Summa sidvisningar

söndag 30 november 2014

Mycket pyssel och Jul på Liseberg

Vecka 47

Veckan började med att vår lille plutt blev 9 månader. Nu har vi haft honom lika länge utanför magen som i magen. Han har nu börjat ställa sig upp och kan säga "mamma". Det finns även tendens till att säga pappa, men än så länge låter det mer som "dada".

På måndagen kom Anita och My hit och hjälpte oss att äta upp tårtresterna från barnkalaset. Alfons och My lekte med den nya Pippiperuken. De turades om att vara Pippi och att vara Sjörövarfabbe.

Stora Pippi

Lilla Pippi (inte helt nöjd)
Tisdagen blev en lugn dag med innepyssel. Jag hämtade Alfons i Fässberg där de hade varit i lokalen med dagmamman. Sedan ägnade vi eftermiddagen åt att prova pärlplattorna som Alfons fått när han fyllde år. Han var jätteduktig på att pärla och tyckte det var väldigt roligt!


 

På onsdagen var det sagostund på biblioteket för Alfons och gänget. I-paden på biblioteket verkar vara väldigt populär. Bra att barnen kan samsas om den i alla fall!


Efter dagmamman gick vi och fikade på Kaffebubblan. Idag fick vi sällskap av Pontus, Maria och Emilia. Trevligt!

Nu jobbar Ponta det sena passet igen vilket innebär att jag ska lägga båda barnen. Lukas har fått sena vanor igen och är helt omöjlig att lägga på kvällarna. Nu somnar han inte ens när vi går och lägger oss som han alltid gjorde förut utan han ska hålla på och greja med min telefon och min bok ända tills jag släcker lampan. Till slut somnar han på mitt bröst.


Torsdagen blev en lugn dag hos Marie med utelek och innepyssel. Alfons brukar pussla det här Emilpusslet när han är där.


Jag och Lukas tog en promenad till Mariagården och var med på rytmiken. Det var ett tag sen vi var där nu och Lukas gillar att sjunga och spela maraccas.


Det blev även lite lek efteråt innan vi blev trötta och gick hem.


På kvällen kom farmor Karin för att hjälpa mig med läggningen. Hon passade också på att gratulera Alfons i efterskott. Han fick pengar och det här roliga setet med modellera och bakprylar. Detta ville han testa med en gång!



Även Lukas fick en present, en bok som man kan sätta in bilder på honom i.


Alfons fick också ballonger och raggsockar.



På fredagen fick vi sällskap av mamma, pappa och Putte som kom upp över dagen. De ville också vara med och baka med modellera och det blev en del fina figurer.


Sedan tog de med barnen till Mc Donalds och lekparken så att jag kunde äta lunch i lugn och ro hemma och sedan vila en timme. Det var skönt! Sen gick även jag bort till lekparken en stund med dem. Vi hann också ta en fika och leka lite inne innan de åkte hem.

På lördagen skulle vi gå på Jul på Liseberg med Tom, Ulle, Elias och Sigge. Vi hade bestämt oss för att åka spårvagn in eftersom vi fått ett provåkarkort. För Alfons och Lukas var det första gången och Alfons tyckte det var jättekul!


Väl framme på Liseberg började vi med en tur i Sagoslottet. Det tyckte Alfons var lite läskigt! (Kanske för att det var mörkt). Sedan åkte vi Flygande elefanterna. Den var bättre!


Vi var och tittade på gutefåren.


Elias och Alfons tittar på hönorna

I Lapplandsområdet
Vi hann även med att åka två olika karuseller med flygplan och Alfons tjöt av skratt! Sedan tog vi en fika. Vi var ju tvungna att köpa lite lyxkaffe med julsmaker. Mot slutet blev Alfons lite trött, frusen och grinig, annars var det väldigt mysigt och trevligt på Liseberg. Lukas blev också trött, men hade ju vagn med sig så då är det ju bara att luta sig tillbaka och ta en power nap.


På söndagen var vi bjudna till Gilbert och Anita på lunch. Även Jesper, Maja, My, lilla Signe och Sofie var där. Anita hade lagat jättegod mat, hon hade t o m gjort LCHF-vänlig mat, det var uppskattat! Det blev en jättemysig eftermiddag i Kållered. Alfons och My lekte som bara den och Lukas försökte hänga på han också.


Det här var tredje veckan med LCHF. Magen är faktiskt bättre nu. Jag lär mig mer och mer om LCHF så det blir lättare och lättare. Har t o m börjat laga lite mat. Här kommer lite av den mat jag har ätit under veckan.

Hallon/blåbärssmoothie


Renskavgryta med blomkålsris


Ost- och skinkomelett
 
Köttfärssås med zuccinispagetti

Räkor med avokado, pepparrotsvisp och ägg

LCHF ugnspannkaka med bacon och lingon

måndag 24 november 2014

Alfons fyller 3

Vecka 46

Den här måndagen skulle Alfons till tandläkaren på sitt första riktiga besök. Han var där när han var 1 år, men då var det ingen undersökning utan bara information. Farmor Karin fick följa med och barnvakta Lukas under tiden. Alfons var jätteduktig hos tandläkaren! Vi hade tittat på en film på 1177.se innan om en groda som går till tandläkaren där man fick se hur besöket skulle gå till. Alfons gapade så duktigt så! Tandläkaren sa att han hade korsbett, men att det kunde rätta till sig av sig själv. Han hade även lite överbett, men det berodde på att han använder napp. Tandläkaren tyckte att han skulle sluta med napp innan han är 4 år. Vi kanske ska prova att ge tomten napparna! Tandläkaren rekommenderade också att han bara ska äta sötsaker 1 gång i veckan. Det blir inte lätt! Hur ofta får era barn äta sötsaker? Vi får försöka skära ner på detta och även försöka borsta tänderna lite längre tid varje gång... Alfons fick bananlack som tandläkaren kallade för dunderhonung, men det gillade han inte alls! Sedan fick han en boll i belöning för att han varit så duktig.

På eftermiddagen kom Lilla My på besök. Hon och Alfons leker så bra och det är roligt att höra hur de konverserar. Lilla My frågade Alfons: Hur var det hos tandläkaren Alfons? varpå Alfons svarade: Jag fick dunderhonung, men det var inte gott! Lukas tycker också det är roligt när det kommer någon kompis på besök och det blir lite liv och rörelse. Nu kryper han efter så gott han kan när Alfons springer omkring och leker.


Sedan kom den stora dagen, Alfons 3-årsdag! Jag lämnade honom hos Marie och han hade med sig Piggelinglassar att bjuda alla barn på. Marie berättade att han var stolt som en tupp när han delade ut glassarna. Alfons fick också en fin present hos dagmamman, ett Dustypussel! Det ville han prova så fort han kom hem.


Jag hade gömt en present i varje rum i huset som Alfons fick leta efter. Det tyckte han var kul! Jag och Ponta hade mest köpt "nyttiga" presenter, men några roliga också.



Alfonspusslet var populärt.


Denna present gillade han inte!



Den nya Finduspyjamasen gick hem. Den ville han sova i på natten.

Bästa presenten! En Francesco launcher.





Sedan åt vi lite tårta som var kvar från kalaset och på kvällen gjorde vi egna köttbullar och potatismos till Alfons, en av hans favoriträtter. Det blev en lugn men trevlig födelsedag.

Resten av veckan blev rätt lugn. Min förkylning hade övergått i bihåleinflammation (tror jag). Hade jätteont under och runt vänsterögat och var bombtät. En höjdpunkt under veckan var att Lukas sa "mamma" för första gången. Så gulligt! Man blir alldeles varm i hjärtat!



Inte förrän på fredagen orkade jag packa mig iväg hemifrån med barnen. Alfons ville inte gå på öppna förskolan så vi tog en tur till biblioteket och Kaffebubblan i stället. Där finns flera LCHF-vänliga alternativ. Den här gången blev det en päronbiskvi och en hallonsmoothie.


Till Alfons stora förtjusning hade de även fått en liten stutsmatta där nu.


Äntligen helg och förkylningen började att släppa. Tur det för det var dags för Alfons kalas nummer 3, nämligen barnkalas på Gullbergsbro. Lördagen gick åt till att handla, förbereda i klubbstugan, blåsa ballonger och baka tårtor. Jag provade en ny tårta, marängtårta med hemmagjord lemon curd, blåbär och hallon. Den blev läcker!


Gjorde även en barnvänlig tårta med sockerkaksbotten, vaniljkräm och hallon.

På söndagen var det dags för kalaset. Vi hade bjudit 6 kompisar med familjer så det blev ganska mycket folk! Vi började med lite mingel och sedan bjöd på pizza som vi hade gjort i bake off-ugnen på golfen.

Lilla Lyra i finklänning

Åsa med lilla Ida

Alfons var så duktig och kunde vänta tills efter pizzan med att öppna alla presenter. 

Lille Theo höll god min i början trots tandsprickning. (Sen blev han ledsen). 
 
Stiliga bröder.

Sara och Alice.

Emma, Lyra och Moa.

Idag var det Danjas tur att komma till oss på kalas. (Förra helgen var det ju honom vi firade). 
Efter pizza var det dags för tårta. De flesta barnen gillade hallontårtan medan föräldrarna föredrog marängtårtan. Vi bjöd även på hemmagjorda chokladbollar och köpta Singoalla.



Alfons blev jätteglad när alla sjöng för honom.



 Vi avslutade kalaset med en liten skattjakt ute på golfbanan. Det tyckte barnen var spännande!

Alfons och Alice letar efter skatten. 
Viktor på skattjakt.

Var kan skatten vara?

Alfons hittar skatten!
I skatten låg det påsar till alla barn över 1 år. Det var uppskattat av barnen tror jag! Efter skattjakten började alla dra sig hemåt och vi stannade kvar och städade lite i klubbstugan. De som ville fick ballonger med sig hem, men det blev ändå ett gäng kvar som Lukas fick leka med hemma.



De här fina presenterna fick Alfons av sina kompisar: