Summa sidvisningar

fredag 18 maj 2012

6-månaderskontroll

Vecka 19

Veckan började med lite betongträning ute i Askim. Det var soligt, men ändå ganska kallt eftersom det alltid blåser där. Det var egentligen Ponta som skulle träna inför seriespelet, men jag tränade också nästan alla betongbanorna. Det kändes lite ovant, men kul!

På tisdagen var det dags för babysim igen. Den här gången fick vi lära oss ett nytt grepp som hette karusellgreppet. Då skulle man hålla bebben på ett speciellt sätt och dra den runt sig som i en karusell. Detta kunde man göra både på mage och rygg och det gillade Alfons! Sedan skulle vi också prova det första dyket. Alfons och jag hade ju tränat hemma på att han skulle få mycket vatten på huvudet så det kändes som att vi var redo för ett dyk. Dessvärre gjorde jag lite fel för jag drog inte ner honom tillräckligt långt under vattnet utan toppen på huvudet var fortfarande ovanför ytan. Därför förstod han inte att han var under och andades in lite för tidigt när han skulle upp och fick en liten kallsup. Det gick ändå bra och han blev inte så ledsen. Vi får hoppas att det går bra även nästa gång.

På onsdagen hade vi först 6-månaderskontroll på förmiddagen och sedan föräldragrupp på eftermiddagen så det blev mycket tid på BVC. Det var ett läkarbesök den här gången. Läkaren frågade om han kunde rulla och jollra vilket han har kunnat länge. Sedan fick han visa att han kunde ta en leksak och flytta den mellan händerna. Läkaren kände också igenom kroppen och lyssnade på hjärtat och Alfons förklarades frisk och normal. Nu väger han 7,5 kg och är 68,5 cm lång. Nu tyckte de att vikten var okej igen. Kelley tyckte att Alfons nu ska börja äta "riktig lunch", d v s både kött/fisk, potatis/ris och grönsaker. Han ska också fortsätta med gröten och han kan börja dricka lite vatten till maten. Jag berättade att Alfons är lite trotsig med grönsakspuréerna och då tyckte hon inte att han skulle få mer banan förrän han blir bättre på att äta "riktig mat".

På fredagen var vi på Fässbergskyrkans öppna förskola. De skulle även ha babyrytmik, men det var även för lite större barn så jag och Alfons kände inte igen sångerna så bra, men det var kul ändå. Alfons fick också en ny kompis som hette Harry och var en månad äldre än honom. Det visade sig att Harry med familj bodde väldigt nära oss i Solängen så det var kul!

Pontus skulle spela seriespel hela helgen så jag och Alfons tillbringade helgen i Varberg. Vi körde ner på lördagsförmiddagen och jag var lite orolig för att köra ensam med Alfons eftersom han ibland blir ganska arg i bilen. Den här gången gick det i alla fall bra. Han skrek bara lite så jag fick peta in nappen några gånger och sedan somnade han i höjd med Kungsbacka.

Alfons hade ju fyllt ett halvår på fredagen (11/5) och när vi kom fram låg det en present och väntade på honom. Det var en söt liten solhatt som han nog kommer att få nytta av i sommar. Han fick också en haklapp som han ska ha när han är i Varberg. Alfons fick också present av Putte & Margita, ett gulligt sollinne och en body.



Alfons var på ett strålande humör hela dagen och gillade att få mycket uppmärksamhet från både morfar, mormor och morbror Putte.


På söndagen var det fint väder så vi gick en promenad nere i hamnen. Vi började med ett stopp i hamnkiosken för vårens första uteglass.


Sedan fortsatte vi till Socitetsparken där de hade alla möjliga sorters tulpaner.



På eftermiddagen gick vi ut och åt på en italiensk restaurang där jag aldrig varit förut. De hade jättegod mat. Jag åt kalventrecote som var fantastiskt god. Alfons var jättetrött och gnällig på restaurangbesöket, men jag ville hålla honom vaken till hemresan så att han skulle sova i bilen. Denna taktik fungerade för det blev bara ett par skrikminuter innan han somnade i bilstolen och hemresan gick smärtfritt.

Den här veckan har det inte alls gått framåt när det gäller sömnen. Alfons har somnat i barnvagnen varje dag utom en, men inte sovit mer än ett par timmar innan han vaknat och velat komma upp i sängen. En dag provade jag att låta honom sova i vår säng hela natten och då sov han faktiskt 5,5 timmar i sträck vilket är hans rekord. Kanske ska låta honom sova där för jämnan? Jag tycker inte han äter särskilt mycket på natten längre. Han vill gärna tutta när han vaknar, men han äter inte så länge som han gjorde förut utan jag tror att han bara vill ha närhet egentligen. Däremot sover han oroligt och jag blir väckt flera gånger varje natt - jobbigt.

Maten har det däremot gått framåt med. Han fick prova burkmat nu i helgen (kyckling med grönsaker) och det gick bättre än grönsakspuréerna han fått hemma. Han äter ungefär 1/3 burk och får amma efter det, så jag har inte ersatt någon amning med mat ännu. Gröten går också framåt och nu äter han nästan 1/2 portion havregröt på kvällen. Han får även amma i samband med gröten. Nästa vecka ska jag öka på grötportionen lite och även låta honom prova någon annan burkmat på lunchen.

Den här veckan har Alfons äntligen fått börja använda denna skallra som han fick när han var nyfödd. På paketet stod det att den var från 6 månader så jag har väntat tills nu. Innan har han mest lekt med mjuka leksaker, men den här var riktigt rolig. Man får dock akta sig lite när han är i farten med den för han har råkat slå till mig med den ett par gånger.

torsdag 10 maj 2012

Alfons firar valborg (och farfar)

Vecka 18

Veckan började vi uppe i Värmland med valborgsmässoafton och Görans födelsedag. Detta firades med en riktig brakmiddag på kvällen tillsammans med Helge och Solveig. Menyn var följande:

Förrätt: Parmaskinka med honungsmelon.
Huvudrätt: Oxfilé charolais med potatisgratäng och sås.
Efterrätt: Marsipantårta med hallonfyllning.


Tyvärr hann vi bara ta kort på förrätten, men alltihop var vansinnigt gott, speciellt huvudrätten!

Efter maten var det dags för presentutdelning. Göran fick bland annat den här fina koftan som Gunvor hade hållit på med i hela två år!



På kvällen samlades det ett stort gäng ute på ängen för att tända en valborgsbrasa och sjunga in våren.





Alfons, som älskar lampor, var verkligen fascinerad över den stora elden!


På tisdagen var dags för hemresa efter en härligt solig helg i Värmland. Vi tog en promenad på förmiddagen innan vi åkte vilket nog var otaktiskt eftersom Alfons är som tröttast efter frukost. Hemresan blev ganska jobbigt då lilleman vaknade efter någon timme och satte igång den berömda mistluren. Det blev en ganska skrikig hemresa och jag bävar lite för den stundande Stockholmsresan i juni. Jag vet inte hur man ska få bukt med Alfons skrikande i bilen utom att försöka planera in resan när han är trött och det är störst chans att han sover. Men när man ska åka i flera timmar är det ju svårt för då kan han inte sova hela tiden.

På onsdagen hade jag bestämt mig för att prova en ny öppen förskola uppe i Ryet som de andra mammorna i föräldragruppen brukar gå på. Jag fick skjuts dit som tur var för det uppförsbacke typ halva vägen. Det var en väldigt trevlig öppen förskola och flera av mina mammakompisar var där. Vi träffade även en mamma från babysimmet vars bebis också visade sig vara född 111111! Alfons busade ganska mycket med de andra barnen och vi hade även en liten sångstund som han uppskattade. Efter öppna förskolan var Alfons helt knockad och jag kunde gå med några mammor och ta en glass medan han sov i vagnen.

På torsdagen skulle jag på återbesök hos ryggspecialisten för att få svar på datortomografin. Den visade sig lyckligtvis inte visa något konstigt i ryggen. Bra att det inte var en tumör, men samtidigt jobbigt att inte kunna göra något åt det hela. Jag fick en kortisonspruta ifall det skulle vara en inflammation, men det hela blev bara värre av det och jag hade riktigt ont i ryggen ett par dagar efter. Sedan dess har det faktiskt blivit bättre så det kanske var en inflammation trots allt.

Helgen blev väldigt lugn med lite loppis på lördagen. Jag köpte två par byxor till Alfons för sammanlagt 30 kr. Vilket fynd!



På söndagen hade vi förhoppningsvis den sista städdagen på Gullbergsbro. Nu börjar det bli fint på EB:n också så vi kan öppna för spel även där.

Hur har det då gått för Alfons med mat och sömn under veckan? Sömnen har fungerat ganska bra. Han har somnat i barnvagnsinsatsen varje kväll och sovit där ett par timmar, som bäst 4 timmar i sträck. Sedan har han fått komma upp i sängen. Oftast har han dock vaknat runt 1 efter att ha somnat vid 22. Då vill han oftast amma, men ibland kan det räcka att han får komma upp i sängen. Sedan brukar han vilja amma en gång till på natten för att sedan somna om och vakna igen någon gång mellan 6 och 7. Då vill han oftast gå upp. Det sägs ju att man inte ska räkna det som nattmål om de vill äta typ framåt 6 så man kan väl säga att han ammar 1-2 gånger/natt.

Maten har väl gått sådär under veckan. Han ska nu äta 2 smakportioner till lunch och det är inte ofta han äter upp "lunchen". Han verkar inte särskilt förtjust i någonting längre förutom banan. Däremot går det ganska bra med gröten som han får på kvällen. Där har vi trappat upp från smakportion till nästan en halv portion gröt.

lördag 5 maj 2012

Små framsteg

Vecka 17

Veckan började med kiosktjänst på Gullbergsbro. Det var hyfsat väder så det kom några enstaka personer och spelade trots att det var tidigt på säsongen. På kvällen hade vi också medlemsmöte så vi slog två flugor i en smäll kan man säga.

På tisdagen var det dags för tredje gången på babysimmet. Både jag och Alfons var lite hostiga så jag var lite tveksam till om vi skulle gå, men Alfons verkade pigg och glad så vi gick dit i alla fall. Den här gången skulle vi fortsätta förbereda oss för att dyka. Simläraren gick runt och hällde en hink vatten över huvudet på bebbarna efter att man förberett dem genom att säga namnet följt av "dyk!". Jag trodde Alfons skulle bli rädd, men det gick jättebra! Han blev dock lite ledsen vid ett annat tillfälle på simningen, men då fick han tutta lite i bassängen och så blev det bättre igen. På slutet skulle vi sjunga en sång och alla bebbar skulle gå in i mitten. Då tittade Alfons på bebisen bredvid och sa något som lät som "hej!". Det var så gulligt!

På onsdagen hade vi träff med föräldragruppen och diskuterade infektionssjukdomar. Vi fick lite tips om vad man kan göra vid olika sjukdomar som de kan få. Efter föräldragruppen skulle jag göra en extra vägning och mätning av Alfons eftersom han gått upp för lite senast. Nu såg det lite bättre ut för på 2 veckor hade han ökat med 3 hg till 7,3 kg och vuxit med 0,5 cm till 66 cm. Han är dock fortfarande lite under kurvan så Kelley tyckte att jag skulle utöka smakportionen på lunch så att han fick 2 små smakportioner med 2 olika rotsaker/grönsaker samt börja med en smakportion gröt på kvällen. På hemvägen gick jag in på Willys och köpte 4-månadersgröt som man ska börja med. Gröten gick faktiskt ner mycket lättare än smakportionerna! Han verkade gilla det riktigt bra så det känns skönt!

På torsdagen skulle jag och Ponta vara barnvakter för Lill-Viktor som är drygt 1 år nu. Vi hade bestämt att vi skulle vara hemma hos honom eftersom det blir lättare att lägga honom då. Alfons fick så klart följa med. Viktor var jätteduktig och lätt att passa. Han blev bara ledsen typ 30 sekunder när Louise och Johan gick. Sedan lekte vi med honom tills han blev trött. Då fick han välling som han drack upp i ett enda slurp och sedan fick Pontus sitta med honom en stund tills han somnade innan halv åtta. Sedan sov han tills Louise och Johan kom hem. Alfons däremot höll igång hela kvällen. Här leker han med Viktors bobby car.


På fredagen kände jag mig ganska risig. Hade hostat väldigt mycket på natten och inte kunnat sova. Jag hade dock bokat in Alfons hos en barnfotograf som skulle komma till Fässbergskyrkan så det var bara att pallra sig dit. Tyvärr spydde Alfons ner de kläder jag hade valt till honom så vi fick byta i sista stund. Fotografen var jätteduktig och energisk och fick Alfons att smila hela tiden. Vi fotade honom liggande på mage och även sittande, men då var jag tvungen att hålla i honom för han kan inte sitta utan stöd än. Hoppas att bilderna blir bra!

På lördagen skulle vi åka upp till Värmland för att bl a fira Görans födelsedag på valborg. Bilresan gick riktigt bra. Alfons sov tills vi stannade i godisfabriken på vägen dit. Efter det var han vaken och skrek lite när vi körde på sista slingervägen så vi fick stanna till en gång och lugna honom. Annars gick det bra! Så här skönt kan Alfons sitta och sova i bilen!



Det var ett strålande väder så vi gick en härlig promenad.















Vi såg bl a dessa blåsippor!



Söndagen bjöd även den på fint väder. Alfons började dagen med att leka flygplan i farfars kök.



På eftermiddagen var vi hos Gilbert och Anita och tog en fika. Alfons verkar uppskatta att vara utomhus. Här myser han på deras veranda.





Vi tillbringade nästan hela dagen utomhus och Alfons sov faktiskt lite mer än vanligt i vagnen. Dagen avslutades med grill.

Under veckan har vi tragglat på med smakportioner. Alfons har under veckan ätit morot, ärtor, potatis, kålrot, banan och gröt. Vi kan konstatera att han älskar banan och lika mycket hatar han ärtor och kålrot. Man får prova sig fram! Vi har också övat på att Alfons ska somna i egen säng. Vi har försökt lägga honom i barnvagnsinsatsen efter att han ammat på kvällen. Några kvällar har vi struntat i det (när han var hostig), men av de gånger vi har försökt så har det faktiskt fungerat alla gånger utom en. Däremot sover han inte särskilt länge där innan han vaknar. Den sämsta gången sov han bara en halvtimme och den bästa cirka 3 timmar. Men det är i alla fall en början! Tanken är att sedan byta ut barnvagnsinsatsen mot spjälsängen som han hittills inte sovit en enda minut i.

fredag 4 maj 2012

Smakportioner

Vecka 16

På måndagen hade vi ingenting inplanerat så vi beslöt oss för att åka ut till Tuve och träna lite filtspel. Dessvärre var det ganska kallt, cirka 5 grader, så det var inte optimalt träningsväder. Vi byltade på Alfons ordentligt och så fick vi gå in emellanåt och värma oss. Det gick ändå hyfsat att träna igenom banorna även om man kände sig ringrostig.

På tisdagen var det dags för andra lektionen på babysimmet. Den här gången var jag där själv med Alfons och det var lite krångligt, men det funkade. Jag tog med mig babyskyddet och bar Alfons i medan jag själv duschade och gjorde mig i ordning. Lite tungt och bökigt, men det verkar vara den bästa lösningen när man inte har någon "assistent" med sig. Den här gången lärde vi oss ett nytt läge, axelläget. Då skulle man ha bebisen på rygg och luta den mot axeln medan han skulle sparka med benen och ta sig fram i vattnet. Detta gick jättebra! Vi provade också att låta dem få lite vatten på huvudet och ansiktet. Jag tog det ganska försiktigt med Alfons, men det gick bra. Detta skulle vi fortsätta träna på hemma i badkaret.

På onsdagen gick vi på babyrytmik i Fässbergskyrkan vilket vi inte varit på några veckor. Det var kul som vanligt, men den här gången var det 17 stycken bebisar som var med så det var väldigt trångt! Jag träffade en mamma som gått i samma föräldrautbildningsgrupp som mig och Ponta. Det var roligt att träffas och få se varandras bebisar och vi tog en fika efteråt.

På torsdagen åkte vi ut till Tuve igen. Den här gången var det finare väder och vi hann träna en hel del. Reine var också där och vi gick ett par varv. Jag gick 38 och 39.

På lördagen skulle vi ha en liten träningstävling i Tuve som en slags kick off för utesäsongen. Det var riktigt fint väder. Jag och Pontus hade bestämt oss för att försöka spela båda två och det var inga problem alls eftersom Alfons kompis Monica var där och kunde passa honom. Dessutom sov han större delen av tävlingen. Spelet gick faktiskt lite bättre än väntat för jag började med ett 32-varv. Andra varvet blev dock lite sämre då jag gjorde bort mig på ett par banor och det blev 38. Fullt godkänt ändå med tanke på att filtspelet legat på is i säkert 1,5 år nu. Det var riktigt kul att spela igen!

På söndagen åkte vi till Varberg för att hälsa på mamma som varit gräsänka hela helgen. Pappa kom dock hem ganska tidigt på eftermiddagen ifrån Norge så vi hann träffa honom också. Det var som vanligt mysigt att träffas och Alfons var på ett strålande humör!

Den här veckan har Alfons fått prova morotspuré och det har skett framsteg! Nu kan han äta upp en hel istärning med morotspuré och han fattar att han ska svälja maten. Dock hamnar ju mycket utanför, men så ska det väl vara i den åldern. Morot is the shit!