Summa sidvisningar

torsdag 28 februari 2013

15-månaderskontroll

Vecka 7

Vecka 7 innebar sportlovsvecka i Mölndal vilket i sin tur innebar att både öppna förskolan och babysimmet var stängt den här veckan. Det blev till att aktivera sig på egen hand! På måndagen tog vi en mysig långpromenad. Jag börjar bli riktigt trött på kyla och snö och längtar som bara den efter våren. Spanar redan efter vårtecken, men det enda jag hittat hittills i växlighet är de här små videkissarna. Vet inte om det räknas som ett vårtecken?


Den här veckan har vi haft gott om tid till att träna Alfons på att äta själv. Han har fått inviga haklapparna vi köpte på IKEA förra veckan och de är verkligen guld värda. Sparar en hel del tvätt!


På onsdagen var det dags för Alfons 15-månaderskontroll på BVC. Även Ponta hade tagit ledigt för att kunna följa med. Som vanligt var man lite spänd inför invägningen då Alfons hela tiden vägt lite för lite. Han hade i alla fall ökat med 6 hg sedan förra gången och vägde nu 9,3 kg. Han hade också vuxit hela 4 cm och var nu 76 cm lång. Jag tror dock att han blev felmätt förra gången för då hade han nästan inte vuxit någonting och 4 cm låter ganska mycket på 3 månader. Han låg fortfarande 1,5 kurva under på längd och 2 kurvor under på vikt, men han hade i alla fall ökat och följde sin egen kurva bra nu så det kändes skönt. Utöver måtten var det mest snack och vi fick en ny tid för 18-månaderskontroll. Då ska han också vaccineras och de ska kolla av lite vad han kan.

På torsdagen hade jag bjudit hem några kompisar för att Alfons skulle få busa av sig och jag själv skulle få sällskap. Det var Ann, Irmeli, Ulrika, Elias, Asya och Daniil. Det var jättekul att träffa dem och se barnen leka. Alfons var jättego och delade ut kramar och klappar till de andra barnen.

På fredagen var det promenaddax igen.



På lördagen hade vi bjudit hit Louise, Johan och Viktor på middag och Melodifestivalmys. Middagen bestod av fläskfilégryta och klyftpotatis. Sedan blev det kladdkaka med hallon och vispgrädde. Viktor var lite blyg när han kom, men det gick fort över. Under middagen satt killarna bredvid varandra och åt bra som aldrig förr! De konverserade också med varandra vid middagsbordet genom att spela på sina underläppar. Gulligt! Efter middagen kom de igång att leka riktigt bra. Jag tror aldrig de har lekt så bra förut. De var också väldigt gosiga och kramade varandra.




Innan Melodifestivalen gick Viktor och la sig, men Alfons fick vara uppe som vanligt. Han däckade dock en stund i soffan. Den här gången höll jag på Amanda Fondell och Martin Rolinski, men ingen av dem gick ju till final. Martin får i alla fall en andra chans. Jag blev riktigt förvånad att se vilka som gick vidare. Okej, gubbarna var väl lite smått väntat, men bandet från Borås var rätt otippat. Låten var i och för sig ganska bra, men inget som stack ut och nykomlingar brukar ju oftast inte gå rätt till final. Än så länge har det inte varit någon riktig vinnarlåt i mina ögon.

På söndagen var vi sugna på Mr Johansson så vi ringde Henrik, Catarina och Viktor och bokade in en middag där. Alfons var ovanligt lugn och kunde sitta med vid bordet riktigt länge. Han drog i sig hela tre pannkakor. Det måste vara något sorts rekord.



Under sportlovsveckan har Alfons lärt sig ett nytt ord. Han älskar att gå omkring med en sopborste som vi har hemma och en dag tog han upp borsten och sa "städa". Sen har han gått omkring och sagt "städa städa" flera gånger. Det låter så gulligt! Nu kan han ganska många ord. De jag kan komma på är mamma, pappa, katt (fast utan t), kaka, bada, städa, vovve, hej och nej.

måndag 18 februari 2013

Föräldragruppsavslutning och tävlingscomeback

Vecka 6

Nu var det Alfons tur (eller otur) att bli sjuk. Han hade varit lite hostig hela förra veckan, men på måndagen var han rejält hostig och snorig. Han ville heller inte äta särskilt mycket. Dessutom har han ätit dåligt i cirka en vecka redan, förmodligen p g a tandsprickning. Det verkar som att tänderna bara ploppar fram nu och det är stora kindtänder också. Nu har han tolv tänder varav två inte riktigt har trängt fram än. Det blev en lugn måndag med mycket gos i soffan och endast en promenad för att komma utanför husets väggar.


Redan på tisdagen var lilleman mycket piggare så vi kunde gå på babysimmet den här gången. Vi hade tydligen inte missat så mycket förra gången då de inte hade gjort något nytt utan bara övat på saker vi redan lärt oss. Idag fick vi simma ryggsim medan barnet låg på magen och höll sig fast. Alfons var mycket bättre på att hålla sig fast så än när man har honom på ryggen. Vi övade också på att barnet skulle stå i handen och även ta en leksak som låg lite grann under vatten.

Onsdagen blev en lugn hemmadag, men på torsdagen var det dags för en sista träff med föräldragruppen. Det var jättekul att träffa alla igen för det var längesedan vi sågs nu. Alla kunde komma utom My och Emma som jag tror har börjat på dagis. Alla barnen hade blivit så stora och nu kunde alla gå. Man märkte också att deras personligheter hade utvecklats mycket sedan sist. Här kommer lite bilder ifrån avslutningen med föräldragruppen:
Alma

Alfons och Theo leker med rutschkanan.

 
Emelie
Elias, yngst i gruppen.
Inte lätt att fånga fem 1-åringar (och fem mammor) på samma bild.
 

På kvällen tog vi en tur till Gullbergsbro för Ponta skulle gå på styrelsemöte. Jag hade tänkt gå en promenad i Skatås med Alfons, men han var inte alls på humör för åka vagn så vi fick vara med inne i klubbstugan i stället. Alfons tyckte det var jättekul att träffa hunden Milou igen. Han gosade och klappade Milou riktigt fint, men han tyckte det var lite läskigt när Milou nosade på honom. Han sa faktiskt vovve en gång, men annars försökte han med katt. Det verkar som att han säger katt om alla djur.

På fredagen var det härligt väder så då blev det en långpromenad med Alfons.

 

På lördagen ställde Karin upp som barnvakt så att Pontus och jag skulle kunna träna lite inför söndagens tävling. Vi begav oss till Askimshallen där vi körde intensiv träning i 3-4 timmar. Det fick räcka. Vi hattade ganska mycket fram och tillbaka mellan två olika spel på bana 1 och jag kunde inte bestämma mig för vilket som var bäst. Vi hann gå fyra varv som blev 26-26-23-28-23. Det kändes mycket bättre än föregående träning och vi fick ju till ett par bra varv så det känns som att man är på väg att hitta tillbaka till formen igen. Passningen av Alfons hade gått utmärkt. Han hade både ätit lunch och sovit utan problem så det var skönt att höra.

På eftermiddagen tog vi en tur till IKEA där vi åt lunch och inhandlade två haklappar till Alfons, eller snarare som en tröja som man kan ta på utanpå kläderna. Det kommer att behövas för nu ska jag börja hårdträna honom i att äta själv. Det är ju bra om han kan det när han ska börja hos dagmamma sedan. Vi letade också efter barnvänliga skedar, men det hade de inga bra på IKEA.

På söndagen var det dags att göra tävlingscomeback då mixed-DM gick av stapeln i Askim. Mamma och pappa kom upp på morgonen för att passa Alfons. Trots att jag och Pontus gick upp 7.15 sov Alfons fortfarande när de kom 8.45. Det var ju bra! Vi hann till och med träna lite innan tävlingen började. Tyvärr var det bara 6 par som hade anmält sig, lite tråkigt med så lite spelare, men tävling är ju alltid tävling! Vi började inte helt otippat med ett 26-varv med missar lite här och där, bland annat en ganska onödig trea på bana 7, tetran. Andra varvet fick vi en mardrömsstart med en sexa på bana 1. Hela varvet gick knackigt och det blev ett 30-varv. Tredje varvet gick det lite bättre, med endast lite ströbom och inte mer än två någonstans. Det blev 25. Inför sista varvet låg vi trea, sju slag från andraplatsen och ett slag före nästa par. Sista varvet spelade vi riktigt bra och gick i mål på 22 slag. Det var kul att i alla fall få avsluta med ett bra varv! Vi slutade trea i tävlingen och fick därmed bronset. Vi var sju slag efter tvåorna och elva slag före fyrorna så det var inte speciellt jämnt. Med facit i hand så gick det ungefär som Ponta och jag hade väntat oss med ett snitt på 25,8 och en tredjeplats i tävlingen. Det var skitkul att tävla igen och nu är jag riktigt sugen på nästa tävling. Jag tror jag ska satsa på att spela tourtävlingen i Askim 3 mars.

Barnvakten av Alfons hade gått jättebra vilket var skönt att höra! Tack alla far- och morföräldrar som ställde upp och passade Alfons denna helg!

Jag måste också berätta att den här veckan har Alfons lärt sig två nya ord: bada och kaka!

måndag 11 februari 2013

Sjukvecka

Vecka 5

Veckan började dåligt med en rejäl förkylning med hosta, ont i halsen, snuva och lite feber för min del. Det blev ingen öppen förskola på hela veckan och tyvärr inget babysim heller på tisdagen. Vi får gå på återsim någon annan dag i stället. Vill ju inte hålla på och hosta och nysa i bassängen. Trots att jag kände mig hängig var man ju tvungen att gå ut för annars blir Alfons väldigt rastlös. På måndagen blev det en promenad bakom Pedagogen där Alfons fick promenera lite själv på gångbanan. Det tyckte han var väldigt kul. Han var väldigt fascinerad av en grävskopa som höll på att gräva där och han stannade flera gånger och vinkade till grävskopan.

Glad kille på promenad

 
På tisdagen var det härligt väder och nästan lite vårkänning. Då tog vi en promenad runt kolonilotterna i Bifrost. Där tycker både Alfons och jag att det är mysigt att promenera. Det roligaste är om man möter en hund eller katt.



Jag var som sagt sjuk hela veckan, men började känna mig bättre på fredagen. På lördagen var jag helt frisk igen vilket var jätteskönt. Jag och Ponta behövde träna lite i Askim inför mixed-DM så Karin ställde upp och var barnvakt åt Alfons. Det var skönt att kunna träna effektivt. När Alfons är med får man springa och jaga honom ganska mycket och kan inte koncentrera sig ordentligt på spelet. Det var dock många andra på golfen som blev besvikna på att han inte var med! Träningen gick sådär. Vi fick inte till några bra varv, men vi hann testa lite spel och komma fram till hur vi skulle spela på alla banor i alla fall.

På kvällen var vi bjudna till Tom, Ulle och Elias på tacos och melodifestival. Nu kunde Elias gå riktigt bra! Killarna hann leka en liten stund innan Alfons blev trött och sedan när han vaknade igen hade Elias gått och lagt sig så det blev inte så jättemycket busande för killarna. När vi åt middag fick Alfons smaka på ett tacochips som han satte i halsen så han spydde på både Pontus och mig. Det var ju tur att det kom upp i alla fall, det är så läskigt när de sätter i halsen, men inte så trevligt att få kräk på sig. Alfons blev nog lite rädd och ledsen, men efter att ha sovit en stund var han pigg och glad igen.


Melodifestivalen var helt okej tycker jag. Tyckte de flesta låtarna var rätt bra, men ingen kanonlåt. Jag tyckte nog de som gick vidare var bäst, Yohio och David Lindgren. Gillade också Gosa med Mary N Diai (med reservation för stavningen).

På söndagen var det dags för en tur till Varberg för att fira Putte som nu tagit examen som förvaltningsekonom. Grattis Putte! Det blev middag hos mamma och pappa i form av Africana. Det hade jag aldrig ätit innan, men det var jättegott! Sedan var Alfons trött så jag, mamma och Ponta tog en härlig långpromenad vid havet medan lilleman sussade i vagnen.


Sedan var det dags för fika och presentutdelning. Vi hade köpt en fin salladsskål till Putte.


Även Alfons fick en present i form av en Frölundatröja från morfar. Han har fortfarande inte förstått att Alfons håller på HV!

torsdag 7 februari 2013

Alfons på öppna förskolan

Vecka 4

Äntligen vecka 4 och det betydde att öppna förskolan öppnade igen efter en lååång julledighet på cirka 1,5 månad. Alfons och jag gick till Bifrostkyrkan och han tyckte det var så roligt att få springa omkring där och leka och busa. Vi var även med på sångstund, men eftersom de hade börjat med den lite tidigare än vanligt så kom vi in mitt i och hann bara vara med på halva. Men det gjorde inte så mycket för den här dagen verkade Alfons mer sugen på att leka.





På tisdagen var det dags för babysim igen, lektion tre av nio på Fisken. Den här gången skulle vi öva mycket på att simma ryggsäck. Än så länge är Alfons inte så bra på att hålla sig fast. Han tappar greppet fort och då ska man låta honom komma under vattnet så att han lär sig att hålla fast. Han kom under ett par gånger, men det gick bra och han blev inte ledsen eller rädd. Vi skulle också dyka med barnen på ryggen, men då höll jag i honom lite så han inte skulle glida iväg.

På onsdagen fyllde Ponta år. Jag och Alfons tog en promenad till plantagen för att köpa lite födelsedagsblommor till honom. Eftersom det hade kommit hyfsat mycket snö tog vi pulka dit. Det tyckte Alfons var roligt!




På kvällen träffades vi hemma hos Karin som bjöd på födelsedagsmiddag i form av tacos. Jättegott! Det blev även dubbel dessert, både glass och ostbricka. Vi var väldigt mättta när vi gick därifrån!

På torsdagen hade jag och Alfons stämt träff med Asya och Daniil. Nu var det vår tur att hälsa på hemma hos dem. Killarna lekte riktigt bra ihop. Här är de i full fart med att städa:


Alfons tog också en ridtur på Danjas får. Tydligen var det lite läskigt för han ser lite förskräckt ut!


På fredagen började jag känna mig krasslig. Hade ont i halsen och hosta så det blev en lugn hemmadag. Alfons busade som vanligt. Nu har han kommit på att han kan använda en leksak som pall för att nå upp till barskåpet.

 
På lördagen tyckte vi att det var dags för lite golfträning trots att jag kände mig lite krasslig även då. Jag och Ponta har tänkt vara med på mix-DM som går i Askim 10 februari och då gäller det att träna lite innan dess. Alfons tyckte det var skitkul att vara i golfhallen. Han sprang omkring och busade. Träningen gick sådär. Vi kände oss lite ringrostiga. Hann bara gå ett mixvarv som blev 27.
 
På kvällen hyrde vi filmen Cockpit. Den var ganska rolig, men lite överdriven.
 
På söndagen mådde jag ännu sämre så då var vi bara hemma och tog det lugnt.