Summa sidvisningar

onsdag 27 maj 2015

Växthus

Vecka 21

Vi började veckan med en måndag i Mölndals centrum. Först blev det en fika på Kaffebubblan. Hallonsmoothie och pistagetryffel (LCHF) för min del.


Alfons valde en Sandwich och Lukas nöjer sig fortfarande med banan.


Idag fick Lukas syn på en sopborste som stod vid dörren och den släppte han inte! Lillen älskar allt som har med städning att göra just nu och han gick omkring och sopade större delen av cafébesöket. Camilla sa att han kunde få extrajobb på Kaffebubblan ;).


Sedan promenerade vi vidare till biblioteket och alla vackra rosa blommor där utanför. Underbart vårigt och fint!




Till Alfons stora glädje har de äntligen fyllt på vatten i fontänen. Vatten är ju alltid populärt!


Lukas är måttligt road när Alfons springer omkring vid fontänen. Han vill hellre läsa sin elefantbok.
Tyvärr fick jag vansinnigt ont i magen på kvällen och även natten. Sov dåligt på natten också pga magen. Det måste vara förra veckans slarv med maten som jag märker av nu. Tror inte jag klarar av så mycket fusk. Jag räknade ut att jag förra veckan ätit kaka 4 gånger och glass 2 gånger. Inte bra! Nu blir det nya nyttigare tag.

Alfons var i Fässberg på tisdagen så jag fick gå och hämta honom där. Idag blev det även lite utelek vid lokalen.

Ebba och Alfons på språng uppför backen.

När vi kom dit skulle Pontus med mamma och syskon gå till biblioteket och då ville Alfons gärna följa med trots att vi varit där dagen innan så vi hängde på. Lukas var mer vild än tam på biblioteket. Han bara sprang iväg från mig och skulle rota i alla papperskorgar så det blev ett kort besök. Vi gick i stället vidare till Statsparken där barnen roade sig kungligt vid fontänen. Båda barnens kepsar samt Emilias stövel hamnade i vattnet. Man får väl va nöjd att barnen höll sig torra i alla fall!

Även tisdagsnatten blev jobbig för mig. Låg vaken halva natten med magont, så jobbigt! Var verkligen helt slut på onsdagen och fick vila 1,5 timme på förmiddagen. Sedan gick jag för att hämta Alfons.

Alfons hade varit på biblioteket för tredje dagen i rad. Vilket biblioteksrace! Idag var det sista gången för Alfons på sagostunden för sista gången missar han då barnen ska på en utflykt i stället.




Som tur var så kom mamma, pappa och Putte på besök på eftermiddagen så då fick jag lite hjälp med barnen. Innan de kom så gick vi till fruktaffären och köpte färska jordgubbar. Sedan lagade jag kesoplättar som jag bjöd på med jordgubbar och grädde till. Nyttigt och gott fika!

Mamma, pappa och Putte tog med båda killarna till lekparken. Lukas är inte så rädd längre utan vinkade så glatt när de gick iväg. Det var skönt att få vila en stund på eftermiddagen också. Sedan gick jag också bort till lekparken en stund.

Sov verkligen som en stock på onsdagsnatten, men vaknade ändå med huvudvärk. Jobbig vecka detta! Det fick bli en lugn dag hemmavid. Efter att jag hämtat Alfons lekte vi en stund på Maries gård med Pontus och gänget. Sedan följde de med hem till oss och lekte på baksidan en stund. Kvällen blev lugn. Här myser killarna med lite välling i soffan.



Lukas är i sin klåfingrigaste ålder just nu och på kvällen fick han i ett obevakat ögonblick tag på sin flaska med D-vitamin. Lyckades skruva av korken och när jag fick tag på honom hade han snuttat i sig halva flaskan. Jag googlade D-vitamin och överdos och fick till min förfäran se att det kunde leda till njurskador. Med hjärtat i halsgropen ringde jag sjukvårdsupplysningen. Där var de lite osäkra på biverkningarna så jag fick ringa vidare till Giftinformationscentralen. Som tur var så var den mängd han fått i sig inte skadlig, men det lagras i kroppen så han ska inte äta D-vitamin på 1 månad nu.

På fredagen var Alfons riktigt sugen på att gå till öppna förskolan så det blev en förmiddag i Fässberg. Vi träffade Ulle,  Elias och Sigge där. Vi började med att vara med på sångstunden. Sedan var vi redan hungriga så det blev pannkakslunch för Alfons och medhavd lunch för mig och Lukas. Alfons och Elias hann både pyssla och leka innan vi skulle gå hem. Pysslet idag var att måla gipsfigurer.

På lördagskvällen var vi bjudna till Johan, Louise, Viktor och Theo i Lindome på grillkväll och Eurovision. Det var fint väder och barnen kunde leka i trädgården. Vi satt även ute och åt. Här leker Lukas och Theo i sandlådan.



Louise hade grillat jättegod högrev som hon hade kokat först. Ponta och jag provade ju det för ett tag sen och det blev jättesegt, men vi hade ju inte kokat den först. Maten var jättegod och vi fick även en somrig drink före maten som var en riktig höjdare.

Deras barn la sig före efterrätten, men Alfons och Lukas höll igång. Efterrätten bestod av hemgjord rabarberglass som också var jättegod. Eftersom jag hållit mig till LCHF hela veckan valde jag att fuska med lite glass och det gick bra. Eurovisionkvällen blev lång men spännande. Barnen höll ut rätt länge. Lukas slocknade vid 23 och Alfons vid 23:30. Sen sov de lugnt så vi kunde se färdigt hela programmet och se Måns ta Sverige till seger. Härligt! Jag hade flera favoriter, bl a Belgien, Norge, Italien och Ryssland.

På söndagen var vi lite trötta efter att ha varit uppe så länge, men det fick ändå bli en tur till IKEA för mig och Alfons. Vi var på jakt efter nya skålar och en stor förvaringslåda till våra julsaker och det fick vi tag i. Alfons tycker om att rita på barndatorerna som finns på IKEA.


Vi tog även en tur till Jula där vi köpte ett miniväxthus. På eftermiddagen satte vi upp det i trädgården så nu kan vi fylla det med plantor och örter.

måndag 18 maj 2015

Utflykt

Vecka 20

Veckan började med soligt, men blåsigt väder! Vi tog en promenad till Röretparken där vi mötte Anita och Lilla My. Jag hade tagit med kaffe, pepparkakor och frukt så vi började med att fika i det gröna och sedan blev det en massa lek. Till slut blev barnen trötta på blåsten så då satte vi alla tre barnen i dubbelvagnen och körde hem till oss. Där fortsatte vi med lite legobygge och sedan satte vi på Lady och Lufsen. Jesper och Signe kom också förbi en stund.

På tisdagen var det ruskigt väder. Alfons var hos Marie och de började ute, men fick snart gå in då regnet öste ner.




När jag hämtade Alfons var det lite mindre regn och vi tog en promenad ner till Kaffebubblan för en fika. Där träffade vi en annan mamma med barn som vi träffat en gång tidigare på Danjas födelsedagskalas. Alfons lekte riktigt bra med hennes pojke Gustav som var ett halvår yngre. Efter Kaffebubblan blev det ett besök på biblioteket där vi lånade en dinosauriebok. Alfons är väldigt inne på dinosaurier för tillfället.

På onsdagen skulle Alfons och gänget på utflykt till Gunnebo och hälsa på djuren. Vädret var lite halvruggigt, men de verkade ändå ha haft en trevlig dag.

Alfons på efterkälken upp till slottet.
Alfons tittar på kossorna med en kompis.
När jag hämtade Alfons var han jättetrött och på lite dåligt humör. En hel dag ute tar på krafterna. Det fick bli en lugn och mysig eftermiddag hemma. Vi passade på att pyssla lite. Först bakade vi kladdkaka och sedan gjorde vi egen LCHF-müsli.

Gissa vem som har smakat på smeten?

Min egen jättegoda müsli!

Recept från "LCHF för hela familjen" av Monique Forslund.
Ponta hade fått ledigt på Kristi himmelsfärds dag och det blev verkligen en härlig dag i solen. På eftermiddagen gjorde vi en liten utflykt till Gottskär där Ponta varit mycket som liten. Vi fick sällskap av Nicklas, Sara och Alice. Vi besökte Jönssons konditori och strövade omkring nere i hamnen. Jag kalasade på en glass. Är verkligen inte strikt med LCHF just nu, men ibland vill man ju unna sig. Det var väldigt vackert i Gottskär, men inte så barnvänligt då det bara fanns bryggor och klippor. Det var med hjärtat i halsgropen vi gick omkring där med våra små yrväder, men alla klarade sig från att bli blöta =).


När vi kom hem ville vi inte gå in så resten av kvällen spenderades på baksidan. Killarna sprang omkring och plockade maskrosor till mig. Så gulligt!





 
Vi passade också på att grilla lite. Det blev fläskytterfilé och till det en broccoligratäng.


På fredagen skulle Ponta jobba igen, men han började inte förrän 12 så jag tog tillfället i akt och oljade utemöblerna på förmiddagen. Efter lunch stämde vi träff med hela Pontus familj och gick till Televinkenparken. Det tog nog lika lång tid att gå dit som vi sedan spenderade i parken. Lite långt till den lekparken, men det är kul med variation ibland. Killarna lekte och hade roligt.


Lördagen bjöd på regnväder och då passade det bra med lite innelek. Vi bjöd hit Tom, Ulle, Elias och Sigge som vi inte hade träffat på jättelänge. Det var roligt att se dem igen. Lille Sigge kunde också gå nu och alla barnen lekte.

Sigge och Lukas leker på golvet.

Alfons och Elias fick varva ner lite med i-Paden.
På söndagen blev det lite shopping. Vi åkte hela familjen till 421 och Alfons fick nya sandaler. Konstigt nog behövde han storlek 25 fast han haft 24 för bara någon månad sedan när vi köpte gummistövlar. Det blev de här Batman-sandalerna.


Vädret var jätteblåsigt, men vi var ändå ute lite på eftermiddagen och fixade i trädgården. Fyllde på en massa jord i häcken och trädgårdslandet så det blev fint. Killarna fick roa sig med såpbubblor.



Farmor Karin kom förbi med en försenad födelsedagspresent till Lukas som var från kusinerna Hanna och Elias. Det var den här fina pyjamasen. Tack så mycket säger Lukas!


Alfons har sått många olika frön i mjölkkartonger hos Marie och dessa har vi sedan fått hem. Har placerat dem i olika fönster där det är mycket sol och det växer så det knakar. Den här gurkplantan är störst. Snart får vi nog köpa ett miniväxthus och placera ut plantorna i trädgården.

 
Barn tar ju efter väldigt fort sånt som vi vuxna brukar göra. Jag har alltid kittlat Lukas genom att blåsa honom på magen. Nu får jag igen för alla gånger jag kittlat honom!
 

torsdag 14 maj 2015

Minisemester

Vecka 19

Vi började veckan med ett kärt återseende då Anita, My, Jesper och lilla Signe kom på besök. Det blev en hel massa lek, bl a kurragömma på vår nedervåning. Kunde aldrig tro att det fanns så många gömställen där! Anita hade med massor med frukt och keso så det blev ett gott och nyttigt mellanmål också. Alfons och My gjorde också fruktsallad med Alfons låtsasfrukter.

Sedan följde vi Jesper, My och Signe hem och blåste lite såpbubblor på vägen. På hemvägen träffade vi den här lille krabaten och Alfons sjöng Lilla Snigel för honom.



På tisdagen skulle Alfons vara i lokalen i Fässberg och det gick jättebra. När jag hämtade honom hällregnade det. Jag hade tänkt gå till biblioteket, men Alfons ville inte det. Vi gick hem till Pontus och lekte lite där i stället. Lukas verkar också bekväm med Pontus och hans familj nu och brukar leka lite med Emilia. Han har blivit så mycket tuffare nu och väldigt busig!



På onsdagen var Alfons jättetrött och klagade på ont i magen på morgonen så han fick stanna hemma. Han somnade om och när han vaknade igen var han pigg och glad så det var nog bara lite sömnbrist. Jag tog en promenad med killarna till Plantagen för att köpa lite nya blommor. Killarna tyckte det var roligt att springa omkring bland alla blommor och buskar. Alfons valde en stjärnöga och jag en dalia.



På vägen hem tittade vi in hos Åsa, Ebba och Emil för att titta på deras nya hus. Alfons fick en liten lekstund med Ebba. Sedan gick vi hem och planterade. Så här fint blev det.


Vi dekorerade också framsidan med lite gatukonst. Alfons tycker mycket om att rita med kritor och nu börjar man kunna se lite vad det föreställer. Det är kul! Här har Alfons ritat en gris.


På torsdagen hade vi fullt upp med att förbereda för helgens lilla resa till Helsingborg/Helsingör. Jag var tvungen att baka lite glutenfria bröd att ha med mig. Det blev dessa goda hamburgerbröd bakade på sesamfrö som jag mixar till ett mjöl och även lite kokosmjöl.


På eftermiddagen kom Maria, Pontus, Emilia och Alina förbi och lekte en stund och framåt kvällen fick vi även besök av farmor Karin.

På fredagen bar det iväg till Helsingborg för favorit i repris. Vi var ju där på Pontus 40-årsdag i januari och då tyckte vi att det skulle vara trevligt att åka dit när det blivit lite varmare. Vi kom iväg vid 11-tiden och kunde i ett sträck ner till Helsingborg medan Lukas sov. Alfons sov också en stund. Vi stannade på Väla köpcenter och åt lunch på Ikea. Jag åt kyckling och pommes frites (för första gången på flera månader). Vi gick även in på Ikea för att kolla lite på porslin, men barnen var otåliga så vi handlade ingenting.

Vi åkte till hotellet och checkade in. Sedan gick vi ner till relaxavdelningen och killarna badade. Lukas tyckte inte det var så läskigt att bada den här gången även om han ser lite ängslig ut på bilden! Alfons tyckte det var jättekul!



Efter badet var Alfons frusen och ville slappa på rummet så jag och Lukas tog en promenad på tu man hand. Vi hittade detta vackra skogsparti så det blev en lång sväng. Helt underbar vårpromenad!




När vi kom tillbaka hade vårt ressällskap Nicklas, Sara och Alice anlänt så vi sammanstrålade i restaurangen för en god middag. Jag beställde skrei med jordärtskockspuré och vårlökar. Jättegott! Ett glas vitt till det var inte heller fel.


Natten blev tyvärr inte så bra då jag fick ont i magen och bara sov ett par timmar. Jag hade ätit tre ovanliga saker dagen innan. Det var pommes frites, 2 godisar och de där vårlökarna som var fruktansvärt starka. Skulle tippa på att det var dessa lökar som inte var så bra för magen.

Lukas hade i alla fall sovit gott och var pigg och glad. Här tittar lille nakenfisen ut på den vackra utsikten.


Efter en god hotellfrukost var vi redo att ge oss iväg till Danmark. När vi gick till båten var det lite regn i luften och ruggigt, men det blev finare väder när vi kom över till Helsingör. Barnen tyckte det var spännande med en båttur och för mig gick det också bra då det inte blåste så mycket.

Glad kille på färjan.

Alice och Alfons tittar ut på däck.
Väl framme i Danmark strövade vi runt på gågatorna och köpte lite vin, champagne och annat. Alfons och Alice tog en liten fruktpaus.


Vi hamnade mitt i en loppmarknad och jag hittade en spargris som jag köpte till Alfons. Framåt lunch blev barnen trötta så det fick bli en tupplur för Alice och Lukas. Sedan tog vi sen lunch på en restaurang inne i en galleria. Jag åt biff med grönsaker och bearnaisesås. Barnen fick leka en stund inne i ett lekland i gallerian. Sedan blev det lite mer shopping och självklart köpte vi också lite danska wienerbröd och fläsksvålar. Framåt kvällen tog vi färjan tillbaka.

På kvällen var vi ganska trötta, men det gällde att utnyttja dagen till max så det blev lite bad i poolen och sedan en god middag i hotellets restaurang. Jag var inte så hungrig så jag tog bara en ceasarsallad med räkor. Väldigt gott!


Natten till söndagen sov vi alla som stockar. Det blev en god hotellfrukost i lugn och ro innan vi gav oss av hemåt. Det regnade i Helsingborg, men hemma blev det fint väder på eftermiddagen. Vi tog med lite fika till lekparken vid Röret så det blev en härlig eftermiddag i solskenet.

Lukas provar stora gungan.