Summa sidvisningar

tisdag 24 november 2015

Hemmapyssel i köket

Vecka 47

Denna vecka började illa då jag vaknade med huvudvärk. Orkade i alla fall jobba hela dagen. Sedan fick jag gå hem och lägga mig och ta huvudvärkstabletter. Då blev det bättre. Jag hämtade barnen hos Cajja och de vill bara vara inne. Inget roligt väder att gå ut i nu. Vi passade på att göra lite hemmagjord müsli som är både glutenfri, LCHF och jättegod. Lukas fick vara med och hälla i och blanda. Så duktig!


På tisdagen mådde jag bättre och vädret var också lite bättre. Jag och barnen tog en promenad till Steinbrenner för att ta en fika. Alfons tog en macarone, jag tog en jordgubbssmoothie och nöttopp och Lukas fick en festis. Det är så mysigt att sitta på på Steinbrenner och se solen gå ner utanför. När vi går förbi Pedagogen så finns det 2 stora kartor där som Alfons är väldigt intresserad av. Vi brukar alltid stanna och peka ut olika ställen som vi känner igen.

På kvällen hände en liten incident då jag stod och diskade i köket. Plötsligt så hör jag tvättmaskinen gå igång. Jag rusar genast in i badrummet och då har Lukas lyckats sätta på tvättmaskinen för första gången. Givetvis hade han innan dess lagt in en bok i den. Det var så klart en biblioteksbok också… Jag lyckades i alla fall rädda den genom att hänga den på tork. Den blev bara lite vågig så jag hoppas inte de säger något på biblioteket.



Den senaste tiden har killarna börjat leka lite bättre med varandra. Det är väldigt skönt när man är ensam med dem att de kan sysselsätta sig själva stundtals. När barnen leker snällt en längre stund utan att bråka kan man nästan vara säker på att de har dragit fram en jävla massa grejer. Här fick jag sitta vid datorn i lugn och ro i säkert 20 minuter. När jag kom ut i köket så tältade killarna där. Alla dessa grejer hade de burit dit från kontoret. (Att bära tillbaka allt går inte lika lätt).


På onsdagen hade vi avtackning på jobbet av vår gamla chef Christina. Det kändes bra att få ett avslut med henne, men jag saknar henne som chef. För tillfället har vi ingen chef, men hoppas att vi får en bra.
Även onsdagen fick bli en innedag med hemmapyssel. Barnen gillar inte att gå ut när det är kallt, lite regnigt och nästan börjar bli lite mörkt när jag hämtar dem 15:30. Vi provade att göra eget glutenfritt mjöl genom att mixa diverse nötter, frön och kokos. Sedan bakade vi mandel- och kokoskex av detta mjöl. Kexen blev riktigt goda och passar bra till ostbricka.



På torsdagen fick jag lite sovmorgon då vi skulle ha utvecklingsdag på förmiddagen. Vi skulle lyssna på tre föredrag om patientsäkerhet på Möllan. Först var det en chefsläkare som pratade om patientsäkerhet. Sedan var det en kille från Luftfartsverket som pratade om avvikelser inom flyget och hur de rapporterar sådant. Till sist pratade chefen för Ortopeden om MedControl mm. Tyvärr så hade jag väldigt ont i magen så det var jobbigt att sitta still och lyssna hela förmiddagen. Jag tyckte inte heller att föredragen var särskilt intressanta även om det så klart är viktigt med patientsäkerhet. Som så många gånger kändes denna dag mer riktad till sköterskor och läkare än till oss sekreterare.

På eftermiddagen jobbade jag som vanligt och sedan var det dags att hämta barnen. Sköterskan Susanne på mitt jobb hade skickat med mig en badring hem till barnen (tror att hennes son delade ut sådana av någon anledning). Barnen ville så klart att jag skulle blåsa upp den direkt och sedan lekte de båt hela kvällen i princip. Vi får se hur länge den här håller.



Det blev även lite muffinsbak hemma på kvällen.


På fredagen hann jag också bara jobba halva dagen för då skulle vi ha APT på eftermiddagen. Fick jobba över lite för det var ytterligare ett möte för plussekreterarna efter APT:t. När jag kom hem så bestämde vi oss för att åka en tur till IKEA. När vi kom dit fick Alfons syn på bollhavet och han ville så gärna vara där när vi handlade så vi provade att lämna honom. Jag, Ponta och Lukas gick under tiden runt i varuhuset och införskaffade en ny byrå till barnens rum, lite glögg, julklappspapper och påsklämmor. När vi var färdiga gick vi för att hämta Alfons. Han hade haft jätteroligt och ville inte gå därifrån! Det var en riktig höjdare tydligen. Nästa gång vi åker till IKEA vet jag vad Alfons vill göra =).
På lördagen hade vi bestämt att åka ner till Varberg över dagen. Vi kom dit lagom till lunch och blev bjudna på färsk fisk och ugnsrostad potatis och grönsaker. Jättegott! Barnen fick varsin Frölundamössa av pappa. Sedan gick vi ut på stan för det var invigning av Västra Vallgatan som hade byggts om lite. Vi gick i affärer lite, men köpte ingenting. På vägen hem stannade vi i en rolig lekpark. Alfons och jag provade den här konstiga gungan.



Sedan gick vi hem till mamma och pappa igen. Vi åt lite marängswiss till fika. Det tyckte barnen var riktigt gott. Alfons och Lukas lekte och höll igång som vanligt när vi är i Varberg. Det blev också lite dans med mormor.



Söndagen blev en lugn dag hemma. Vi åkte och handlade hela familjen på förmiddagen. Lukas provade sin nya mössa. 

Sedan fotograferade vi barnen inför årets julkort. Det blev jättefint! Jag passade också på att vila middag med Lukas.
På eftermiddagen gick vi ut i lekparken och vi gick och ringde på hos Ebba och frågade om de ville komma ut. När de hade klätt på sig och kommit ut frös Alfons och Lukas och ville gå hem. Taskig timing! Vi gick i stället in till Ebba allihop och lekte en stund. Det var så roligt att se barnen ihop. Alla fyra sprang runt och jagade varandra. Det märktes att de är vana att leka tillsammans hos Cajja. Annars brukar inte Lukas vara med i leken med andra barn.
På kvällen lagade vi lite thaimat. Alfons fick hjälpa till med jordnötssåsen.



lördag 21 november 2015

4-årsdag och 4-årskontroll

Vecka 46

När veckan började var jag fortfarande lite förkyld, men det hade i alla fall blivit bättre sedan i fredags så det var inga problem att jobba. På eftermiddagen var det riktigt höstruskväder så jag och barnen fick roa oss inomhus. Alfons och Lukas lekte med Alfons nya turtlesgubbe Rafael.

Sedan passade vi på att baka lite också. Det blev LCHF-bröd som är ungefär som vitt formbröd. Det bästa receptet jag hittills kunnat hitta på LCHF-bröd. Detta är smidigt att skiva (blir cirka 24 skivor) och sedan frysa in så är det lätt att ta fram enstaka brödskivor när man behöver äta bröd.
På kvällen skulle Ponta jobba till 23 så både barnen fick somna hos mig. Alfons var galet pigg och ville inte somna förrän 23 typ (jag brukar normalt somna 22:30 kanske på vardagar) så jag var skittrött.
På tisdagen var det lite bättre väder så vi kunde ta en promenad till Steinbrenner efter jobbet och Cajja. Det blev en liten fika där och sedan gick vi hem och tittade på film. Alfons hade fått Djungelboken i födelsedagspresent så vi tittade på hela den filmen. Den hade jag inte sett sedan jag var liten och den var riktigt rolig och bra! Alfons tyckte också om den och skrattade mycket när Mowgli var hos aporna.

På onsdagen var det Alfons födelsedag. Tänk att han är 4 nu! Inte så liten längre… Alfons hade med sig päron split-glassar till Cajja som han bjöd på efter lunchen. Han fick också en present av Cajja, det var en bok om Blixten McQueen.
Farmor Karin kom med mig och hämtade barnen hos Cajja och sedan gick vi hem till oss för att fira Alfons födelsedag. Vår snälla granne Ulla-Britt hade hängt en påse på vår dörr med presenter till både Alfons och Lukas. Så snällt! Killarna fick varsin monster truck som kunde köra själv med hjälp av batteri. Alfons fick även modellera.
Jag och Karin hade gömt våra presenter så att Alfons fick leta efter sina paket i olika rum. Det tyckte han var roligt! Av farmor Karin fick Alfons pengar, tåg med bokstaven A (Lukas fick ett tåg med bokstaven L) och ett helt gäng med kylskåpsmagneter som föreställde olika djur. Av mig och Ponta fick Alfons vinterskor, kläder, lego och en pruttballong. Kusinerna Alma och Ivar hade också skickat en present. Det var en slängkappa, utklädningsglasögon och en liten boll till Lukas.

När Alfons öppnat sina presenter fikade vi med bullar, muffins och färska hallon från fruktaffären. Sedan ville Alfons prova modelleran. Karin passade barnen en stund medan jag åkte till Hemköp. Lukas fick bara titta på när de bakade med modellera, men han verkade ganska nöjd med det.

Nu har jag beställt nya nappar till Lukas. Han har bara en napp, men den är hela tiden borta så nu har han fyra. Han har börjat använda napp lite mer och jag försöker ge honom den ibland på kvällen i stället för att amma.

På torsdagen var det dags för bokbussen igen. Förra gången vi gick till bokbussen var det ju mörkt vid 17-tiden så nu gick vi till en annan hållplats i Bifrost dit den kommer redan kl 16. Det var ju smartare så här under vinterhalvåret. Vi lånade filmen Bilar 2 som vi gick hem och tittade på sedan. Alfons provade även sin nya slängkappa och glasögon som han fått av Alma och Ivar. Här har han även sin nya Spiderman-pyjamas som han fick av mig och Pontus.
 
På fredagen var det dags för Alfons 4-årskontroll på BVC. Jag ville gärna vara med så jag tog en tidig och lång lunch och mötte upp de andra på BVC. Alfons hade vuxit ganska mycket på längden och var nu 96,5 cm lång. Han hade dock inte ökat så mycket i vikt utan vägde bara 13,7 kg. Kelley tyckte dock att han följde sin kurva och det är ju huvudsaken även om han ligger 2 kurvor under på både längd och vikt.
4-årskontrollen var rätt så gedigen med många olika tester. Alfons skulle rita en huvudfoting och det klarade han med bravur. Han skulle också titta i en bok och berätta vad pojken gjorde på bilderna. Detta tog lång tid och jag märkte på Alfons att han var trött på slutet. Det gick ändå bra och Kelley tyckte att han hade ett bra ordförråd. Sedan skulle han gå balansgång längs en linje på golvet och till slut så var det ett syntest som också gick bra. Det enda problemet vi har med Alfons är att han fortfarande vill bajsa i blöja, men nu har vi gjort upp en plan för hur han ska bli helt blöjfri. Numera sitter han på pottan och bajsar med blöjan på och nästa steg är att ta av blöjan och lägga den i pottan. Vi får se om vi lyckas med detta snart!
När jag kom hem från jobbet sov Lukas middag så då fick jag lite egentid med Alfons. Vi passade på att bygga lite med smålego som vi inte kan göra när Lukas är med. Vi byggde hela byggsatsen som Alfons fått av Moa på barnkalaset. Jag tycker också det är rätt kul att bygga lego! Det är som IKEA-möbler fast miniatyr. Sen fick Alfons leka med sina brandmän.


På kvällen blev det Idol och lite mys med Lukas i soffan.

På lördagen tyckte vi det var fint väder så vi passade på att gå ut till en ny lekpark i Bifrost med Nicklas och Alice. Vi hann dock inte vara ute länge innan det började ösregna så vi fick gå hem igen. Efter lunch hade jag fått en klipptid på Salong Forum i Krokslätt. Dags att bli fin i håret! Jag gjorde slingor och blev väldigt ljus, men jag var nöjd med resultatet. Klippte också av några cm.


På kvällen var vi hemma hos Nicklas, Sara och Alice. Vi beställde hem thaimat och drack lite vin till det. Alfons sa att när han blir stor ska han också dricka vin. Han ska även bli pappa samt polis. Till efterrätt blev det glass med hemmagjord kolasås. Riktigt gott!
Söndagen började med frukost i nya slängkappan!

Sedan drog jag och Alfons iväg till Frölunda Torg medan Ponta och Lukas handlade. Alfons och jag gick till BR och hämtade ut hans födelsedagspresent. Till min stora förvåning valde Alfons en matlåda. Sedan var det min tur att shoppa. Jag hade fått ett presentkort på Desigual av Ponta när jag fyllde år och nu hittade jag en snygg top som jag köpte.
Nya tröjan, lite svårt att fota sig själv...
På eftermiddagen var vi ute i lekparken i Solängen med Nicklas och Alice.

fredag 13 november 2015

Kalas för Alfons

Vecka 45

Veckan drog igång med jobb som vanligt och sedan hämta barnen hos Cajja. Nu får barnen gå 11-15:30 i stället så jag kan jobba lite längre på eftermiddagen. Det är bra. Då hinner Lukas leka lite mer för han sover ju 1,5 timme av de futtiga 4 timmar de har gått hos Cajja innan. Nu går killarna 18 timmar i veckan så det är ju ändå inte mycket. Efter att jag hämtat barnen tog vi en promenad till Hemköp för att hämta ett paket till Alfons födelsedag. Alfons var så nyfiken på paketet och ville öppna det direkt! Vi gick också till lekparken i Bifrost en stund när vi ändå var i krokarna.


På tisdagen tog jag med mig tavlan som jag köpt på helgens loppis till jobbet och gjorde fint på mitt kontor. Den passade perfekt där till mina röda gardiner och min röda stol. Dock skulle jag vilja få tag i en liknande tavla som kunde passa ihop med den här.
 
 
På eftermiddagen fick jag besök av mamma, pappa, Putte och Jessica. Mamma, pappa och Putte följde med och hämtade Alfons och Lukas hos Cajja. Det tyckte barnen var kul! Alfons var jättetaggad och hade ritat teckningar till dem. Vi gick hem till oss och fikade nyttigt med fruktsallad. Pappa hade med sig presenter till barnen. Det var två likadan t-shirts som han köpt när han var i Spanien. Alfons fick också en tröja av Jessica, en stickad gosig polotröja. Alfons tyckte att vi skulle släcka alla lampor och så berättade mamma spökhistorier. Det tyckte barnen var mysigt!
 
 
Nästa dag berättade Alfons spökhistorier för sina kompisar hos Cajja. Jag hade blivit förkyld och hostig under natten, men det funkade ändå att jobba. Efter jobbet hämtade jag killarna och så gick vi till Steinbrenner och tog en fika. Killarna hade sina nya tröjor så de var jättefina!
 
 
På torsdagen var jag också hostig och hade ont i halsen, men kunde i alla fall gå till jobbet. På eftermiddagen var det ett riktigt ruskväder med regn och blåst. Vi stannade inne och passade på att baka lite till Alfons kalas. Alfons fick välja vad vi skulle baka och då blev det chokladbollar med strössel och kokos.
 
 
På kvällen kräktes Lukas trots att han inte ätit någon choklad. Jag tycker han kräks väldigt lätt och ofta och funderar på om det är något fel. Jag ska ta upp detta med vår BVC-sköterska den 13 nov när Alfons ska dit på 4-årskontroll.
 
På torsdagen var Alfons med i Mölndalsposten då jag skickat in en födelsedagsannons. Det tyckte han var roligt!
 
 
 
På fredagen var jag riktigt risig med både hosta, ont i halsen och jätteförkyld. Jag fick verkligen stålsätta mig för att gå till jobbet för jag vill helst inte stanna hemma om jag inte har feber. Det var heller inte så längesedan jag var hemma från jobbet. Som tur var så var det en ovanligt lugn fredag på jobbet så jag kunde ta det rätt så lugnt. När jag kom hem la jag mig och vilade lite medan Pontus gick till lekparken med barnen.
 
På lördagen vände förkylningen och jag började må bättre. Det var tur för idag skulle vi ha ett litet barnkalas för Alfons. Eftersom vi jobbar båda två nu kände vi att vi inte orkade ha något stort kalas i år så vi hade bara bjudit Alfons närmaste vänner. Det blev tre familjer som kom. Vi hade ändå valt att ha kalaset på golfen för det är en sådan bra lokal som vi får låna gratis. Vi åkte dit på förmiddagen och förberedde lite.
 
För första gången provade jag att baka tårta med oblat och den blev jättefin! Tycker själv att den ser riktigt proffsig ut!
 
 
Alfons ville öppna sina presenter så fort kompisarna kom. Han fick en pyjamas med Bilar, tre småbilar, en pysselbok, en byggsats lego och ett litet gosedjur. Sedan fikade vi. Vi hade gjort chokladbollar, havrekakor och fruktspett. Dessvärre råkade Lukas äta en halv chokladboll och sedan kräktes han. Det måste vara så att han inte tål choklad. Nu ska vi inte låta honom äta det över huvud taget.
 
Lukas mådde dock bra igen snart och kunde vara med och leka. Vi sjöng för Alfons och åt tårta. Sedan hade vi ett par lekar för barnen. De fick spela bowling och så hade vi en liten frågesport. Sedan ville alla barnen springa ut på golfbanan och rasa av sig. Under tiden gömde jag godispåsar inne i klubbstugan som de sedan fick leta efter. Alfons var nöjd med kalaset och vi med.
 
 
 På söndagen var det dags för ett andra kalas med mormor, morfar och Putte. Jag och Alfons gjorde en marängtårta på förmiddagen som vi fyllde med grädde, bär och lemon curd som jag kokat dagen innan. Den blev riktigt hög och fin.
 
 
På eftermiddagen kom gästerna och firade Alfons. Alfons fick en overall, en turtle, filmen Djungelboken, en julkalender (för radio och TV) och en bajskorv av plast som han hade önskat sig. Även pappa fick en present eftersom det var Fars Dag. Han fick en mössa av mig och Putte.
 



Alfons klarade alla 4 ljusen.

 
Efter att vi fikat gick vi ut en stund i lekparken så att barnen fick springa av sig. Lukas gick balansgång med morfar.
 
 
 
Sedan tog han en ridtur på älgen med mormor.
 
 
Alfons var jätteglad för sin turtle Rafael som kunde prata. Han gillade den så mycket att ville ha den i sängen på natten. Sent på kvällen hoppade jag till när jag plötsligt hörde ett rop ”niiiiiiinjaaaaaa turtles!”. Det var Rafael som var lite högljudd.

måndag 2 november 2015

Halloween

Vecka 44

Den här veckan var det höstlov i Mölndal och alla dagmammor skulle ha studiedag på måndagen. Ponta var ju hemma till 13:30. Sedan kom farmor Karin och passade barnen 1 timme tills jag kom hem från jobbet. Passningen gick jättebra. Efter jobbet tog jag med barnen till lekparken med gula rutschkanan. Där träffade vi Ann, Irmelie och Miranda. Det var kul att prata lite med dem för det var väldigt längesedan vi sågs. Alfons och Lukas lekte dock inte med Anns barn utan bara med varandra. Här har de skriktävling i gungan.

 
På kvällen blev det mys framför teven. Ibland är de så gulliga och fina med varandra. Man kan inte tro att de brukar bråka när man ser en sådan här bild.


På tisdagen var det dags att göra lite fint på mitt kontor. Jag har inte haft några gardiner sedan jag flyttade in, men nu skulle det bli ändring på det. Chefen på avdelningen hjälpte mig att sy upp gardinerna och även att hänga upp dem vilket inte var så lätt. Hon är verkligen snäll. Vilken annan chef hade gjort det för en anställd? Så här fint blev det i mitt rum! Nu ska jag bara fixa en ny tavla så kommer jag att trivas toppenbra där inne.


Nu har jag även fått en väldigt försenad mors dags-present, den här fina muggen som jag ska ha på jobbet.


Eftersom jag sovit dåligt på natten gick jag hem lite tidigare från jobbet och lyckades faktiskt sova en stund innan det var dags att hämta barnen. Alfons ville gå till farmors gård och leka, men han orkade bara gå till Torallaparken så det fick bli den i stället. I parken träffade vi en mamma och en liten flicka som Alfons gått på babysim med när han var liten. Det var roligt att se dem igen och Alfons lekte lite med flickan som heter Sidja. Mamman är från Kina och kunde fortfarande inte så mycket svenska så vi fick prata engelska. Flickan pratade dock flytande svenska.
På väg hem från lekparken stötte vi på en pojke som bor på gatan intill. Han ville att Alfons skulle spela fotboll med honom så det gjorde vi en stund. Även Sofia och Millis som bor på samma gata kom ut och spelade. Tyvärr så var Lukas jättegnällig i vagnen så Alfons fick bara spela en liten stund.
På onsdagen tog jag med barnen till Steinbrenner efter jobbet. Detta café har blivit vårt nya stamställe eftersom Kaffebubblan stänger redan 16. Steinbrenner är också ett mysigt café, men eftersom det var lov var det idag fullt med folk. Som tur var så fanns det ett ledigt bord för oss. Jag tog en jordgubbssmoothie och Alfons fick en chokladboll. Lukas valde en festis. Efter fikat tog vi en promenad till Plantagen och köpte ett par vinterväxter som vi ska ha i krukan utanför dörren.
 

På torsdagen skulle barnen bli fotograferade hos Cajja. Jag hade strykt en skjorta till Lukas och en fin pikétröja till Alfons så de skulle vara extra snygga. Gruppfotot togs ute i det vackra höstvädret medan porträtten togs inomhus. Cajja berättade att Lukas hade varit lite rädd och blyg för fotografen så det hade varit svårt att få honom att le på kortet. Det blir spännande att se hur korten blir! Detta är första gången Lukas blir fotad professionellt.
 
När jag hämtat barnen hos Cajja var vi ute lite och planterade blommorna vi köpt dagen innan. På kvällen gick vi till lekparken en stund innan bokbussen kom, men nu när det är vintertid var det ju mörkt redan vid 17. Kändes lite konstigt att vara i lekparken och gunga i mörkret!
 
På fredagen var vi bjudna på Halloweenfest i Kållered hos Gilbert och Anita. Även Sofie, Jesper, My och Signe var där. Detta är första gången vi firar Halloween och det var jättetrevligt och mysigt att få gå på en sådan fest. De hade dekorerat med en massa Halloweenpynt och utanför stod den här fina pumpan.


Vi började med att äta middag. Anita hade lagat jättegod mat, bl a en köttfärsgratäng och ugnsrostade rödbetor och lite annat småplock.
Efter maten ville barnen gå ut och knacka dörr. Alfons hade sin monstermask och My hade sminkat sig till en läskig vampyr! Vi gick till några grannar som Jesper och Sofie kände. Alla tyckte det var jättekul att barnen kom och sa bus eller godis och alla hade lite godis till dem. När vi var ute så kom det ett gäng med några vuxna utklädda och skrämde oss. Då blev barnen lite rädda!
Efter vår bus-eller-godis-vandring gick vi in igen och åt efterrätt. Det blev glass med hallon (som skulle symbolisera blod) och även maränger som såg ut som små spöken. Gulligt och kreativt! Alfons och My busade som bara den tills vi åkte hem vid 20-tiden.

På lördagen var det dags att busa lite med våra grannar. Alfons ville vara monster igen och Lukas fick klä ut sig till pirat.


Sedan gick vi och hämtade Alfons kompis Ebba som bor på gatan bredvid. Hon hade klätt ut sig till gris. Sen gick vi runt och knackade på hos några grannar och kompisar i området. Barnen hade jättekul och fick massor med godis. Ulla-Britt hade även köpt tandborstar till Alfons och Lukas. Så gulligt! Det kom även ganska många barn och knackade på hos oss på kvällen.

På söndagen hade jag sett i tidningen att det skulle vara en loppis i Pedagogen för att samla in pengar till Barncancerfonden. Vi gick dit hela familjen och jag gjorde några fynd. Köpte ett par byxor och en tröja till Lukas, en skjorta, byxor och två luvtröjor till Alfons samt en fin tavla som jag ska ha på mitt kontor på jobbet. På eftermiddagen kom Sara och Alice förbi och ville gå till lekparken. Vi hängde på så klart och barnen fick leka en stund. Eftersom det var lite regnigt var det extra bra glid i rutschkanan.




 Så var denna vecka slut och nu har Lukas fått ett par nya ord i sitt ordförråd. Han säger Aja om Cajja och så säger han opa om grävskopa. Han kallar även Alfons för Appo.