarella och bacon, jättegott! När vi fikat färdigt hade det spruckit upp och blivit soligt så vi fortsatte till Socitéen där de hade byggt en jättestor ny lekpark. Där fick Alfons busa en stund och sedan gick vi vidare till Barnens Badstrand.


På strandpromenaden


 

Det var för kallt att bada, men det var skönt att sitta och sola sig och Alfons kavlade upp byxbenen, tog av sig barfota och gick i och plaskade lite. Dessvärre satte han sig i vattnet och sedan i sanden så det var tur att vi hade ett ombyte med i väskan! Alfons verkar älska att vara på stranden och gräva och hälla vatten. Det kommer nog att bli en del härliga dagar på olika badplatser i sommar. På hemvägen kunde vi inte låta bli att slinka in i en glasskiosk och köpa varsin glass.

(Jag har denna veckan fått upp ögonen för LCHF och börjat lite smått med att skippa sötsaker och bröd. Detta sprack ju denna lördag kan man säga, men jag tänkte att en sur limesorbet inte borde innehålla så mycket socker och jag höll mig till endast en kula. Anledningen till att jag vill försöka börja så smått med LCHF är att jag har hört att många som har problem med magen blir bättre av sådan kost. Jag vill dock inte gå ut för hårt utan börjar med att minska på bröd och sötsaker och om detta fungerar för mig ska jag även försöka ta bort pasta, ris och potatis. Vi får se hur det går!)

På eftermiddagen blev det trädgårdshäng hos mamma och pappa och vi grillade jättegod entrecote som vi åt med olika sallader till (LCHF). Till efterrätt blev det jordgubbar och glass och då lät jag Alfons äta upp det mesta av min glass medan jag höll mig till jordgubbarna. Alfons har blivit väldigt begiven på glass den senaste tiden och har även lärt sig att säga både glass och godis.

Alfons leker med min gamla hokus-pokus-stol.

Glass!

Söndagen blev rätt lugn. Nu för tiden vaknar Alfons nästan alltid tidigt och vi åkte iväg och handlade redan vid 9-tiden på morgonen. Detta hade man verkligen inte kunnat tänka sig innan man fick barn! Då låg jag alltid i bingen vid den tiden på helgen. På eftermiddagen hörde en mamma av sig som jag inte träffat sedan i vintras, Maria med Siri som är 22 månader nu. Vi åkte och hälsade på dem ett par timmar. Siri har alltid varit väldigt framåt och det var kul att se dem leka ihop. När Alfons kom trängde Siri upp honom mot en vägg och sa "hälsa! hälsa!". Alfons fick prova att hoppa på en stutsmatta för första gången och det tyckte han var jättekul! Alfons och Siri hade rätt kul ihop och vi bestämde att vi skulle träffas snart igen och kanske gå på Liseberg. Då ropade Siri "hurra!". Sedan när vi skulle gå klappade hon Alfons lite och gav honom en kram och sa "åk hem!". Roliga Siri! Tänk vad kul det blir när barnen börjar prata mera.

Den här veckan har Alfons övat vidare på att säga godis och nu har jag märkt att han faktiskt vet vad godis betyder. Härom dagen när jag skulle äta lite mandlar så pekade han på det och sa go-dis! Han trodde nog att det var något onyttigt. Han har även börjat säga något som låter som "hej mamma" och "hej pappa", men det skulle också kunna betyda "min mamma" och "min pappa". Svårtolkat!

tisdag 4 juni 2013

Årets första dopp

Vecka 22

Den här jobbveckan blev lite smått rörig då jag fick hoppa runt mellan tre olika avdelningar. Börjar känna mig som en resurssekreterare! Måndag och tisdag var jag på min vanliga avdelning. På onsdagen var jag på avd 232 tillsammans med den nya tjejen Angelica. Det var lite rörigt eftersom ingen av oss var riktigt säker på rutinerna där som är ganska annorlunda mot traumaavdelningarna. Vi fick fråga om hjälp ganska mycket, men allting löste sig i alla fall! På torsdagen var jag på min avdelning och på fredagen på avd 230. Tycker inte det är alltför jobbigt att hoppa runt, men man borde få extra lön!

På torsdagen var det kanonväder och jag var så himla badsugen! Ponta ville som vanligt inte åka och bada så jag tog med mig Alfons och körde upp till Stensjön. Det var jätteroligt att bada med Alfons. Trots att det var lite kallt i vattnet så tyckte han det var jättekul att plaska i strandkanten och gräva och hälla vatten. Tyvärr kunde jag inte doppa mig eftersom jag var själv med Alfons och det var så långgrunt så jag fick hålla mig i strandkanten med honom, men det var härligt ändå. Han använde sin nya UV-dräkt, men tyvärr så var byxorna så stora att han tappade dem. Han fick använda tröjan bara, men även den var ju lite stor och gick ner om rumpan i alla fall.

På fredagen var jag, Ponta och Alfons och åt på Mr Johansson. De har lunchpris ända till 15:30 så jag skippade lunchen på jobbet och åt en jättelunch på eftermiddagen i stället. Alltid lika trevligt och gott på Mr Johansson! På kvällen var det ju Lets dance-final, men när det bara var en dans kvar så blev det strömavbrott så det var bara att gå och lägga sig. Strömmen kom inte tillbaks förrän vid 2-tiden på natten.

På fredagskvällen blev Alfons plötsligt väldigt gnällig och feberhet. Vi mätte febern som högst till 39,6° vilket är det högsta han haft någonsin. Han har även haft lite utslag ett par dagar, mest på rygg och mage. Jag googlade lite och kom fram till att det förmodligen var en reaktion på mässlingvaccinet som han fått 9 dagar tidigare. Biverkningarna kunde komma en dryg vecka efteråt. När vi skulle gå och lägga oss hade febern sjunkit lite till 38,8° så vi gav honom inget febernedsättande. Han sov hyfsat på natten och på morgonen var han återställd igen.

På lördagen hade jag och Alfons är härligt slapp förmiddag. Gizzen tog sovmorgon till 8:15. Det var längesen man fick sova så länge! Sedan tog vi det lugnt och såg på Skärgårdsdoktorn medan Ponta var iväg och tvättade bilen. På eftermiddagen hade vi planerat att åka till stranden med Ulle, Tom och Elias. Valet föll på Hovås där jag aldrig badat tidigare. Det var en ganska fin badplats. Det var riktigt härligt väder. Trots att vi hörde åskan mullra då och då så blev det aldrig något oväder och vi kunde sola, bada och fika på stranden. Mysigt! Jag vågade faktiskt hoppa i och doppa mig två gånger. Det var inte så kallt som man hade kunnat tro. Jag läste senare att det var 18 grader i vattnet på Hovåsbadet på söndagen så det var nog däromkring. Alfons var lite skeptisk till att bada i havet. Jag tror att det berodde på att stranden var stenig och lite vass att gå på. Jag vadade över till en lite mindre strand cirka 20 meter från stranden och där var det finare botten. Då vågade han gå i och plaska lite.




Efter badet var vi alla hungriga så vi åkte till Frölunda Torg och köpte med oss lite mat som vi sedan åt hemma hos oss på altanen. Det blev en riktig heldag utomhus. Härligt! Alfons och Elias fortsatte att leka med Alfons pool i trädgården. Alfons ska alltid lära Elias en massa hyss. Den här gången lärde han honom att slänga i en massa saker i poolen. Dagen efter fick jag även höra att Elias sagt "bajs" för första gången, något som Alfons verkligen gillar att säga, så det var inte svårt att räkna ut vem som lärt honom denna fina vokabulär!

På söndagen hade GP Läsvärdet ett erbjudande på Liseberg. Man fick gå in gratis (4 pers/kort) och åka vissa attraktioner gratis mellan 10 och 11. Det nappade vi så klart på. Det är inte ofta jag utnyttjar Läsvärdet, men det här var ju en bra grej för oss som gillar Liseberg. Av de attraktioner som ingick kunde Alfons bara åka 3 st (inte lätt när man bara är 78 cm), men det var inga problem för vi hann bara med två då kön till Farfars bil var evighetslång. Han tyckte i alla fall det var kul att åka den. Alfons fick även ta körtkort ;). Sedan åkte vi en ny attraktion som hette Hoppalång. Det var dessa flygplan som studsade upp och ner så det killade lite i magen. Alfons blev lite rädd märkte jag, men började inte gråta i alla fall. Sedan var kl 11 och det var allt vi hann åka, men det var ju kul att prova något i alla fall. Vi gick också tipspromenad som Läsvärdet ordnade. Sen fick Alfons busa runt på Busshållplatsen en stund och därefter åkte han Ponnykarusellen. Sen var det min och Pontas tur att ha lite roligt och då blev det så klart lite spel. Vi vann på både Marabou-hjulet och Twist-hjulet! Det var en bra dag på Liseberg!

Farfars bil

Hoppalång

Busshållplatsen


Ponnykarusellen


På eftermiddagen blev det sämre väder så då passade jag på att baka bullar. Mitt i bullbaket så fick vi ett spontanbesök av mamma, pappa och Putte som varit på shoppingtur i Göteborg. Trevligt!



Den här veckan har Alfons lärt sig att säga "hej då" vilket han säger typ 100 ggr/dag. Han har även börjat säga något som låter som godis, men jag vet inte om han vet vad det betyder. Tycker han utvecklas mer och mer för varje dag och blir lättare att ha att göra med. Han hjälper till mycket mer med att klä på och av sig, t ex när man tar på honom jackan så drar han själv ut handen ur ärmen.

Den här helgen var Alfons och jag hjältar då vi räddade livet på den här lille krabaten som grannens katt höll på att fånga. Vi jagade bort katten så den lille musen klarade sig.