Summa sidvisningar

torsdag 31 mars 2016

Påsk

Vecka 12

Den här veckan skulle killarna och jag ha påsklov! Åh, så skönt! Nu var det längesedan man var ledig. Jag jobbade dock på måndagen och farmor Karin fick passa killarna en stund på eftermiddagen. När jag kom hem från jobbet var vi trötta alla tre så det fick bli en liten siesta. Mysigt!


På tisdagen skulle jag och Ponta på ett möte med vår personliga bankman på Nordea. Farmor Karin fick återigen ställa upp som barnvakt. Efter mötet tog jag med killarna till Kaffebubblan. Det var lite nostalgikänsla då vi ofta brukade gå dit när jag var mammaledig. Alfons valde chokladboll och Lukas ville ha en kanelbulle. Själv tog jag en hallontryffel och smoothie.


På onsdagen hade vi bokat in killarna på ett BVC-besök för att de skulle få tredje och sista dosen av Twinrix (vaccination mot hepatit A och B). Även Ponta tog spruta på vårdcentralen (för att visa killarna att det inte var farligt). Lukas var på väldigt gott humör i väntrummet.


För Lukas gick det bra att ta spruta. Han blev ledsen, men det gick fort över. Det var lite värre för Alfons som ju visste vad som väntade. Han hade pratat mycket om sprutan och varit lite orolig för detta. Tyvärr så slutade det med att den andra barnsköterskan fick komma in och hålla i honom så att de inte skulle skada honom med nålen när han slingrade sig. Han blev väldigt ledsen, men lugnade sig efter ett tag och han fick både klistermärken och ett chokladägg i belöning efteråt.

Eftermiddagen gick åt till att baka bröd och packa inför resan till Värmland.

LCHF formbröd, recept på 56kg.
På skärtorsdagen bar det av till Värmland för att fira påsk hos farfar. Vi hade inte varit där sedan november. Vi kom iväg på förmiddagen och det blev ett snabbt stopp i Uddevalla och sedan lunchpaus i Bäckefors. Där finns en trevlig vägkrog där vi åt hamburgare, kycklingsallad och pannkakor. Efter lunchstoppet somnade båda barnen och sov tills vi kom fram. En riktigt smidig resa!

Oj, vad det var kallt och vintrigt i Värmland jämfört med hemma. Där låg fortfarande små snöfläckar och lite is på sjön och inga vårblommor hade slagit ut än. Jag hade glömt jackan hemma, men fick låna en av Gunvor. Vi var i alla fall ute en stund. Sen fick vi vara inne och mysa med katterna.


Findus är en populär kille. Trots att han börjar bli gammal och sliten är han så go och snäll. Lukas kunde faktiskt säga Findus.

På långfredagen var det påskmarknad i Lennartsfors. Det ville vi så klart gå på. Lukas var lite gnällig och fick rida på pappas axlar.


Vi gick och tittade på allt vatten i kanalen.


Det blev också ett besök i smedjan.


Lukas tyckte nog det var roligast när vi gick ner till sjön en stund och kastade stenar i vattnet.



Jag köpte en mössa till Lukas och ett sött förkläde på marknaden.

På eftermiddagen hjälpte killarna farfar att stapla ved.


Vi gjorde också lite påskpyssel.


På kvällen blev det sol så då tog vi en promenad till sjön. Lukas fick prova sin nya mössa.


Sjön låg spegelblank.



Killarna hittade en kanot som var full med vatten. Spännande!


På påskafton ville Alfons åka fyrhjuling så killarna och farfar tog en tur till Näset medan jag tog en promenad.


På eftermiddagen kom Anor och Liv-Una på besök. De hade med sig varsin jättecool bil till barnen. Alfons hade en toppendag då de lekte jättemycket med honom.


Efter en god påskmiddag bestående av lammstek blev det lite påskäggsjakt.


Vi trodde länge att det inte skulle kunna bli någon brasa eftersom det blåste mycket, men det lugnade ner sig framåt kvällen och vi kunde tända på påskbrasan.



På påskdagen tog jag och Lukas en promenad till sjön och tittade på den stora traktorn.


Idag var det ruggigt väder och is vid strandkanten.


Vi åkte hem vid lunchtid och hemresan gick väldigt smidigt. Vi hade med lite matsäck i bilen så vi inte behövde något längre stopp. Inga barn blev åksjuka eller arga så det var en bra hemresa.

tisdag 22 mars 2016

2-årstrots

Vecka 11

På måndagen var det Knatteskuttgympa för Alfons. De andra gångerna har jag och Lukas varit med och tittat, men idag ville ledarna vara själva med barnen. Lukas och jag fick sysselsätta oss på skolgården och det var inga problem då det fanns en stor rutschkana där.


Jag var lite orolig att Alfons skulle bli ledsen när inte jag var med, men det gick jättebra! De hade tränat friidrott idag och fått prova att stöta kula, springa och hoppa längd. På slutet fick föräldrarna komma in och se lite som de hade lärt sig. Alfons tyckte det var jättekul! Nästa gång ska de spela volleyboll.

På tisdagen fick vi oväntat besök av Anita, My och Signe. Det var en trevlig överraskning! My, Alfons, Lukas och Signe fick leka med lera. Det var första gången för Lukas, men det gick jättebra. Ingen lera i munnen =)


På onsdagen ville killarna vara inomhus så då fick det bli lite bakning. Vi hade fått ett nytt recept på fröknäcke som även innehöll lite mandelmjöl av Anita dagen innan så det provade vi och det blev succé! Detta fastnade inte alls i bakplåtspappret som mina tidigare knäckebröd har gjort och det blev riktigt gott. Även killarna tyckte det var gott, så det lär vi baka flera gånger.



På torsdagen var det dags för barnens dagmamma Cajja att opereras så barnen fick gå till Marie i stället. Alfons gick ju hos henne förut så han tycker det är jättemysigt att gå dit ibland. Lukas har varit där ett par gånger och det gick jättebra även denna gång. Lukas sprang raka vägen in och började leka när Pontus lämnade dem. Han hade lekt jättemycket med dockor och dockvagnen där under dagen.

När jag hämtade dem gick vi vidare till Jungfruplatsen där vi skulle köpa ett litet bord och två små stolar som jag sett på en facebooksida. Det visade sig vara mamman till ett barn i Knatteskuttgruppen. Barnen ville stanna och leka på gården där som hade en ny och fin lekplats.



På vägen hem lastade jag på bordet och stolarna på vagnen och barnen fick gå (cirka 1 km). Det gick bra till en början, men efter halva vägen gav Lukas 2-årstrots sig till känna och det slutade med att jag fick bära honom hem.


På fredagen var det återigen dags att lämna in prylar på en barnmarknad, denna gång i Rävekärr. Alfons följde med mig och det gick smidigt. På hemvägen stannade vi på Franks och köpte med oss två st Angusburgare med pommes. Den här gången blev vi dock väldigt missnöjda med maten. Det tog 20-25 min att få maten och när jag kom hem var hamburgaren rå inuti så jag fick steka den själv.

På lördagen besökte vi själva barnmarknaden och köpte några grejer, bl a ett par helt nya Converse-skor till Alfons. Det blev också lite lek på skolgården med Elias och Ulle.

På eftermiddagen åkte jag och hämtade överblivna kläder och pengar. Sedan blev det lite lek i vår lekpark med Ebba.


Även på söndagen hann vi med ett pass i lekparken på förmiddagen. Barnen hade med gatukritor och gjorde fina konstverk på basketplanen.


Vid lunchtid  mötte vi upp mormor och morfar på Mr Johansson för en god söndagslunch. Sedan skjutsade vi pappa till Slottsskogen där han skulle på en hockeymatch i Frölunda Borg. I samma veva åkte vi till Plantagen och köpte lite grejer till trädgården. Mormor stannade hos oss och passade barnen. Mormor och morfar hade med stora påskägg till barnen med godis och varsitt jättestort dinosaurieägg som man skulle lägga i vatten. Vi la Lukas ägg i vatten i väntan på att det skulle kläckas. Spännande!

Eftermiddagen tillbringade vi i trädgården där vi hann fixa i ordning lite med jord och en ny pallkrage. Lite kaffe hann vi också med i solen. Mysigt!


fredag 18 mars 2016

Läkarbesök

Vecka 10
På måndagen var både Alfons och Lukas förkylda och väldigt hostiga, dock ingen feber. De fick vara hemma och farmor Karin ställde upp och passade dem en stund. Alfons blev så besviken när han inte fick gå på Knatteskutt (idag skulle det ha varit gymnastik på schemat). Jag fick muta honom med lite bakning i stället. Det blev blåbärskakor som enligt barnen var väldigt goda. Själv kunde jag inte äta dem då de innehöll mjöl.


På tisdagens morgon vaknade Lukas när jag skulle gå upp och blev jätteledsen. Då skrek han så att han fick en hostattack och kräktes. Han kräks så lätt när han är hostig. Jag misstänker att han, precis som Alfons, har förkylningsastma. Killarna fick vara hemma även denna dag och farmor Karin passade dem. Barnen var ändå rätt pigga och Lukas ville inte ens sova middag. Jag tog med dem till lekparken en stund så att de skulle få lite frisk luft. Där var det roliga vattenpölar att leka i.


På onsdagen nådde förkylningen sin kulmen för Lukas, medan Alfons började bli bättre, men båda fick vara hemma. Jag skippade lunchen och gick hem tidigare för att ta hand om barnen. Lukas hostade något fruktansvärt och kräktes 5 gånger under dagen. Stackars liten! Jag gav honom hostmedicin och på kvällen fick han också ta Alfons astmainhalator. Det verkade hjälpa lite. Lukas var rätt så ledsen och mammig hela dagen och åt inte speciellt mycket. Han fick leva på smoothie, välling och saft. Vi kunde i alla fall njuta lite av solen på baksidan.


På torsdagen hade Alfons tid på Barnmedicin för uppföljning av hans förkylningsastma. Eftersom Lukas var sjuk kunde Ponta inte ta med honom så jag tog en tidig lunch och följde med och passade Lukas under tiden. Vi gick till en lekpark på Krokslätts torg där Lukas fick åka lite rutschkana. Idag var Lukas lite piggare.


Alfons läkarbesök gick jättebra. Han hade vuxit 4 cm sedan 4-årskontrollen och var nu 98,5 cm lång. Han vägde 14,8 kg och de hade inga synpunkter på hans längd och vikt. Hans lungor lät också bra trots att han var lite förkyld. Han ska fortsätta använda sina mediciner vid behov såsom vi har gjort hittills. Vi frågade även om Lukas situation och läkaren tyckte att vi kunde ge honom Alfons astmamedicin vid behov.
På eftermiddagen passade Karin barnen så att jag kunde jobba över lite. Charlotta, Hanna och Elias hade varit i stan, men kunde tyvärr inte träffa oss den här gången då mina barn var sjuka. De hade dock lämnat barnens julklappar och Lukas födelsedagspresent. Barnen fick fina böcker och pysselböcker. Lukas fick också en pyjamas med Den gode dinosaurien. Den blev Alfons väldigt sugen på! På kvällen tog jag med barnen till lekparken och bokbussen och vi lånade ett par nya filmer.
På fredagen var barnen nästan friska och Ponta var ute med dem hela förmiddagen och lekte med Nicklas och Alice i det härliga vårvädret. När jag kom hem från jobbet tog jag en promenad med Lukas till Plantagen för att titta på vårblommor. Snart dags att börja plantera! Nu har det kommit upp små lila krokusar som vi satte i höstas.


På lördagen åkte vi hela familjen och handlade på Willys. Lukas fick köra en liten barnvagn för första gången och det tyckte han var väldigt roligt!


Sedan fortsatte vi till Rusta där vi köpte en ny badrumsmatta, en ny prydnadskudde och lite annat. Vi tittade på utemöbler men fastnade inte för något.
På eftermiddagen var vi ute på baksidan en stund och Alfons lekte lite med grannpojken Arvid som är 2,5. Lukas var grinig och ville bara bli buren.
På kvällen kom Tom, Ulle, Elias och Sigge för att titta på Melodifestivalen. Vi köpte hem mat och sedan hade vi gjort en 80-talsklassiker, gino på jordgubbar, kiwi och banan med smält vit choklad och glass. Själv tyckte jag det var riktigt gott!


Jag gillade Oscar Zias låt bäst, men tyckte de flesta låtarna i finalen var bra. Gillade även Frans som vann! Svårt att tippa hur den låten kommer att hamna i ESC sedan!
På söndagen körde vi ett pass själva i lekparken på förmiddagen. Killarna cyklade lite på Lukas trehjuling och gungade mm. På eftermiddagen blev det ett pass i en lekpark i Bifrost tillsammans med Nicklas och Alice och vi var även hemma hos dem och lekte en stund. Vi fick dessa fina påskliljor av Ulla-Britt så nu börjar det bli lite vårfint hemma.




onsdag 9 mars 2016

Barnmarknad

Vecka 9

Denna måndag var det dags för Alfons andra gympatillfälle på Knatteskutt. Den här gången skulle passet vara inspirerat av basket. De gjorde olika lekar och bollövningar fast i stället för basketbollar användes mindre och mjukare bollar. Alfons var jätteduktig och lyckades t o m sätta den i basketkorgen. De körde även lite hinderbana med bollinslag. Höjdpunkten på passet blev när Knatteskutt kom på besök och gav alla barn gympapåsar och tröjor.


På tisdagen var det äntligen 1 mars och vår enligt almanackan. Dock verkar den metrologiska våren dröja lite till. Killarna och jag var i alla fall ute på baksidan för att spana lite i trädgårdslandet. Det verkar som att skilla är på väg upp och på framsidan har vi fått vår första krokus nu! En av våra grannar var ute och grillade trots att det var ganska kallt och vi blev bjudna på en slags persisk hamburgare som var jättegod!

På onsdagen fick vi äntligen träffa farmor Karin igen som nu kommit hem från sin resa till Kanarieöarna. Hon hade varit sjuk dessförinnan och därför inte hunnit gratulera Lukas när han fyllde år. Nu hade hon med sig varsitt litet godishus till både Alfons och Lukas. Dessa gick också att låsa så det blir perfekt att ta fram så får de låsa upp dem på helgen. Lukas fick i present en hoppboll, ett par röda regnbyxor och en snygg tröja från NovaStar. Farmor stannade en stund och la lite pussel med barnen.


Alfons hade varit lite snörvlig och hostig när han kom hem från Cajja på onsdagen och klagade på ont i halsen. På torsdagen var han i alla fall inte värre utan kunde gå till Cajja. När jag hämtade dem ville de vara ute lite och vi provade att spela lite kubb. Detta var dock inte det enklaste för Lukas ville hela tiden ta kubbarna och slänga iväg dem.


Däremot var Lukas duktig på kvällen och ville hjälpa till att hänga tvätt. Lukas är väldigt intresserad av hushållsarbete. Hoppas att det håller i sig.


På fredagskvällen var det dags att åka och lämna en massa prylar på Eklandaskolans barnmarknad som skulle vara på lördagen. Jag hade verkligen hela bilen full med grejer att sälja. Alfons följde med mig och hjälpte till. Väl där träffade vi Ulle och Elias. Alfons och Elias hade jättekul i leksaksrummet och spanade in en massa grejer som de skulle köpa nästa dag.
Barnen vaknade rätt tidigt på lördagen så vi drog iväg till marknaden redan vid 10. Köpte lite kläder till barnen och de fick även varsitt pussel. Köpte också en trehjuling till Lukas. Efter marknaden passade vi på att leka med Emma, Moa och Lyra i vår lekpark. Provade Lukas trehjuling lite och barnen körde rutschkanerace.


På kvällen åkte vi hem till Tom, Ulle, Elias och Sigge. Jag och Ulle åkte till marknaden och hämtade pengar och överblivna grejer. Jag sålde för 500 kr så det var bra! Sedan åkte vi till en pizzeria och hämtade lite mat som vi tog med hem till dem. Sedan blev det Melodifestivalen och lite glass och kaka till efterrätt. Alfons, Elias och Lukas höll igång hela kvällen medan Sigge gick och la sig.
På söndagen var Alfons väldigt hostig och förkyld så han fick hålla sig inomhus. Vi provade att lägga Askungenpusslet som vi köpt på barnmarknaden och det var väldigt roligt. 150 bitar klarar Alfons med lite hjälp nu.
Ponta fixade en god lunch till oss i form av räkmackor (LCHF-bröd för mig).

På eftermiddagen tog jag och Lukas en promenad till Hemköp. Lukas ville gå nästan hela vägen och tyckte det var jättekul att klampa runt i den här fontänen som var full med smältvatten.