Summa sidvisningar

fredag 26 juni 2015

Midsommar i Värmland

Vecka 25

Vi började veckan med att vara lite litterära och hade sagostund hemma. Båda killarna är väldigt intresserade av böcker just nu och det blir några stycken varje dag. Här läser Lukas om Grodan och främlingen och Alfons läser en faktabok om dinosaurier.



Efter sagostunden tog vi en promenad till Steinbrenner & Nyberg där vi tog en snabb fika. Deras smoothie med jordgubbar och mynta är verkligen god! Lukas fick också en liten kaka den här gången, annars brukar han ta med sig banan när vi går på café, men detta var lite oplanerat. Vi var ju egentligen på väg till Plantagen!


Efter cafébesöket gick vi vidare till Plantagen och köpte några vackra rosa pelargoner. Sedan gick vi genom skogen på vägen hem. Det tyckte Alfons var jättemysigt. Skogspromenaden blev riktigt spännande då det dök upp dinosaurier och lejon på vägen som vi var tvungna att bekämpa med pinnar. Det tog lång tid att komma hem...

På tisdagen blev det ett besök på Kaffebubblan. Jag kalasade på kaffe, mangosmoothie och björnbärstryffel.


Alfons tog en Sandwich. Detta har nog tagit över förstaplatsen på Alfons topplista och petat ner Piggelin från tronen.


Tyvärr fick jag jätteont i magen när vi var där så det blev ett snabbt besök och vi fick bege oss hemåt. Dock så kändes det bättre efter en stund så vi kunde stanna till i Harrys lekpark. Alfons lekte Spindelmannen.


På onsdagen var det ösregn från morgon till kväll men det gjorde inte så mycket för vi hade mycket att pyssla med inför vår Värmlandsresa. Det blev lite brödbak då vi gjorde LCHF-hamburgerbröd som jag brukar äta som vanliga bröd. Här kommer receptet om någon är intresserad.


Riktigt goda glutenfria bröd!


Vi tog även bilen ner till Mölndals centrum för ett besök på biblioteket. Vi provade att låna ett par ljudböcker som vi skulle ha att lyssna på i bilen. Det blev Mamma Mu åker bobb och Pettson & Findus Katten och gubbens år. Vi lånade även några böcker och filmerna Imse Vimse och Micke & Veronica. Trots att vi hade bil så blev vi jätteblöta när vi gick från parkeringen till biblioteket och lika blöta när vi skulle hem igen. På kvällen blev det packning men det finns ju alltid tid för lite dans!



På torsdagen hade Pontus tagit ledigt och vi skulle åka upp till Värmland. Vi kom iväg på förmiddagen och kunde köra i ett sträck ända till Bäckefors. Där blev det ett litet lunchstopp på den välbekanta vägkrogen. De har riktigt goda sallader där.


Sedan fortsatte vi till Bengtsfors där det blev ett stopp i godisfabriken. Därefter var det sista biten på slingerväg i skogen som är lite seg men detta gick bra! Det var skönt att komma fram till farfar och få sträcka på benen. Jesper, lilla My och Signe väntade på oss och Signe fick visa att hon nu kan ta några steg! Barnen lekte och höll igång. Det blev även lite stutsmattahoppande och vi gick ner till sjön och kände på vattnet som var iskallt! Sen tog vi kvällen med god middag och lite farfarmys för Alfons del.

 
Så blev det midsommarafton och alla samlades på Berget för att plocka blommor och förbereda festen. Barnen lekte mest!



Nu har Lukas börjat intressera sig för djur och han ville gärna klappa både katterna och hunden Astra. Han klappade faktiskt riktigt fint trots att han brukar vara hårdhänt mot oss människor.


Här har vi plockat blommor till midsommarstången. Lupiner fanns det gott om i år så det gick fort att plocka. Lukas hjälpte till och plockade stenar och gräs som han la i spannen.


Efter lunch klädde vi oss midsommarfina och så började vi tillsammans göra i ordning midsommarstången.



Alfons hjälpte till som hantlangare.


Britta, Gunilla och Maja fick ta tag i arbetet =).


Östen hade en viktig uppgift som stångresare.


Lukas lite allvarlig och nyvaken.


Bäst att hålla sig nära pappa...



Så var midsommarstången färdig! Sen blev det lite dans för både vuxna och barn. Vi körde hela repertoaren från Små grodorna till Vi äro musikanter.


Pontus och jag hade anordnat en skattjakt för barnen där de fick olika ledtrådar för att leta sig fram till det rätta gömstället. Det tyckte barnen var kul! Första ledtråden hade jag gömt i Östens traktor.


Sen fick de springa vidare till rabarberlandet. Lukas fick rida på Jespers axlar så att jag kunde fota det hela.


Till slut fann de skatten under stutsmattan!


Det var varsin godispåse med bl a chokladpengar med Frostmotiv.


Efter skattjakten blev det kaffe och kaka i partytältet.

 

På kvällen blev det stor middag med jättegod midsommarmat.






Barnen höll igång och lekte hela kvällen. Vi hade tur med vädret för på hela dagen kom det bara ett par korta skurar. Däremellan var det helt okej och på kvällen blev det t o m lite sol.


De äldre herrarna vid vuxenbordet ;).



Barnen var trötta och fick ta på sig pyjamas. Sen fick de ny energi och kom ut och lekte en vända till.

Alfons och faster Magda.
Lukas dansar lite på verandan.



Och fortsätter på gräsmattan!


Sen blev det lite fotboll.






Alfons och Ivar i närkamp.






Det blev även lite musik på kvällen.



För oss med barn blev det inte så sent. Man ju tvungen att orka upp nästa dag också. Midsommardagen blev också fin.




Det var riktigt soligt och varmt på förmiddagen. Barnen fick åka fyrhjuling till Näset och titta till Östens bygge.



Jag tog en promenad med Lukas. Han somnade snart i vagnen så då fick jag lite egentid i solen på bryggan. Härligt! Jag försökte t o m doppa mig, men 15 grader i vattnet var inte så inbjudande. Det riktigt isade i benen så premiärdoppet får nog vänta ett tag till.



På eftermiddagen tog Gilbert, Jesper och My med oss på en liten båttur på Stora Lee. Lukas blev lite ledsen när vi lyfte i honom i båten, men sen tyckte han nog det var mysigt. Alfons och My lekte mest, men de fick båda prova att styra båten. Trots att Gilbert hade ett ekolod så råkade vi gå på grund! När vi pratade med Gilbert glömde han att titta på ekolodet. Barnen blev lite rädda för båten gungade till ordentligt och la sig mot sidan, men som tur var så kom vi loss utan att båten gick sönder och ingen behövde trilla i.

Flytvästar på!

Utsikt från båten.

 

Alfons styr!


Alfons och My leker i båten.
På kvällen skulle vi grilla på Bergås. Det blev en mysig kväll, men Alfons var lite gnällig så vi fick gå hem rätt tidigt.

På söndagen hann vi leka en stund med My och tvillingarna innan det var dags för oss att åka hemåt. Hemresan blev rätt jobbig. Efter 15 min på slingervägen kräktes Alfons i bilen. Han börjar nog att bli åksjuk så från och med nu får han inte ha i-Pad i bilen utom när vi åker på motorväg kanske. Jag hann få fram en påse men det kom ändå en del utanför så sen fick vi sitta i spylukt hela vägen hem. De varnade för fruktansvärda köer på E6 från Stenungsund så i stället för den vanliga vägen fick vi köra om Vänersborg och E45 hem. Det tog längre tid, men vi slapp i alla fall stillastående köer. Eftersom Alfons mått illa och jag hade ont i magen kunde vi inte stanna och äta lunch. Det blev bara ett kort stopp i Lilla Edet där barnen fick dela på en korv med bröd och jag åt ett äpple. När vi kom hem var vi utsvultna så Ponta fick åka till Franks och köpa mat. När vi fått lite mat i magen mådde alla bra och det var skönt att vara hemma igen.













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar