Summa sidvisningar

torsdag 22 november 2012

Nytt sovrekord och lite annan utveckling

Vecka 46

Efter en helg full med festligheter var Alfons och jag ganska möra. Det blev dock en tur till Mölndals bibliotek på måndagen då vi skulle ha träff med föräldragruppen där. Det var tyvärr inte så många som kom från vår föräldragrupp, bara Alfons, Emelie, Emma och Alma. Det var i alla fall kul att se de små som vi inte träffat på ett tag nu. Alla barn fick en bok och så berättade bibliotekarien lite om vad de hade för aktiviteter för barn. Jag tror dock inte att biblioteket är en plats för Alfons. Han tycker ju vare sig om att vara tyst eller stilla utan vill helst springa omkring och busa.

På tisdagen gick vi till Bifrostkyrkans öppna förskola där vi bland annat träffade Harry med familj. Alfons fick en present av Harry som bestod av duplo. Det blev ingen sångstund den här dagen eftersom det bara var Alfons och ett barn till som kom till halv tolv, men det gjorde inget för Alfons lekte och busade med barnen som hade varit i första gruppen. Här sitter han och grejar med en kulram.


På kvällen åkte vi förbi Askimshallen för vi skulle hämta ett klubbfodral som Peter hade lånat. Då fick Alfons en födelsedagspresent av Ulla bestående av detta fina pussel:


Han får nog dock vänta med att använda det tills han blir lite större. Än så länge klarar han inte sitt lilla pussel på tre bitar och de här bitarna var lite mindre så det kanske kan vara farligt om han stoppar dem i munnen.

På onsdagen fick vi besök av Jesper, Maja och Alfons syssling My som också ville gratulera Alfons. Alfons fick pengar i present och det är ju alltid bra att ha! Vi bjöd på varma mackor och fika. Alfons och My lekte och busade som aldrig föll. De höll igång ända till nio - halv tio på kvällen. My kan nu gå när man håller henne i händerna och med lite hjälp så jagade hon Alfons fram och tillbaka över golvet. Det tyckte båda var skitkul!


Jag vet inte om det berodde på att My hade tröttat ut Alfons, men den natten sov han för första gången en hel natt i sin egen säng, 9 timmar i sträck utan att vakna. Underbart!

På torsdagen hade vi bestämt träff med Karin och Harry. Vi hade tänkt gå till lekparken och busa, men Harry hade varit uppe tidigt och hann somna innan de hann fram till oss. Det fick bli en promenad i stället. Tyvärr så ska Harrys familj flytta till Ludvika efter jul. Vi kommer att sakna dem! Men vi hinner nog träffas några gånger till innan flytten i alla fall. På eftermiddagen var det fortfarande fint väder så då tog jag med Alfons till lekparken så han fick busa lite.


På fredagen tog jag med Alfons till Fässbergskyrkans öppna förskola där vi inte varit på några veckor nu. Vi var med på en sångstund för lite större barn, men det funkade bra ändå. Det var inte så många som vi kände där den här dagen, men Alfons lekte en del med en liten tjej som hette Emma.

På lördagen var det HV71-Frölunda så vi ringde till pappa och frågade om vi fick komma och se på hockey. Vi hade även ett ärende till Telia i Varberg där min i-Phone är köpt. Har haft en del problem med att ljudet faller bort och jag tänkte be dem ta en titt på den. För säkerhets skull testade jag ljudet på morgonen och då funkade det plötsligt! Tydligen så räckte det att hota mobilen lite för att den skulle bli normal igen! Vi gick en promenad i Varberg i alla fall och sedan fikade vi med pappa och Putte för hockeyn. Sedan var det dags för match!


Det blev en bra match och HV vann sin sjunde raka mot Frölunda. Hääääärligt! Alfons var relativt lugn under hela hockeymatchen och kunde sysselsätta sig med att riva sönder tidningar medan vi såg på TV. Sedan käkade vi middag i form av kyckling, revben och potatisgratäng. Vi hann också med en omgång MIG som vi inte spelat på ett tag. Eftersom pappa brukar vara oslagbar så körde jag och Ponta mot pappa. Det blev en riktigt jämn match, men till slut vann pappa med 5-4. Vi stannade kvar tills mamma kom hem från jobbet så att hon fick träffa Alfons lite innan vi styrde kosan hemåt. Den här gången timade vi in bilresorna perfekt för Alfons var trött och sov både på dit- och hemvägen.

På söndagen hade vi inga planer så jag gav mig på att baka knäckebröd som jag länge funderat på, men aldrig provat. Det visade sig vara ganska svårt. Trots att jag kavlade brödet så tunt det bara gickk så blev det för tjockt och inte tillräckligt hårt. Jag kanske borde gräddat det längre i ugnen. Körde cirka 9 minuter på 250 grader. Jag får be om lite knäckebrödstips och sedan försöka igen!

På eftermiddagen tog vi en tur till 421 och shoppade lite till Alfons för hans födelsedagspengar. Det blev denna body på Cubus som hade utförsäljning. (Endast 29 kr!)


Sedan blev det också två par byxor och en tröja på HM. Alfons ville gärna visa kläderna!



Jag tycker det händer saker hela tiden med Alfons utveckling. Nu pekar han väldigt mycket på olika saker och han har börjat att vinka och höja handen till en hälsning. Han har också börjat digga mycket till musik både genom att böja på knäna och vifta med armarna. Det är roligt att se! Vad gäller talet så kommer det många nya ljud, men inga nya ord ännu. Vi kallar honom ibland för Gizzen eller Giz och det han har börjat säga något som låter som Giz ibland, men vet inte om han menar sig själv eller om det bara är ett ljud.

tisdag 20 november 2012

1-årskontroll och 1-årsdag!

Vecka 45

Efter en lite småtråkig höstlovsvecka var både Alfons och jag laddade för lite aktiviteter och vi begav oss till Bifrostkyrkans öppna förskola redan på måndagen. Det var inte så många barn där som vi kände, men Alfons hade kul i alla fall. Man hittar alltid någon ny kompis att leka med där. Vi var även med på sångstunden.




Fel håll, Alfons!


Även tisdagsförmiddagen spenderades i Bifrostkyrkan. Då var det många kompisar där som vi kände, bl a Harry, Tyra och Irmeli.

På onsdagen hände det inget speciellt, men på torsdagen fick vi fint besök av Alfons småkusiner Alma och Ivar som kommit för att fira hans födelsedag. Kusinerna, faster Magda och farmor Karin kom och hälsade på oss på förmiddagen och det blev massor med lek och bus! Dessvärre visade det sig vara mycket svårt att fånga alla tre sötisarna på samma bild, men här kommer några bilder i alla fall:


Alma och Ivar gillade den här leksaken.

Alfons med farmor och faster.

Upp och stå Alma!



Det hade hänt mycket med både Alfons och tvillingarna sedan förra gången vi sågs i september. Alfons kunde inte gå mer än ett par steg då och nu går han ju alldeles obehindrat. Tvillingarna hade just börjat krypa förra gången vi sågs och nu kunde de både resa sig upp och gå runt möbler. De verkar utvecklas i ungefär samma takt som Alfons.

På kvällen träffades vi allihop igen och även Pontus och Ulf anslöt. Då träffades vi hemma hos Karin och åt en god middag bestående av kyckling och potatisgratäng. Barnen höll igång riktigt bra trots att det var kväll. De verkar ha riktigt kul ihop nu och det är härligt att se!

På fredagen hade Pontus fått ledigt från jobbet för att följa med på Alfons 1-årskontroll på BVC och vi hade ju också en del att ordna med inför helgens kalas. BVC-kontrollen innefattade läkarbesök med vägning, mätning och vaccination. Alfons hade vuxit 1 cm sedan 10-månaderskontrollen och var nu 72 cm lång. Han hade ju varit på en extravägning vid 11 månaders ålder och sedan dess hade han gått upp 2 hg och vägde nu 8720 gram. Kelley hade varit lite bekymrad för Alfons vikt och längd då han ligger 1,5 kurva under, men enligt läkaren var detta inte så konstigt. Han räknade ut att jag och Ponta också låg 1,5 kurva under genomsnittet på längden och då var det bara naturligt att även Alfons längd ligger lite under. Hans låga vikt förklarade han med att Alfons är så aktiv. Vi behövde nu inte komma på någon extravägning utan nästa kontroll blir vid 15 månader som för alla andra barn. Det kändes skönt att höra! Resten av läkarundersökningen gick också bra och även vaccinationen. Alfons blev ledsen just när de stack honom, men det gick fort över.

På eftermiddagen kom Göran och Gunvor som skulle sova över hos oss mellan fredagen och lördagen. Det var perfekt att de kom och hälsade på för då fick vi lite hjälp med passning av Alfons så att vi kunde förbereda kalaset lite. Jag bakade focaccia och gjorde tårta på sockerkaka med banan, grädde och vaniljkräm som fyllning och den garnerades med hallon, svarta vinbär och björnbär.



På kvällen gick vi på Mr Johansson och åt en jättegod middag tillsammans. Tyvärr så fick Alfons denna gång en reaktion på sprutorna. Han blev febrig, ledsen och verkade ha ont i benen för när man ställde ner honom på golvet så kroknade han och verkade nästan inte kunna stå på benen. Han blev också jättetrött så efter Mr Johansson somnade han hos mig i soffan redan vid 20-tiden.

Reaktionen satt tyvärr i lite även på lördagen då han var tröttare och gnälligare än vanligt, men febern gick över i alla fall. Göran och Gunvor tog med honom på en långpromenad på förmiddagen och jag och Ponta satte igång att dekorera huset med ballonger och laga mat. Till detta kalas hade bjudit Pontus släktingar, Göran, Gunvor, Karin, Magda, Alma, Ivar, Gilbert och Anita. Annelie fick också komma eftersom hon fått förhinder på söndagen. Vi började med att bjuda på lite lunch i form av grekisk sallad, focaccia, kycklingvingar och baconlindade dadlar. Sedan hade vi ett litet Alfons-quiz som vanns av Gunvor. Därefter blev det presentutdelning och tårta. Det blev ett väldigt mysigt kalas. Det enda tråkiga var att Alfons fortfarande var trött och hängig efter vaccinationen. Han var tvungen att ta en power nap, men han behövde inte skämmas för det, för även tvillingarna fick slita sig från festligheterna ett tag och sussa lite. Här kommer lite bilder från lördagens kalas:




En trött liten födelsedagspojke

Med lite hjälp kunde Alfons öppna paketen.


Testar en Brio-box som han fått av Magda.
Klossen försvann!
Efter kalaset tog vi en promenad och följde Karin och Magda hem. Så fick vi ta farväl av de söta småkusinerna för den här gången. Hoppas att vi kan ses snart igen!

Efter en natts god sömn var Alfons sitt vanliga busiga jag igen och vi kunde alla ladda om för kalas nummer två. Mitt i förberedelserna kom Conny och Asta förbi och ville gratulera Alfons så vi tog en snabbfika med dem. Vi hann precis förbereda maten innan gästerna kom klockan två. På detta kalas var det mamma, pappa, Putte, Louise, Johan och Viktor som var bjudna. Vi körde nästan samma mat som dagen innan, men jag hade också bakat en chokladtårta med hasselnötter och äppelmos inuti. Hade även kvar av de andra två tårtorna så det blev lite tårtbuffé. Vi körde samma upplägg som dagen innan och Alfons-quizet vanns av pappa. Han ska då alltid vinna vad det än gäller! Här kommer lite bilder från söndagen:





Det var jättemysigt och roligt att fira Alfons födelsedag. Tack alla som var med och firade vår lilla solstråle! Och tack för alla fina presenter!

Om ni är nyfikna på vad Alfons fick på sin första födelsedag så kommer presenterna i bilder här:

 
Från mormor och morfar:


 
Från mamma och pappa:
 

 Från Conny och Asta:
 
 
Från gammelmormor:
 


Från Ulf:


Från farfar och Gunvor:



Från Gilbert och Anita:


Från faster Magda, Alma och Ivar:


Från Dick och Margaretha:


Från morbror:


Från Annelie:


Från Louise, Johan och Viktor:


Alfons fick även pengar ifrån farmor och mormor och morfar.


måndag 12 november 2012

Höstlovsvecka

 Vecka 44

Denna vecka var det höstlov i Göteborg vilket innebar att alla öppna förskolor var stängda. Vad skulle man då hitta på? Hela måndagen spöregnade det och blåste så man knappt vågade sig utanför dörren. Då är det bra att ha en kompis som bara bor en gata bort! Vi gick hem till Harry och Tyra så att barnen fick leka av sig ordentligt. Harry hade ett litet minipiano som Alfons tyckte var väldigt roligt att spela på. Harry är en månad äldre än Alfons och har hela tiden legat steget före. Nu hade han lärt sig att klättra upp i möblerna så nu är det väl bara en tidsfråga innan Alfons tar efter!

På tisdagen var det dags för mig att göra höstdebut på golfen då det var kvällstävling i Askim. Vi hade varit och tränat på banorna en lördag innan, men det kändes ändå som att jag hade behövt lite mer finputsning. Det var i alla fall jättekul att tävla igen och jag kom på flera saker som jag kan justera till nästa gång. Varven blev 25-28-23 vilket var helt okej som debut. Av de 15 som ställde upp i A-klassen kom jag på åttonde plats. Pontus och Alfons var med och tittade på. Hoppas att jag snart kan tävla igen, men tyvärr så är det bara varannan vecka i Askim och jag och Pontus ska turas om att spela.

Onsdagen blev en händelselös dag, men på torsdagen tog jag och Alfons en promenad till jobbet och hälsade på i paviljongen. Det var kul att träffa dem igen och visa att Alfons lärt sig gå sedan förra gången vi var där. Vi passade också på att besöka loppisen på Göteborgsvägen och lämna lite grejer där som vi tröttnat på. Hittade dock ingenting som jag ville köpa den här gången.

På lördagen blev det lite golfträning i Askim. Den här gången gick det inte alls så bra som på tävlingen. Jag och Ponta gick två varv tillsammans (medan Alfons sprang omkring och snodde bollar från höger och vänster) och det blev 28-28.

På söndagen var vi bjudna till Annelie på kalas. Det bjöds på god mat och tårta och det blev en jättemysig dag. Alfons fick leka av sig lite med Viktor och en annan liten kille som var 14 månader så det passade fint!

Den här veckan har Alfons varit lite kinkig med maten och han gillar inte att bli matad utan vill gärna äta själv. Plockmat fungerar ju bra för honom att äta på egen hand, men det där med att äta med sked verkar inte va så lätt att lära sig. Men övning ger färdighet!




lördag 3 november 2012

Ny livsstil

Vecka 43

Nu får det vara slut på småätandet och allt det onyttiga! Har äntligen bestämt mig en gång för alla att jag ska kämpa för att gå ner de sista envetna 2,5 mammakilona som inte har velat släppa taget om min mage! Lyckas jag med detta ska jag försöka att skaffa mig en platt mage utan en massa daller. Då har jag nått mitt mål. Min plan för hur jag ska göra detta är följande:

Skära ner ordentligt på coca-cola och godis.
Bara äta fikabröd när det är kalas eller man blir bjuden på fika hos någon.
Promenera i snitt 5 km varje dag.
Göra sit-ups.
Sluta äta på nätterna.

Detta känns ju inte som någon omöjlighet. Skriver dock detta på bloggen för att minska risken att jag bara lägger av innan jag nått det första målet som är att tappa 2,5 kg.

Sagt och gjort så började jag måndagen med att cykla 14 km till och från Järntorget via Sahlgrenska. Bara den backen kändes ju som om man brände ett antal kalorier. Jag hade äntligen fått en tid för återbesök hos ryggläkaren. Karin var snäll och passade Alfons hemma hos oss så att inte Ponta behövde sluta tidigare. Läkarbesöket gick inte så jättebra. Enligt ryggläkaren så har jag skadat ett muskelsenfäste på ett utskott. Detta ska dock läka av sig själv vilket det inte har gjort hittills på 3,5 år. Jag fick en kortisonspruta eftersom det hjälpte en annan gång mot smärtan, men det gick inte över. Tyvärr så finns det ingenting jag kan göra för att få det att läka utom att stretcha och vänta. Känns ju sådär upplyftande =( Får hoppas att kortisionet har effekt den här gången i alla fall så kanske man kan vara smärtfri i några månader om man har tur.

Passningen av Alfons hade gått väldigt bra den här gången. Karin hade till och med fått honom att sova en stund.

På tisdagen vaknade vi utvilade för en gångs skull och bestämde oss därför för att gå till Bifrostkyrkan på förmiddagen. Vi var med på en mysig sångstund och när den var slut hade Jesper och lilla My kommit dit så då passade Alfons på att leka lite med henne. Bifrostkyrkan har en helt suverän lokal med stora lekytor. Alfons verkar gilla att härja där. Jag hade glömt att ta med mat till Alfons, men som tur var så delade My med sig av sin vegetariska lunch som Alfons åt med god aptit. Tack lilla My!

På onsdagen blev det däremot en lugn förmiddag hemma. Här har Alfons invigit sin nya Alfonspyjamas från Ullared. Jag tycker Alfons har massor med leksaker, men ändå föredrar han att leka med skärbräda, grytunderlägg och telefon.



Eftermiddagen tillbringade vi i Fässberg med babyrytmik och öppen förskola. För första gången var det lite småtråkigt i Fässberg och det beror nog på att Alfons börjar bli för stor för babyrytmiken. Det var nästan bara småttingar där och den enda som Alfons kunde leka med efteråt var Elias, men han skulle tyvärr gå hem ganska tidigt. Det blev lite segt för mig och Alfons som mest fick underhålla oss själva. Funderar på att börja gå på förmiddagen i stället då det är för lite större barn eller ska man kanske vänta tills han har fyllt 1?

På torsdagen blev det en sväng till jobbet för att hälsa på tjejerna på avdelningarna. Vi var runt på alla fyra avdelningarna och Alfons hade jättekul där han sprang omkring i korridorerna och busade. Alla frågar när jag ska börja jobba igen och nu kan jag faktiskt svara att jag har satt ett datum då jag ska börja jobba igen och det blir 1 mars 2013. Det känns rätt bra att ha bestämt sig då jag har velat en hel del angående detta. Tror chefen tycker det är skönt att få ett besked också.

På fredagen vaknade Alfons 4:45 och var jättepigg! Detta har bara hänt en gång tidigare vad jag kan minnas så man är väl egentligen förskonad, men jobbigt när det händer. Jag försökte rätt länge att få honom att somna om, men lönlöst. Gick upp till slut och tänkte sätta mig och mysa i soffan och se på "Hela Sverige bakar" som jag hade spelat in dagen innan, men då gick strömmen. Hungrig var jag också och efter ett tag började jag göra frukost i mörkret. Ponta bara Alfons medan jag åt och då somnade han så vi smög upp och la oss igen vid 8-tiden och sov till 11 så det var skönt. På eftermiddagen var det soligt väder så Alfons och jag sammanstrålade med Harrys familj i lekparken så barnen fick busa lite. Det var dock väldigt kallt så vi höll väl bara ut en halvtimme eller något.

Lördagen började med LCHQ-frukost i form av denna goda omelett!



Sedan blev det den obligatoriska helghandlingen på Willys och lite vila innan Alfons och jag skulle iväg på barnkalas. Det var Alfons kompis Eya som fyllde 1 och bjöd på barn ( och vuxen-) kalas i Bifrostkyrkan. Jättemysigt att gå på kalas! Alfons höll igång som vanligt och busade med de andra barnen och han fick även smaka på väldigt god tårta. Här kommer några kort från kalaset:


Födelsedagsflickan Eya


På kvällen var det riktigt kallt så Alfons fick inviga sin björnbusemössa.


På senare tid har jag skaffat mig en ny vana att baka något varje helg. Har blivit lite inspirerad av "Hela Sverige bakar" och idag var det andra gången jag försökte mig på focaccia. Första gången gick något fel och den blev platt och hård, men den här gången lyckades jag få den mjuk och luftig. Jättegott!


På söndagen var det dags för en tripp till Varberg. Vi kom dit lagom till lunch och blev bjudna på en av mina favoriträtter - färsk tonfisk med het sås. Mums! Det var shoppinghelg i Varberg och jag, mamma, Ponta och Alfons drog ut på stan för att prova ut lite födelsedagspresenter till lilleman. Han fick prova lite olika vinterkängor och vi hittade ett par som passade bra. Lilleman har fortfarande storlek 21 i skor. Sedan hittade vi lite kläder på HM som mormor får ge honom i present. Jag tycker det är så himla kul att köpa kläder till Alfons, t o m roligare än att köpa till sig själv!