Summa sidvisningar

onsdag 3 januari 2018

Jul och nyår 2017

Jag fortsätter från 11 december och framåt eftersom bloggen inte ville samarbeta på mitt förra blogginlägg. 11 december hade vi snö i Mölndal och killarna fick åka pulka med Marie. Härligt! Lukas åkte stjärtlapp.


Alfons fick också vara med efter skolan.




Dagen före lucia bakade killarna och jag lussebullar. Det märktes lite skillnad från förra året. Nu kunde Alfons vara med och forma bullarna. Lukas fick nöja sig med att röra ihop degen och garnera med (och äta) russin.


På luciamorgonen hade det kommit ännu mer snö. Så här vackert var det på min morgonpromenad till jobbet.


Lukas fick åka pulka även denna dag.


Nästa dag klarade vi av pepparkaksbaket och även där var killarna riktigt delaktiga. Det blev en del roliga pepparkakor! Jag gjorde även glutenfria pepparkakor på mandelmjöl, men efter 3 år på LCHF uppskattar jag inte kakor så mycket längre. Nästa år gör jag nog inga till mig.


På fredagen hade Alfons luciafirande i skolan. Pontus, Lukas och farmor var där och hörde när de sjöng julsånger uppe på kullen. Alfons har övat så mycket på julsånger den senaste tiden. Hans favorit är den om sockerbagaren som bor i staden.

På fredagen var det också avslutning med dagmammorna med lita fika och julmys. Barnen fick visa upp sina alster i en riktig utställning. Jättefint hade de gjort i lokalen.

På helgen tog vi en tur till Freeport och inhandlade de sista julklapparna.

Veckan därpå fortsatte med mera julpyssel. Här arrangerar Lukas sitt julpyssel med stor koncentration.


Vi tog in julgranen och klädde den, Alfons, kattpojken och jag.


Lukas lekte affär hos Marie.



Alfons fick baka julgodis.


På tisdagen före jul blev jag uppringd av Marie då Alfons hade jätteont i örat och var hostig. Jag fick hämta hem killarna. Alfons hade feber och fruktansvärt ont i ena örat. Han hörde inte heller bra på det örat. Tyvärr är Alfons väldigt rädd för att ta medicin. Det enda läkemedel han tar frivilligt är hans inhalationsmedicin mot förkylningsastma, men allt som ska sväljas går bort. Nu behövde han verkligen smärtstillande så jag fick ge honom en supp Alvedon. Då blev det lite bättre. Tyvärr så missade han skolavslutningen nästa dag.

På torsdagen mådde han bättre, men hade lite feber och på fredagen var han pigg igen. Då slutade jag jobbet inför jul och vi firade med att gå på Jul på Liseberg med Tom, Ulle, Elias och Sigge. Lukas skakade hand med Lisebergskaninen.


Alla utom jag och Lukas ville åka Pariserhjulet så vi tog en sväng till spelhallen i stället och körde lite bilspel som Lukas gillar.


Dagen före julafton blev rätt så lugn för oss. Vi slog in några julklappar och stekte köttbullar till julbordet.



Efter lunch åkte vi ner till Varberg med lussekatter och pepparkakor. Vi började med en julfika. Sedan tog mamma, jag och Lukas en sväng på stan och hämtade lite mat till kvällen. Lukas ville leka i en lekpark.


På kvällen åt vi pizza och sallad. Sedan var det dags för uppesittarkväll med Bingolotto. Alfons var riktigt självständig nu och hade en egen lott som faktiskt 100 kr på. Lukas fick hjälpa mig lite och vi vann 2 Sverigelotter. Alltid kul att vinna något!

På julafton började barnen tjata om att öppna julklapparna så fort vi steg upp på morgonen. De fick öppna en juklapp var efter frukost och det visade sig vara varsin sparbössa i form av en jordglob som de fått av vår granne Ulla-Britt. Sedan ville de öppna en till, men då satte vi stopp. Alfons var lite hängig och på dåligt humör. Sömnbristen efter den sena uppesittarkvällen gjorde sig påmind och vi gick bara ut en liten sväng till lekparken. Sedan fick barnen vara inne och ta det lugnt.

Putte kom till lunch och då åt vi jättegott julbord. Sedan tittade alla på Kalle Anka, men Pontus och pappa sov i princip hela programmet. Även Lukas somnade. Efter Kalle blev det julfika och så spelade vi Lotto med barnen. När vi satt och spelade bultade det på dörren. Tomten!


Alfons tyckte att tomten pratade precis som morfar, men Lukas var lite avvaktande till en början och vågade inte gå fram till tomten förrän på slutet.


Sedan fick vi öppna alla klappar. Barnen fick det de önskat sig mest. Alfons fick den största Lego City Djungeln och Lukas fick Högkvarteret till Pyjamashjältarna. Lukas blev så glad att han hoppade jämfota när han fick Högkvarteret. Alfons fick också lakan med Barcelona (fotbollslaget), kläder, Pokemonfilmer, boxhandskar mm. Lukas fick mycket med Pyjamashjältarna, en Ninjagopyjamas och Ninjagomössa, en kassaapparat mm. Efter julklappsöppningen ville barnen så klart packa upp allting och leka med men de fick nöja sig med någon grej. Sedan åt vi lite mat innan vi åkte hem till Mölndal.

På juldagen skulle Pontus jobba tidigt. Alfons vaknade redan 07:10 och sa: "Lukas, är du vaken? Ska vi gå ner och öppna Högkvarteret och Lego City Djungeln?" Det var Lukas så klart pigg på. En halvtimme fick jag ligga kvar i sängvärmen innan de ville ha frukost.


Killarna lekte så snällt med sina leksaker hela förmiddagen. På eftermiddagen kom Pontus hem och vi skulle hem till farmor Karin och fira jul. Karin fyllde år precis före jul så hon fick presenter av oss, biobiljetter och en almanacka med barnen och en julblomma. Vi åt god mat med Karin och Ulf. Sedan fick barnen sina julklappar. Alfons fick lego, mjukisbyxor och ett Pikachugosedjur. Lukas fick en kikare, tallrik, skål och glas med Pyjamashjältarna, ett Pyjamashjältearmband och Gekkobilen.


Annandagen blev lugn för oss. Ebba var här och lekte på förmiddagen. På eftermiddagen körde vi runt med bilen och körde massor med Pokemonraider medan Lukas sov middag.

På onsdagen var vi bjudna till Kållered på julkalas vilket har blivit en tradition. Den här gången var det extra många släktingar där då några tagit fel på dag. Det var även ett annat barn där som var 9 år förutom sysslingarna My och Signe. Det blev god mat, en massa lekar och dans runt granen. Trevligt!

På torsdagen tog jag och killarna en promenad till Mölndals Centrum för att besöka det nya biblioteket. Det var jättefint och mycket mer lekyta för barnen än på det gamla biblioteket.


Efter besöket gick vi tvärs över gatan och åt lunch på Kaffebubblan. Både på biblioteket och Kaffebubblan träffade vi en mamma med barn från Alfons babygrupp på BVC. Det var kul att ses och prata lite. Alfons och Alma kom inte ihåg varandra men de lekte ändå lite på Kaffebubblan.

På fredagen var Pontus ledig och då spelade vi Pokemon och körde lite raider. Den här gången fick Lukas ha Pokemonmössan.


Fortare än kvickt var det dags för nyårsfirande. I år firade vi med Tom, Ulle, Elias och Sigge och det blev hemma hos oss. Barnen fick en egen förrätt, en liten knäckebrödslandgång.


Vi vuxna fick en god räkcocktail.


Till huvudrätt hade vi tänkt oss en läcker fiskplanka med spritsat potatismos. Tyvärr så sprack spritsen och vi försökte så gott vi kunde att spritsa genom en plastpåse. Det blev väldigt fult först, men det var längesedan jag skrattade så mycket. Till slut blev det hyfsat i alla fall (på håll).


Till efterrätt blev det marängsviss med hemmagjord kolasås.


Efter desserten var barnen lite trötta och fick titta på film medan vi vuxna körde en duell i TP. Det var längesedan vi spelade något "vuxenspel" och det var riktigt kul. Efter en lång kamp vann damerna över herrarna strax före 12-slaget. Alla barnen höll sig faktiskt vakna till midnatt och fick se alla fyrverkerier. Det tyckte de var häftigt.

Mitt nyårslöfte för 2018 blir att fortsätta värna om miljön, sprida kunskapen och bli ännu bättre på detta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar