Summa sidvisningar

fredag 28 mars 2014

4-veckorskontroll på BVC

Vecka 12

Måndag
Idag fyllde lillprinsen 1 månad! Dagen till ära provade han en ny outfit (present från grannen Ulla-Britt) i stl 62. Han börjar kunna ha 62 på en del kläder, men 56 är fortfarande lagom också.


På kvällen hade vi bjudit Niklas, Sara och Alice på middag. Som vanligt fick Ponta stå för matlagningen medan jag gjorde desserten. Det blev kreolsk köttgryta med ris och sedan mockapannacotta till de vuxna och chokladpudding till barnen. Jättegott om jag får säga det själv! Alfons och Alice höll igång bra och busade hela kvällen.

Tisdag
Det går fortfarande vattkoppor hos dagmamman så Alfons fick vara hemma hela den här veckan också. Alfons fick leka med Alice i lekparken i stället. Sedan gick vi hem till Niklas och Alice och blev bjudna på pasta carbonara. Jag hade inte ätit pasta på ganska länge och det var jättegott! Tror inte det är någon fara att äta det någon gång ibland när man t ex blir bjuden på mat. Annars undviker jag pasta och bröd sedan ungefär 2 månader tillbaka och min mage mår faktiskt mycket bättre nu.

Onsdag
Dags för 4-veckorskontroll på BVC. Vi gick dit hela familjen och Alfons fick roa sig med alla leksaker i väntrummet medan Lukas blev undersökt. Det gick jättebra! Förra gången vi var där var nästan 2 veckor sedan och Lukas hade ökat med hela 7 hg till 5,2 kg. Han hade också vuxit 1 cm på längden och är nu 56 cm. Huvudomfånget hade också ökat med 1 cm till 38 cm. Lukas ligger nu 2 kurvor över på vikten och 1 kurva över på längden. Vi jämförde lite med Alfons hälsobok och när Alfons var 4 veckor vägde han 3,8 kg. Han vägde inte ens 5,2 kg när han var 7 veckor gammal så det är allt lite skillnad på bröderna. Allt var bra med Lukas förutom att han fortfarande är lite inflammerad i båda ljumskarna. Vi ska lufta och torka torrt och om det inte blir bättre ska vi behandla med svampsalva. Kelley kollade också om han kunde fästa och följa med blicken och det kunde han. Nästa BVC-besök blir om 2 veckor.

Lukas har en del problem med ont i magen på kvällarna, men den här kvällen var han lugn och go. Därför provade jag att lägga honom i spjälsängen. (Han sover annars med mig i vår extrasäng). Det gick bra och han sov i 1,5 timme innan han vaknade och var hungrig.



Torsdag
Idag var vi bjudna till Karin på lunch. Det var första gången Lukas var hemma hos farmor. Det blev korv, köttbullar och potatisgratäng till lunch och chokladkaka med glass till efterrätt (till Alfons stora förtjusning). Farmor Karin fick gosa lite med den lille nallen. Vi tittade på några babybilder på Alfons och på de korten är barnen ganska lika. Alfons trodde faktiskt att det var Lukas!


På kvällen stämde vi träff med Alexander och Vasse i lekparken. Bokbussen kommer dit varannan torsdag och det tycker Alfons är så spännande. Vasse fick också följa med till bokbussen den här gången. Vi brukar låna en film varje gång. (Det är lagom att byta film efter 14 dagar då Alfons gärna ser samma film väldigt intensivt en period). Den här gången blev det Spöket Laban som han gillar väldigt mycket. Efter bokbussen blev det lite mera lek i parken med Vasse. Till barnens stora glädje var det en katt i lekparken idag och den var riktigt snäll och lät sig klappas av killarna.


Så här uppspelt blev Alfons när katten busade lite med honom.

Alfons och Vasse rider på varsin älg.

Fredag
Alfons avslutade veckan med öppen förskola i Bifrost och sedan blev det en lugn hemmakväll med lite fredagsmys med räkor till mig och thaimat till Pontus. Här myser bröderna lite på golvet.


Lördag
En lugn och stillsam lördag hemma. På eftermiddagen träffade vi Moas familj så barnen fick leka lite i Harrys lekpark i det fina vädret. Alfons och Moa leker så bra tillsammans.

Söndag
Idag hade vi besök av lilla My, Jesper, Anita och Gilbert som kom för att hälsa på nytillskottet. Vi blev bjudna på gott fika och sedan gick vi ut i lekparken med barnen. Tyvärr visade sig Lukas inte från sin bästa sida då han var gnällig och ledsen hela förmiddagen. När vi gick ut somnade han i alla fall i vagnen. (Vagnen är ett säkert kort).


Den här veckan har Lukas fått börja med lite nackträning, d v s att ligga på mage på en filt på golvet. Detta tycker han är lite jobbigt och blir arg efter en stund, men så är det nog för alla bebisar. Däremot tränar han gärna och lyfter huvudet när han ligger på bröstet på oss.

Nu har det varit lite jobbigt med magont på kvällarna. Vi har kört med kolikdroppar ett tag, men det är svårt att säga om det har någon effekt. Han skriker ofta på kvällen och har ibland svårt att somna, men när han väl somnat på kvällen sover han ganska lugnt på natten även om han vaknar för att amma 2-3 gånger. Den här veckan har jag känt mig mycket tröttare, men får jag bara vila eller sova lite på förmiddagen så fungerar det bra. Det är ändå underbart att ha två små barn och när jag är trött och sliten så tänker på hur mycket jag tycker om dem och hur lyckligt lottad jag är som har två så fina och friska barn. Mina älsklingar!

tisdag 18 mars 2014

Lukas första Varbergsresa

Vecka 11

Måndag
Idag fyllde vår lille plutt 3 veckor. Tiden går verkligen rasande fort och han växer så det knakar. Vi tog en promenad på förmiddagen medan Ponta och Alfons var på öppna förskolan. Idag fick vi paket från Charlotta, Krister, Hanna och Elias. Det var den här fina pyjamasen till Lukas.



På eftermiddagen träffade vi Emma, Moa, Lyra och Emmas mamma i Harrys lekpark. Alfons och Moa leker så fint tillsammans. Roligt att hon är tillbaka i Sverige! De var så söta och höll varandra i handen när de gick till lekparken.



Tisdag
Nu går det vattkoppor i barngruppen hos Alfons extradagmamma och eftersom alla barn brukar träffas ganska mycket i grupperna tyckte vi det var bäst att hålla Alfons hemma den här veckan. Det var underbart vårväder och vi bestämde oss för att ta vara på det. Vi stämde träff i lekparken med Niklas och Alice och hade planerat att grilla lite korv. Barnen tyckte det var väldigt spännande när vi skulle försöka tända engångsgrillen, men tyvärr så gick det inte att få fyr på den. Alfons och Alice fick nöja sig med korvbröd och sedan gick vi hem till oss och stekte korven i stället. Vi satt ändå ute på baksidan och åt så det blev ju ändå lite grillkänsla. Vi tog även fram solstolarna för att ha något att sitta på och Alfons passade på att sola lite.



På eftermiddagen gick vi över till Bifrost och lekte lite på Alices gård. Även Elin och Vilma var med. Här gungar Alfons och Alice på jättegungan.



Onsdag
Idag hade vi besök av Angelica och Sofia från jobbet. Det var så roligt att träffa dem igen och höra allt som hänt sedan jag gick hem. Det känns som om det var jättelänge sedan jag jobbade nu. Det är så skönt att vara hemma, även om man är lite tröttare nu än när man jobbade. Så snart alla virus börjar lägga sig ska jag gå och hälsa på med Lukas på jobbet.


Torsdag
Idag var Lukas väldigt skrikig hela dagen. Jag tror att han har lite ont i magen ibland för han blir väldigt ledsen och klarar nästan inte att äta fast han vill. Han tar bröstet och äter lite, sedan blir han jätteledsen och släpper hela tiden. Ska nog prova att köpa kolikdroppar så får vi se om det hjälper. På kvällen övade vi lite med nappen igen och det gick bättre. Han tog faktiskt nappen en stund och snuttade ordentligt. Då blev han lite lugnare ett tag.



Fredag
På förmiddagen var jag och Lukas ute en långpromenad. Nu börjar jag känna att jag skulle vilja komma i form. Direkt efter förlossningen kände jag mig så smal bara för att jag var av med stora magen, men nu känner jag mig lite småtjock och magen påminner ganska mycket om en deg. Ska försöka äta nyttigt och promenera så går det nog ganska lätt att gå ner i vikt med hjälp av amningen. Innan jag blev gravid med Lukas vägde jag 63 kg och under graviditeten gick jag upp till 76. Nu får första målet bli att gå ner till 63 igen. Får se om jag klarar detta!

Lördag
Nu var det dags för den första lite längre bilresan med Lukas då vi skulle till Varberg över dagen. Bilresan gick jättebra. Lukas sov hela vägen. Vi kom dit lagom till lunch och blev bjudna på pommes frites och olika korvar. Sedan gick vi en promenad till lekparken i Varberg, men det var ett fruktansvärt väder med iskalla vindar. Vi hade med såpbubblor och bara man höll upp den där pinnen så blåste vinden såpbubblor av sig själv. Det tyckte Alfons var jättekul för han brukar inte lyckas blåsa några bubblor annars.


Efter att nästan ha frusit ihjäl i lekparken gick vi hemåt och då sa Alfons: "Gå in och fika!". Det tyckte vi lät som en bra idé så vi gick in och drack kaffe. Lukas var väldigt lugn hela dagen och sov nästan hela besöket. Vi skulle ta en fin bild på bröderna i soffan, men tyvärr så somnade Lukas även då.


Även hemresan gick jättebra. Då sov båda killarna eftersom Alfons hade hoppat över att sova middag.

Söndag
Söndagen blev en lugn dag hemma. Förmiddagen tillbringades ute i lekparken och trädgården och vi tände grillen för första gången i år och grillade lite korv till lunch. Nu har Lukas börjat vifta mer med armar och ben och har gjort några försök till att jollra lite. Man märker redan att han har vuxit en del sedan han föddes. Nu har han storlek 56 på kläder och har gått upp till storlek 2 på blöjorna. Har kört med kolikdroppar i några dagar nu och det verkar ha blivit något bättre med det magonda på kvällarna.



måndag 10 mars 2014

Äntligen vår!

Vecka 10

Måndag
Idag skippade Ponta och Alfons öppna förskolan för att vara ute i stället. Vi träffade Niklas och Alice och gick till Harrys lekpark. Jag kallar den fortfarande för Harrys lekpark fast det var längesedan Harry flyttade nu. Alfons och Alice lekte i parken hela förmiddagen och vi hade även med lite fika. Mysigt! Sedan gick vi hem till oss allihop och åt lunch.


På eftermiddagen fick vi paket från Gunnar, Malin, Stina och Hugo. Det var de här fina kläderna till Lukas:


Nu börjar Lukas få lite styrsel på sin lilla nacke. Han tränar gärna på att hålla upp huvudet när han ligger på bröstet på någon av oss. Men än så länge är det för tidigt för att han ska ligga på golvet och träna.


På kvällen verkade Lukas ha ont i magen. Han skrek och var jätteledsen så jag fick bära runt på honom. Till slut somnade han i min famn vid 1-tiden. Det är första natten som varit riktigt jobbig med honom.

Tisdag
Alfons gick till Marie och alla barnen lekte tillsammans i lokalen. Jag och Lukas tog igen oss efter en jobbig natt och vilade hela förmiddagen. På eftermiddagen gick vi allihop och hämtade Alfons i Fässberg. Flera av barnen (och även dagmammorna) var nyfikna på Lukas och fick komma ut och titta på honom.

Senare på eftermiddagen hade vi Conny och Asta på besök. Alfons fick ett par badbyxor med Bamse på i storebrorspresent och Lukas fick en fin luvtröja och sockar.



Onsdag
En mysig förmiddag med Lukasmys och en liten promenad. På eftermiddagen gick vi och hämtade Alfons hos Marie. Sedan gick vi över till Bifrost och träffade Niklas och Alice och även Elin och Vilma. Alfons lekte med tjejerna på deras gård. Idag fick vi paket från Gunvor med jättefina babysaker som hon hade stickat, mössa och scarf till Lukas, halsduk till Alfons och en gosig babyfilt.



Torsdag
Dags för första besöket på BVC. Alltid spännande att se hur mycket barnen växer från gång till gång. Lukas hade vuxit rejält. Han hade ökat i vikt från 4150 gram till 4500 gram sedan hembesöket 1 vecka tidigare. Sedan han föddes hade han ökat i längd från 52 cm till 55 cm. Han låg 1 kurva över. Det kändes skönt för när vi gått med Alfons har han alltid legat under i stället. Allting var bra med Lukas förutom att han var lite inflammerad i ljumsken, men det ska nog gå över med lite luftning.

Alfons var på som vanligt på Biblioteket på torsdagar. När vi hämtade honom hos Marie berättade hon att Alfons hade träffat en kompis där. Det visade sig vara hans kompis Moa som varit i USA i 4 månader. Roligt att Alfons kom ihåg henne och de hade lekt jättebra på Biblioteket!

Ett kärt återseende

Alfons och Moa frågar Gunilla om hjälp

Som vanligt är det bara Alfons Åberg som gäller!
Marie och barnen var ute hela dagen och Alfons fick sova middag i vagnen med sin "Jaja".


Fredag
Alfons och Ponta var i Fässberg på förmiddagen och jag och Lukas var hemma och tog det lugnt. Efter lunch gick vi en promenad till Fässberg och mötte dem. Träffade även Emma, Moa och Lyra. Så kul att se dem även om vi inte hann prata så länge! Hann i alla fall visa upp Lukas för dem. Även Annika som jobbar i Fässberg kom ut och tog en titt på Lukas.

Lördag
På lördagen var det underbart vårväder. Karin kom förbi och vi gick till lekparken allihop. Lukas sover nästan alltid i vagnen när man går ut så det är inga problem alls att gå ut och gå eller gå till parken med Alfons. Pappa hade opererat sitt öga på Mölndals Sjukhus dagen innan och nu fick han lov att åka hem. Jag åkte och hämtade honom på sjukhuset och sedan åkte vi hem hit och bjöd honom på lunch. Sedan kom Putte för att hämta honom och vi hann ta en kopp kaffe innan de åkte tillbaka till Varberg.

På kvällen var det dags för Melodifestivalfinal! Denna såg vi tillsammans med Johan och Louise hemma hos dem. Vi kom dit redan vid 17-tiden och blev bjudna på jättegod mat i form av älgstek med kantarellsås och potatisgratäng. Sedan blev det även kladdkaka med grädde. Jättegott! Tyvärr var Viktor jättetrött så det blev inte av att pojkarna lekte något. Både Viktor och Theo la sig före Melodifestivalen började. Alfons hade fått sova middag sent och länge så att han skulle orka vara uppe och det gick faktiskt jättebra. Han var riktigt snäll hela kvällen. (Kanske tack vare att det fanns godis och han fick även låna deras i-Pad som han tyckte var jätterolig!). Lukas var däremot lite skrikig. Provade att ge honom kolikdroppar som Louise hade.

Jag hade inte någon riktig favoritlåt i år, men jag gillade nog Helena Paparizou bäst. Tyckte även att Alcazar och Sanna var ganska bra så det var helt okej att Sanna vann.

Söndag
Även söndagen bjöd på härligt väder och vi tyckte det var dags att köpa lite vårblommor. Jag åkte till Blomsterlandet och köpte några primula. Skulle köpt penséer, men de var så små och fula så jag struntade i det. Ponta fick åka bort till Plantagen i stället och köpa.


Var även ute i lekparken med Alfons på eftermiddagen. Det roligaste är för tillfället att rita i sanden med pinnar.


fredag 7 mars 2014

Vecka med många besök

Vecka 9

Måndag
Idag fyllde Lukas 1 vecka! Ponta och Alfons tillbringade förmiddagen i Bifrost på öppna förskolan. När de kom hem gick vi en sväng till lekparken för det var riktigt härligt väder. Lukas sov gott i vagnen den här gången. Så skönt!


Alfons tog en ridtur på älgen. Så skönt för Alfons att det är lite varmare nu så han kan slippa vantarna ibland!


På kvällen hade vi besök av Louise, Johan, Viktor, Theo och Annelie. Det var så roligt att träffas allihop. Det var längesedan. Theo växer så det knakar. Nu hade vi inte sett honom på några veckor. Tyvärr så missade vi hans dop så han fick sin doppresent nu i stället.

Annelie var så glad att Lukas höll sig vaken när de var här, men här ser det ut som att han sover.


Lukas fick en cool monster-t-shirt och en skallra av Annelie.


Av Louise, Johan, Viktor och Theo fick han en rolig bilbok (den var Alfons väldigt intresserad av så vi fick lägga undan den så han inte skulle hinna ta sönder den innan Lukas hinner bli stor nog att titta i den). Alfons fick också en present, en Bamsekortlek.


Tisdag
Tisdagen blev lugn. Förmiddagen gick åt till att slappa och mysa med Lukas medan Alfons var hos Marie.


Gick även en promenad med Lukas på förmiddagen.

På eftermiddagen gick vi allihop och hämtade Alfons. Maries gård är under ombyggnad och där är fullt med stora lerhögar. Alfons och kompisen Pontus tyckte så klart att det var jätteroligt att klättra på dem. Overallen var inte vacker efteråt!



Onsdag
På onsdagen log Lukas för första gången. Han hade just gjort en enorm bajsblöja och sedan kom leendet. Det kändes nog skönt att bli av med allt bajs! På eftermiddagen kom mamma, pappa och Petter på besök på eftermiddagen. Vi hade precis hunnit hämta Alfons när de kom. Vi tog en fika och de fick gosa lite med Lukas och leka med Alfons.


Torsdag
BVC-sköterskan Kelley kom hem till oss för att undersöka Lukas. Nu var det en vecka sedan vi varit på Storkenmottagningen så det kändes bra att han blev lite kollad igen. Nu hade han börjat gå upp i vikt igen och vägde 4150 gram. Hon tvättade också rent naveln som var lite blodig, men hon sa att den såg fin ut. Nu ska vi börja med D-vitaminer till Lukas. Vi kan också börja med napp om vi vill. (Provade lite på kvällen, men han var inte intresserad).

Alfons hade varit i lekparken hemma i Solängen med sina dagbarnkompisar så de kom förbi och lämnade honom.

Ina & Alfons

Alla barnen lämnar av Alfons hemma hos oss.
På förmiddagen hade de varit på Biblioteket som vanligt på torsdagarna.

Alfons leker i slottet...

... och lyssnar på saga.
Efter att Kelley hade åkt och Alfons kommit hem stämde vi träff i lekparken med Niklas och Alice. Sedan var vi ute i över en timme hela familjen. Niklas hade med fika till lekparken, trevligt! Nu känns det som att det börjar bli vår!

Idag fick vi också paket ifrån mina fastrar och deras gubbar. Det var de här fina kläderna från Polarn & Pyret (till både Alfons och Lukas).



Fredag
Ponta och Alfons var på öppna förskolan och på eftermiddagen kom Göran & Gunvor hit. Alfons var lite blyg först när de kom, men det kanske berodde på att han var nyvaken. Sedan busade han med Gunvor och farfar hela kvällen. Vi kalasade på semlor och sedan på kvällen lagade Gunvor middag till oss i form av färsk fisk. Jättegott och skönt att bli lite bortskämda! Vi tittade lite på Lets dance på kvällen.





Lördag
Trots att det inte var så fint väder bestämde vi oss för att ta en promenad innan Göran & Gunvor skulle åka tillbaka hemåt. Alfons fick prova den här roliga styrketräningsmaskinen på vägen.


På eftermiddagen fick vi besök igen. Den här gången var det mamma, pappa och min mormor Cajsa som de hade hämtat i Tranås dagen innan. Jag hade inte träffat mormor sedan i somras och hon hade blivit väldigt liten och mager sedan dess tyckte jag. Hon är också ganska förvirrad nu, men hon verkade tycka det var roligt att träffa oss och barnen.




Alfons fick en rolig djurbok i present.


Lukas fick den här söta nalleoverallen.


Söndag
Idag hade vi bjudit hit Ulle, Tom och Elias på s k elvakaffe. Alfons och jag hade bakat kärleksmums som vi bjöd på. Nu när vi hade besök passade vi på att låta fotografera hela familjen tillsammans.


Elias och Alfons lekte bra som vanligt. Här röjer de loss ordentligt vid synten.


Lukas fick de här söta byxorna i present.