Summa sidvisningar

onsdag 30 april 2014

Påsk i Värmland

Vecka 16

Måndag
Började veckan med lite lek i våran lekpark med Emma, Moa och Lyra. På eftermiddagen hade vi tänkt att ha lite grillning hemma hos oss och hade bjudit lite folk, men det blev bara Tom, Ulle och Elias som kunde komma. Det blev väldigt trevligt och det var underbart väder att sitta ute i. Alfons och Elias busade som vanligt. På kvällen var det årsmöte i bostadsrättsföreningen och det fick Ponta gå på medan jag var hemma med killarna. Lukas var ledsen på kvällen och väldigt svårsövd. Somnade inte förrän vid midnatt, men sedan sov han 4 timmar i sträck. Nu kan man ofta få sova 4 timmar det första sovpasset. Det är rätt bra tycker jag, men efter första amningen sover han inte lika länge utan brukar sova mera oroligt frampå morgonkvisten.

Tisdag
Idag var det dags för lite egentid då jag hade bokat en klipptid hos Hanna på Mölndals Klippotek. Skulle vilja göra slingor också, men då måste jag nog ha med mig Lukas. Det tar för lång tid. Nästa gång jag klipper mig är han nog stor nog att följa med så då får det bli slingor i stället. Blev i alla fall lite finare i håret efter klipp och fön:

 

När jag väl var barnledig en stund åkte jag en sväng till ÖB och handlade. Köpte även med mig god lunch från fiskaffären vid ÖB till mig och Ponta.
 
På eftermiddagen drog vi ihop ett stort gäng i vår lekpark. Alfons fick leka med både Alice, Vasse och Elias. Vi tog även med kaffe och kakor så det blev en härlig eftermiddag i solen.
 
Alice och Alfons fikar
 
 
På kvällen lyckades jag filma Lukas lite när han jollrar och ler. När han ligger på rygg och man snackar med honom är han en riktig lite solstråle! Det brukar dock vara svårt att få med på film, för när man tar fram kameran så tappar man ögonkontakten och då tycker han inte det är lika roligt. 
 
 
Onsdag
En lugn hemmadag med Lukaspromenad på förmiddagen. Hämtade Alfons hos Marie och sedan gick vi bort till Bifrost så att Alfons fick leka lite med Alice och Vilma på deras gård. Sedan stod packning på schemat inför påskens resa till Lennartsfors.
 
Skärtorsdag
Idag fyllde den lille 2 månader! Så fort tiden går! Tyvärr vaknade jag med en sprängande huvudvärk så vi sköt upp resan till efter lunch så att jag kunde vila på förmiddagen. Den 3 timmar långa resan till Värmland gick riktigt bra med killarna. Alfons var lugn hela vägen. Lukas skrek lite i början när det var bilkö ut ur stan, men när vi väl fått upp farten på bilen så blev han lugn och somnade. Stannade en gång på vägen så att Lukas fick amma och Alfons mutades med lite godis inför den sista biten till Lennartsfors.
 
Långfredag
Hade ont i huvudet även denna dag när jag vaknade, usch! Möttes dock av ett roligt SMS när jag gick upp. Tom och Ulle hade fått barn tidigt på morgonen och det blev en liten kille. Grattis! Till lunch kom Gunvors son Endre, styvsonen Anor och hans fru Liv-Una på besök. Vi åt god påsklunch och Lukas gosade jättemycket med Liv-Una. Pojkarna fick de här söta syskonnallarna i present:
 
 
 
Jag gick ner till sjön en stund med Alfons och Lukas. Alfons tyckte det var roligt att fiska med pinnar och kasta stenar i sjön.
 

Senare blev det även en promenad med Lukas i vagnen. Då såg jag dessa fina blåsippor:


Det var skönt att få lite avlastning med barnen och inte behöva bära Lukas så mycket. Här snackar han lite med Gunvor:


Påskafton
Underbart väder på påskafton! Alfons provade stutsmattan hos Helge. Till Alfons stora förtjusning var Helges barnbarn där. De var några år äldre än honom, men de var så snälla mot honom och lät honom vara med och leka. Det tyckte han var roligt!
 

Det blev även en tur ner till sjön där Alfons hittade en "båt".


Jag gick en promenad in till Lennartsfors där det var lite marknad och konstrunda. Sedan tog vi det lite lugnt hemma och åt middag. Bröderna chillade lite i farfars sköna fåtölj.

 
Sedan var det dags att leta efter påskägg och även att tända den stora påskbrasan. Detta tyckte alla barnen var väldigt spännande!
 


Lukas får kompisar överallt! Här gosar han lite med Helges dotter Tone.

 
Påskdagen
Påskdagen började på sämsta möjliga sätt då Alfons började kräkas halv sex på morgonen. Tror att han måste ha fått i sig någon bacill eller ätit något olämpligt. Han hade ju sprungit omkring mycket utomhus och man hade inte lyckats tvätta händerna på honom lika noga som vi gör hemma. Hela dagen var han jätteledsen och sängliggande med kräkningar. Stackars liten! Vi turades om att ligga hos honom och han fick titta på barnprogram på min telefon. Gunvor var snäll och tog Lukas väldigt mycket så att vi kunde ägna oss åt Alfons. På kvällen bestämde vi oss för att köra hem då vi trodde att killarna nog skulle kunna sova i bilen och det vore ju skönt att komma hem ifall någon mer skulle bli sjuk. Efter middagen körde vi hemåt. Alfons var som väntat helt utslagen och sov nästan hela resan. Det var värre med Lukas som har sin skrikiga period på kvällarna. Vi fick stanna efter en halvtimme och amma. Då bajsade han så klart så vi fick byta blöja på motorhuven innan vi kunde köra vidare. Sedan blev det nog ytterligare en halvtimmes skrik innan han också somnade. Resten av resan gick lugnt och bra och vi var hemma vid 22. Skönt att komma hem! Alfons fick lite välling (det enda han kunnat få i sig på hela dagen) och somnade om direkt.
 

torsdag 24 april 2014

Lukas går till doktorn

Vecka 15

Måndag
Alfons och Ponta gick till Mariagården för första gången på väldigt länge. Där brukar det alltid vara överfullt med barn och föräldrar, så även denna dag. Jag och Lukas vilade och gick en promenad under tiden. På eftermiddagen var vi i lekparken med Niklas, Sara och Alice. Lite mys hemma i soffan hann vi också med, killarna och jag.



Tisdag
Tisdagen blev väldigt lugn med Lukaspromenad på förmiddagen. Det ovanliga var att han var vaken under hela promenaden. Det är nog första gången det händer och det kanske tyder på att han blivit äldre och vill vara vaken lite mer. Lukas invigde denna fina mössa som Gunvor har stickat. Nu jollrar han väldigt mycket och säger ofta ljud som låter som a-giii.



Onsdag
Även onsdagen blev rätt så lugn. Alfons var hos Marie och jag var ute på promenad med Lukas. På eftermiddagen hämtade jag Alfons och sen var jag själv med killarna i lekparken när Ponta var och handlade. Det går oftast bra att gå till lekparken själv med killarna eftersom Lukas sover så bra i vagnen så då kan jag vara med Alfons och busa med honom. Idag invigde Lukas denna fina pyjamas som han fått av kusinerna Hanna och Elias.



Torsdag
Alfons och dagbarnskompisarna var på "Sagan" på Biblioteket som vanligt. Tror även att han träffade sin kompis Moa där.


Idag var det dags för läkarbesök på BVC för Lukas. Sedan förra gången hade han ökat 2 hg och vägde nu 5,9 kg. Han hade även vuxit 1,5 cm och var nu 59 cm. Huvudomfånget hade ökat 0,5 cm till 39 cm. Allting var bra enligt läkaren. Lukas fick den första dosen Rotarix. Det är ett vaccin som skyddar mot vissa typer av magsjuka som drabbar barn mellan 6 mån och 2 år i första hand. Detta erbjuds inte på alla BVC då föräldrarna själva får stå för kostnaden. Här kan man läsa mer om man är intresserad:

http://www.lakemedelsverket.se/malgrupp/Allmanhet/Lakemedel/Nya-lakemedel/Rotarix-vaccin-mot-rotavirus/

Fredag
På fredagen blev det en tripp till Varberg. Det var andra gången vi åkte så långt med Lukas och det gick jättebra. Vi åkte efter lunch och båda killarna slocknade i bilen:



På kvällen skulle mamma, pappa, Ponta och Alfons gå på cirkus. Det var en specialföreställning, för en kompis till pappa som har ganska gott om pengar hade hyrt cirkusen och bjudit in lite vänner och bekanta. Det blev en spännande kväll för Alfons! Trots att föreställningen höll på i över 2 timmar orkade han nästan ända till slutet. Jag, Putte och Lukas fick vara hemma. Vi köpte hem sallad från Campino och hade en mysig TV-kväll.

Lördag
Blev väckt av mamma vid 8:30 och då var jag jättetrött för vi hade kommit i säng sent och Lukas hade varit lite orolig på natten. Alfons hade sovit med mamma och pappa för första gången. Det hade gått bra förutom att han vaknat tidigt, klockan 6. Alla var lite trötta, men vi tog ändå en promenad till Svarta Havet för att mata ankorna. Jag trodde Alfons skulle vara helsåld på detta, men han var mer intresserad av plaska med pinnar i vattnet.


Eftersom vi inte skulle träffa mamma och pappa i påsk fick killarna sina påskägg idag. Alfons fick en Bamsetröja, såpbubblor, en majblomma till sin Bobby Car och lite godis. Det var uppskattade presenter! Lukas fick kläder i sitt, en dregellapp, 2 par sockar och en gullig Muminpyjamas:


Det blev en lunch på Mc Donalds innan vi styrde kosan hemåt. Väl hemma somnade hela familjen och Alfons sov i 3 timmar. Det tar på krafterna att resa bort!

Söndag
Den här söndagen hann vi med en hel del. Jag började förmiddagen i lekparken med killarna medan Ponta tvättade bilen. Efter lunch tog jag med Alfons till 421 för en shoppingrunda. Där var fullt med påskpynt och Alfons poserade glatt bland dessa stora påskliljor:


Jag köpte den här snygga vårjackan till Alfons på Lindex:


Efter shoppingrundan åkte vi hem och sov middag. Sedan var det bakning som stod på schemat och den här gången blev det småkakor i form av chokladbröd. Det var första gången jag bakade dessa och de blev jättebra!

http://www.kokaihop.se/recept/choklad-brod

måndag 14 april 2014

Babylycka

Vecka 14

Måndag
Första prövningen som tvåbarnsmorsa kom denna dag då jag skulle vara ensam med killarna hela dagen. Att jag sovit 3-4 timmar på natten hjälpte inte precis. Trött var bara förnamnet, men ändå gick dagen över förväntan. När Alfons vaknade låg vi kvar och myste i sängen alla tre medan jag ammade Lukas. Alfons var ovanligt snäll och beskedlig hela dagen. Som tur var så var det fint väder så vi gick till lekparken på förmiddagen och på eftermiddagen gick vi till en annan lekpark i närheten. Det svåraste var att lägga Alfons för att sova middag för då var Lukas vaken och ledsen, men till slut så lyckades jag ändå söva Alfons.


Tisdag
Även på tisdagen skulle jag vara själv med killarna, men då var det lite lättare eftersom Alfons var hos Marie. Blev lite stressigt att komma iväg på morgonen, men jag hann precis lämna honom i tid innan de skulle gå iväg till lokalen. Sedan bar det iväg till BVC för en kontroll av Lukas. Sedan förra gången hade Lukas gått upp 5 hg och vägde nu 5,7 kg. Han hade också vuxit 0,5 cm och var 57,5 cm lång. Huvudet hade vuxit 0,5 cm till 38,5 cm i omfång. Nu var Lukas bättre i ljumskarna igen.

Glad kille på BVC

På eftermiddagen skulle jag hämta Alfons i lokalen och eftersom vi inte har köpt någon dubbelvagn ännu fick Karin komma och hjälpa mig så vi kunde ta killarna i varsin vagn. Sedan gick jag till lekparken med killarna tills Pontus kom hem. På natten slog Lukas rekord då han sov 5 timmar i sträck. Skönt för mamma!

Onsdag
Snacka om att det var skönt med sovmorgon efter de två dagarna själv med killarna. Idag tog Pontus Alfons på morgonen och lämnade honom hos Marie så jag och Lukas kunde vara hemma och slappa. Det blev en liten promenad med honom också. På eftermiddagen hade jag stämt träff med Louise och Annelie i Slottsskogen. Jag tog bara med mig Lukas för jag tänkte att det skulle vara lite svårt att hantera båda killarna på ett sådant ställe. Men lekparken vid Plikta hade nog Alfons gillat skarpt! Louise hade med sig Viktor och Theo. Det trevligt att träffa dem och fika lite. Sedan gick jag även en promenad i Slottis med Lukas.

Lite arg i vagnen

Torsdag
Torsdag betyder Biblioteket för barnen hos Marie. Alfons tycker detta är jätteroligt och det är kul att se på bilderna hur han sitter så uppmärksam och tittar på Gunilla som håller i Sagan.


Efter Sagostunden brukar barnen gå till en lekpark och äta sin lunch utomhus. Här sitter Alfons med kompisen Pontus och tittar på något.


På hemvägen skulle Alfons sitta i vagnen och läsa sin Alfons Åberg-bok som han hade lånat.


När Alfons var hos dagmamman var jag ute på promenad med Lukas. Gick till Hemköp och hämtade "Första boken om mig" som jag beställt till Lukas. Har fyllt i en sådan om Alfons första år och jag tycker det är en rolig grej att pyssla med så jag måste absolut göra en sådan även till Lukas. Det kan ju vara kul för killarna att ha när de blir äldre och även kul för oss föräldrar att titta i och komma ihåg och jämföra killarna.

På eftermiddagen var vi i lekparken med Niklas och Alice. Även Lukas fick komma upp lite och njuta av solen.


Nu har Lukas börjat jollra en hel del. Han ler och kommunicerar samtidigt som han sprattlar med armar och ben. Oftast är han som gladast när han ligger på skötbordet. Försökte filma honom, men tyvärr blev det inte så jättemycket joller som kom med. Lite grann blev det i alla fall!

 

På kvällen var Lukas ledsen och ganska svårsövd. Till slut lyckades jag i alla fall få honom att somna. Som tur är så sover han sött när han väl har kommit till ro.


Fredag
Vår lille kille växer så det knakar! Nu passar stl 62 bäst på honom och idag fick han inviga sina nya sparkbyxor.


Tog med mig Lukas till Plantagen och köpte lite vårblommor som jag planterade på framsidan. Det blev blå penséer, påskliljor och en rosa pelargon som jag satte tillsammans i en stor kruka. Härligt att få lite vårfint på framsidan.

På eftermiddagen fick Alfons leka med Moa i lekparken. De hittade på en ny rolig lek med babygungan:


Lördag
På lördagen var det vårbasar i Pedagogen Park. Det var en skola som ordnade detta. Vi gick dit och väl där träffade vi massor med kompisar, bl a Alexander, Olga och Vasse. Loppisen var inte så mycket att ha (köpte endast några böcker), men de hade väldigt goda hembakta kakor så det blev i alla fall en god fika.

På eftermiddagen var vi hemma och Alfons fick leka med Lukas.


Nu får Lukas köra lite nackträning genom att ligga på mage. Han tycker det är lite jobbigt, men det går bättre om han får ha en kudde under sig så han ligger lite i uppförsbacke. Här kämpar han på.


Idag kom även det första lilla gurglet från Lukas.

Söndag
Var i lekparken med killarna med Ponta var och handlade. Vi träffade en ny liten tjej som hette Maja. Alfons är dock inte särskilt förtjust i när det kommer nya barn till lekparken. Han tycker nog att det är hans territorium och vill inte gärna dela med sig av gungorna.

På eftermiddagen åt vi middag på Mr Johansson för första gången sedan Lukas kom till världen. Egentligen ska man inte ta med bebisar till sådana ställen de första tre månaderna, men på Mr Johansson brukar det vara ganska öde vid den här tiden och vi fick faktiskt hela hårdrocksrummet för oss själva. Tom, Elias och en höggravid Ulle var också med och åt middag. Nu kommer nog Elias lillebror när som helst. Alfons och Elias hade jättekul på restaurangen och sprang omkring och jagade varandra. Vi kunde faktiskt stanna där ovanligt länge och äta i lugn och ro. Mot slutet började killarna springa bort till fontänen i entrén så då tyckte vi det var bästa och bege oss. När vi gick ut såg vi att fontänen var full med lekakulor. Busungar!

Den här veckan har gått jättebra. Har klarat den första prövningen att vara själv med barnen två hela dagar och det gick fint även om det var jobbigt. Tycker livet med två barn rullar på och det är så härligt att vara hemma med dem.

Babylycka!

fredag 4 april 2014

Utflykt till Gunnebo slott

Vecka 13

Måndag
Veckan började med en härlig förmiddag ute med Niklas, Alice, Elin och Vilma. Först lite lek i parken där Alfons även träffade sina kompisar Sofia och Pontus från dagmamman. Sedan gick vi hem till oss och grillade lite korv på baksidan. Det var riktigt skönt ute när solen tittade fram. Snart dags att göra i ordning utemöblerna! På eftermiddagen blev det också en promenad med Lukas. På kvällen hade han lite ont i magen. Då är det skönt att hänga på pappa.


Tisdag
Våffeldagen och härligt vårväder! Vi provade en ny lekpark i Bifrost som var rolig men egentligen mer anpassad för större barn. Alfons fick leka med Alice och Vilma. Sedan gick vi hem till Niklas och åt massor med våfflor med sylt och grädde. Alfons mölade som bara den! På eftermiddagen tog jag en liten shoppingtur på 421 medan Ponta hade barnen. Köpte två pyjamasar till Lukas, en tuff keps till Alfons och en amnings-bh till mig själv.

Onsdag
Var ute en promenad med Lukas på förmiddagen. Jag har kommit igång riktigt bra med promenaderna nu och faktiskt gått ner till 65 kg (vägde 63 kg när jag blev gravid med Lukas). På eftermiddagen hade jag bestämt träff med Annelie. Dock så hade vi missförstått varandra så jag hade åkt hem till henne och hon hade åkt hem till mig! Det löste sig genom att Annelie åkte hem till sig och  medan vi väntade på henne röjde Alfons loss i lekparken på hennes gård. Det var som vanligt trevligt att träffas och Annelie bjöd på god fika. Det var första gången Lukas kom hem till henne.


På kvällen var Lukas så himla go. Han brukar oftast vara ledsen och ha ont i magen på kvällen men den här kvällen var det inte så mycket skrik. I stället låg han och pratade med oss en lång stund och var så glad. Han både ler och jollrar en hel del nu. Den här kvällen somnade han också lugnt vid bröstet så jag slapp gå och bära i en evighet. Sov även 4,5 timme i sträck vilket är rekord (förutom första natten på BB då han var lite knockad). Skönt att få lite sammanhängande sömn!


Torsdag
En lugn dag hemma med Lukas-promenad som vanligt före lunch. Alfons var på Biblioteket med Marie och gänget. Hon skickade den här fina bilden på Alfons när han provar en häxhatt. Alfons och gänget går alltid till Biblan på torsdagar och sedan är de ute resten av dagen och lunchar i någon lekpark i Mölndals Centrum. Alfons var nog lite frusen och ville inte gå ut mer den dagen så det blev en mysig hemmakväll i stället.


Fredag
Alfons och Ponta tillbringade förmiddagen i Fässberg och när Alfons kom hem visade han stolt upp sitt pyssel i form av en burk dekorerad med stjärnor och hjärtan. Så gulligt när han kommer hem med pyssel och knåp!


Eftermiddagen spenderades i lekparken och Alfons fick leka med Moa. Det var jättefint väder och här har de plockat varsin blomma. Nu börjar det komma en del nya barn till lekparken eftersom det har flyttat in en massa nya barnfamiljer i de nya radhusen vid Åby travbana. Trevligt med fler barn i parken!


Lördag
Vaknade med en fruktansvärd huvudvärk och det efter bara 3 timmars sömn den natten (kanske det som var orsaken). Det blev en jobbig dag. På eftermiddagen gick vi över till Niklas, Alice, Elin och Vilma och lekte på deras gård. Alfons invigde sin nya keps.

Coola killar har kepsen bakåfram!

Söndag
Huvudvärken satt i även på söndagen, men började lätta något framåt kvällen i alla fall. Alfons fick leka med Felix och Miranda i lekparken på förmiddagen och de passade på att plocka lite krokus.


På eftermiddagen kom mamma och pappa upp. Vi hade bestämt oss för att göra en utflykt till Gunnebo slott där de aldrig hade varit förut. Eftersom det var fint väder tog vi med matsäck och hade picknick. Det var jättemysigt och trevligt! Det fanns även en del djur där vilket Alfons tyckte var spännande. De hade vaktlar, kor, hästar och får. Alfons fick klappa ett lamm och även en häst.

Alfons och mormor hälsar på hästen Julia.
Det fanns också en rolig lekpark och ett litet "berg" där Alfons klättrade upp och ner. En jättehärlig dag i Gunnebo! Jag är lite sugen på att åka dit och prova deras lunchbuffé någon dag.

Den här veckan har varit lite tuff då jag har sovit rätt så dåligt. Börjar känna av sömnbristen nu och jag har inte riktigt vant mig vid detta än. Lukas är ju också orolig på kvällarna och det är lite jobbigt att gå och bära honom när man själv är jättetrött. Trots detta så är jag så himla glad för mina fina barn! Det finns inget underbarare än att vara mamma. Jag vet ju också att det blir bättre om ett tag när Lukas blir lite större och på dagarna är han väldigt lätt att ha hand om.