Summa sidvisningar

fredag 30 januari 2015

Weekend i Helsingborg/Helsingör

Vecka 4

Denna måndag ville Alfons för ovanlighetens skull gå ut och leka, så när Lilla My och Anita kom för att hälsa på gick vi till lekparken på en gång. Detta är nog första gången de har lekt bra även utomhus! De började med att gräva och sedan lekte de Bamse och Tjuvstaden! Alfons var Reinard Räv och Lilla My var Bamse tror jag! Efter en stunds utelek gick vi hem och kalasade på plättar som Anita hade med sig. Vilken mysig måndag!


Tänkte skriva något om Lukas sovvanor som inte är de bästa. Nu har han i alla fall blivit regelbunden med två sovpass på dagtid, ett strax före lunch (oftast) och ett framåt kvällen vid ca 16:30. Sen lägger vi oss rätt sent i vår familj, brukar lägga mig med båda barnen vid 21:30-22 och så somnar Lukas kanske vid 22:30. Sedan sover han i allra bästa fall till kl 2 innan det är dags för första amningen. I bästa fall ammar han 2 ggr/natt, men ofta är det 4-6 ggr. Dock så sover han gärna länge på morgonen fram till 9 ungefär. Fortfarande mycket amning alltså, men jag tror och hoppas att det kommer ge sig av sig självt, det gjorde det med Alfons... Även om det är jobbigt att bli väckt på natten så är det rätt mysigt att ha den här lille i sängen (han sover aldrig i spjälsängen...).


På tisdagen var Alfons hos Marie för första gången sedan jul. Han var lite negativ till att gå först. De skulle börja dagen med att gå till en lekpark och det ville inte Alfons. Han satt visst i vagnen hela tiden och sa att han frös.


När de gick in blev det bättre och då lekte han med Pontus och de andra.

På eftermiddagen kom mamma, pappa och Putte hit. Alfons hade längtat så mycket efter dem och han tyckte det var jättekul att de hälsade på! Det blev mycket pusslande och lekande hela kvällen. Jag lagade LCHF-mat och bjöd på till middag. Det blev ugnsrostade grönsaker och kyckling med bacon och jordnötter.



På onsdagen hade det snöat när vi vaknade och då var Alfons piggare på att gå ut. Han gick till Marie och de fortsatte till biblioteket. Sedan åkte de pulka med den andra barngruppen.

När jag hämtat Alfons passade vi på att bygga snögubbe nummer 3 denna vinter. Blev inte mycket snö kvar när vi var klara!



Lukas, Olof III och Alfons.
På kvällen hade killarna babyrytmik hemma. Lukas tycker det är så roligt att klappa händerna nu, så det körde "Klappa händerna när du är riktigt glad". 


På torsdagen var Alfons hos Marie igen. Idag var det utelek och sedan teckenspråksträning på schemat. Hoppas Alfons kan lära mig lite teckenspråk snart!


Kvällen gick åt till att packa inför får weekendresa till Helsingborg/Helsingör. Ett besök i bokbussen hann vi också med. Alfons lånade "Bamse och tjuvstaden" som vi såg på kvällen sen.

På fredagen fyllde Ponta 40 år. Vi började med att ge honom hans present hemma (ett bälte, vilket Alfons redan hade avslöjat) och sedan styrde vi kosan mot Helsingborg. Vi åkte tillsammans med Tom, Ulle, Elias och Sigge. Resan gick väldigt smidigt. Lukas sov och Alfons underhöll sig med i-Paden. Vi blev dock hungriga så det blev ett stopp i Väla alldeles innan Helsingborg. Vi åt på IKEA för det är ju smidigt med barnen. Jag åt wallenbergare och fick wokgrönsaker till i stället för potatis. Det var riktigt gott för att vara på IKEA!

Efter lunch åkte vi vidare till Scandic Nord där vi skulle bo. Det var ett jättetrevligt och barnvänligt hotell! Barnen fick ballonger och tatueringar när vi kom och vi installerade oss på rummen. På eftermiddagen badade vi lite i poolen på hotellet. Detta hade Alfons sett fram emot! Vi hade lånat armpuffar av My och dessa fungerade mycket bättre än jag hade trott. Alfons kunde faktiskt "simma" själv med armpuffarna. Han var helvild i vattnet och tyckte det var jättekul. Jag provade att bada med Lukas för första gången, men han tyckte nog det var lite för kallt i vattnet för han blev ledsen och ville inte. Vi fick ta en varm dusch i stället och det gillade han! Sedan bastade vi lite (de vuxna bara). Härligt!

Innan middagen firade vi 40-åringarna (Tom fyller också snart 40) på rummet med lite champagne och snacks.


Vi valde att äta middag på hotellet. Det var jättesmidigt. Det fanns ett lekrum i anslutning till restaurangen där Alfons och Elias kunde busa när de ätit färdigt. Vi försökte också spela lite biljard före maten, men koncentrationsnivån var inte den bästa med fyra småbarn i närheten. Maten bestod av buffé vilket gjorde det enkelt för mig. Det blev ryggbiff, bearnaisesås och sallad.


På vårt hotellrum fanns en stor dubbelsäng och två sängar som man kunde fälla ut. Det slutade med att jag och barnen sov i dubbelsängen medan Ponta fick ta den utfällda sängen. När Alfons sovit en halvtimme vaknade han plötsligt och hostade så han kräktes. Blev lite rädd att det var sjukdom på gång, men som tur var så var det bara en hostattack. Sen sov han lugnt resten av natten.

På lördagsmorgonen vaknade vi vid 8-tiden lite småtrötta efter halvtaskig sömn. Lukas var dock på ett strålande humör och spanade ut över Helsingborg.


En god hotellfrukost piggar alltid upp! Här blev det både äggröra, bacon, yoghurt med björnbär och lite frukt samt te med honung. Alfons fick pannkakor och Lukas smörgås.


Killarna ville leka lite efter frukosten.




Sen gjorde vi oss i ordning och åkte ner till hamnen. När vi kom ur bilarna märkte jag att det blåste riktigt kallt och jag undrade vad vi gett oss in på. Båtresan blev inte rolig. Jag som är ruskigt sjösjuk brukar i regel inte hinna känna av det under den korta resan mellan Helsingborg och Helsingör, men nu blev jag illamående nästan direkt. Var väldigt glad när vi kom fram till Helsingör 20 min senare. Vi gick omkring lite på stan och köpte lite konjak och vin.

Efter ett tag var vi väldigt frusna, men då hittade vi en ganska stor galleria som vi gick omkring i lite. Framåt lunch började Alfons bli gnällig och trött. Vi hade bara enkelvagnen med så vi satte honom uppepå vagnen och då somnade han sittandes. Ponta fick bära honom medan vi gick runt och letade efter en restaurang där vi kunde få plats med våra vagnar. Till slut hittade vi en trevlig restaurang och Alfons fick lägga sig i vagnen och sova medan Lukas fick komma upp och äta. Jag beställde lax utan pommes men med extra grönsaker, men fick in båda delarna. Väldigt mycket och god mat!


Efter maten fick pojkarna leka i ett litet lekland som fanns i gallerian. Detta var som ett litet "lek- och buslandet" fast gratis. Här hade pojkarna jätteroligt!

Framåt kvällen tog vi färjan tillbaka till Helsingborg. Nu hade det börjat snöa, men det blåste inte fullt så mycket så turen tillbaka gick bra för mig. Alfons snodde min telefon och tog kort på sig och Elias.


När vi kom tillbaka till hotellet tog Alfons och jag ett bad i poolen medan Ponta och Tom åkte och köpte sallader som vi åt på rummet sen. Killarna var jättetrötta efter denna heldagsutflykt och la sig i Alfons säng med i-Paden.


På lördagsnatten sov vi bättre. På söndagen åt vi en lång och god frukost innan det var dags att checka ut från hotellet.


Lukas somnade i bilen och sov ända till Falkenberg. Där tog vi ett lunchstopp i Laxbutiken. Där var det verkligen fin mat. Jag åt en jättegod fisksoppa och Alfons fick fish & chips.




Från Falkenberg och hem gick på under 1 timme. Lukas somnade igen och även jag slocknade nog en stund. Vi kom hem till en strålande solig vinterdag med snö, så det var bara att ge sig ut och åka lite pulka!


På väg hem från pulkabacken var Alfons så trött att han slocknade i pulkan. Jag bar in honom och tog av overallen och la honom i soffan. Sen sov han 1,5 timme. Det tar på krafterna att va på resande fot!

Den här veckan har Lukas fått tand nummer 5 och han har nummer 6 på gång. Hoppas han ska sluta bitas när den kommer igenom!

tisdag 27 januari 2015

Shopping och bakning

Vecka 3

Vi började veckan med att träffa Anita och Lilla My. Nu hade vi inte setts på några veckor eftersom det kommit nyår och annat emellan. Alfons tyckte det var jätteroligt att få leka med My igen. Vi lekte ganska lugnt inne eftersom My haft öroninflammation. Även jag hade ont i öronen och halsen och var hostig. Alfons och My byggde koja, lekte fantasilekar och så fick de titta lite på film också. Vi gjorde även fruktsallad med hallongrädde som fika.

På tisdagen hörde Louise av sig och ville prova Kaffebubblan. Det passade perfekt då vi var rastlösa och inte hade något för oss. Vi tog en promenad till Mölndals centrum och mötte dem på cafét. Theo stod vid dörren och väntade när vi kom. Louise gillade också Kaffebubblan. Efter fikat röjde killarna loss i lekrummet. Det blev mycket stutsmattahopp! Även Theo var med och hoppade. Lukas var ganska mammig och stod mest och tryckte vid mig.

Efter fikat tog jag en liten shoppingtur i Mölndals centrum då det var utförsäljning på både Kapp Ahl och bokhandeln. På Kapp Ahl hittade jag en top som jag provat före jul och tänkt köpa. Nu fick jag den för halva priset. Vilket fynd! Jag köpte en Dustymössa till Alfons för bara 40 kr och köpte även en present till Ivar som snart fyller 3. Sen tog vi en runda på Akademibokhandeln där det var hela 70 % rea. Köpte även där en present till tvillingarna, lite vykort och presentpapper och Alfons fick välja en bok. Det blev Benny Brun som vi sett på Barnkanalen. Riktigt roligt barnprogram med Magnus Uggla som berättarröst!


Väl hemma blev det LCHF-middag i form av lasagne. I stället för pastaplattor tog jag skivad zucchini samt mycket ost uppepå. Jättegott!


På onsdagen var det äntligen hyfsat väder. Man till och med såg solen lite. Efter mycket tjat fick jag med mig killarna på en promenad. Vi gick till Mariagården och lämnade lite babykläder och sedan fortsatte vi till en lekpark på Axgatan som Alfons tycker om. När han väl kom ut ville han inte gå hem och inte förrän det mörknade styrde vi kosan hemåt.

Alfons säljer glass i sin kiosk.

Lukas vill också komma upp och leka. Dock så är det inte mycket han kan göra i lekparken förutom att gunga.

Torsdagen blev en riktigt seg dag med spöregn från morgon till kväll. Jag hade ont i öronen och halsen och vi lämnade inte huset på hela dagen. Jag och Alfons sysselsatte oss med lite bakning då jag provade att baka LCHF-hamburgerbröd på bl a mandelmjöl. De blev jättegoda och även Alfons tyckte om dem!




På fredagen hade jag fruktansvärt ont i öronen och halsen. Hade inte kunnat sova på natten och kände mig rejält sliten. Fredagar är ju också enda dagen Ponta jobbar dagtid. Ringde mina päron för att få assistans men pappa var på uppdrag i Falkenberg. Ringde även Pontas mamma, men fick inte tag i henne. Det var bara att härda ut. Frampå eftermiddagen klättrade Alfons på väggarna här hemma så vi fick ta en tur till biblioteket. Där träffade vi några vänner från öppna förskolan så det var trevligt. På vägen hem såg vi de här. Tidigt!


På lördagen hade jag fortfarande rejält ont i öronen, men vi åkte ändå ner till Varberg för där kan jag ju få lite avlösning. Började med att käka lunch i form av olika sallader. Sedan tog mamma, pappa och Putte med barnen till lekparken så både jag och Ponta kunde vila. Skönt! På kvällen gratulerade vi Ponta lite i förväg. I min familj får man alltid sätta sig i soffan och så kommer resten av familjen i ett tåg och sjunger och lämnar över presenterna.



Alfons ville gärna lämna en present fast den inte var från honom.
 
Idag fyllde Lukas 11 månader. Nu är det bara 1 månad kvar till hans födelsedag. Tänk vad mycket han har lärt sig på den här tiden. Han kan både klappa händerna, vinka, dricka själv ur sin pipmugg och göra indianrop. Han går gärna runt möblerna och håller i sig. Jag undrar om han kommer ta sina första steg innan 1-årsdagen...


På kvällen åkte vi hem till oss igen. Lite kvällsmys och välling, sen var det dags att sova.


På söndagen var det ganska ruggigt väder. Vi kände ändå att vi måste komma ut lite så vi åkte upp en sväng till Gunnebo med Nicklas, Sara och Alice. Vi träffade både kossor och hästar. Barnen tyckte det var kul att springa omkring och busa i Gunnebo.


Alfons och Alice tittar på korna.
Och så lite LCHF-mat från veckan:


Kycklingklubba med blomkålsmos



Ugnsbakad lax med ostsås och smörstekt grönsakswok

Entrecote med kålrot och rödbeta samt bea

söndag 18 januari 2015

Shopping och barnkalas

Vecka 2

Veckan började med en lugn hemmadag med killarna då Ponta jobbade. Vi pusslade Alfons nya muminpussel och var ute och lekte en stund på Alices gård. När vi var där kom en liten flicka som såg ut att vara i Alfons ålder och försökte ta kontakt med mig. Hon pratade dock inte svenska så jag förstod inte vad hon sa. Jag såg ingen förälder i närheten och började oroa mig. Försökte fråga var hon bodde och var hennes mamma var, men hon verkade inte förstå svenska alls. De enda som var ute på gården var ett gäng killar som spelade innebandy. Jag gick bort till dem och frågade om de kände igen den lilla flickan. Då visade det sig att en av killarna var hennes storebror. Han verkade inte ha stenkoll på sin lillasyster precis, men det var ju skönt att hon inte var borttappad!

På kvällen var Lukas på sitt busigaste humör. Båda killarna höll igång till 22:30 (Ponta jobbade till midnatt). Här är Alfons lite trött och vill se på TV, men Lukas vill leka!



Tisdagen blev en seg dag hemma med killarna då det regnade från morgon till kväll. Fick med mig dem på en liten promenad till Hemköp där vi handlade. Annars var det bara att försöka sysselsätta dem hemma. Alfons fick måla lite med vattenfärger. Lukas har nu lärt sig att skaka på huvudet, men jag tror inte att han menar att säga nej utan det är nog bara en rörelse han har upptäckt.

På onsdagen var Nicklas hemma med Alice så då gick vi och lekte lite med dem på en gård i Bifrost. Även Elin, Vilma och lilla Agnes var med (som sov hela tiden). Alice ville gärna gunga Lukas och det gillade han!

På torsdagen var Ponta ledig så då tog vi en tur till Freeport där vi inte varit på länge. Jag var tvungen att gå in i Lindtbutiken och köpa extra mörk choklad 85 % som är tillåtet på LCHF. Kan vara gott att smaska på någon helg när man är godissugen. Ponta handlade på MQ där han fått presentkort i julklapp. Jag var inne på Polarn &Pyret och köpte en födelsedagspresent till lillkusin Alma. De har så fina kläder där. Var även inne på Panduro och köpte maxipärlor till Alfons så han kan fortsätta göra pärlplattor.

Alfons upptäckte att Blixten McQueen bodde på Freeport så det fick så klart bli en liten åktur med honom.



Sedan skulle vi gå till leksaksaffären och köpa en present till Elias, men då var Lukas lite grinig så han och jag slank in på Intermezzo och tog en fika i stället. De hade en LCHF-chokladkaka som jag tog till kaffet och Lukas fick en banan. Sedan var vi nöjda med shoppingturen och åkte hem igen.

På kvällen gick vi till bokbussen hela familjen och lånade lite nytt. Även Lukas tycker det är roligt i bokbussen nu!


På fredagen kom Ulle, Elias och Sigge hit då vi skulle planera en resa som vi ska göra tillsammans. När Ponta fyller år ska vi lämna stan och tillbringa en weekend i Helsingborg/Helsingör med familjen Bengtsson Kvarnström. Det blev hotellbokning och lite planering medan barnen lekte och busade. En liten fika hann vi också med.

På lördagen var Alfons sugen på att åka till Frölunda Torg. Han har länge sparat för att kunna köpa brandbilen Rödis från Cars och nu hade han fått ihop 100 kr som den skulle kosta. Alfons och jag begav oss till "torget". Först köpte vi en födelsedagspresent till Ponta som snart fyller år. Sedan gick vi till BR där Alfons fick inhandla sin brandbil. Efter en lång stund på BR var jag kaffesugen så då gick vi till Cappuccino. De hade tyvärr inget LCHF-fika så det fick bara bli en kaffe för min del. Alfons fick en smaskig blåbärspaj.



När jag vaknade på söndagen mådde jag jättekonstigt. Hade huvudvärk och ont i halsen och kände mig helt slut. Jag fick gå och lägga mig igen efter frukost och när jag gick upp mådde jag lite bättre. Velade in i det sista om jag skulle gå med på Elias 3-årskalas, men till slut bestämde jag mig för att följa mig. Det kändes som rätt beslut för jag kände mig piggare och kalaset var jättetrevligt med inte så många barn. De bjöd på korv med bröd och marängsviss och jag kunde ju äta korv och sedan banan med grädde så det funkade bra för min del.

Alfons lekte och busade med Elias och en annan kille. Lukas lekte lite med Sigge. Nu är de ganska jämnstora trots att Sigge är 2 månader yngre.


Mot slutet blev det fiskdamm och det var killarna väldigt exalterade över! Alfons leker jätteofta att han fiskar nu så det var roligt! (Till sommaren får vi kanske ta ut honom på en riktig fisketur i farfars båt).


Den här veckan har Lukas lärt sig en ny färdighet nämligen att klappa i händerna. Han förstår också när jag uppmanar honom att göra det. Det är så gulligt! Han klappar i händerna flera gånger varje dag! Han har börjat säga "dada" och då tror jag att han menar pappa. Han har redan kunnat säga mamma ett tag. Sen så har han också börjat säga "dä", men det har jag ännu inte listat ut vad det betyder!

Jag kör på med LCHF och tycker att det fungerar bra nu. Här kommer lite mat från veckan:

Skinkrullar fyllda med broccoli och sparris. Till det blomkålsris, sallad och sås.

Lördagsmys! Havskräftor och räkor med romsås, avokado och pepparrotsvisp.

måndag 12 januari 2015

Nyårsfirande

Vecka 1

Efter julhelgen kände jag för att komma hemifrån lite med killarna när Pontus skulle jobba så jag begav mig till Kaffebubblan. Ringde även Alfons dagbarnskompis Pontus mamma så vi fick sällskap av dem. Alfons tyckte det var så roligt att leka med Pontus igen! Alfons åt plättar med sylt och grädde och även Lukas fick smaka.


Efter fika och lek gick vi vidare till biblioteket. Alfons och Pontus var så busiga och kastade snöbollar på mig!

På biblioteket blev det lite pussel och dataspel. Lukas tycker det är så kul att bara krypa runt där.


Alfons lekte även med ett par äldre barn som var där. De klädde ut sig och lekte i kojan som finns på barnavdelningen. Alfons klädde först ut sig till häst.


Och sedan ville han vara kung!


Ponta jobbade även på tisdagen. Lukas provade sin nya julklappströja med luva.


Jag hade hört att snön skulle töa bort så jag skyndade mig ut med Alfons på förmiddagen för att bygga en snögubbe. Nu var det milt och kramsnö! Vi lyckades faktiskt bygga en Olof till Alfons stora förtjusning! Det var inte igår man byggde snögubbe. Det var kul, men ganska jobbigt!




På eftermiddagen fick vi besök av mormor och morfar. Skönt med lite sällskap och avlastning! Vi började med en nyttig fika (måste få lite ordning på Alfons sockerintag nu). Sedan blev det lite innelek och bygge med kapplapinnarna.


Jag, pappa och Lukas tog en promenad till Hemköp och handlade lite till middagen. På kvällen lagade jag LCHF-mat och bjöd dem på. Det blev renskavsgryta med blomkålsris. Det tyckte de var gott!

På nyårsafton hade vår snögubbe rasat, men vi byggde genast en ny.


Ponta jobbade 12-18, men Nicklas, Sara och Alice kom hit på eftermiddagen och vi förberedde tillsammans för nyårsfirande.


Lägg till bildtext


Eftersom vi grillat mycket med dem i somras hade vi bestämt oss för att grilla även på nyårsafton. Nicklas fick tända grillen och när Ponta kom hem från jobbet hade vi i alla fall börjat lite med maten. Alfons och Alice klädde ut sig och lekte under tiden. Här ser det ut som två små flickor, men det är Alfons som har sin Pippiperuk.



Dock så var det lite svårgrillat i det fuktiga vädret och det tog tid att få köttet klart. I väntan på maten tog jag mitt första glas vin sedan jag blev gravid med Lukas. Det var verkligen gott!



Sent omsider blev maten färdig och den var väl värd att vänta på. Det blev grillad fläskfilé med ugnsbakade rotfrukter, sparris och sallad med fetaost samt en god sås.


Till efterrätt blev det crème brulé med färska hallon. (Här valde jag att gå ifrån LCHF eftersom det var nyår).


Hur många kockar får det plats i vårt lilla kök???


Vi hade dragit ut bäddsoffan på kontoret ifall barnen ville sova där, men de höll igång till 23 alla tre barnen, sen var det god natt! Vi vuxna skålade in det nya året och var väl uppe till 1 i alla fall. Det var länge sen man var uppe så länge. Ett trevligt nyår!

På nyårsdagen sov barnen länge som tur var! Vädret var inte så fint men på eftermiddagen tog vi oss ändå ut till en lekpark på Axgatan med Nicklas, Sara, Alice och Vilma. Hade med lite fika och det värmde gott med kaffe i det ruggiga vintervädret. På kvällen bakade jag och Alfons fröknäcke som man kan äta på LCHF. Det blev faktiskt jättegott och kan även rekommendera det till folk som äter normal kost. Passar väldigt bra till ostbricka och var busenkelt att göra.


På fredagen var jag och Alfons ute på en shoppingrunda. Vi började på ÖB och åt lunch i fiskaffären där. Jag åt en fantastiskt god fisksoppa med saffran. Sedan åkte vi vidare till Ikea. Det enda jag köpte var fotoramar, men Alfons gillar att leka på Ikea så vi var ändå där ganska länge. Det här ritprogrammet tycker han är väldigt kul.


På lördagen var vi sugna på en utflykt så då bar det iväg till Sjöfartsmuséet. Även Nicklas, Sara och Alice hängde på. Alfons och Alice gillade Akvariet med alla fina fiskar. Även Lukas var lite intresserad.




På de andra våningarna var det mer om båtar och sjöfart. Där fanns bl a en fartygssimulator och jag blev nästan sjösjuk av att stå i den. Men Alfons tyckte det var häftigt. Provade även lekrummet och där fick Lukas också komma ner på golvet lite.


Där fanns även ett rum där man kunde sitta och äta och det passade bra eftersom vi hade med eget fika.

På natten fick jag ont i magen. Vet inte om det berodde på att jag ätit äppelkaka som i och för sig var bakad på mandelmjöl, men innehöll socker. Brukar dock inte vara så känslig för socker så jag vet inte om det var det. Får fortfarande ont i magen vissa nätter, men inte så att jag ligger vaken hela natten som det var förr i alla fall. Den här natten sov jag kanske 4 timmar. Var lite sliten sen så jag passade på att vila med Lukas när han sov middag.

På eftermiddagen promenerade vi bort till Karin för Charlotta, Hanna och Elias var där på besök. Dem hade vi inte träffat sedan i maj så det var ett kärt återseende. Alfons och Elias satte igång och leka direkt. Det var roligt att se! Barnen fick julklappar och Alfons fick även födelsedagspresent i efterskott. Lukas fick en mjuk Blixtenbil och en babybok.


Alfons fick en målarbok med diverse målargrejer och ett Muminpussel med hela 100 bitar.



Vi åt jättegod lax med blomkålsmos och sedan blev det lite ostbricka. Hanna och Elias var så snälla mot Alfons. Det var roligt att träffa storkusinerna! Hanna hade gjort de här fina teckningarna till mig och Pontus.


Så var denna vecka slut! Den här veckan har Lukas lärt sig en ny färdighet, nämligen att vinka. Eller rättare sagt så höjer han handen till hälsning. Han går även runt möbler utan problem och kan stå utan stöd. Nu väntar vi bara på att han ska ta sina första steg.