Summa sidvisningar

torsdag 26 december 2013

Julavslutning

Vecka 51

Sista veckan hos dagmamman innan jullovet ägnade sig barnen åt olika slags julpyssel. En dag dekorerade de ljus. Har ni sett några sötare små händer än dessa? Tycker det är så gulligt när Alfons kommer hem med saker som han har grejat med hos dagmamman. Man blir alldeles varm i mammahjärtat =)


På torsdagen var det dags för julavslutning hos Marie och vi gick dit hela familjen och fikade lite. Det var roligt att se Alfons tillsammans med de andra barnen i den miljön. Eftersom jag aldrig lämnar eller hämtar så missar jag ju allt det där. Alfons var tydligen vildare än vanligt och sprang omkring och busade med de andra.

På kvällen var det också vattengympa för mig på Magplasket, sista gången före juluppehållet. Det var härligt med lite träning och avslappning!

På fredagskvällen var det julfest på golfen. Det var längesedan jag träffade de andra i Gullbergsbro eftersom jag inte spelat golf sedan SM i juli. Det var trevligt att träffa alla igen. I stället för julmat bjöds det på en god kallbuffé, ost och kex och kladdkaka efteråt. Sedan körde vi julklappsspelet och Pontus och jag hade tur och kammade hem en Paradis. Sedan var det också lagtävling i frågesport, alltid lika skoj! Alfons var dock jättetrött och lite gnällig på slutet så vi åkte väl hem vid 22-22:30.

På lördagen blev Alfons sjuk. Det märktes på honom direkt på morgonen för han var jättegnällig och inte sig själv. Han ville bara sitta i knät och åt nästan ingenting på hela dagen. Han hade varit lite småförkyld ett par dagar och nu fick han ganska hög feber, nästan 39 grader. Vi var bjudna till Karin på eftermiddagen eftersom hon fyllde år och vi gick dit trots att Alfons var sjuk. Det enda han åt var glass och han var väldigt trött och hängig. Han orkade i alla fall titta lite på Bamse på Karins dator.


Vi gick hem ganska tidigt eftersom Alfons var sjuk och när vi kom hem så kräktes han en gång. Sen verkade han faktiskt må lite bättre och kunde i alla fall dricka välling innan han gick och la sig.

På söndagen var han mycket piggare igen och hade ingen feber. Han åt fortfarande dåligt, men annars var han sig själv igen. Det var också första dagen på länge som det inte regnade så vi passade på att gå en promenad och vara en stund i lekparken på förmiddagen. Eftermiddagen ägnade jag åt att julstäda lite och slå in alla klappar. Så var allting klart inför julen!

Graviditetsstatus:
Nu är jag i vecka 33. Tycker graviditeten börjar bli lite jobbig nu. Jag sover inte så bra som förut utan vaknar några gånger varje natt. Måste oftast upp och kissa 2 ggr/natt och när jag vaknar har jag värk i ryggen och benen och måste byte sovställning. Det är bättre på dagarna när man är uppe och rör på sig lite mer. Än så länge har jag gått upp 11,5 kg.

söndag 22 december 2013

Julpyssel och mys

Vecka 50

Den här veckan var det inte så mycket som hände utöver det vanliga. När man kommer hem från jobbet blir det strax mörkt och man orkar inte hitta på så mycket. Det blir mest att vara hemma och mys. Alfons har varit lite trött på kvällarna efter att han varit hos dagmamman och ibland får han ta en power nap på min mage när vi ser på TV på kvällarna. Gosigt!



På torsdagen var jag på Magplasketkursen på kvällen och det har blivit en härlig rutin. Det är så skönt att gympa lite i det varma och vattnet och sedan ha avslappning efteråt. Det ingår även lite profylaxandning i kursen vilket är väldigt bra för det lärde jag mig aldrig förra gången. Tror att jag kan ha nytta av det under förlossningen. Det är också trevligt att träffa de andra mammorna och vi börjar lära känna varandra lite nu.

Den här veckan har det hänt en tråkig sak med mormor som är 82 år nu och ganska snurrig. När mamma pratade med henne i telefon en dag så försvann mormor plötsligt och sedan svarade hon inte när man försökte ringa upp gång på gång. Mamma blev så klart orolig och ringde min morbror som bor i samma stad så han fick åka dit och kolla vad som hade hänt. Mormor var ovanligt förvirrad när han kom dit och gick omkring och letade efter allt möjligt så de tog en tur till Akuten där de misstänkte att hon fått en stroke. Eftersom det inte finns mycket till sjukhus i Tranås fick hon åka vidare till Eksjö och blev inlagd på en strokeavdelning. Det visade sig sedan att hon fått en stroke, men hon hade inte blivit svag i sidan. Det enda var att hon inte kunde se med vänsterögat och sen verkade hon mycket mer förvirrad än vanligt. Stackars mormor!

Helgen hos oss blev rätt så lugn med lite julpyssel. På lördagen gav jag mig på att koka knäck för första gången. Det gick bra med lite tips från vänner på facebook. Jag kokade upp knäcken till 122 grader enligt mitt recept. Detta visade sig dock vara lite för kallt för knäcken blev mer som kola. Nästa gång får jag koka lite varmare. Det blev gott i alla fall så jag var ändå rätt nöjd!

 
 
På söndagen skulle vi ha träffat familjen, men mamma fick åka upp till Tranås och fixa i mormors lägenhet så vi var i stället och hälsade på Ulle, Tom och Elias. Det var uppehållsväder för första gången på hela veckan så vi passade på att låta pojkarna springa av sig i lekparken en stund. Sedan gick vi in till dem och fikade och killarna fick fortsätta leka. Alfons hade vägrat att sova middag, men han orkade faktiskt hålla sig vaken ända till kvällen så det var skönt. Han är nu inne i en period när han inte alltid vill sova middag, men då brukar han oftast däcka vid 17-tiden. Det bästa är nog om han ändå sover middag, men inte så länge, kanske 30-45 minuter.
 
Graviditetsstatus:
Nu är jag i vecka 32. Det har nu börjat bli lite jobbigare med graviditeten. Jag får ofta sammandragningar när jag promenerar så det är lite svårt att motionera och det tar mycket längre tid att ta sig till jobbet om jag inte kan cykla. Vattengympan brukar dock gå bra och jag har inte fått några sammandragningar av det. Den här veckan hade jag också lite förvärkar en natt. Jag känner mig också mycket tyngre och otympligare nu och det börjar bli svårt att sova på rygg. Börjar längta efter att bebben ska komma ut, men får ändå hoppas att den stannar kvar där inne ett tag till. Hittills har jag gått upp 11 kg.

fredag 13 december 2013

Alfons lussar

Vecka 49

 
Veckan började dåligt med en näst intill sömnlös natt då jag plågades av magsmärtor. När morgonen kom hade jag bara fått 1,5 timmes sömn. Gick ändå till jobbet för på måndagen och tisdagen skulle jag gå på ett läkarsekreterarforum och det ville jag ju inte missa. Jag gick tillsammans med Gabriella från jobbet och forumet höll till i bion Bergakungens lokaler. Det visade sig vara en väldigt bra idé att ha en biosalong som lokal för man satt väldigt bekvämt och såg bra under föreläsningarna. Först fick vi frukost när vi kom och registrerade oss. Sedan lyssnade vi hela förmiddagen på ett föredrag som handlade om patientdatalagen, journaler på nätet och sociala medier kopplat till IT-säkerhet, patientens integritet samt gällande lagar och regler. Detta var inte alls så tråkigt som det lät utan faktiskt väldigt intressant och föreläsaren Jens Larsson lyckades göra det hela riktigt lättsamt. Dock så höll jag ändå på att somna i den sköna biostolen, men det berodde nog mer på min sömnlösa natt. Efter detta blev vi bjudna på lunch på Hotell Heden Liseberg. Det var riktigt god lunch i form av fiskgryta. På eftermiddagen var det Elisabeth Legl som hade föredrag om kommunikationsträning på engelska. Detta var lite jobbigare eftersom man var tvungen att engagera sig, det var nästan som att gå i skolan igen. Dock så var alltihop väldigt nyttigt och användbart. En bra dag helt enkelt!
 
På tisdagen var jag utsövd och kunde njuta mer av lyxen att inte vara på jobbet. Det är så roligt att få komma ut och göra något nytt och intressant på arbetstid. Det var också kul att träffa lite andra läkarsekreterare från olika städer och kliniker. På förmiddagen lyssnade vi på föredraget ”Dra åt samma håll” med Susanne Pettersson som verkade vara någon slags idrottspsykolog och Göran Persson som jobbade med HR-frågor. Detta var nog det bästa föredraget tyckte jag. Det handlade om hur man får ut maximal kapacitet av alla anställda i en organisation genom att alla arbetar mot samma mål. De hade jättemånga bra exempel från ”vanliga livet” och de visade en del filmsnuttar och man fick även diskutera mycket. Det jobbiga var att de visade en film som var så sorglig och gripande att tårarna sprutade på de flesta i publiken, även mig! Därför kände man sig lite utmattad efter denna förmiddag. Även denna dag blev det god lunch på Hotell Heden Liseberg i form av kycklinggryta. På eftermiddagen föreläste Gabriella Wejlid om hur man ökar kreativiteten och förbättrar minnet. Hon lärde ut en massa om minnets funktioner som man inte visste och man fick prova olika tekniker för att komma ihåg saker bättre och det visade sig fungera riktigt bra! Efter denna föreläsning kunde jag med lätthet memorera en kod på 10 tecken helt utan logik.

På tisdagen hade Alfons fått tid hos en barnspecialist på Barnmedicin i Krokslätt. Tyvärr så var det på förmiddagen så jag kunde inte följa med utan Pontus fick gå med honom. Det hade i alla fall gått bra hos läkaren. Alfons har nu hostat sedan mitten av september och hostmedicinen har tyvärr inte hjälpt så bra. Läkaren sa att det var något fel med hans luftrör och nu ska han få kortison som han ska andas in 2 ggr/dag i en mask. Detta ska han göra i 4 veckor och sedan ska vi gå ner till 1 gång/dag i ytterligare 4 veckor. Vi fick också tid för återbesök i januari. Hoppas verkligen att det ska hjälpa med den här medicinen. Om inte det hjälper så skulle det kunna röra sig om astma. Vad vi känner till så har vi ingen astma i släkten, men man vet ju aldrig. På kvällen åkte vi till Apoteket för att hämta ut medicinen, men då hade läkaren missat att skriva ut själva masken så den fick man så klart inte hämta ut.

Nästa dag ringde jag till Krokslätt och bad dem skriva ut en mask också. Sedan gick jag till Apoteket efter jobbet, men då fattades det ytterligare en grej, en tub som skulle vara mellan masken och inhalatorn. Jag höll på att gå i taket, men som tur var så var de snälla på Apoteket och kunde ringa till Krokslätt och fixa detta. På kvällen började vi med medicineringen och det gick över förväntan. Hade faktiskt väntat mig att han skulle avsky detta, men han gick med på det utan några större protester.

På onsdagen tog jag en tur till Jollyroom där jag inte hade varit på ett tag. Första gången på vattengympakursen så hade jag bikini och det funkade inte alls bra, så nu var jag på jakt efter en gravidbaddräkt. Detta visade sig vara svårt att hitta, men Jollyroom hade i alla fall några modeller att välja på och till slut föll valet på den här (som var dyrast, men går även att använda som amningsbaddräkt så jag kan ju ha nytta av den i sommar också).


Alfons hade ju varit ledig från dagmamman på tisdagen p g a läkarbesöket och kanske var det därför som han var jätteledsen när Pontus skulle lämna honom på onsdagen. (Tur att det inte är jag som behöver lämna). På torsdagen var han dock som vanligt igen och hade roligt med de andra kompisarna på Biblioteket. Eftersom det var sista sagostunden för året så blev barnen också bjudna på fika och det gillar ju Alfons!


På fredagen var det dags för lite pepparkaksbak. Självklart hade jag gjort egen deg ett par dagar i förväg. Alfons fick vara med och göra degen, men inte när pepparkakorna skulle bakas ut. Han är precis tokig i pepparkaksdeg! Pepparkakorna blev jättegoda!


På lördagen var det dags för lite julmys för det var julmarknad i Bifrostkyrkan där Alfons brukar gå på öppen förskola på måndagar. Alfons och jag gick med i lilla luciatåget som startade igång julmarknaden. Det gick bra, men efter några sånger lämnade Alfons scenen och gick och satte sig hos Ponta i publiken. Sedan, när de delade ut polkagrisstänger till alla barnen kunde han tänka sig att sjunga lite till så då gick han tillbaka. Sedan fikade vi och spelade lite på lotterier. Vi måste ha haft en väldig tur förra året för då vann vi säkert fyra vinster, men i år blev det tyvärr ingenting.



 
På söndagen var det oväder så vi var bara hemma och tog det lugnt hela dagen. Passade på att julpynta lite hemma. Alfons var väldigt exalterad över alla tomtar!
 
Graviditetsstatus:
Nu är jag i vecka 31 och det börjar gå upp för mig att det inte är så långt kvar. Min sista arbetsdag blir 24 januari och till dess är det ju inte så långt. Nu tycker jag själv att magen har blivit väldigt stor och den här veckan har jag börjat känna av lite ryggont när jag sitter ner längre stunder. Än så länge funkar det i alla fall att jobba så jag ska nog hålla ut. Det blir ju lite ledighet i jul och nyår också. Vi har funderat jättemycket på namn till bebisen den här gången och det har varit svårt att komma fram till något som vi båda gillar. Nu tror jag att vi har bestämt oss för ett namn, men jag kommer inte att avslöja det förrän barnet är fött ;)


söndag 8 december 2013

MVC-besök och kusinbesök

Vecka 48

Då var det dags för en ny vecka igen. Efter en händelselös måndag var det dags för tisdag och mitt livs första föräldramöte. Visste inte ens att man hade föräldramöten på den här nivån, men det var trevligt! Jag gick själv och Ponta fick stanna hemma med Alfons. Först var det föreläsning med en barnpsykolog som dagmammorna kan konsultera om de har problem med något barn. Hon var väldigt intressant att lyssna på och föredraget gick ut på hur man kan stärka barns självkänsla. Efter föreläsningen bjöds det på fika och jag fick chans att lära känna de andra föräldrarna lite. De verkade trevliga allihop. Hade bara träffat några av dem förut.

Alfons var hos dagmamman tisdag, onsdag och torsdag. På torsdagen lämnade Pontus honom lite tidigare för vi skulle på ett besök på MVC. Den här gången mätte de blodsocker och blodtryck som båda var bra. Själv tyckte jag att mitt blodtryck var lite lågt, 115/62, men enligt barnmorskan så kan det inte vara för lågt såvida inte man känner sig yr och det gör jag inte så då är det väl bra med det. Jag fick också ställa mig på vågen (inte min favorit), men jag hade ”bara” gått upp 1 kg sedan förra besöket för 4 veckor sedan så det var helt okej. Vi fick lyssna på bebisens hjärta och hon mätte magen och allt var som det skulle. Tillväxtkurvan ser bra ut, ligger strax över medel. Efter besöket gick jag ner till sjukgymnastiken och frågade om jag kunde hyra en TENS-apparat där till förlossningen. Det använde jag när jag fick Alfons och jag upplevde att den var till hjälp under värkarbetet. Jag får komma dit på ett besök lite längre fram och lära mig hur den fungerar.

Alfons och de andra barnen spenderade förmiddagen på Biblioteket där det alltid är sagostund på torsdagar. Den här torsdagen var Alfons extra laddad och var väldigt engagerad under sagostunden enligt dagmamma Marie. Det skulle vara kul att vara med där någon gång. Här står han och väntar på att få gå in till sagoberätterskan Gunilla.



Och här går han in på Biblioteket hand i hand med kompisen Alma, så sött!

 

På kvällen var det första gången på en kurs i vattenträning för gravida som jag och Ulle anmält oss till. Kursen skulle hållas på Åbybadet av Magplasket. Tyvärr så var Ulle jätteförkyld så hon var bara med på informationen före själva träningen där vi bl a fick goody bags från Magplasket. Det var två barnmorskor som höll i kursen och den ena hade jag träffat på Förlossningen när vi Alfons föddes. Först var det vattengympa 30 min och därefter avslappning i vattnet i 30 min. Hela passet var väldigt bra och det var skönt att få röra på sig lite i det 34-gradiga vattnet. Lagom intensitet på träningen för mig som är otränad och jätteskönt med avslappningen efteråt. Sov väldigt gott den natten!

På fredagen blev det fredagsmys med Idol och denna goda nyhet från Marabou:


På lördagen var det dags att göra lite julfint så det blev en tur till Plantagen där vi köpte lite granris. Arrangerade det såhär i balkonglådan med lite julgranskulor!


Den här helgen var Charlotta, Hanna och Elias på besök i stan och vi hade bestämt oss för att tillbringa eftermiddagen på Jul på Liseberg. Vi var där redan vid 12:30 och det visade sig vara taktiskt för det var inte så mycket folk.


Efter att ha investerat i lite godisklubbor var det dags för lite karusellåkning. När man är under 90 cm finns det inte så mycket att välja på, men Ponnykarusellen tyckte alla barnen var rolig.

Elias fick rida på en elefant.

Alfons åkte med farmor och Hanna.
Sedan drack vi lite lyxkaffe/varm choklad. 80 kr för 2 koppar kaffe och 1 pepparkaka. Som hittat! Gott var det i alla fall. Tyvärr så hade de inte kvar bokhandeln på Jul på Liseberg. Där brukar jag alltid handla julklappar annars. Vi hann spela lite på hjul och leka lite på Bushållplatsen innan Alfons blev trött och däckade. Då var det dags att åka hem.

Vi träffade även kusinerna på kvällen hos Karin där vi åt middag tillsammans. Alfons lekte riktigt bra med kusinerna. Han fick också försenade födelsedagspresenter i form av lego och en gosig katt.

Söndagen blev en lugn hemmadag. På eftermiddagen kom Tom och Elias förbi på lite adventsfika. Tyvärr så var Elias lite febrig och hängig så det blev inte så mycket lek, men Alfons höll igång för dem båda.

Graviditetsstatus:
Nu är jag i vecka 30. Har inte hunnit tänka så mycket på att jag är gravid den här gången som jag gjorde första gången och det beror väl på att man är fullt upptagen med Alfons. Men när man tänker på att det bara är 10 veckor kvar så känns det inte så långt! Den här veckan har jag haft en del ont i magen. Tror dock inte att det har med graviditeten att göra. Annars mår jag bara bra och har nästan ingen foglossning. Känner bara av det när jag ska resa mig upp. Totalt har jag gått upp 10 kg nu.