Summa sidvisningar

tisdag 30 december 2014

10-månaderskontroll

Vecka 51

Veckan började med en lugn hemmadag. Fick med mig killarna ut på promenad och sedan gjorde vi pepparkaksdeg (så himla gott!).

För säkerhets skull höll jag Alfons hemma på tisdagen eftersom det var storgrupp i lokalen. Vi var också laddade för pepparkaksbak så han tyckte det var mer än okej att stanna hemma. Pepparkaksbaket gick riktigt smidigt. Alfons hjälpte till en stund och han åt inte så mycket deg.


På eftermiddagen tog vi en promenad till en lekpark på Axgatan som Alfons gillar.


Där fanns ett riktigt högt klätterton som var som en båtmast. Spännande (och lite läskigt).


På onsdagen fick Alfons gå till Marie igen. När jag hämtade honom på eftermiddagen hade han fått en julklapp. Det var en söt liten tomte. Han blev jätteglad!

Idag fyllde Lukas 10 månader. Tiden går så fort. Snart är han ingen bebis längre!

Dagen innan hade jag tittat på programmet Sveriges städmästare och då hade de tävlat i att rengöra ugnar. Jag kom då att tänka på att jag aldrig gjort rent ugnen i vårt hus och här har vi bott sedan 2011. Det var alltså dags! Nu visste jag ju hur man skulle göra också. Jag drog igång detta projekt och barnen fick hjälpa till. Det var jättekul i början, men sedan sprutade Alfons såpa på Lukas och hällde smutsigt vatten på honom. Det slutade med gråt och båda barnen och även jag var jätteblöta och smutsiga. Det fick bli badkaret i stället. När jag som bäst höll på att bada barnen kom Karin som en räddande ängel. Hon fick passa barnen medan jag gjorde färdigt ugnen i lugn och ro.




Alfons och de andra i dagbarnvårdargruppen hade vunnit ett pris i Pellekans skräpplockartävling för ett tag sen. Priset var en brunch på Scandic hotell och idag var det dags att inkassera priset. Hela gänget gick iväg till Scandic där de blev bjudna på en massa godsaker.


Sedan kom det även en maskot från hotellet som bjöd på Piggelin.

Alfons med extradagmamma Yvonne.
Medan Alfons var hos Marie var vi på BVC med Lukas för hans 10-månaderskontroll och läkarbesök. Lukas var så rädd för både Kelley och doktorn! Han har alltid varit ängslig för främmande människor och gillar nog egentligen bara oss i familjen, men nu är det nog värre än någonsin. Han måste vara inne i en sådan period. Nu var Lukas 71,5 cm lång och vägde 9675 gram. Han hade bara ökat ca 2 hg i vikt på 2 månader. Detta var dock normalt enligt läkaren eftersom han börjat krypa vid 8 månader och då förbränner mycket mer. Nu är han på normalkurvan, han som alltid varit stor! Jag frågade läkaren om Lukas hosta som han haft i 3 veckor nu (annars är han frisk från sin förkylning) och han lyssnade på lungorna och tyckte det lät bra. Det är inte ovanligt att bebisar har hosta länge efter en förkylning.

När jag hämtat Alfons hos Marie fortsatte vi till Mölndals centrum för att ta en fika på Kaffebubblan. Vi fick sällskap av Åsa, Ebba och Emil. Trevligt!

På fredagen gick jag till biblioteket med killarna på förmiddagen. Det var otaktiskt att gå dit på förmiddagen för vi hann inte mer än dit förrän vi var jättehungriga alla tre. Jag hade bara med mig en banan till Lukas. Jag bestämde mig för att prova en ganska ny lunchrestaurang i Mölndals centrum. Där var jättemysigt och ganska behändigt att gå med barnen. Jag åt ugnsbakad torsk med ratatouille och Alfons fick pannkakor. Sedan gick vi runt i Mölndals centrum ett tag och köpte ett par julklappar.

Lukas hade varit smågnällig hela dagen och inte ätit särskilt bra. På kvällen hade han lite feber och var väldigt hostig. Han kräktes också en jättespya på både mig, sig själv, soffan och golvet. Usch! Vi gick och la oss och han ammade och kräktes sedan igen. Detta upprepades på natten. Jag tänkte att han nog var magsjuk så jag försökte trösta honom utan att amma eftersom det bara kom upp igen. Detta var inte lätt. Fick bära och vagga honom och sedan somnade han till slut på mitt bröst. Fick ligga med honom på bröstet hela natten.

På lördagen hade han 39,1 och var jättehostig och förkyld. Jag fick ge honom 2 Panodil under dagen och han fick bara amma. Detta kunde han i alla fall behålla. Idag var vi bjudna till My på 3-årskalas. Eftersom Lukas var dålig stannade jag hemma med honom medan Ponta och Alfons gick på kalaset. Idag kom även farfar Göran och skulle sova hos oss. Pontus syster Magda och barnens kusiner Alma och Ivar kom också till stan. Efter kalaset följde det med hem till oss en stund. Alfons och tvillingarna hade haft jättekul på kalaset och hemma hos oss fortsatte de att leka med modellera. Göran hade med sig en liten chokladkartong från Tyskland.


Lördagsnatten blev inte heller rolig, men något bättre än den förra. Lukas hade dock 39,5 och var jättehostig. Han fick sova på mig hela natten.

Han ser så liten ut...
På söndagen var det farmor Karins 75-årsdag och vi var bjudna dit på middag. Lukas var piggare på förmiddagen och var uppe och lekte lite så vi bestämde oss för att göra ett försök. Alfons lekte och hade kul med kusinerna och vi blev bjudna på jättegod lax och blomkålsmos (LCHF!). Tyvärr blev Lukas sämre när vi var där och var jätteledsen och skrikig så jag gick hem med honom direkt efter maten. Väl hemma somnade han gott på mig och vi gosade ner oss i soffan.

Febern var även idag uppe på över 39 grader. Man blir lite orolig när han har så hög feber. Alfons var aldrig sjuk som bebis så detta är man inte van vid.

Så var denna vecka slut. Jag har inte provat så mycket nya LCHF-rätter denna vecka, men dessa blev det i alla fall:


Stekt kassler med blomkålsmos.

Köttfärslimpa med blomkålsris, gräddsås och lingon.

lördag 27 december 2014

Två steg framåt för Lukas

Vecka 50

Veckan började med sol! Vi fick besök av Anita och Lilla My och begav oss till lekparken för att njuta av det fina vädret. Alfons och My grävde och "lagade mat" i sandlådan, men sedan blev det bara bråk om vem skulle ha gungan. Vi fick snart gå hem igen.


Väl hemma lekte barnen jättebra igen! Det är som om leken fungerar mycket bättre inomhus och det blir inte samma konkurrens. Vi hann med en liten fika och en massa bus innan det var dags för My att gå hem.

På kvällen tog Lukas två stora steg framåt i utvecklingen. Det första var att han äntligen fattade hur han ska suga på nappflaskan och drack upp 50 cl välling! (Detta har vi tränat på länge utan framgång, men skam den som ger sig!


Den andra milstolpen var att han stod utan stöd för första gången! (Dock så höll han sig i en tidning så han tänkte nog inte på att han inte höll i sig).

Tisdagen blev lugn då Alfons var hos Marie och jag och Lukas var hemma och slappade. Efter dagmamman var Alfons och Pontus så leksugna så Pontus, mamma Maria och lillasyster Emilia fick följa med hem till oss och fortsätta leka. Alfons och Pontus var så roliga. De ville gå upp och leka själva på Alfons rum. Vi hörde att de lekte och busade däruppe och några gånger ropade de: "Vi vill inte komma ner!". De två har verkligen funnit varandra. Roligt!


På onsdagen hade jag Alfons hemma då det gick magsjuka hos dagmamman. Tyvärr så var det kasst väder så vi höll oss mest inomhus. På eftermiddagen tvingade jag ut killarna på en liten promenad. Det är inte lätt att få med Alfons ut nu för tiden, men man får försöka med lite olika knep.

Även på torsdagen fick Alfons vara hemma. Det är ganska mysigt att ha honom hemma tycker jag även om det kräver lite mer aktivering från min sida. Den här förmiddagen ägnades åt lussekattsbak!



På eftermiddagen gick vi till en lekpark på Axgatan som vi inte brukar besöka så ofta. Lukas sov för en gångs skull i vagnen så jag kunde leka med Alfons. På hemvägen började det hagla! Alfons tyckte det var lite läskigt med dessa små isbollar! Han hade nog inte sett hagel förut.

På kvällen gick vi till bokbussen och lånade lite nytt inför julen. Alfons är ju en riktig stammis i bokbussen vid det här laget och idag fick han följa med in och titta i förarhytten och han fick till och med testa tutan. Det var spännande!


På fredagen var Lukas rätt så hostig så då struntade vi i öppna förskolan. Det blev i stället en tur till Mölndals Centrum, en fika på Kaffebubblan och ett besök på biblioteket. Lukas tyckte det var jättekul med alla böcker han kunde riva ut och han lekte även i den lilla kojan som finns på barnavdelningen.



Alfons har börjat uppskatta böckerna om Totte och Emma.

Busunge på vift.


På lördagen var lucia och vi bestämde oss för att gå på lite luciafirande i Mariagården. Väl där träffade flera kompisar. Alfons fick leka med Alice, Vilma och Elias. Även Irmeli med familj var där och jag hann byta några ord med dem också. Det fanns massor med julpyssel som man kunde prova, men Alfons var leksugen och ville hellre busa med sina kompisar. En liten julfika blev det också. Jag gick ifrån LCHF och åt en vörtbrödmacka med julskinka. Väldigt gott!

Just när de skulle stänga lekte Alfons och Elias som bäst så de fick fortsätta busa lite utanför.


På natten fick jag jätteont i magen. Kan bero på att jag ätit bröd dagen innan. Nu ska jag försöka att hålla mig lite striktare till LCHF, åtminstone vad det gäller mjölmat. Var astrött på morgonen då jag bara sovit någon timme på natten, men vi hade bestämt oss för att åka till Varberg då vi inte varit där på länge. Det blev en lugn dag i Varberg. Vi åt en god lunch och sedan la jag mig och vilade medan de andra tog en sväng på stan.

Den här veckan har jag ätit följande LCHF-mat:

Fläskfilégryta med blomkålsris.

Kardemummaomelett med turkisk youghurt och körsbär (frukost).

Ugnsbakad lax med chèvretäcke och blomkålsmos.

Zuccinipasta med köttfärssås (älgfärs).

Revbensspjäll med ugnsbakad kålrot och rödbetor.

torsdag 25 december 2014

Julbak à la LCHF

Vecka 49

Veckan började med helg för oss då Ponta jobbat helgen och därför fick ledigt måndag och tisdag. Det var skönt att vara hemma och ta det lugnt hela familjen. Lukas började bli förkyld och hade sovit dåligt på natten. Han gör ofta det de första nätterna när han är förkyld. Vår lille har nog redan varit mer sjuk än Alfons varit i hela sitt liv. Men det är väl så med småsyskon. Det blev en tur till lekparken med hela familjen, annars en lugn dag hemma.

Natten till tisdagen blev nog den jobbigaste hittills med Lukas. Han vaknade hela tiden och var ledsen och kunde inte ens ta bröstet då han var så snorig. Jag fick bära honom och sova halvsittandes med honom i famnen. Han hade även feber, 38,2. Alfons gick till Marie så jag och Lukas var hemma och vilade på förmiddagen. Sedan gick vi och hämtade hela familjen i lokalen. Alfons verkade tycka det var roligt att vi kom allihop för att hämta honom.

På onsdagen var jag piggare då Lukas sovit någorlunda i alla fall. Alfons var hos Marie och de var på sagostund på biblioteket. Alfons och Pontus har blivit sådana bra kompisar. Pontus mamma var med på biblioteket och sa att de hade varit oskiljaktiga. Här sitter de och läser Mamma Mu/Pettson och Findus.


Efter biblioteket gick de vidare till en lekpark.


När jag hämtat Alfons hos Marie gick vi till en lekpark i Bifrost och lekte lite. Sedan gick vi hem och bakade. Jag provade ett LCHF-recept på mandelkakor med saffran. Dessa blev riktigt goda och innehåller inget mjöl eller socker, dock lite honung.


På torsdagen var det min tur att vakna med förkylning och ont i halsen igen. Tröttsamt! Ändå bestämde jag mig för att ta en shoppingrunda på förmiddagen då jag ville fixa lite julklappar. Köpte en bil från filmen "Bilar" till Alfons. Köpte även en tröja med Blixten McQueen och ett linne med Dusty till Alfons. Till Lukas köpte jag 2 pyjamasar med Piff & Puff. Hade tänkt köpa någon fin klänning eller kjol till mig själv, men fastnade inte för något så det blev bara ett par nya tumvantar.

På eftermiddagen hämtade jag Alfons och vi gick till en för oss ny lekpark på en gård i Bosgården. Omväxling förnöjer. Även Lukas fick komma upp och gunga lite.


Fredagen blev lugn då Lukas var förkyld och även jag igen. Det regnade hela dagen så vi killarna fick busa inomhus. Lukas är så nöjd när han står och går runt sängen. Det är perfekt höjd för att hålla sig i.


På lördagen var vi fortfarande lite förkylda, men lite piggare i alla fall. Var en sväng i lekparken på dagen då vädret var hyfsat. På kvällen var vi bjudna till Louise och Johan på middag. Det var så trevligt att komma dit och det var riktig julstämning med jättefint pynt och mycket tända ljus. De bjöd på pulled pork och det hade jag aldrig ätit innan (förutom halvfabrikat). Det var riktigt gott och bra LCHF-mat för mig. Till efterrätt blev det pepparkakspannacotta. Denna innehöll dock socker, men det gick bra att äta en sådan utan att få ont i magen. Skönt! Jättegod var den förresten! Alfons och Viktor lekte själva på hans rum tills Viktor blev trött och gick och la sig. Vi lyckades lägga Lukas i deras barnvagn, men Alfons höll igång tills vi åkte hem vid tiotiden.

Söndagen blev en riktig regndag igen. På kvällen var vi sugna på att komma hemifrån så det blev en god middag på Mr Johansson. Vi fick även sällskap av Nicklas, Sara och Alice. Jättetrevligt och roligt för Alfons att få leka lite med Alice.

LCHF går fortfarande smidigt och magen har varit bra under veckan. Här kommer ett smakprov på vad jag har ätit:


Svampsoppa med knaperstekt bacon

Fläskschnitzel med rödbetor, chèvreost och pinjenötter.

Svampomelett (frukost).

Panerad spättafilé med kålrotsmos.

Kycklingchorizo med kålrotsmos.

Bacon, champinjoner och äggröra (frukost).


tisdag 2 december 2014

Maratonvecka

Vecka 48

Veckan började med härligt väder. Det var första gången på länge som man fick se solen. Underbart! Anita och My kom hit på eftermiddagen och vi passade så klart på att tillbringa en timme i lekparken för att få lite sol och frisk luft. Barnen var dock inte så pigga på detta utan bara bråkade om babygungan och Alfons blev sur och ville gå hem. Han har blivit en riktig innefis i höst. När vi kom in lekte Alfons och My jättebra igen. De bakade med modellera och klädde ut sig, lekte fantasilekar där Alfons var lejonpappa och My var lejonunge. Det är roligt att se och höra dem! Anita hade med goda bullar så det blev en liten fika också.

På kvällen kom Karin och skulle hjälpa mig vid läggningen, men Alfons var precis omöjlig att lägga så det slutade med att vi fick gå upp igen. Sedan var båda barnen vakna tills Ponta kom hem vid 22:15.

Förra veckan gick det magsjuka hos dagmamman så jag hade bestämt mig för att hålla Alfons hemma hela veckan. Det är också ganska mysigt att ha båda barnen hemma och kunna ta det lugnt på morgonen, dock så krävs det ju mer aktivering från min och Pontas sida. På eftermiddagen gick vi till en lekpark i Bifrost och träffade Emma, Moa och Lyra en sista gång innan de beger sig till USA i 4 månader. Vi kommer att sakna dem! Även Åsa, Emma, Ida, Jenn och Linus var där. Vi hade med lite kaffe och mellanmål och sedan lekte barnen en stund. Alfons klarade dock inte så länge innan han frös och ville gå hem. Vi hann i alla fall ses en stund!

 
Nöjd Lukas i babygungan
Den här lekparken är bra för där finns två babygungor jämte varandra så jag kan gunga båda barnen samtidigt. Nu börjar det annars bli en svår tid att gå till lekparken själv med båda barnen. Lukas är inte nöjd i vagnen om han inte sover och det finns inte mycket han kan göra i lekparken. Det är i princip bara gunga som fungerar för hans del.

På onsdagen hade jag huvudvärk. Det är nog för att Lukas sover så oroligt nu för tiden och väcker mig flera gånger på natten. Som tur var skulle mamma, pappa och Putte hälsa på några timmar på eftermiddagen så de tog med barnen ut så att jag fick vila. Sedan fikade vi och kollade på Loranga, Mazarin och Dartanjang. Jag och pappa tog också en promenad med Lukas.

Natten till torsdagen hade jag riktigt ont i magen för första gången sedan jag började med LCHF. Det var en besvikelse faktiskt. Tror dock att det kan bero på att jag fuskat en del i veckan. Dagen innan hade jag ätit både macka och två kakor. Nu ska jag försöka hålla mig lite bättre till LCHF så får vi hoppas att det hjälper. Torsdagen blev lång och seg, trött som jag var efter en sömnlös natt. Fick i alla fall med mig killarna till en lekpark så vi kom ut en stund. Här gungar bröderna tillsammans.


 
På kvällen ställde sig Lukas mot vardagsrumsbordet för första gången. Nu börjar väl en period när han kommer ramla och slå sig en del. Det får bli en del vaktande på honom nu, men roligt också att se hur nöjd han blir när han lyckas!
 

Sen blev det fredag i Fässberg. Där hade vi nog inte varit på en månad, men idag var Alfons sugen på att gå dit. Det är alltid trevligt där och idag var det flera kompisar där som vi kände. Pannkakorna var slut så det fick bli korv med bröd för Alfons i stället, men det gick bra. Vi stekte lite pannkakor till mellanmål i stället på eftermiddagen och Alfons fick vara med och hjälpa till. Det tyckte han var kul! Vi tog också fram ljusstakar och stjärnor och gjorde adventsfint hemma.

Så kom helgen och Ponta skulle jobba både lördag och söndag så det kändes inte riktigt som helg. På lördagen vaknade jag redan vid fem och kunde inte somna om för Lukas var så orolig. Sen blev han lugn och somnade om, men då vaknade Alfons. Vi kunde i alla fall ligga kvar i sängen och mysa ett tag. Karin kom och tog barnen en timme före lunch så att jag kunde vila lite. På eftermiddagen kom Tom, Ulle, Elias och Sigge hit. Alfons och Elias lekte och nu var Lukas väldigt nyfiken på Sigge. Han kröp fram och buffade huvudet mot honom och ville gärna klappa och känna på honom.

På söndagen var jag mycket piggare och fick sova lite längre. Vi började dagen med lite kuddkrig.


Sen var det pussel och Disneydax som stod på schemat.


Lukas har börjat hjälpa mig med disken. Väldigt bra höjd på diskmaskinen att stå och luta sig emot.


Före lunch tog vi en promenad i solen till Plantagen och köpte granris. På hemvägen tog vi en väg genom skogen, det tyckte killarna var mysigt.

Alfons ville ha sina solglasögon. Man får ju passa på när solen tittar fram!
När Pontus kom hem gick Alfons och jag ut och planterade om och pyntade lite på framsidan. Alfons verkar digga allt med julen i år. Han blev jätteglad när vår granne Ulla-Britt kom förbi och visade allt som vi hade pyntat och sa : "Här är det fint och här är det fint!"


Jag sa till Alfons att han kunde hänga några kulor i granen. Less is more är inte hans melodi!




Den här veckan har det blivit lite nya maträtter med LCHF:

En bra frukost: Gräddblandad keso med kanel, hasselnötter, blåbär och hallon.

Fläskkotletter med stekt squash, brysselkål och chili-crème fraiche.

LCHF-pizza med botten gjord på bl a kokosmjöl.

Krämig kyckling i ugn med blomkålsris (provade ett recept från Anna Halléns kokbok).

Fläskytterfilé med kålrot, lök, paprika och bearnaisesås.

TV-snacks: Vitlöksdip och gurk- och morotsstavar.