Summa sidvisningar

fredag 28 september 2012

Kalas

Vecka 38

Veckan körde igång med en rivstart med babysim både måndag och tisdag. På måndagen gick vi på återsim och tog igen det tillfället vi missat. Det var en blandad grupp där alla gick på återsim verkade det som. En del barn var rätt stora, upp till två år. Det funkade rätt bra ändå. Man sjöng tillsammans och sedan gick simläraren runt till var och en så det blev ganska individuella övningar. Jag passade på att repetera karusellgreppet som jag glömt och vi övade också en del på dyk. Simningen gick jättebra!

På tisdagen var det sim med den vanliga gruppen. Nu övade vi dyk från bassängkanten och även att hålla fast i bassängkanten som Alfons var jättebra på. Däremot håller han inte alltid fast i mina händer när man säger till, men då ska man släppa honom så att han åker under vattnet. Det känns lite elakt, men han börjar bli en riktig tuffing i vattnet och blir nästan inte ledsen för någonting. Alfons var också ganska högljudd idag och pratade mycket med de andra bebbarna.

Onsdagen bjöd på härligt höstväder så det blev en långpromenad och lite lek i en lekpark i Bifrost. Sandlådan är en favorit, men även babygungan tycker han är rolig.


Alfons använde sina nya skor utomhus och han kunde gå riktigt bra i dem. Han nästan sprang runt sandlådan, men höll sig lite i kanten.

På kvällen skulle Ponta ha hand om Alfons ensam i flera timmar för första gången på länge för jag skulle gå en kurs i första hjälpen för barn som Röda korset anordnade. Det var en bra kurs där man fick lära sig vad man ska göra om man kommer till en olycksplats. Man fick även lära sig hjärt- och lungräddning. Det var teori varvat med praktiska övningar på olika dockor. Det var en liten docka som skulle föreställa ett spädbarn och när de tog fram den såg jag Alfons framför mig. Läskigt! Men bra att lära sig första hjälpen i alla fall så kanske man kan ingripa om det skulle hända något.

På torsdagen var jag och Alfons på Ortopeden och hälsade på kollegorna i paviljongen. Alfons hade även tid att hjälpa mig med tvätten.


På fredagen var vi bjudna till Karin på middag. Jag hjälpte henne också lite med datorn. Det var en mysig kväll, men Alfons blev lite trött och gnällig så vi fick gå hem ganska tidigt.

På lördagen skulle vi ha kiosken på golfen, men det regnade så det var ingen idé att åka dit. Det känns som att utesäsongen är över nu. Jag är lite sugen på att börja träna snart, men det är lika bra att vänta tills Askimshallen öppnar. Det blir nog någon gång i oktober.

På söndagen hade jag lite kalas för Louise, Johan, Viktor och Annelie. Alfons och Viktor lekte rätt mycket även om Alfons var mest intresserad av Viktors pipmugg.


Alfons och Viktor är varandras raka motsatser. Alfons är livlig och väldigt busig medan Viktor är lugn och sansad. Han kan t ex roa sig med en telefon utan att den går sönder. Nu är han ju i och för sig lite äldre, men jag har väldigt svårt att föreställa mig att Alfons kommer kunna hantera en telefon så här varsamt när han är 1,5.



I present fick jag ett gott höstte, servetter och ett nagelvårdskit som jag provade direkt. Så här blev resultatet.


Den här veckan har Alfons kommit igång riktigt bra med att gå. Jag har nog sett honom gå över 10-11 steg. Han har också fått en till tand och har nu sju tänder. Jag tycker tänderna bara har ploppat upp den senaste tiden och det har lett till en del oroliga nätter, men jag tycker ändå att det går hyfsat på nätterna. En natt sov han över amningen och det är tredje gången det händer.







lördag 22 september 2012

Min födelsedag och Alfons första skor

Vecka 37

På måndagen var det dags för 10-månaderskontroll på BVC. Jag och Ponta hade haft på känn att Alfons inte gått upp så mycket i vikt sedan förra gången och det hade han inte heller. Han hade bara ökat 250 gram och vägde nu 8230 gram. Däremot hade han vuxit 2 cm på längden och är nu 71 cm lång. Han ligger två kurvor under på vikten och en kurva under på längden. Kelley tyckte att vi skulle ge honom rapsolja i maten, 1 tesked i varje portion. Sedan skulle jag komma och väga honom när han är 11 månader. Den här gången frågade hon mycket om Alfons utveckling och hon testade om han kunde plocka saker med pincettgrepp vilket han kunde. Allt var bra förutom vikten som var i underkant. Vi får försöka göda den lille busen så att han kommer ikapp sig på vikten.

På tisdagen var det dags för babysim, lektion 5 av 9. Tyvärr var Asya sjuk så jag och Alfons fick gå dit själva. Den här gången övade vi på att dyka från en matta i vattnet. Dyken gick faktiskt jättebra! Däremot var Alfons jätteledsen när vi skulle duscha efteråt så jag fick duscha hemma i stället. Den här dagen firade jag och Ponta 2 år som förlovade. Det hade varit kul att fira med att gå på bio eller något, men eftersom vi inte hade någon barnvakt så firade vi lite hemma med god kladdkaka i stället.

På onsdagen hade jag planerat att åka till Ryet med Alfons, men just den dagen sov han ända till 12:30 (förmiddagsluren) så vi gick till Fässberg i stället som öppnar en timme senare. Alfons kompis Elias var där med sin pappa eftersom hans mamma börjat jobba nu. Alfons lekte lite med Elias och några andra barn och så var vi med på babyrytmik. Den här gången tyckte han det var jättekul med rytmiken. Det var en annan ledare som hade lite nya sånger som var roliga.

På torsdagen bestämde jag mig för att testa en nya öppen förskola, i Bifrostkyrkan. Vi gick dit runt lunch och de enda som var där var Ann och Irmeli. Det var i alla fall jättetrevligt att träffa dem och det var en mysig öppen förskola som vi nog kommer att gå till igen. Det var till och med närmare än Fässberg. Ledaren som var där var också mycket trevlig. Alfons lekte lite med Irmeli, men mest med alla roliga leksaker de hade där. Det är så skönt att gå till någon öppen förskola så att Alfons får göra av med lite av sin överskottsenergi.

På fredagen var det min födelsedag. Det är inte klokt att det redan har gått ett år sedan jag fyllde 30. Det känns som att det senaste året har gått grymt fort! Mycket beror nog på att det har hänt så mycket i och med att Alfons kom till världen. När jag kom ner på morgonen så möttes jag av sju röda rosor från Pontus vilket betyder "Jag älskar dig". På kvällen gick vi ut och åt på Mr Johansson med Henrik, Catharina och Viktor.

På lördagen var det dags för kalas och den här gången hade jag satsat på några enklare tapas. Det som serverades var:

Baconlindade dadlar 



Dadlar fyllda med Philadelphiaost
 


Tunnbrödrullar med skagenröra och cocktailtomater med mozarella och paprika
 


Hade även gjort tunnbrödrullar med chèvreost och fikonmarmelad samt galiamelon med serranoskinka, men dessa hann bli uppätna innan jag fick fram kameran!

Inbjudna till kalaset var mamma, pappa, Petter, Karin och Ulf. Det blev en jättetrevlig eftermiddag. Även Alfons satt med vid bordet, men han fick nöja sig med smörgåsrån.






Är det födelsedag så måste det ju bli tårta också. Jag hade gjort en gräddtårta med egenplockade björnbär och blåbär. Den blev god!



I födelsedagspresent fick jag en i-Phone, pengar, filmen Breaking dawn part 1, ett fotoalbum och två par tights samt blommor. Telefonen har jag inte riktigt lyckats lära mig än, men det kommer! Jag har också bytt telefonnummer så säg till om du behöver mitt nya nummer.

Mamma lärde Alfons ett nytt trick. Det tyckte han var kul!


På söndagen hade vi ingenting att göra så vi bestämde oss för att ge oss ut på en liten shoppingrunda till Frölunda Torg. Vi hade inte varit där sedan Alfons föddes så det var kul att gå omkring i affärer lite. Jag shoppade ett par nya byxor på Cubus för mina födelsedagspengar och Alfons fick sina första par skor:


Den här veckan har Alfons fortsatt att öva på att gå. Han kan nu gå upp till 6 steg alldeles själv. Sömnen har däremot varit lite dålig förmodligen beroende på att tand nummer 6 och 7 är på gång. Jobbigt! Jag är så trött på dessa tänder!

söndag 16 september 2012

Kusinträff och Alfons första steg

 Vecka 36

Veckan började lite lugnt med ett besök på jobbet på måndagen. Jag och Alfons hälsade på Linda, Sofia och Lotta. Det var kul att träffa dem igen. Lotta hade jag nog inte träffat på hela sommaren.

På tisdagen var det babysim, lektion nummer fyra, fast jag och Alfons har missat den tredje lektionen då jag var sjuk. Den här gången tyckte Alfons det var jätteroligt hela lektionen. Innan har han blivit lite gnällig på slutet, men idag var han på gott humör hela tiden. Övningarna gick också bra. Han gjorde ett dyk från simläraren till mig och ett dyk från en matta i vattnet till mig och båda dyken gick kanon! Bebisarna fick också träna på att hålla i sig i stången vid bassängkanten och även detta lyckades Alfons med.

På onsdagen tog vi med oss Karin och Harry och gick på babyrytmik i Fässbergskyrkan. Där hade vi inte varit sedan i maj och det var ju lite skillnad på Alfons uppförande nu och då. Då hade han suttit hos mig när vi sjöng, men nu var det svårt att få honom att sitta stilla. Han skulle fram till ledaren och kolla vad hon höll på med. Det gick ändå ganska bra och han tyckte det var kul med de flesta sånger. Däremot blev han lite ledsen i slutet när alla bebisar ska lägga sig i mitten och en blå sjal svävar över dem. Detta tyckte han var jättekul när han var mindre, men nu var det tydligen lite läskigt. Efteråt fick pojkarna leka lite i lekrummet och sedan tog vi en fika. Jag tycker det är så mysigt i Fässberg. Ska försöka gå dit varannan onsdag och sjunga med Alfons.

På fredagen hade Ponta fått en ledig dag och vi hade planerat en långhelg i Lennartsfors. Vi packade in oss i bilen och åkte på förmiddagen. Detta måste vara Alfons bästa bilresa hittills! Han sov ungefär till Uddevalla och sedan skrek han endast ett par minuter innan vi stannade i Bäckefors och gick in och bytte blöja på Statoil. Sedan var det bara cirka 20 min bilfärd till nästa stopp, godisfabriken i Bengtsfors. Där gick jag bananas fast jag bara hade tänkt köpa pyttelite godis. Det blev nästan ett halvt kilo! Där gav vi Alfons lite banan och sedan somnade han om och sov ända tills vi var framme. Så skönt med en nästan skrikfri bilresa på tre timmar!

När vi kom fram möttes vi av två söta tvillingar som hade blivit ganska stora sedan förra gången. De har nog faktiskt vuxit om Alfons nu.



Alfons och tvillingarna kunde leka ganska bra nu även om leken mest gick ut på att ta varandras saker.

På kvällen gick jag, Ponta och Alfons ut på svampletarpromenad. Även katten Findus var med på skogspromenaden. Han smög bakom oss och sedan kom han farande som en skottspoling och la sig i täten. Alfons tyckte det var jättekul. Vi hittade en del kantareller som ni ser nedan, men inte så jättemycket. Alfons blev jättetrött och somnade i bärselen under promenadens gång.




Även Ivar var trött efter en del dags bus och somnade vid matbordet.


Alma var däremot pigg!


På lördagen fick vi lite barnvakt så då passade vi på att ta fyrhjulingen långt in i skogen och plocka mera svamp. Vi hittade lite mer än på fredagen. Jag plockade också lite blåbär.

Eftersom vi bara badat två gånger i sommar tyckte vi att det fick bli en gång på hösten också. Det var rätt så varmt i luften och soligt, men vattnet var iskallt, cirka 14 grader. Brrr! Jag blev riktigt imponerad av mig själv att jag vågade hoppa i. Det var verkligen friskt! Detta kan nog vara någon form av rekord för mig.

På kvällen blev det jättegod middag med kärlknöl med potatisgratäng och svampsås.

Här kollar bebbarna intresserat ut genom rutan på Pontus när han sitter och rensar svamp. Det var enda sättet att fånga alla tre på samma bild!


Alma käkar på en mobiltelefon...


Alfons och jag.


På söndagen var det dags att åka hem igen. Innan det blev dags för hemfärd var det dock en liten skyttetävling på Berget som Östen höll i. Man skulle skjuta två omgångar var med luftgevär. Gissa vem som vann! Elin! Man kanske ska sluta med minigolfen och gå över till skytte i stället för jag var GRYM!

Hemresan gick hyfsat. Det var nästan så att vi tänkte köra allt i ett sträck, men i Kungälv tröttnade vi på konserten som Alfons stämt upp i och stannade och handlade på ICA där. Sedan fastnade vi i bilköer och fick ta en omväg hem så hemresan blev ganska seg trots att den började bra.

Den här veckan har det hänt grejer vad gäller utvecklingen. Alfons har en natt klarat sig utan att äta till 6:30 på morgonen. Härligt! Detta är andra gången han klarar sig utan amning på natten. Däremot vaknade han en gång, men det är ju inte så jobbigt när man inte behöver amma. Det känns som att det finns hopp om bättre nätter framöver.

En annan rolig grej är att han har tagit sina första steg! Tre små stapplande steg tog han på fredagen i Lennartsfors, så snart kanske lilleman lär sig att gå.

onsdag 12 september 2012

Klubbmästerskap

Vecka 35

Veckan började inte bra, jag var fortfarande förkyld, men inte värre än att jag kunde ta hand om Alfons. Tyvärr så fick vi avstå ifrån babysimmet på tisdagen. Asya var gullig och kom förbi med apelsiner till mig så att jag kunde proppa mig full med C-vitaminer och det hjälpte!

På onsdagen var jag och Alfons på BVC för att ta del av information om barnomsorgen i Mölndal. Det var bra information man fick. Jag och Ponta har försökt planera lite hur vi ska göra med barnomsorg och det optimala vore om vi kunde vänta med att placera Alfons på dagis till augusti 2013. Vi får väl se om dagarna räcker så långt. Det är svårt att planera något så länge Ponta inte har fast jobb. Som det ser ut nu så har han jobb t o m november så jag kommer i alla fall att vara hemma hela hösten med Alfons. När det är dags så skulle jag helst vilja ha honom hos en dagmamma.

Alfons hade nog haft det tråkigt i början av veckan när han bara varit hemma med mig för när vi kom till BVC och där var fullt med andra barn (det var våran föräldragrupp + en grupp till med lite äldre barn) så struntade han fullständigt i mig och satte igång att leka med en massa barn och gick även fram till några andra föräldrar. Alfons hade jättekul med de andra barnen och alla leksaker i ungefär en timme, sedan blev han plötsligt jättetrött och ledsen och ville vara hos mig.

På fredagen hade jag och Ponta kiosken på golfen. Det kom en del folk och spelade. Jag blev också lite spelsugen vilket resulterade i att vi bestämde oss för att ställa upp på MOS-KM som skulle gå av stapeln på lördagen.

Det var lite jobbigt att gå upp tidigt och tävla när man har en liten Alfons som väcker än på nätterna, men det var ändå jättekul att spela en tävling igen. Jag slog inte ett slag innan tävlingen började kl 9, men det gick ändå över förväntan. MOS har ju än så länge inte varit mitt underlag, men jag gick två av mina bästa rundor, 45 och 44 och det räckte för att vinna damklassen som bestod av 3 damer. Det var kul! Även Pontus vann sin klass trots att inte heller han tränat så det blev dubbelt guld till familjen. Vi hade med oss Alfons på banan och det första varvet turades vi om att bolla honom mellan oss då han inte ville sitta i vagnen. Sedan kom Kenth och Bernie och passade honom under andra varvet så det gick kanonbra. Än så länge tycker Alfons det är kul att vara med på golfen. Dagens tävling gav verkligen mersmak och i höst ska vi försöka att komma igång med golfen igen när inomhussäsongen drar igång. Här följer lite bilder från KM.




På söndagen åkte vi till Varberg för mamma och pappa hade inte sett Alfons på två veckor och längre än så får det inte gå säger mamma. Vi käkade lunch, promenerade, fikade och busade med Alfons. Petter var också där hela dagen.

Den här veckan har Alfons gjort lite framsteg med sömnen. En natt behövde han inte äta förrän 6:30 på morgonen. Det har hänt två gånger nu att han har klarat sig utan att amma på natten och det gör sådan skillnad. Han vaknar ändå till ett par gånger på natten, men det går ju fort att få honom att somna om. Däremot sover han inte särskilt länge i sin egen säng om ens något. Ibland går det att lägga över honom i egen säng, men efter någon timme eller två vill han komma över till vår säng. Det vore i alla fall skönt om han kunde sluta att äta på nätterna och det verkar inte helt omöjligt att han kommer att kunna sluta med det så småningom.

Vad gäller motoriken går det framåt. Han står nu bra utan stöd och Ponta har sett honom ta något enstaka steg. Det är dock hemskt svårt att fotografera den lille plutten. Det enda kort jag lyckades ta den här veckan var detta. Fjärrkontrollen är väldigt populär för tillfället!








onsdag 5 september 2012

Ett steg fram och två tillbaka

Vecka 34

Nu har den lille busen blivit så intresserad av kameran att det är väldigt svårt att fotografera honom. Det kanske blir färre bilder framöver p g a detta. Det här är i alla fall den nya perspektivet som gäller just nu!



Jag och Alfons har vattnat Karins blommor när hon varit på semester. På måndagen kom hon förbi med presenter till oss. Jag fick godis och Alfons fick en jättefin bil.


På tisdagen var det dags för babysim, andra lektionen. Vi hade följe dit med Asya och Daniil. Den här gången skulle vi fortsätta öva dyk och nu skulle man släppa barnet under vattnet och sedan ta tag i händerna och dra upp dem. Detta tyckte inte Alfons om utan han blev lite ledsen. Därför blev det bara ett sådant dyk. Vi fick också testa en flytstång som barnet skulle lära sig att hålla tag i. Alfons förstod inte att han skulle ta tag i stången. Vi får fortsätta öva på detta nästa gång. Annars gick babysimmet bra och det är så mysigt att gå och bada med Alfons.

På onsdagen öppnade Ryets öppna förskola så Alfons och jag bestämde oss för att gå dit. Det ösregnade så vi tog bussen. Som tur var träffade vi Ann och Irmeli på bussen för annars hade jag inte vetat var jag skulle gå av! Det var rätt lugnt på öppna förskolan. Förutom oss så var det tre andra mammor med barn där och vi kände allihop. Alfons gick bärsärkargång bland alla leksaker. Han verkade tycka det var jättekul! Vi hade en liten sångstund och det var ju inte som före sommaren då barnen satt still när man sjöng. Nu skulle alla fram till ledaren och kolla på alla roliga saker som hon hade såsom kasperdockor till exempel. Det gick ändå bra att sjunga med barnen. När vi skulle gå hem hade det slutat regna så det blev promenad hem. Det är inte så jättelågt till Ryet ändå, cirka 3 km, men lite jobbigt att gå både dit och hem, så man får nog ta bussen dit även i fortsättningen.

På kvällen skulle Ponta på styrelsemöte hemma hos Henrik och Catharina. Det var längesen jag träffade några golfare så jag och Alfons åkte med. Alfons lekte lite med Viktor. Viktor tyckte det var roligt med Alfons i början, men sen ville han hellre leka med mig! Vi spelade memory och byggde torn. Alfons fick en leksak som Viktor hade tröttnat på. Det var en sån där som man ska trycka på knappar och så hoppar det upp ett djur som låter. Sådana saker har han verkat gilla när man har varit hos andra barn, men han har inga egna leksaker som låter så det passade fint! Han fattar dock inte att han ska trycka på knapparna utan drar upp djuren med våld i stället.

På torsdagen var Ponta ledig på eftermiddagen så han följde med mig och Alfons till Ortopeden och hälsade på.

Fredagen och lördagen blev ganska jobbiga för mig då jag började bli förkyld och Alfons samtidigt hade tandspricking (tand nummer fem) så det blev ett par riktigt jobbiga nätter. Därför blev helgen väldigt lugn för min del. Ponta tog med sig Alfons till Gullbergsbro och tittade på när Gullbergsbro open, en tävling för allmänheten.


Den här veckan började sömnen bli bättre med ett rekord på tisdagsnatten då Alfons inte behövde äta förrän 5:45. Härligt! Därefter kom tanden och allt blev värre igen. Det går upp och ner! Men det finns i alla fall hopp om framtiden.

Alfons har nu blivit en stor kille som har skjorta på sig...



... och han kan även gå med hjälp av sin lilla gåvagn!


Han börjar bli riktigt stadig och kan nu stå utan stöd kortare stunder.