Summa sidvisningar

måndag 29 februari 2016

Knatteskutt

Vecka 8


torsdag 25 februari 2016

Lukas 2 år

Vecka 7

På måndagen var det dags för utvecklingssamtal på jobbet. Detta var faktiskt första gången jag var på utvecklingssamtal. Jag har ju varit mammaledig 3 år av de 6 år jag har jobbat på Ortopeden och däremellan har vi bytt chefer mm så det har inte blivit av. Det gick i alla fall väldigt bra och jag fick mycket positiv respons. Roligt!

På kvällen sysselsatte jag mig med att slå in presenter till Lukas födelsedag. Barnen busade som vanligt och knycklade till allt papper och band fast varandra och alla möbler med presentsnören. Alfons fick inviga sin nya robotpyjamas som vi köpt i Ullared. Han tyckte att han skulle gå som en robot när han hade på sig den.



På tisdagen var det fantastiskt väder. Kallt men soligt. Jag passade på att ta en promenad på lunchrasten för att få lite solljus. Det behövs verkligen så här års. Lukas fick redan idag paket med posten från kusinerna Alma och Ivar. Det var den här fina skjortan och ett 2-årskort. Spännande med paket!



På onsdagen var det så dags för Lukas födelsedag. Tänk att min lille plutt är 2 år nu! Jag tycker fortfarande att han känns så liten, men det kanske är för att man jämför honom med storebror. Lukas fick ta med sin favoritglass, päronsplit, att bjuda på hos Cajja. När jag hämtade honom var han jättestolt för han hade fått en stor nalle i present. Den skulle han bära själv hela vägen hem. När vi kom hem hade jag gömt presenter i olika rum som han fick leta efter.

Lukas öppnar paket
På kvällen kom mamma, pappa, Putte och Jessica för att fira Lukas. Jag bjöd på middag (ugnsbakad kyckling med champinjoner och jordnötter samt ugnsbakade grönsaker) och sedan ostbricka. Det blev ingen tårta eftersom jag inte vill uppmuntra min diabetessjuke far att äta sötsaker. Lukas brydde sig nog inte så mycket ändå. Lukas fick många fina presenter: Regnjacka, t-shirts med Alfons Åberg, finbyxor och tröja, en luvtröja, flera pussel och böcker, köksredskap (leksaks), en ficklampa, en grävskopa, en traktor, lego duplo och ett litet tält att leka i. Jag tror Lukas gillade de flesta av sina presenter, men bäst var nog traktorn och grävskopan!

Födelsedagsmiddag
Alfons blev fruktansvärt avundsjuk på Lukas. Detta har aldrig hänt innan, men förra året var ju Lukas så liten att Alfons fick öppna hans presenter. Nu ville ju Lukas öppna själv och Alfons blev så arg. Det slutade med att han fick gå upp på sitt rum tills han blev snäll (det blev han ganska fort). Jag tycker inte att man ska behöva köpa något till syskonet på födelsedagar utan vill uppfostra barnen så att de vet att det är någon annans dag. Hur brukar ni göra med era barn vid födelsedagar?
Dagen efter tyckte i alla fall både Alfons och Lukas att det var jätteroligt att leka med alla nya leksaker. De lekte med både tältet, grävskopan (och de små byggarbetarna), traktorn och ficklampan. Ficklampan fick vara en glödande eld som byggarbetarna fick värma sig vid efter jobbet.


Fredagen gick åt till att jobba och sedan börja förbereda för Eklanda barnmarknad där jag ska sälja den 5 mars. Barnen och Ponta fick leka med Nicklas och Alice.
Lördagen blev rätt så lugn. Vi höll oss hemma och fixade med lite allt möjligt. Jag och killarna tog en promenad till Hemköp för att hämta två presenter till Lukas som han skulle få i efterhand. Båda killarna ville gå hela vägen så det tog lång tid. De tyckte det var jättekul att plaska i en slags fontän som finns i Bifrost och som nu var full med regnvatten. När vi till slut kom hem var de jätteblöta båda två och fick byta kläder.


På kvällen var det ju Mello omgång nr 3. Jag gillade Oscar Zias låt så jag var nöjd med att han gick till final.
På söndagen var det jättehärligt väder och nästan lite vår i luften. Vi bestämde oss för att möta upp Tom, Ulle, Elias och Sigge på Åby bandybana för lite skridskoåkning. Ponta och Alfons tog bilen dit medan Lukas och jag tog en promenad. Lukas är mycket för pinnar nu och han skulle gå hela vägen och plaska med pinnar i alla vattenpölar.



Detta var andra gången Alfons åkte skridskor och det gick lite bättre än första gången. Åby bandybana var jättebra att åka på och det fanns små ställningar som barnen kunde hålla sig i.


måndag 15 februari 2016

Ullared

Vecka 6

Nu var barnens dagmamma Cajja tillbaka igen efter sin Thailandsresa. Barnen tyckte att det var roligt att gå dit igen på måndagen och träffa sina kompisar. Det blev mycket pyssel den dagen. Dagen innan hade jag läst en bok för Alfons om en kille som ritade en skattkarta och när jag hämtade Alfons hos Cajja hade han gjort en alldeles egen skattkarta. Det var roligt att se att han hade tagit till sig tipsen från boken och gjort en egen skattkarta med prickar, kryss och bokstäver!


Väl hemma gömde vi en egen skatt med leksaker på olika ställen och letade efter den med hjälp av kartan. Det blev också lite memoryspel. Nu har jag övat upp mig på memory och vinner oftast över Alfons vilket han tycker är lite tråkigt, men barn måste lära sig att förlora också!

På tisdagen var det dags att baka lite. Barnen hjälpte mig att baka detta grova LCHF-bröd som jag blivit bjuden på av en kollega. Brödet skulle bakas i form och det blev tyvärr lite smuligt som man kan se på bilden, men väldigt gott. Här kommer receptet:

http://56kilo.se/fredrikas-not-och-frobrod-raw-paleo-lchf/



Även på onsdagen blev det lite bakning, men nu ville barnen baka kakor. Det är så klart roligare än bröd… Vi provade att baka nötknäckare. De är verkligen inte LCHF (jättesöta), men i alla fall glutenfria och de blev farligt goda.


Nu när det är ljust lite längre hinner vi också gå ut lite efter dagmamman vissa dagar och idag tog vi en promenad på baksidan för att spana in våra ägor =). Det kommer inte upp någonting i landet ännu, men på framsidan har det kommit gröna skott som nog ska bli krokus så småningom.
På torsdagen var det dags för en tur till lekparken och bokbussen. Nu är det nästan ljust när bokbussen kommer 17.15! Den här gången lånade vi Peter Pan-filmen (igen) och Emil och griseknoen samt en massa böcker. På kvällen tittade vi på hela Emil och griseknoen.
På torsdagen var denna lilla linslus med i Mölndalsposten:

På fredagen gick Ponta och killarna till Mariagården och lekte lite. Alfons träffade kompisen Elias där och de klädde ut sig lite.


På eftermiddagen var det underbart väder och vi gick en promenad hela familjen som slutade med springtävling mellan mig och Alfons. Han har riktigt bra flås och vi tävlade och sprang säkert 500 meter. I vår tror jag Alfons ska få springa Lilla Göteborgsvarvet.
På lördagen hade vi tänkt åka till Ullared, men när vi vaknade hade det snöat ganska mycket så vi ändrade oss. Alfons och Ponta var ute och skottade på förmiddagen. Lukas gick fortfarande i pyjamas, men det hindrade honom inte från att vilja följa med ut! Nu klarar lillen att ta på mössa, stövlar och i alla fall en vante själv.

Efter lunch ändrade vi oss och drog iväg till Ullared i alla fall. Ponta tänkte att det skulle vara en bra taktik att åka efter lunch för då kunde Lukas sova middag i bilen och många borde ha handlat färdigt vid den tiden. Varuhuset har öppet till 18. Det visade sig vara en bra taktik. Lukas sov hela vägen och det var ingen snö söder om Kungsbacka. Det var också oerhört lite folk i Ullared. Vi delade upp oss så att jag gick till barnklädesavdelningen där Alfons genast hittade en kompis som han lekte med.
Vi köpte kläder till barnen, födelsedagspresenter till Lukas, hygienartiklar och lite annat smått och gott. Mot slutet blev barnen uttråkade och jag tänkte gå med dem till leklandet, men tyvärr så stängde det redan kl 16. Det fick bli en glassfika i stället. För endast 9 kr fick man en sådan här stor glass. Ponta fick komma och hjälpa barnen att äta upp glassen.


Alfons frågade någon i personalen var Morgan och Ola-Conny var. Tyvärr såg vi inte till dem idag, men man kunde ta kort med dessa dockor utanför restaurangen så det gjorde vi.


Efter väldigt kort köande fick barnen ta sig en åktur i den här bilen innan vi styrde kosan mot Varberg.


Vi köpte med oss lite kinamat och stannade i Varberg och åt middag och såg på Melodifestivalen. Alfons fick pussla sina nya pussel med Den gode dinosaurien och det var han väldigt glad för. Två pussel à 60 bitar kostade endast 40 kr i Ullared! Lite skillnad mot BR. Vi köpte även ett pussel med 180 bitar. Det blir något att bita i för pusselfantasten Alfons!

Melodifestivalen var bättre den här andra omgången tyckte jag. Gillade David Lindgren, Isa och Molly Pettersson Hammar. Blev lite förvånad att Wictoria gick vidare, men efter 2 lyssningar satte sig den låten ordentligt och nu tycker jag den är riktigt bra!
På söndagen var vi bjudna till Louise, Johan, Viktor och Theo på Alla hjärtans dag-lunch med våfflor. Även Annelie och en annan kompis till Louise var där. Barnen fick ett eget bord.

Theo ville genast visa sin bilbana och Alfons, Viktor och Theo lekte väldigt bra på deras nedervåning. Lukas ville inte vara med så mycket utan höll sig mest till mig. Lukas var jättetrött och hade inte sovit middag så det blev god natt i bilen hem sedan vid 15:30.



onsdag 10 februari 2016

Febertopp

Vecka 5
Natten till måndagen fick Lukas feber. Jag kände att han var jättevarm och det bara strålade värme från hela hans lilla kropp. Man känner direkt på Lukas när han har feber. Han sov oroligt på natten och klängde mycket på mig. Barnen skulle ha gått till Marie eftersom Cajja fortfarande var i Thailand, men Lukas fick stanna hemma. Alfons var dock pigg och fick gå till Marie och det tyckte han var jättemysigt. De pusslade ett jättestort pussel med Bullerbybarnen.
Jag fick gå hem tidigare från jobbet för att ta hand om Lukas och det fick bli en lugn eftermiddag i TV-soffan. Vi tittade på den här filmen som vi hade lånat på bokbussen och den var riktigt bra. Många läskiga monster, men Alfons är inte rädd för sådant när det är tecknat.



Lukas var däckad nästan hela dagen och hade 40,1 vilket är den högsta feber han någonsin haft. Han ville inte leka någonting utan ville bara sitta i mitt knä. Han åt knappt någonting, men drack i alla fall bra. Han fick hur mycket saft han ville för att han skulle få i sig vätska. Jag fick även ge honom 2 Alvedonsuppar.


På tisdagen hade Lukas fortfarande hög feber, 39,5. Vår granne Ulla-Britt kom över och passade barnen en timme innan jag kom hem från jobbet. När jag kom så tittade Alfons och Ulla-Britt på film medan Lukas sov i hennes knä. Han vaknade dock när han hörde min röst och ville genast gosa. Alfons och Ulla-Britt spelade en omgång memory innan hon gick hem till sig. Jag tyckte Alfons också verkade hängig och hade feberblanka ögon så jag tog tempen på honom och han hade 39,2. Det fick bli en lugn hemmakväll med killarna.


Natten till onsdagen blev hemsk då jag inte fick mycket sömn. Killarna var fortfarande dåliga på morgonen så jag tog ut min första VAB-dag sedan jag började jobba i september. Förmiddagen blev rätt lugn och skön och vi kunde vila mycket, men på eftermiddagen började killarna piggna till. Lukas var ändå jättemammig och skrek så fort jag inte höll honom. Så fort de orkade leka så bråkade de med varandra så någon blev ledsen. Detta var den jobbigaste dagen jag haft med barnen på jättelänge. Här var en av de få stunderna de var sams: Bolibompa på TV med Lukas favorit ”Datten”.


Snacka om att det var skönt att få gå till jobbet på torsdagen. Rena avkopplingen! Killarna var redan friska och kunde gå till Marie som planerat. Den höga febern gav sig fort tack och lov. Efter jobbet hämtade jag killarna på Maries gård. Emma, Moa och Lyra hörde av sig och ville leka, men jag märkte på killarna att de var trötta och griniga så vi gick hem till oss i stället. De kanske hade tagit på dem att vara hos dagmamman så snart efter febern även om de nu var friska. Vi stannade hemma och bakade lite muffins i stället eller ”nis” som Lukas säger.


Det märktes faktiskt på Lukas att han var lite trött och tagen för han slocknade i soffan före 21, han som brukar hålla igång till 22 annars.


Fredagen blev rätt lugn. Jag jobbade och Ponta tog med killarna till Steinbrenner tillsammans med Nicklas och Alice. När jag kom hem från jobbet åkte Ponta och Alfons till frisören och kom hem nyklippta och snygga efter en stund. På kvällen lagade vi god mat och hade en riktig myskväll tillsammans.
På lördagen tog Alfons och jag en tur till Frölunda Torg för att köpa en födelsedagspresent till Lukas. Vi gick till BR där vi hittade en traktor med en liten gubbe som kunde åka i den. Den tror jag Lukas kommer att gilla. Han älskar traktorer och grävskopor. Lukas fick även en present av BR och då valde jag en ficklampa. Sedan gick vi vidare till MQ för att byta Pontas födelsedagspresent för tredje gången. Nu hittade jag dock ingenting som jag fastnade för så jag fick pengarna tillbaka. Ponta får nog vänta ett tag till på sin present.

På eftermiddagen bakade killarna och jag en hallonpaj och så tog vi en promenad.

På kvällen var det premiär för Melodifestivalen och vi hade bjudit hem Tom, Ulle, Elias och Sigge för att kolla på detta. Vi hade bestämt i förväg att vi skulle köpa hem mat. Det blev sallad till mig och Ulle medan Ponta och Tom valde pizzerian. Barnen fick pannkakor i stället. Till efterrätt blev det hallonpaj och glass. Sigge somnade 19:30 och sov lugnt hela kvällen, men Alfons, Elias och Lukas höll igång.


Det var lite svårt att koncentrera sig på låtarna eftersom det var så livat hemma så jag fick ingen riktig uppfattning om vilka låtar jag gillade. Ulle däremot kunde dissa eller hylla en låt efter 2 sekunder! Även om jag inte fastnade för någon låt så är det kul att Melodifestivalen dragit igång nu. Det livar upp lite i denna tråkiga tid som kallas februari.
På söndagen tog jag med killarna till lekparken för lite fysisk aktivitet och frisk luft. De lekte ganska länge i sandlådan och ritade med pinnar. Det blev lite gungning också.


På hemvägen såg vi dessa fina snödroppar hos grannen. Snart är det vår!










onsdag 3 februari 2016

Barnvakter

Vecka 4

Den här veckan skulle barnens dagmamma Cajja på semester och vi hade pusslat ihop ett bra schema för barnen. På måndagen skulle de gå till Alfons gamla dagmamma Marie. Alfons tyckte det var så mysigt att vara hos Marie och de hade bl a lagt ett jättestort pussel med 200 bitar tillsammans. Lukas har bara varit hos Marie en gång tidigare, men det gick jättebra även för honom.

På kvällen skulle jag och barnen prova att baka jordnötskakor. De skulle vara 10 min i ugnen men redan efter 6 min ropade Alfons. Mamma! Titta på kakorna! Då var de ganska brända och precis när jag tog ut dem gick brandlarmet. Vilket misslyckat bak!
På tisdagen fick farmor Karin ställa upp som barnvakt och det gick jättebra. Lukas är inte längre så känslig för att lämnas bort till någon vuxen som han känner. När jag kom hem byggde de med duplo i Alfons rum och hade jättetrevligt. Efter att Lukas sovit middag tog jag med barnen på en promenad till Steinbrenner. Där hade vi inte varit sedan före jul. Det var trevligt med en liten fika. På kvällen plockade Alfons fram sin ryggsäck och skulle leka att han gick till skolan. Självklart gjorde Lukas likadant. Här sitter de i ”skolan” med sina små väskor.


På onsdagen var det mammas tur att sitta barnvakt. Även denna passning gick bra. Barnen höll på med varsitt pussel när jag kom hem. Jag kunde lägga Lukas att sova middag. Sedan fikade vi och spelade memory. Kvällen avrundades med lite filmtittande då vi såg Peter Pan för andra gången.

Filmmys med lejonet Leo och mormor.
På torsdagen fick vår granne Ulla-Britt passa barnen för första gången. Det gick jättebra för Ulla-Britt också. Barnen gillar henne jättemycket! När jag kom hem stannade Ulla-Britt kvar och spelade spel med Alfons en stund. På kvällen gick killarna och jag bort till bokbussen och lånade lite nytt. Det blev lite böcker och två filmer som vi hade beställt, Bamse och tjuvstaden och Hotell Transylvanien. På kvällen lekte killarna turtles. Då ska man ha Alfons Rafaelkeps och piratsvärdet. Alfons brukar stoppa in det i tröjan eftersom turtles har sina vapen på ryggen.

En söt liten ninja turtle.


När vi skulle lägga oss läste Alfons en bok för Lukas medan de borstade tänderna.


På fredagen var det dags att inviga min nya mössa som jag köpt på rean på DiModa. Visste inte ens att de sålde kläder. Jag har länge varit på jakt efter en feminin ljus mössa och blev väldigt nöjd när jag hittade den här.


Efter jobbet tog jag med mig Alfons och åkte till Ikea. Alfons var så sugen på att vara i lekrummet där man får lämna barnen medan man handlar, men det var lite kö dit idag. Vi fick vänta i 20 min, men sen fick Alfons komma in och leka i en timme medan jag gick och handlade. Jag köpte en dörrmatta, en leksakslåda, en hålslev, en jättebra matlåda i glas och fotoramar. Alfons hade jättekul i lekrummet under tiden.

På lördagen hade jag bokat tid hos frisören för klippning och nyansering. Det var första gången jag provade att nyansera i stället för att slinga. Det går tydligen att göra det om man inte har så lång utväxt och det är billigare och går fortare. Dock så behöver jag slinga nästa gång enligt frisören. Tyckte själv att det blev ganska bra.




Annars blev det en lugn lördag med lite handling på Willys och hemmamys. På kvällen hyrde vi film för första gången på länge och det blev ”Så ock på jorden”. Den var inte lika bra som ”Så som i himmelen”, men helt ok.

Söndagen bjöd på soligt väder och vi ville passa på att vara ute efter allt innesittande den här veckan. Det blev ett pass i lekparken på förmiddagen och ett på eftermiddagen. Vi var nog ute i 3 timmar totalt, inte dåligt den här årstiden! På eftermiddagen fick vi sällskap av Ebba och Emil som går hos Cajja. Barnen hade ju inte träffats på en vecka och Emil blev så glad när han såg oss och kramade Alfons. Gulligt! Barnen lekte och fick verkligen utlopp för all energi i lekparken.


Härligt med geggamoja!

Lukas och Ebba lagar pannkakor.
Alfons kör lite balansgång.
Jag hann även med att göra lite LCHF-müsli. Den här glasburken köpte jag också på Ikea. Ytterligare en punkt i min strävan att bli miljömedveten är att minska på plastbehållare och då ska ju glas vara ett bättre alternativ.


Barnen var jättetrötta på kvällen och stupade i säng. Så söta de är när de sover, våra små pepparkaksgubbar.