Summa sidvisningar

måndag 29 september 2014

Den sista sommarvärmen

Vecka 38

Veckan började med vackert väder. På förmiddagen kom Alfons dagbarnkompisar Sofia och Pontus förbi och skulle gå till lekparken med sina föräldrar så vi hängde på och lekte en stund med dem. På eftermiddagen tog jag och killarna en promenad till Mölndals centrum för att fika på Kaffebubblan. På vägen träffade vi Åsa, Ebba och Emil som gärna ville följa med och det var ju trevligt med lite fikasällskap. Stannade kvar tills de stängde och lekte i lekrummet också. Emil och Lukas roade sig i babygymmet.


På hemvägen somnade Lukas så jag och Alfons tog ett stopp i Harrys lekpark och chillade lite i solen. Det här kortet tog Alfons på oss.


På kvällen kom Karin och hjälpte mig med barnen så att jag fick Alfons i säng.

På tisdagen var det dags för Alfons att gå till Marie igen. Den här dagen var hela gänget hemma hos Cajja och lekte i hennes stora trädgård. Jag förstår att Alfons måste ha haft roligt med den här traktorn. Han älskar verkligen fordon och maskiner av alla de slag just nu.


Efter att jag hämtat Alfons tog vi en promenad ner till jobbet och hälsade på några kollegor. Det var kul att se dem igen, men väldigt stressande att gå dit med båda barnen och en stor dubbelvagn som inte kom in någonstans. Nästa gång jag går dit får det nog bli när Alfons är hos Marie så jag bara behöver ta med mig Lukas. På kvällen var jag själv med killarna och de var så snälla! Jag provade att bada killarna tillsammans i badkaret och det gick jättebra! Trots att Alfons är ganska vild och skvätter på Lukas så tycker han bara det är roligt. Lukas är inte så dålig på att skvätta han heller! Alfons fick somna i soffan och det fungerade idag. Han däckade vid 20:45 och det tycker jag är helt okej. Sedan var det bara att bära upp honom till sängen.


Även Lukas somnar lite tidigare på kvällarna nu för tiden. Däremot är han vaken mycket mer på dagen. Tror han sover kanske 1,5 timme på dagen i snitt och det måste ju vara väldigt lite för en 7 månaders bebis.

På onsdagen var det den 17:e och då fyllde Lukas 7 månader. Tiden bara tickar på och han utvecklas mer och mer för varje dag. Nu kan han i princip sitta utan stöd och han kan förflytta sig ganska långt genom att hasa sig bakåt och snurra runt. Han har börjat försöka gå upp på knä så jag tror inte att krypandet är så långt borta nu. Jag ser fram emot att han ska lära sig krypa så att jag slipper bära honom så mycket.

Idag hade Alfons varit ute på promenad med Marie och gänget. Eftersom han är minst får han oftast sitta i vagnen. Här sitter han och käkar äpple.


På eftermiddagen hade vi stämt träff med Emma, Moa och Lyra i Harrys lekpark. Det var varmt och härligt väder och Alfons fick lov att gå barfota för sista gången i år kanske. Här är de inne i "Hemliga skogen".

 
På torsdagen var det utflykt till skogen och bäcken för Alfons del. Här får han dela dubbelvagnen med Alma.
 

Jag hade haft ont i magen på natten och inte sovit en blund så jag passade på att sova lite när Alfons var hos Marie. Ponta fick ta hand om Lukas. Mådde lite bättre sedan så jag orkade ta hand om killarna på eftermiddagen. Vi gick till lekparken och besökte bokbussen som kom dit. Alfons fick låna en Alfons Åberg-film som vi hade beställt förra gången och som han väntat på i två veckor. Det var han väldigt nöjd med! På kvällen kom Karin och hjälpte mig med barnen.

På fredagen var det dags för lite öppen förskola i Fässberg. Den här dagen var det ovanligt lugnt och inte så många där som vi kände. Alfons lekte med Moa och Linus. Vi var med på sångstund, men Alfons orkade inte riktigt hela tiden så vi smet ut innan det var färdigt. Efter lunch ville Alfons sitta i pysselhörnan där man kunde måla gipsfigurer. Han verkar gilla att pyssla mer och mer nu! Sedan kom barnen igång att leka som bäst när det var dags att gå hem så då fortsatte jag, Emma och Jenn till Harrys lekpark.

Lördagen kom med årets sista sommarvärme. Vi ville passa på att vara utomhus så vi stämde träff med Nicklas, Sara och Alice i vår lekpark. De hade med fika så att vi kunde vara i lekparken i flera timmar.


Lukas verkar gilla att gunga nu och han hängde i gungan i säkert en halvtimme.


På söndagen skulle vi ha lite kalas för mig i efterskott. Vi hade bjudit mamma, pappa, Putte, Karin och Ulf. Jag och Alfons förberedde lite med att göra hallontårta och en pastasallad. Vi började med att bjuda på lunch och det var pastasalladen tillsammans med kycklingspett och frallor.

Ulf, pappa, Alfons och Karin.
Sedan skulle Karin och Ulf gå vidare och vi andra tog en tur till lekparken för att smälta maten. Alfons höll igång som vanligt.


Lukas fick hänga på mamma hela tiden vi var i parken och det tyckte han om!

 
Sedan gick vi hem och åt tårta och drack kaffe och jag fick presenter. Jag fick ett presentkort på HM, en bok, ett spel, ett fotoalbum och en blomma. Så hade jag fått en ny i-Phone för ett tag sen som en för tidig födelsedagspresent. Det blev ett trevligt födelsedagsfirande även detta år!

lördag 20 september 2014

Min födelsedag

Vecka 37

Natten till måndagen blev lite jobbig då Lukas var förkyld och väckte mig stup i kvarten. Ponta tog båda barnen med till Biblioteket på förmiddagen så att jag kunde vila. På eftermiddagen tog jag en promenad med killarna ner till Mölndals centrum. Först gick vi till Kaffebubblan och fikade. Lukas sysselsatte sig länge med Alfons glasspapper.


Alfons smaskade på en Twister.


Själv gottade jag i mig detta. (Bullen delade jag med Alfons).


Efter fikat stannade vi kvar och busade lite i lekrummet. När det var dags att gå hem så ösregnade det ute. Jag tog en rask promenad till Biblioteket för att rösta. Då ville Alfons så klart stanna en stund där inne så det gjorde vi. Det var smart, för när vi gick därifrån hade regnet övergått i solsken så det blev en härlig promenad hem.

Tisdagen blev en lugn dag. Alfons var i lokalen (Fässberg) med alla barnen. Här hjälps barnen åt att röja av efter lunchen.


Jag städade och fixade lite på förmiddagen. På eftermiddagen hämtade jag Alfons i Fässberg. Vi stannade även kvar en stund för Alfons ville visa mig ett pussel som han gillade. Sedan gick vi hem och käkade lite innan vi begav oss till lekparken. Lukas äter fortfarande ett mål matt om dagen (lunch) och det går bra. Han gillar det mesta, men äter inte så stora portioner. En barnmatsburk räcker 3-4 ggr. Det enda han har ratat än så länge är Sempers kyckling och couscous. Den hatade Alfons också som bebis!


I lekparken fick Alfons inviga sitt nya regnställ från Gekås. Det hade dock inte behövts för det halvdåliga vädret övergick i strålande sol.


Lukas fick inviga sin nya mössa.

 
På torsdagen hade jag tänkt gå på babyrytmik i Mariagården. När jag kom fram sov Lukas så gott så jag bestämde mig för att vända och gå hem igen. Fick sällskap med Åsa och Emil (som också sov). När jag kom hem vaknade så klart den lille så jag hade lika gärna kunnat väcka honom till sångstunden. Får prova att gå nästa vecka i stället.
 
Alfons och hans gäng skulle tillbringa hela dagen i vår lekpark. Marie kom och hämtade Alfons på vägen så behövde inte skynda iväg på morgonen. Skönt! Här njuter Alfons och Sofia av solen i lekparken.


Pontus tog en promenad med Lukas till lekparken och hälsade på Alfons och hans kompisar. När han skulle gå hem blev Alfons lite ledsen och ville gå med så han fick sluta lite tidigare idag.

På eftermiddagen tog vi en promenad till Harrys lekpark där vi mötte Emma, Moa och Lyra. Barnen gjorde lite gatukonst med Moas kritor. Här har Alfons lyckats få till ett hjärta.


Lukas fick hänga på mig som vanligt när vi är i lekparken.


Alfons och Moa tog en ridtur på den här vilda hästen.


På fredagen hade jag bestämt mig för att gå till Fässberg med killarna. Det var otroligt mycket folk där och många kompisar till Alfons. Jag tog ju med Louise dit förra fredagen och nu hade hon tagit med sin kompis Helen. Även Ulle var där med Elias och Sigge. Träffade flera andra kompisar också och ett kärt återseende var Jenn och Linus. Vi har ju träffat Linus och hans pappa, men mamman hade jag inte sett på nästan ett halvår. Alfons var inte så intresserad av sångstunden den här gången utan ville hellre leka. Efter att vi ätit lunch ville han pyssla lite med Viktor och Filip. Den här gången kunde de rita och klistra på olika pärlor och paljetter. Det tyckte Alfons var kul. Mot slutet kom han igång och lekte som bara den och vi var sist därifrån. På hemvägen somnade båda killarna i vagnen.

På lördagen mådde jag inte alls bra. Jag hade vaknat kl 1 på natten med magont och det höll sedan i sig hela natten så att jag inte fick någon mer sömn. Pontus tog med Lukas och handlade så jag och Alfons bäddade ner oss i soffan och kollade på film. Vi såg en jätterolig film som hette Loranga, Masarin och Dartanjang. Den kan jag varmt rekommendera för både vuxna och barn. Var hemma hela lördagen och tog det så lugnt man nu kan med två barn.

På söndagen mådde jag bra igen och det var härligt för det var min födelsedag! Alfons kom in till mig vid 07:30 och sjöng Ja må hon leva. Så gulligt! Alfons hjälpte mig att göra en hallontårta på förmiddagen. Karin och Ulf kom förbi och gratulerade mig med pengar och en fin blomma. Eftermiddagen tillbringades sedan på Liseberg tillsammans med Ulle, Tom, Elias och Sigge. Det var lantbrukshelg på Liseberg så där fanns en hel del traktorer och djur att titta på. Alfons fick prova att rida på en riktig häst och det tyckte han var jättespännande!

Alfons tar en ridtur på hästen Nicke.


Alfons fick också provsitta den största traktor jag någonsin sett.



Vi hann också med ett par åk i ponnykarusellen.

Alfons gillar elefanten bäst.
Elias ville hellre rida på en häst.
 
Alfons åkte också Hoppalång med Pontus (de stutsande flygplanen). Den gillar han verkligen. Efter Liseberg åkte vi och köpte thaimat och sedan åkte vi hem till oss och åt. Efter maten kalasade vi på tårtan och den var jättegod! Det blev en fin födelsedag!


torsdag 11 september 2014

Skogsutflykt och Ullaredsshopping

Vecka 37

Jag började veckan med en cykeltur till skogen med Alfons för att plocka lite björnbär. Har hittat ett jättebra björnbärsställe här i närheten. Dock så var det ganska högt gräs så Alfons gillade inte att gå där. Vi åkte i stället till en lekpark i Bifrost som Alfons gillar.

På eftermiddagen tog jag en promenad med Alfons och Lukas ner till Mölndals centrum och gick och fikade på Kaffebubblan. Det är ett himla mysigt café tycker jag! Efter att vi fikat stannade vi kvar en stund och lekte i lekrummet. Alfons fastnade för ett pussel med Mamma Mu som var över 100 bitar. Vi försökte att pussla det tillsammans, men när vi hunnit ungefär halva pusslet så kom caféföreståndarinnan och berättade att de hade stängt för 20 minuter sedan. De stängde visst redan klockan 16! Vi får komma tillbaka dit någon annan dag för där är väldigt trevligt att gå med barnen. På kvällen kom Karin och hjälpte mig vid läggningen så det gick bra.

Lukas grejar med någon leksak.
På tisdagen var jag lite sliten för jag hade sovit dåligt på natten och hade lite ont i magen. Dock så har jag inte haft någon sådan där jättejobbig natt med magont på flera veckor nu så jag hoppas att det har gått över. Pontus tog med Lukas och handlade så att jag kunde vila mig lite på förmiddagen. Alfons var hos Marie och där var de ute i det fina vädret. Lite trädklättring blev det för Alfons del!


På eftermiddagen kom mamma, pappa och Putte på besök. Vi började med att ta en fika ute i trädgården eftersom det var soligt och fint. Sedan gick de till lekparken med båda barnen. Jag vilade en stund och sedan kom jag också bort till lekparken. På kvällen åt vi goda räkmackor som de hade haft med sig och jag stekte några pannkakor till Alfons som inte gillar räkor. Sedan fick Alfons läsa bok med morbror Putte.


Lukas fick mysa lite med mormor och morfar.


Sen gick mamma och pappa en långpromenad med Lukas medan jag försökte lägga Alfons. Detta visade sig dock vara omöjligt. Till saken hörde att Alfons sovit en timme mellan två och tre vilket inte är någon höjdare. Han somnade inte förrän 22:45!

På onsdagen skulle Alfons och gänget på skogsutflykt. Här leker de vid bäcken.



Hela gänget på språng.

Alfons tar en power nap i vagnen.

Koncentrerad konstnär
När jag hämtat Alfons och vi var på väg hem mötte vi Anita och lilla My som hon var barnvakt åt. De följde med oss hem och åt mellis och lekte en stund. Alltid trevligt med spontana besök!

På torsdagen kände jag för att göra något med Lukas så vi tog en promenad bort till Mariagården där det var babyöppet. Träffade några andra mammor från syskongruppen och var med på babyrytmik. Lukas verkade gilla sångstunden och han var riktigt bra på att spela maraccas.


Under tiden lekte Alfons med Pontus och de andra barnen på Maries gård.


 
Framåt kvällen tog vi en promenad bort till vår lekpark och lekte där en stund i väntan på Bokbussen. Den här gången blev Lukas inte rädd för signalen. Vi lånade ett par nya filmer, den här gången blev det "Vi på Saltkråkan" och "Nicke Nyfiken" och några böcker. När vi kom hem tittade vi på Saltkråkan. Astrid Lindgrens filmer är verkligen nostalgi. Alfons frågade flera gånger "Var är Saltkråkan?" och "Vad heter Saltkråkans mamma?". Trots att jag försökte förklara att det var stället de bodde på som hette Saltkråkan så trodde han ändå att Saltkråkan var Tjorven!

På fredagen hade vi stämt träff med Louise, Viktor och Theo i Fässberg. Nu var det deras tur att prova vår öppna förskola. Själv hade jag inte varit i Fässberg sedan Alfons var ca 1,5 år så det var mysigt att gå dit igen. Även Emma var där med Moa och Lyra och jag fick träffa Andrea som Pontus träffat mycket på öppna förskolan. Även en pappa som bor på vår gata var där med sin dotter så det var flera bekanta ansikten. Vi var med sångstund och det verkade barnen uppskatta även om Alfons var lite blyg och höll sig nära mig hela tiden.

Alla barn får ligga i mitten under avslutningssången.
Efter sångstunden blev det lite billek innan det var dags för lunch. Den här gången hade jag inte tagit med mig mat för jag vet att Alfons är inställd på pannkakor när vi går till öppna förskolan. Det fick det bli idag och själv tog jag kaffe och fralla.

Efter maten ville killarna pyssla lite. De målade med vattenfärg och gjorde tryck. Alfons målade med hela ansiktet som en sann konstnär.

Målarglädje!


Lukas blev trött och tog en tupplur i den här sköna babysittern.


På eftermiddagen var vi på Maries gård en sväng och Alfons lekte lite med Linus.

Natten till lördagen sov Lukas väldigt oroligt och väckte mig flera gånger. När vi vaknade märkte jag att han var snuvig och förkyld så det var nog därför. Pontus tog med båda barnen på en barnmarknad i Pedagogen så att jag fick ta igen mig lite efter natten. Efter lunch åkte jag och Alfons bort till marknaden en sväng, men det enda jag fastnade för var ett Alfons Åberg-pussel för 10 kr som jag köpte till Alfons. På kvällen kom Nicklas, Sara och Alice hit. Nu när Alice börjat på dagis hinner vi inte ses så ofta, men barnen lekte så fint tillsammans ändå. Vi tog vara på det fina vädret och grillade för kanske sista gången i år.

Även lördagsnatten blev jobbig. Det kändes som om Lukas väckte mig mer än en gång i timmen. Var jättetrött när vi skulle gå upp, men hade planerat en Ullaredsresa sedan länge så det var bara att ta sig i kragen och gå upp. Jag vilade i bilen till Varberg där vi stannade och lämnade av Alfons. Vågar inte ta med honom till ett sådant ställe som Gekås och han tyckte nog det var roligare att stanna hos mormor, morfar och morbror Putte. De gjorde en heldag och gick till både Mc Donalds och lekparken så Alfons hade en härlig dag.

I Ullared var det ganska mycket folk, men inte hysteriskt. Vi var taktiska och åt lunch i en korvkiosk innan vi gick in i varuhuset och började beta av vår lista. Lukas låg i barnvagnen en stund och sedan turades vi om att ha honom i bärselen. Det gick jättebra. Vi köpte väldigt mycket barnkläder, en del presenter och julklappar och även lite inredning förutom de vanliga hygien- och städartiklarna. Bunkrade även upp ett stort lager med nötter som är billigt att köpa där.

Lukas somnade på mig efter 3 timmars shopping.
Vi stannade i Varberg och fikade innan vi åkte hem till Mölndal igen. Jag var väldigt nöjd med de här stolsdynorna jag hittat. Har länge varit på jakt efter nya dynor i rätt färg och det hittade jag nu.


Köpte även en ny prydnadskudde till soffan.

torsdag 4 september 2014

Halvårskontroll och gungpremiär

Vecka 35

Veckan började med härligt väder. Alfons och jag tog en cykeltur på förmiddagen till en lekpark på Axgatan som han tyckte var rolig. Vi var i sandlådan och "bakade en tårta" och så sjöng vi "Ja må han leva" och lekte födelsedag. Det är mycket fantasilekar för Alfons del nu.


På eftermiddagen var vi bjudna hem till Ann, Jean-Philippe, Irmeli och Miranda. Jag hade inte träffat dem på över 1 år så jag hade aldrig sett Miranda och de hade aldrig träffat Lukas. Även Ulle och Elias kom. Lilla Miranda var nu 10 månader och kunde redan gå! Alfons och Irmeli kom nog inte ihåg varandra, men de lekte i alla fall och hade roligt. På kvällen kom Karin och hjälpte mig med Lukas så att jag kunde få Alfons i säng.

På tisdagen skulle Alfons och gänget på utflykt till skogen och bäcken. De verkade ha haft en härlig dag och Marie hade tagit så fina bilder på barnen.




Under tiden var jag, Ponta och Lukas på BVC för hans 6-månaders läkarbesök. Läkaren kände igenom Lukas och provade olika saker som han skulle kunna vid 6 månader, bl a skulle han kunna flytta föremål från ena handen till den andra vilket han klarade. Läkaren tyckte allt var bra med Lukas och han låg även fint på kurvorna. Han ligger fortsatt lite över på vikten som nu var 8,7 kg och normal på längden (67,5 cm).

När jag hämtat Alfons hos Marie bestämde vi oss för att baka lite för mamma och pappa skulle komma på eftermiddagen. Det blev sockerkaka den här gången. Det gick riktigt bra att baka med Alfons. När mamma och pappa kom så fikade vi. Sedan fick de leka lite med barnen medan jag förberedde middagen. Pappa var så imponerad av att Lukas kunde sitta så bra nu och enligt pappa så satt Lukas själv en hel minut.

Lukas börjar kunna sitta lite själv nu.

Legobygge.
Sedan bjöd jag på middag i form av herbamarefisk med potatis, en av få maträtter som jag behärskar.

Mamma och pappa hade med sig en present till barnen, de här fina syskontröjorna från Polarn & Pyret.


På kvällen gick mamma och pappa en långpromenad med Lukas medan jag nattade Alfons. Skönt att få lite sällskap och hjälp med barnen idag!

På onsdagen var det dags för sagostund på Biblioteket för Alfons och dagbarngruppen. Det har nog barnen väntat på under sommaren för de har lekt bibliotek hemma hos Marie! Sedan var de ute hela dagen. Här sitter Alfons och läser lite i lekparken.


Nu har Lukas fått sin andra tand. Han har också kommit på det här roliga ljudet:

 
Både onsdag och torsdag hade jag hjälp av Karin på kvällarna. På eftermiddagarna blev det mest trädgårdshäng och lekparkshäng i det fina vädret. Här är vi på Maries gård och leker.


På fredagen var vi bjudna till Annelie på lunch. Även Louise, Viktor och Theo var där. Det var trevligt att ses igen allihop! Annelie bjöd på jättegoda kycklingspett och pastasallad. Sedan blev det även kaffe på maten med supergoda cup cakes mm. Även Alfons fick en egen kaffekopp, han som gillar kaffe! Alfons och Viktor lekte med Annelies alla småbilar. Det tyckte de var kul! När vi kom hem gick vi till Maries gård och lekte lite. Jag skickade sms till en mamma som bor på gården för att höra om hon var hemma och ville komma ut med sin son Linus. Hon kunde inte, men pappan kom ut med Linus så han och Alfons fick leka en stund innan vi var tvungna att gå hem.

På lördagen tog vi det riktigt lugnt på förmiddagen. Vi fick ett fint bollkryss av Ulla-Britt så jag och Alfons var ute och planterade om lite blommor och gjorde fint på framsidan. På kvällen var vi bjudna på kräftskiva till Gilbert och Anita. Även Jesper, Maja, My och Mys lillasyster som nu fått namnet Signe var där och även Majas familj. Det blev en supertrevlig kväll med väldigt mycket god mat, både kräftor, räkor, krabba, nybakat bröd och ostpaj. Barnen hade också jätteroligt. Alfons och My lekte tills de nästan stupade vid niotiden. Då var det dags att åka hem.

På söndagen var jag för en gångs skull full av energi efter en riktigt bra natt. Jag och Alfons drog igång lite bullbak vilket ju tar flera timmar i anspråk. Det blev jättegoda bullar med både kanel, vanilj och mandelmassa. På eftermiddagen gick vi till vår lekpark och njöt av det fina vädret.

Lukas fick hänga i selen och tyckte det var spännande med alla löv i "trädkojan".


Idag fick Lukas prova att gunga för första gången. Det var skräckblandad förtjusning för han skrattade, men såg ändå lite rädd ut.


På kvällen badade killarna (var och en för sig). Nu när Lukas kan sitta lite bättre så tycker han det är roligt bada och han har kommit på att han kan plaska.

Lukas i badbaljan.

Nybadad sötis.