Summa sidvisningar

söndag 28 april 2013

Ny kompis, nya kläder och ny cykelhjälm

Vecka 16

Veckan började med en förmiddag på Mariagården. Jag kommer verkligen att sakna öppna förskolan sedan när jag börjar jobba. Jag ska försöka få Pontus att gå dit med Alfons eftersom han tycker det är så roligt att leka där. Alfons har funnit en ny kompis i två månader yngre Emma som är minst lika busig som han. Efter mycket sång och lek och rutschkaneåkning fick de kalasa på varsin korv med bröd. Väldigt smidigt att ge honom det till lunch när man är ute. Blir ju nästan inget kladd och han klarar att hålla den själv och äta.



På tisdagen var det vackert väder och jag kände mig pigg och stark. Bestämde mig för att sätta igång med lite jogging igen efter en vinter utan träning. Sagt och gjort så sprang jag en kort runda på 3 km med Alfons i barnvagnen. Tyvärr så straffade sig min hurtighet nästan genast med en sprängande huvudvärk. Det är som om jag inte klarar av någon som helst ansträngning utan att få huvudvärk. Jag undrar vad detta kan bero på. Kanske borde ta kontakt med en sjukgymnast som hjälpt mig med huvudvärken innan?

På onsdagen var jag lite piggare igen och jag och Alfons invigde lite kläder från Ullared. Så här mycket gillar Gizzen sin nya mössa:



Andra mössor brukar han vilja slita av sig, men han verkar trivas i den här lite tunnare varianten. Det räcker ju nu när det är vår. Vi passade också på att inviga regnstället. Det visade sig att jackan var lagom medan byxorna var lite långa, men det funkar. Han växer ju i det. Vi gick till en lekpark och busade lite och Alfons har nu lärt sig hur roligt det är att stampa i vattenpölar.



På torsdagen tyckte vi det var längesen vi var i Bifrosts öppna förskola så då tillbringade vi förmiddagen där i sällskap med Ann och Irmeli och en del andra barn och föräldrar. Tyvärr så lärde ett annat barn Alfons hur man öppnar ytterdörren med hjälp av en knapp så nu får man vakta så han inte kommer för nära ytterdörren. Sånt lär han sig fort, den lille busen. Vi hade också en rolig sångstund där Alfons var framme och spelade piano med ledaren Desse.


På fredagen gjorde vi ytterligare ett besök på Åbybadet. Precis som förra fredagen var det fullt med folk där, men det finns ingen bättre tid att gå dit om man vill bada i varmvattenbassängen. Tyvärr har Alfons blivit lite rädd för att dyka nu. Vi försökte några gånger, men han fick kallsupar och gillade det inte alls. Däremot älskar han att bada i lagunen. Då blir han alldeles till sig när han ser alla vattensprutande djur. Vi provade också att åka vattenrutschkana och det tyckte vi var kul båda två! Efteråt åkte vi och handlade med Pontus. Vi åkte också till XXL och köpte en cykelhjälm till Alfons.


På lördagsmorgonen vaknade jag med väldigt ont i halsen. Kände mig inte sjuk för övrigt, men hade haft svårt att sova under natten p g a halsen. Ponta åkte några ärenden med Alfons på förmiddagen så att jag kunde ta igen mig. Sedan hade vi stämt träff med Louise, Viktor och Annelie på Frölunda Torg för en fika på Espresso house. Jag kalasade på en jättegod toast med getost och rödbetor och även en bit blåbärspaj slank ner. Alfons och Viktor hade jättekul och sprang runt och jagade varandra i köpcentret.

På söndagen var jag förkyld och mådde dåligt. Tillbringade större delen av dagen i bingen medan Pontus och Alfons åkte till Slottsskogen med Louise och Johan. De skulle titta på Barnens Zoo. Det var skönt att få ta det lugnt och slappa.

söndag 21 april 2013

Ändrade planer

Vecka 15

På måndagen skulle vi passa Viktor när Johan och Louise var på konsert. De kom hit på kvällen och stannade en stund så att han fick acklimatisera sig. Han blev ledsen när de gick, men det gick över väldigt fort. Sedan lekte vi med killarna och käkade middag. Vi la Viktor vid 20:30 och då var han lite ledsen och frågade efter mamma. Pontus fick ligga hos honom ganska länge innan han somnade. Sedan var det Alfons tur. När Viktor väl hade somnat sov han gott tills Johan och Louise kom och hämtade honom.


På tisdagen var vi ute på promenad i det fina vädret. Alfons hittade en brunn och kom på att det blev ett roligt ljud om man kastade ner stenar i den. Denna lek höll honom sysselsatt en lång stund.



På onsdagen blev det ett besök i Fässbergskyrkans öppna förskola. Det blev lite sång och musik och sedan lek med kompisen Emma för Alfons del. Alfons och Emma leker väldigt bra ihop för de är väldigt lika till sättet. Tror faktiskt att Emma är snäppet vildare och ettrigare än Alfons!

På torsdagen fick jag och Alfons leka själva och då gick vi till en ny lekpark som vi har hittat som är väldigt mysig. Alfons uppskattar verkligen det varmare vädret och att slippa ha vantar på när han är ute. Det är ju mycket lättare att gräva och plocka upp saker när man har händerna fria.


På eftermiddagen hade vi bokat in ytterligare ett besök hos dagmamman eftersom hon gärna ville träffa Pontus också. Det var ju även bra för Pontus att få se hur hon har det. Det gick väldigt bra där och vi fick träffa fyra av dagbarnen. En kille på åtta år som hette Janin lekte jättemycket med Alfons och var väldigt gullig mot honom. Jag tycker alla barnen verkade snälla och omtänksamma och det känns också bra med dagmamman.

Trots att vi nu hittat en bra dagmamma till Alfons har vi tagit oss en funderare och på grund av olika omständigheter har vi kommit fram till att vi ska ändra våra planer lite. Pontus har en del föräldraledighet att ta ut och han kommer vara pappaledig med inbakad semester från maj till augusti. Vi har pratat med både dagmamman och den ansvariga på kommunen om detta och som tur var så var de tillmötesgående och lät oss behålla platsen hos dagmamman. Han ska i stället börja skolas in 13 augusti. Det känns bra att han får vara hemma några månader till så att han hinner mogna lite innan han ska in i barnomsorgen. Det enda negativa är att jag får börja jobba lite tidigare och ska utöka min arbetstid till 80 %. Men det kommer nog att bli bra. Just nu känner jag dock inte alls för att börja jobba, men någon gång måste man ju komma tillbaka. Jag har haft mycket problem med huvudvärk och sömnsvårigheter den senaste tiden och det är nog det som gör att det känns lite tungt att komma tillbaks till arbetslivet igen. Någon som har tips på hur man botar huvudvärk och sömnsvårigheter?

På fredagen kände jag för att göra något roligt och mysigt tillsammans med Alfons så vi tog en sväng till Åbybadet. Hade inte badat där med Alfons sedan vi slutade på babysim för ett tag sen. Det var jättemycket folk i varmvattenbassängen så vi badade bara i en kvart ungefär där inne. Jag övade lite dyk och att simma ryggsäck och annat som vi lärt oss på babysimmet. Alfons verkade vara lite rädd för att dyka nu. Det kanske berodde på den stökiga miljön som han inte är van vid när han simmar. Efter en stund gick vi ut och badade i lagunen på äventyrsbadet i stället. Vattnet är tyvärr lite kallare där, men Alfons tyckte verkligen det var roligt med alla vattensprutande djur i lagunen. Han gick omkring och skrattade som en liten tokig. Det var jättehärligt att se!

Efter badet bar det iväg hem till Karin och Ulf för att äta middag. Det blev god slottsstek med efterföljande glass och ostbricka. Alfons har nu blivit förtjust i glass. Nu finns det inte mycket onyttigt kvar som han inte har provat.

På lördagen hade vi planerat en tur till Varberg och Ullared. Vi behöver köpa lite nya kläder till Alfons nu när de flesta plagg i storlek 74 blivit för små. Dags att gå upp en storlek till 80. Först åkte vi till Varberg där mamma bjöd på smaskig lunch i form av pannbiff med lök och gräddsås. Sedan åkte hon med oss till Ullared för att passa Alfons medan vi shoppade loss. Det var skönt att hon var med för då blev det lite lättare att koncentrera sig på shoppingen. Vi hade med en utförlig lista som vi betade av relativt snabbt. Det blev tröjor och byxor till Alfons och även en mössa och ett regnställ, en liten Alfonsdress och halksockar. Vi köpte också en del förbrukningsvaror, mat och presenter till Alfons kusiner som snart fyller år. Allt som allt gick det på 2200 kr. Trots att det inte varit jättemycket folk när vi handlade så möttes vi av monsterköer när vi skulle betala. Dessutom valde vi den långsammaste kassan. Vi stod i kö i 70 minuter medan vissa andra kassor klarade sig på 45. Som tur var så somnade Alfons när vi ställde oss i kön och sova ända tills det var vår tur.



Sedan åkte vi tillbaka till Varberg och tog en fika tillsammans med Putte. (Pappa var på jobbresa i Danmark). Sedan stannade vi kvar ett par timmar så att Alfons skulle få leka av sig efter att ha suttit stilla så mycket under dagen.

På söndagen blev det också lite handling, men nu mat på Ica Maxi. Alfons provade den här roliga shoppingvagnen. Det var kul nästan hela handlingen.


På eftermiddagen smörjde vi kråset på Mr Johansson tillsammans med Ulle, Tom och Elias. Vi hade nästan hela restaurangen för oss själva och killarna sprang omkring som tättingar och busade och lekte. Som tur är så känner vi ju personalen där numera och de tyckte det var okej att killarna höll igång. Alfons drog också i sig hela 3,5 pannkaka och lite glass.







fredag 12 april 2013

Alfons går på barnkalas

Vecka 14

Veckan började med annandag påsk och ledighet för hela familjen. Vi styrde kosan hemåt efter en härlig påskhelg i Värmland. Vi åkte på förmiddagen och resan gick alldeles utmärkt. Alfons var trött och sov nästan ända till Uddevalla. Där stannade vi och köpte bulle på 7 eleven och sen lyckades jag muta Alfons hela vägen hem. Resan tog under tre timmar trots stopp. På eftermiddagen blev det en tur till IKEA där vi inhandlade en gardinstång med knoppar och fästen till Alfons rum samt en liten strykbräda som man enkelt kan fälla upp på ett bord. En sådan har jag länge velat ha. Det blir aldrig av att jag stryker när jag måste ut i förrådet och hämta den stora strykbrädan. Nu ska det bli ändring på det och vi ska inte behöva gå i skrynkliga kläder mer. Eftersom det är så billigt och smidigt att äta på IKEA så drog vi i oss varsin köttbullemeny. Hoppas det inte var hästkött i! Det smakade bra i alla fall. Alfons fick äta sin allra första glasspinne. Väldigt gott tyckte han!


När vi kom hem visade det sig att det bara var ett fäste i förpackningen till gardinstången så inte fick vi upp några gardiner i Alfons rum idag heller! Det är alltid så med IKEA. Det blir till att ta en tur dit igen snart. De hade inte heller några träpersienner i rätt storlek så vi måste ändå dit och köpa det när det kommer in.

Den här veckan var det påsklov i Göteborg/Mölndal så öppna förskolan hade stängt hela veckan. Alfons och jag fick roa oss på egen hand och eftersom det var fint väder blev det en del häng i lekparker.



På lördagen hade vi bjudit hem Ulle, Tom och Elias på middag. Vi har försökt bjuda dem många gånger, men det har alltid varit någon som inte har kunnat eller så har någon av oss varit sjuk. Men nu var det kul att det äntligen blev av! Vi bjöd på fläskfilégryta med klyftpotatis och sedan blev det äppelpaj och vaniljvisp till efterrätt. Jag hade också gjort baconlindade dadlar som tilltugg före maten. Alfons var jättegosig och ville krama Elias hela tiden. Sedan blev han dock lite rädd några gånger när Elias skrek.

Gosiga killar.

Båda killarna ville höra godnattsaga.
Vi lyckades lägga både Alfons och Elias vid halv nio - nio sådär så det var skönt. Det blev en trevlig kväll.

På söndagen var vi bjudna på barnkalas till Viktor som fyllt två år. Det visade sig vara ett stort kalas med hela nio barn (och ännu fler vuxna). Alfons hade köpt en pyjamas i present till Viktor, men i början var han lite blyg och ville inte lämna presenten. Detta släppte dock väldigt fort och snart  roade han sig som aldrig förr och sprang omkring och lekte med Viktors saker och höll igång.


Det bjöds på både korv med bröd och sedan fika med bullar, kakor och tårta. Alfons gillar verkligen korv nu och åt en hel korv med bröd.


Han provade även saft för första gången:



Både Viktor och Alfons var väldigt fascinerade av gräsklipparen som Viktor fått i present.


Det blev också fiskdamm, något som var väldigt populärt bland barnen.

Viktor visste hur man skulle fiska.


 
Vi hann också med att sjunga för födelsedagsbarnet innan alla barn började bli trötta och fick gå hem.

fredag 5 april 2013

Påsk i Värmland

Vecka 13

Veckan började som vanligt med ett besök på Mariagården. Alfons invigde sin nya Frölundatröja som han fått på 1-årsdagen (av morfar såklart), men inte vuxit i förrän nu. Nu börjar han kunna ha storlek 80 på tröjor, men 74 är fortfarande lagom i de flesta byxor. Alfons lekte mest i köket på Mariagården och han lekte så bra att mamma kunde koppla av med lite påskpyssel. Riktigt kul att pyssla, precis som när man var liten!


Alfons har alltid varit en kille full av energi och bus. Detta är oftast roligt, men ibland kan man bli lite matt. Nu är det klättra som står högst upp på listan över roliga saker att göra som mamma och pappa inte gillar. Nu har han också listat ut hur man drar ut en stol, klättrar upp på den och sedan använder den som stege för att klättra upp på andra möbler. Dörren till datarummet måste numera hållas stängd annars kan det se ut så här:


Den här veckan har det äntligen börjat bli vår på riktigt och man har kunnat njuta av att vara utomhus. Alfons och jag har besökt olika lekparker och det tycker han är kul. Favoriten just nu är nog att gunga, men även gräva tycker han om.



På skärtorsdagen hade Ponta tagit ledigt på eftermiddagen eftersom vi skulle resa till Värmland och tillbringa hela påskhelgen i Lennartsfors. Skönt att komma iväg innan rusningen! Det passade också bra att åka efter lunch då Alfons brukar vilja sova. Han somnade direkt i bilen, men vaknade redan i Uddevalla. Då fick han lite banan och höll sig på gott humör ett tag till. Sedan blev det lite skrikigt och vi fick ta ett stopp i Bengtsfors där vi gick in på Statoil och köpte en bulle att muta honom med till nästa stopp som var godisfabriken i Bäckefors. Det är lätt att "go bananaz" när man kommer in på godisfabriken och det finns så många sorter att välja på. Jag lyckades dock behärska mig någorlunda och påsen landade på 4 hg. Sista biten till Lennartsfors fick Alfons smaka lite godis och sedan somnade han så resan gick överlag riktigt bra.

Det var vackert väder även i Värmland, men lite kallare än hemma. Snö låg fortfarande kvar här och där och isen låg tjock på sjöng Lelången. Jag tog en promenad med Alfons innan det blev mörkt och sedan stöp vi i säng ganska tidigt trötta som vi var efter resan.

Långfredagen bjöd också på härligt väder, sol och några plusgrader. På morgonen fick vi besök av de här två sötisarna.


Alfons blev väldigt fascinerad av rådjuren. Det var första gången han såg sådana djur i verkligheten. Det visade sig sedan att de här två kommer nästan varje morgon och får lite morötter eller andra grönsaker. Finns väl inte så mycket mat för dem i skogen än, när det är så fruset och kallt fortfarande.

Jag, Ponta och Alfons tog en härlig promenad på isen och på eftermiddagen slappade vi mest.

På påskafton hade vi bestämt oss för att ta en tur till Töcksfors och handla lite i köpcentret där. Det visade sig dock vara en dålig idé för vi fick inte tag i någonting direkt. Vi köpte endast en liten present till mormor och handlade mat samt åt lunch på Burger King. På eftermiddagen fick Alfons öppna påskägg från sin mormor och morfar. Ägget innehöll bl a chips och såpbubblor. Han tyckte det var väldigt kul med såpbubblor nu och ville gärna blåsa själv, men förstod inte riktigt hur man gjorde.

Solbrillor är bra att ha i det fina påskvädret! Har hört att de ska va stora i år!

 
På eftermiddagen blev det en härlig promenad i solskenet och lite häng på verandan. Där är det riktigt varmt och gott på eftermiddagen. Det är konstigt att det kan vara så iskallt på natten och sedan ganska cirka 15 grader varmare på dagen! På kvällen åt vi påskbord med Janssons frestelse och en massa annat gott!

Påskdagen var lite varmare än de andra dagarna och nästan hela dagen tillbringades ute. På förmiddagen gick jag, Ponta, Alfons och Gunvor en långpromenad och hälsade på några kompisar till Gunvor som var sugna på att träffa Alfons. Där tog vi en fika på deras veranda och Alfons tyckte det var kul att springa omkring där för de hade både hund och katt. På eftermiddagen eldade vi ute på isen och grillade korv. Mysigt!






Det hade även varit en påskhare där och gömt påskägg på stranden. Alfons fick ett med russin och aprikoser.


På kvällen åt vi en väldigt god middag bestående av laxplanka.


Jag måste också berätta om Alfons och katterna. Alfons har länge gillat katter. Först kallade han alla djur för katter, men på senare tid har han börjat köra med vov-vov på alla möjliga djur. Han tyckte det var väldigt roligt att få träffa katterna Findus och Sussi igen. Han är ganska försiktig när han klappar dem, men efter en stund så hojtar han "vov-vov-vov". Findus är ganska härdad, men Sussi blir livrädd när han ropar så högt. Även Findus tyckte nog att det blev lite intensivt med Alfons stundtals. Här har han försökt gömma sig, men Alfons hittade honom så klart!