Summa sidvisningar

söndag 14 februari 2010

Sista veckan som praktikant

Vecka 51

Sista LIA-veckan. Så himla skönt! Min sista vecka fick jag vara på ”hemavdelningen” på Sahlgrenska. Det har faktiskt varit en bra praktikplats förutom två saker. 1. Att jag har fått hoppa runt alldeles för mycket. 2. Att jag inte har haft någon egen arbetsplats. Hoppas att jag får det på nästa LIA. Jag fick fina referenser från min handledare och blev också erbjuden sommarjobb på Geriatriken och det kan ju vara bra om jag inte får tag på något annat jobb när jag slutar skolan.

På måndagskvällen var jag och Pontus på födelsedagsmiddag hos Karin. Visserligen fyllde hon inte år förrän 21 december, men då skulle vi inte vara hemma. Vi bytte presenter och julklappar. I julklapp fick vi pengar till ett Wii-spel, men vi bestämde oss att vänta tills efter jul med att köpa det ifall priset skulle gå ner. Middagen blev trevlig om än kort, för jag hade också ett annat projekt på kvällen – pepparkaksbak.





På tisdagskvällen var det dags för den årliga julskinketävlingen i Alelyckan. Jag och Ponta hade åtagit oss att anordna tävlingen och jag skulle också spela. Jag var fast besluten att ta hem julskinkan! Faktiskt så fick jag också till spelet idag och gick 30-29. Hulboj hade också gått 59 så tävlingen fick avgöras i sudden där vi spelade lika tre banor i rad och sedan tog jag hem segern på fjärde banan. Skinkan var min!

På onsdagen hade jag lite julmys hemma. Lolla, Annelie, Oliver och Dumle kom på besök. Jag hade bakat både lussekatter och pepparkakor så vi fikade, bytte julklappar och spelade ett parti Yatzy. Det var en trevlig kväll.

På torsdagen passade jag på att luncha med Emmy och vi diskuterade examensarbetet lite. Vi har nästan bestämt oss för att skriva om utbildningens koppling till arbetslivet.

På fredagen var det en underbar känsla att praktiken var över för denna gång och att jag hade ett nästan tre veckor långt jullov framför mig!

På lördagen packade vi bilen full och åkte iväg till Värmland. Där var mycket snö och riktigt kallt. Vi tog en promenad ner till sjön på kvällen och Ponta blev som en liten unge som skulle ut och pröva om isen höll. På kvällen åt vi middag och bytte julklappar med Gunvor och Tårtmagen, men Gunvor sa att vi inte fick öppna dem förrän på julafton så vi fick hålla oss.

Stugan i Värmland

På söndagen skulle vi vidare upp till Sälen. Det var ganska skönt att ta resan i två etapper så det inte blev en heldag i bilen. Det är ju ändå ganska långt till Sälen. Resan gick bra, men det var väldigt mycket snö när vi kom uppåt Dalarna så det gick lite långsamt. Vi sammanstrålade med mamma, pappa, Petter och Margita i Malung och käkade lite. När vi kom fram till Sälen var det enormt mycket snö (inte alls som förra 2007 då det var för lite) och det var riktigt kallt, cirka -15. Vi hade lite problem att hitta våran stuga, men till slut hittade vi rätt. Stugan var jättestor och mysig. På nedervåningen fanns 3 sovrum, värmeskåp och badrum med bastu. På mellanvåningen fanns kök, toalett och ett stort vardagsrum. Där fanns även julgran och en massa julpynt så man fick riktig julstämning! På övervåningen som var som ett loft fanns också två sovrum och ett badrum så där flyttade jag, Ponta, Petter och Margita in. Den här stugan var nog ännu lite bättre och finare än den vi hade sist. Ett plus var att det var dubbelsängar i sovrummen och även tv och dvd.




Vår fjällstuga


söndag 7 februari 2010

Hundbesök


Vecka 50

Näst sista LIA-veckan. Denna vecka skulle spenderas på Högsbo Sjukhus igen. Den här veckan blev dock bättre än första gången. Måndag – onsdag var jag på en vanlig avdelning hos en läkarsekreterare som hette Marianne. Hon var jättetrevlig och jag trivdes ganska bra med att vara där för det var mycket att göra. Började dock bli väldigt trött på att lära känna en massa nya människor hela tiden så på lunchen valde jag att sitta själv med en bok. Torsdag – fredag var jag hos Emelie hos logopederna igen. Tyckte det var väldigt rörigt hos henne även denna gång, men det var ju bara två dagar så det gick bra. Jag tror att jag var en sväng på Frölunda Torg varenda dag efter jobbet denna vecka och fixade julklappar. Trots att jag köpt många julklappar på nätet i år så var jag tvungen att inhandla en del live.

På lördagen hade jag fått i uppdrag att passa vovvarna Dumle och Humla när deras mattar var på fest. Hundarna skulle också sova över. Det var roligt att passa dem, men det blev lite problem. Humla, som aldrig hade varit hos mig innan, var väldigt orolig och sprang omkring och morrade och skällde en hel del. Hon var väldigt rädd för en prydnadssak som vi har på väggen i hallen. Den morrade hon mycket på. När det blev natt la jag mig på madrassen i vardagsrummet med jyckarna. Först var de lite oroliga och när grannen kom hem på natten for de upp och skällde som tokar. Sen lugnade de sig och sov hela natten tills brevbäraren kom vid 5-tiden och då hände samma sak igen. Sen somnade de om så sött. När jag vaknade hade de gått lös på en toarulle som legat på golvet så det låg papper överallt, men det var bara sött =). Det var kul att vara hundvakt, men jobbigt på natten eftersom jyckarna väckte mig flera gånger. Jag saknar ofta att ha hund, men när man har det så inser man att det är rätt mycket jobb ändå. Skulle dock vilja hitta någon hund här i trakten som jag kan låna ibland när jag vill ha promenadsällskap.

På söndagen var Tårtmagen och Gunvor på besök i stan så då träffades vi och gick på jul på Liseberg. Det var allsång som vi lyssnade på en stund, men det var så himla kallt att sitta stilla. Nina som var med i Melodifestivalen 2009 var med på allsången och körde en riktigt bra låt från någon musikal. Henne gillar jag skarpt. När vi tröttnade på allsången besökte vi Evert Taubes värld. Där hade jag aldrig varit inne, trots att jag är mycket på Liseberg. Det var väldigt fint, framförallt den första filmen man fick se innan man fick börja gå runt där inne. Tycker Evert Taubes sånger är väldigt somriga och härliga och man trodde nästan att det skulle vara sommar när man gick ut därifrån, men tyvärr var det fortfarande vinter och kallt. Efter Liseberg gick vi till en thairestaurang i stan och åt en god middag.

Nina Söderquist

tisdag 2 februari 2010

Seriespel, omgång 2

Vecka 49

Vecka 49 blev ingen bra vecka för mig. Jag praktiserade på Sahlgrenska och jag och Eva-Lena hade hand om två avdelningar denna vecka eftersom det var personalbrist på Högsbo. På måndagen skulle jag ha fikat med Lolla och Annelie, men fick ställa in detta p g a huvudvärk.

På tisdagen mådde jag bättre och var på LIA:n, men gjorden inget speciellt på kvällen.

På onsdagen var jag också på LIA:n och jag passade på att luncha med Emmy som praktiserade på Onkologen. Vi diskuterade lite idéer till examensarbetet som vi ska skriva tillsammans.

På torsdagen mådde jag ganska dåligt redan på förmiddagen. Försökte ändå va på praktiken. På eftermiddagen skulle vi gå på ett intressant föredrag om jämlik vård. Redan innan vi gick in på föredraget kände jag att magen var i uppror och jag blev tvungen att lämna föredraget efter typ en kvart. Fick rusa till toaletten och sen åkte jag hem. Magen var elak hela dagen och även på natten. På fredagen mådde jag fortfarande skit så jag stannade hemma från LIA:n.

På lördagen skulle vi spela seriespel i Vänersborg. I laget var jag, Ponta, Luggen, Linda, Roger, Lorentz och coachen Staffan. Jag kände mig fortfarande inte bra, men åkte med dit i alla fall. Vi gick ett träningsvarv innan tävlingen började och det gick bra – 23. Vi började med att möta Uddevalla. Eftersom jag mådde dåligt stod jag över första matchen, men de andra skötta sig fint och vi vann med 3 slag. Sen var det dags för Laxen. Jag gick in och spelade, men det gick inget vidare. Jag gick 26 och fick stryk av Pierre som jag mötte med 2 slag. Det blev en jämn match som var spännande in i det sista och den slutade oavgjort. Nästa match stod jag över och vi mötte Askim. De andra spelade bra och vi vann med 7 slag. Sista matchen fick jag gå in och spela och det kändes bra att få en chans till efter mitt 26-varv. Vi mötte Göteborg och det blev en fruktansvärt jämn match. Det slutade som tur var med att vi vann med 1 slag! Jag lyckades gå 24 i alla fall och det kändes okej.

På söndagen mådde jag lite bättre och det visade sig också i mitt spel. Första matchen mötte vi Trollhättan. Jag gick in ett fint 22-varv och slog min motståndare Monica med 6. Vi vann matchen med 15 slag. Sen mötte vi Kungälv. Trots att jag gick 20 (!) så räckte det inte för att slå dem utan vi förlorade med 2 slag. Sista matchen mötte vi Tuve. Jag gick ytterligare ett bra varv, 21, och vi vann matchen med 9 slag. Efter den här omgången ledde vi serien, 3 poäng före Göteborg och Kungälv. På kvällen hade jag och Ponta lite filmmys och vi hyrde ”Wallander – Läckan” som var en bra film.


måndag 1 februari 2010

Jul på Liseberg

Vecka 48

Min femte LIA-vecka. Skönt att ha klarat av halva LIA-perioden! Den här veckan fick jag vara på en palliativ avdelning på Sahlgrenska med en läkarsekreterare som hette Jeanette. Det blev en omvälvande vecka. Det var ganska annorlunda på den här avdelningen mot den andra jag varit på. Det var en del andra arbetsuppgifter, bl a hjälpte man sjuksköterskorna med allt administrativt arbete rörande den dagliga provtagningen på patienterna. Epikriserna här var också mycket mer omfattande. Trots det var det en hel del dötid på dagarna så det kunde bli lite långtråkigt ibland. Jag tyckte det var ganska jobbigt att se, höra och skriva om så svårt sjuka patienter. De flesta hade cancer i nästan hela kroppen och visste att de aldrig skulle bli friska. En del var bara 40-50 år. Jag hade nog inte orkat med att jobba i den här miljön någon längre tid, men det var nog nyttigt att få pröva på det. En annan sak med praktiken är jag börjar bli lite trött på att hoppa runt och att behöva presentera mig för en massa nya människor och att vara den nya i lunchrummet. Jag orkar snart inte lära känna fler personer. Hade helst velat vara på en och samma avdelning hela LIA-perioden. Visst lär man sig mycket på att vara på många ställen, men jag är nog en person som vill vara på ett och samma ställe och lära känna de som jobbar där. Hoppas att det blir så nästa LIA-period.

På tisdagen var det hockeymatch i Scandinavium, Frölunda – HåVe! Jag var där med Ponta, pappa, Putte och Margita. Det var riktigt roligt för HåVe spelade ut Frölunda totalt och vann med 3-0.

På onsdagen var jag med på kvällstävling i Askimshallen. För en gångs skull gick det riktigt bra två varv, 24-24, men sista varvet ballade det ur och blev ett 30-varv.

På torsdagen var jag och klippte mig hos frisören på Sahlgrenska. Jag tyckte det var smidigt att klippa mig där och så vågade jag inte ta Frisörskolan eftersom det blev så dåligt sist. Jag hade även tänkt göra en drastisk förändring, klippa mig kort och göra slingor. Jag hade med mig en bild på Mia Michaels som har såååå snygg frisyr och jag visade den för frisören och sa att hon skulle klippa mig så. Tyvärr så trodde inte frisören att den frisyren skulle bli bra på mig. Hon var väldigt osäker, så då vågade jag inte ta risken, utan jag bara klippte topparna och luggen som vanligt. Tråkigt =(

På fredagen lunchade jag med min kompis Anna igen. Den här gången hälsade jag på henne på Kardiologen. Det var trevligt. På eftermiddagen kom min lärare Marianne på det obligatoriska LIA-besöket. Det var bara trevligt att träffa henne och det fungerar ju väldigt bra på LIA-platsen och även med handledaren, så jag hade inget att klaga på förutom att det blev lite splittrat att vara på så många ställen.

På lördagen var jag och Ponta och tränade i Askimshallen. Jag började med ett 30-varv och sedan ett 24-varv. Det är alltid så att man går något högt varv där inne. Får alltid någon trea och då blir det dyrt. Men det är väl bara att fortsätta träna så kommer väl de bra resultaten så småningom. På kvällen var jag på jul på Liseberg med Familjen, Henrik, Katarina och två barn som de passade. Det var väldigt mysigt på Liseberg, som vanligt.



Även söndagen ägnades åt golfträning. Var i Alelyckan och tränade och jag gick ett 32-varv. Tränade även på gymmet.