Summa sidvisningar

fredag 29 mars 2013

Ny vagn

Vecka 12

På måndagen var Alfons kräk- och diarréfri, men fortfarande hade han ingen matlust och han var lite ledsen. Själv var jag jätteförkyld med feber och väldigt ont i halsen så det blev till att hålla sig inne. Jobbigt att ta hand om Alfons när jag själv var sjuk och bara hade velat ligga i bingen hela dagen. Enda nackdelen med att ha barn!

På tisdagen var Alfons sitt vanliga busiga jag igen. Jag mådde också något bättre och släpade mig ut för att Alfons skulle få leka av sig i lekparken, men usch vad kallt det var. Blåsten gjorde att det kändes minst tio grader kallare än det var. Bättre att hålla sig inomhus. Alfons hjälpte mig med lite hushållssysslor. Nu har han kommit på hur man diskar.


På onsdagen mådde jag lite bättre och var feberfri för första gången sedan i fredags. Skönt! Det blev lite promenad på Jungfrustigen. Där brukar vi aldrig promenera annars och Alfons verkade tycka att det var kul med lite omväxling.

Glad kille på promenad

En spännande buske.
Så blev det torsdag och äntligen kände jag mig frisk igen. Härligt! Eftersom Alfons inte fått träffa någon kompis på ett tag gick vi till öppna förskolan i Bifrostkyrkan på förmiddagen. Som tur var så var Ann och Irmeli där som vi inte hade träffat på ganska länge. Det var kul att se dem igen! Irmeli hade börjat på dagis nu och det hade jag ju så klart många frågor om eftersom det snart är Alfons tur att börja hos dagmamma. 2 maj ska han börja skolas in.

På fredagen hade vi tänkt gå till simhallen, men Ulle och Elias hörde av sig och undrade om vi skulle ses på öppna förskolan i Fässberg så då ändrade vi planerna och gick dit i stället. Även Emma som Alfons känner var där så det blev mycket lek och bus.

Åh vad gott med banan!

Killarna lagar lite mat. Emma försöker komma loss.

Ta-da! Alfons har klättrat upp för en stor hög med kuddar.
Sedan Alfons blev frisk har han haft bättre matlust än någonsin. Han kanske känner automatiskt att han behöver äta upp sig nu. Det är härligt att inte behöva tjata och "lura i honom mat". Det bästa han vet är nog banan (som han kallar för "ba").

På lördagen var det vackert väder och vi kände för en långpromenad. Vi stämde träff med Lars, Linda och jack russeln Milou för en promenad vid Gunnebo. Det var jättemysigt att komma ut i skogen lite och få frisk luft och motion. Alfons var väldigt snäll hela promenaden och sov en stund i vagnen och när han vaknade satt han snällt och tittade på allting.

På eftermiddagen tog vi en tur till Jollyroom för vi har bestämt oss för att köpa en nätt liten andravagn som man lätt kan slänga in i bilen om man ska någonstans. Vi fastnade för den här paraplysulkyn som de hade på kampanj för endast 799 kr. Vi slog även till på en Alfons-gardin till Alfons rum.


På söndagen skulle vi egentligen ha gått 2-årskalas hos Viktor, men nu var det han som var magsjuk så kalaset blev framflyttat ett par veckor. Göran och Gunvor skulle komma på en blixtvisit eftersom de skulle vidare till Danmark följande dag. Eftersom mina föräldrar aldrig har träffat dem ringde jag och frågade om de kunde komma upp en sväng och det kunde dem. Det var kul att alla fick träffas äntligen. Vi gick ut och åt på Mr Johansson och sedan åkte vi hem till oss och drack kaffe. Den här dagen var även min och Pontas 7-årsdag så det passade bra att gå på restaurang och fira lite. Tänk att vi har varit ihop så länge!

På kvällen åkte mina föräldrar hem och vi tog en premiärpromenad med nya vagnen.

torsdag 21 mars 2013

En dagmamma till Alfons

Vecka 11

Veckan började med ett besök på Mariagården. Även farmor Karin följde med dit och var med på sångstunden. Alfons är lite reserverad i början på sångstunden och rockar inte loss som han gör hemma. Här är det tryggast att sitta nära mamma! Men efter sångstunden kommer han oftast igång och busar. Här har han klätt ut sig till kung.


När jag öppnade posten så hade jag fått ett brev från Mölndals stad där jag erbjöds en plats hos en dagmamma i området. Trots att jag har väntat på en plats ett tag nu så kändes det lite som en klump i magen när man fick svart på vitt att han fått en plats. Jag känner mig ännu inte redo att lämna bort min lille prins! Får ångest bara jag tänker på att någon annan ska ta hand om honom på dagarna. Men den tiden måste ju komma snart.

På tisdagen var det avslutning på babysimmet och kursen "Fisken". Det var nästan som om Alfons kände på sig att det var sista gången för han var gladare än någonsin och hojtade och skrattade under lektionen. Han älskar verkligen att simma ryggsäck! Nu ska vi inte gå mer på babysim eftersom jag planerar att börja jobba i maj och då kommer inte nästa kurs att vara klar. Får försöka att gå och bada med Alfons själv någon gång så han inte glömmer av allt han lärt sig.

På kvällen var det dags för mig att gå ut på galej för första gången på länge. Mamma, pappa, Putte och jag hade fått biljetter till Chess på Göteborgsoperan. Jag hade sett den en gång för många år sedan, men då var det en lite enklare uppsättning som Varbergs gymnasieskola satte upp. Nu var det riktiga proffs och hela föreställningen var jättebra. Det var dock bara en som jag kände igen och det var en av bröderna Rongedahl som spelade domaren.

Jag på operan.
På onsdagen fick jag hjälp av Alfons med dammsugningen. Han har börjat gilla det mesta som har med städning att göra, bara han får vara med!



Han verkade dock lite låg hela eftermiddagen vilket kanske syns på bilden och när han fick smörgås så ville han inte ha. Vi åkte iväg till Sisjön på kvällen för att handa på Ica Maxi och när vi körde in på parkeringen la Alfons värsta kaskadspyan i bilen. Det kom på bilstolen, sätet och kläderna. Usch! Jätteledsen blev han också. Vi fick gå in på toaletten och torka av honom så gott det gick. Jaha, då var det dags för första magsjukan! Han verkade dock lite piggare senare på kvällen och åt lite grann till kvällsmat så då tänkte jag att han kanske blivit åksjuk.

På torsdagen hade jag bestämt med dagmamman att vi skulle komma dit och hälsa på. Alfons verkade må bra bortsett ifrån att han åt dåligt till frukost så jag ringde inte återbud. Dagmamman bodde i en trea cirka 500 meter ifrån oss. Hon hette Marie och var i 45-50 årsåldern. Alfons var inte det minsta blyg när vi kom dit och gick raka vägen in i lekrummet och började undersöka alla saker. Marie var trevlig och kändes som en bra dagmamma. De andra barnen som var där den dagen var en 3-åring och två syskon som såg ut att vara 3,5-4 år och 6 år. Sedan hade hon också en 2-åring samt två skolbarn som kom ett par gånger i veckan på eftermiddagarna. Hon berättade att hon samarbetade med två andra dagmammor i området. De brukar vara i Fässbergskyrkans lokaler en gång i veckan och en dag i veckan är Marie ledig och då skulle Alfons få vara hos en av de andra dagmammorna. Det lät som ett bra upplägg tyckte jag för då kommer ju Alfons att känna även de andra två dagmammorna lite grann. När vi gick därifrån kändes det mycket bättre!

Alfons fortsatte att äta dåligt även på torsdagen, men var hyfsat pigg. Själv hade jag börjat få en förkylning så vi var mest hemma och tog det lugnt resten av dagen med bara en kortare promenad som avbrott.

På natten var Alfons väldigt orolig. Han vaknade flera gånger och var jätteledsen så vi var tvunga att bära honom som när han var en liten bebis. Sedan var han vaken ett par timmar på natten och ville inte ha välling eller någonting. Framåt morgonen somnade han, men då började jag känna mig magsjuk och fick springa på toa stup i kvarten. Både Alfons och jag var helt färdiga på fredagen och ingen av oss kunde äta någonting nästan. Alfons var sig verkligen inte lik. Det är första gången han är ordentligt sjuk och Bus-Alfons var alldeles borta. Nu ville han bara sitta i mitt knä och han sov säkert större delen av dagen.

En sjuk liten kille.

På eftermiddagen var jag helt färdig. Var både magsjuk och jätteförkyld med feber och frossa och helt slut efter den sömnlösa natten. Ponta kunde inte gå ifrån jobbet eftersom de var en man kort, men som tur var kunde farmor Karin passa Alfons på eftermiddagen. Tusen tack för avlösningen! Hon tänkte gå en promenad med honom hem till sig så jag fick vila, men innan dess skulle vi ge honom lite banan som han faktiskt åt med god aptit. Men så fort han ätit den kom den upp igen så tyckte det var bättre att hon passade honom här. Banan var nog inte det bästa för magen! Resten av dagen fick han bara lite rån och vitt bröd och så klart så mycket vatten han kunde dricka. Han var i alla fall törstig vilket ju är bra!

På kvällen kom Ponta hem, men även han blev dålig på kvällen. Dock så klarade oss jag och Ponta undan kräkningarna som tur var. Vi gick och la oss tidigt alla tre.

På lördagen mådde vi alla lite bättre. Alfons hade slutat kräkas och hade enbart diarré. Han var fortfarande tagen och var inte sig själv. Väldigt lugn och ville mest sitta i knät. Det blev en dag i bingen för att återhämta sig. Ponta fick släpa sig iväg till jobbet ett par timmar.


Sjuklingar
Även söndagen tillbringades mestadels i bingen/soffan. Vi kände oss dock bättre alla tre, men nu var jag jätteförkyld i stället. Föredrar dock förkylning framför magsjuka! Alfons åt fortfarande dåligt. Det blev mest Mariekex, skorpor och lite bebispuréer.

Tråkig vecka detta, men Alfons har i alla fall lärt sig ett nytt ord: sko (fast han säger "ko")









söndag 17 mars 2013

Färdigammat

Vecka 10

Vi började veckan med att besöka öppna förskolan Mariagården för andra måndagen i rad. Det är en väldigt trevlig öppen förskola med fina lokaler och gott fika! Jag tror vi ska göra det till en vana att tillbringa måndagarna där i fortsättningen. Vi kom dit lagom till sångstunden 10:30 och sedan fick Alfons busa loss i ett par timmar. Han gillade verkligen den här bilen, men det var nästan roligare att skjuta på än att åka.


På tisdagen var det dags för babysim igen. Jag som hade trott att det var sista gången var visst fel ute för det visade sig vara en gång kvar, men det är ju bara roligt. Idag skulle barnen dyka från kanten och sedan vända under vattnet för att därefter ta sig tillbaka till kanten och hålla kvar. Den där undervattensvändningen var lite svår att få till för Alfons gillar inte att hålla mig i handen när han dyker. Annars gick det kanonbra och han var även lugn i duschen efteråt.

På onsdagen blev det en hemmadag med bara lite promenad. Alfons tycker det är jätteroligt att vara ute och gå nu när all snö är borta och han hittar så mycket spännande saker ute. Här har han till exempel fått tag i en pinne.


På torsdagen hade vi stämt träff med Ulle och Elias på Bifrostkyrkans öppna förskola. Det var kul att träffa dem igen. Killarna var med och sjöng och spelade på ägg. De röjde även runt lite och lekte kurragömma och lite annat smått och gott.


På eftermiddagen var det dags för lite potträning igen. Alfons har ju fått bekanta sig lite med pottan nu och jag tyckte det var dags att prova att sätta honom på den. Hade trott att det skulle vara svårt att få honom att sitta stilla, men det gick riktigt bra då jag kunde distrahera honom med en bok. Jag provade att sätta honom på pottan efter att han ätit mellanmål och han satt där så snällt ett par minuter och kissade till och med på pottan. Vilken framgång! Ska försöka fortsätta att sätta honom på pottan i alla fall någon gång varje dag efter måltid så ska det nog gå bra.

På fredagen tog vi en promenad till Ortopeden för det var längesen vi var där och hälsade på nu. Det hade hänt en hel del sedan sist. Två av avdelningssekretarna skulle sluta och det var tydligen bestämt att jag ska börja på avd 231 när jag kommer tillbaka. Det kändes jättebra för där har jag jobbat förut ett par månader som vikarie och jag trivdes på den avdelningen. Jag hälsade på alla avdelningssekreterarna och sedan var Alfons jättetrött så vi fick gå hem. Nu är det bara knappt två månader kvar tills jag ska börja jobba (om jag nu hinner få in Alfons hos en dagmamma innan 1 maj).

På eftermiddagen hade Pontus slutat lite tidigare och vi åkte en sväng till Askimshallen och tränade lite tillsammans med Lennart och Tomas eftersom Ponta skulle spela seriespel i helgen. Alfons var i sitt esse och sprang omkring och busade som bara den. Jag kunde i alla fall gå med ett varv.

Lördagen blev lite långtråkig eftersom Ponta var på golfen hela dagen. Alfons och jag hade ingenting att göra och det var rätt kallt ute. Vi gick i alla fall en promenad och hittade en rolig lekpark som vi inte hade varit i förut. Dit får vi gå tillbaka någon gång när det är varmare.

 
På kvällen var det äntligen dags för Melodifestivalfinal! Jag laddade upp med att ta min första whiskey sedan jag blev gravid för nu är det nämligen slutammat sedan ett tag tillbaka. Jag har själv valt att amma länge eftersom det har fungerat bra och Alfons har gillat det. Jag ville helst att han skulle sluta av sig själv och plötsligt en dag ville han inte ha längre så det känns jättebra att inte behöva "vänja av honom".

Min favorit i finalen var ju Ralf med Bed of fire, men jag kände mig hyfsat nöjd med Robins skräll eftersom jag gillade den låten också. Var lite rädd för Ulrik Munter för den låten tyckte jag var lite intetsägande. Annars tycker jag nog att finalen var rätt så jämn och ganska hög klass på alla låtar.

Även söndagen tillbringade Ponta med seriespel, men nu följde jag och Alfons med för att titta på och heja lite. Det var lite svårt att ha med Alfons utan att han fick springa in på banan, men det gick bra ett tag i alla fall. När han tröttnade gick vi ner i källaren där det finns både trummor och piano. Så här duktig är vår lille kille på att spela:



söndag 10 mars 2013

Ny öppen förskola och individuell tävlingscomeback.

Vecka 9

Jag och Alfons har länge funderat på att prova en ny öppen förskola som har startat i Pedagogen Park. Den kallas för Mariagården och de som håller i den är Svenska kyrkan, samma gäng som i Fässberg där vi brukar gå ibland. På måndagen fick vi äntligen tummen ur och det var jättetrevligt! Vi hann faktiskt dit till 10:30 när sångstunden var. Alfons var lite avvaktande i början, men efter ett tag vågade han resa sig ur mitt knä och gå omkring och digga lite. Han gillade också att spela marackas. Lokalerna var väldigt fina och fräscha med gott om plats för barnen att leka. Vi träffade en del bekanta, bl a Nelly från andra babysimkursen och Emma som vi träffat flera gånger i Fässberg. Efter öppna förskolan var både Alfons och Emma trötta och eftersom det var soligt och fint väder passade jag på att gå en långpromenad med Emmas mamma. Här kommer några bilder från Mariagården.


Tittut!

Alfons gillade den mysiga kuddhörnan.
På kvällen var det dags för årsmöte i Gullbergsbro. Vi åkte hela familjen. Efter ett ovanligt turbulent möte bjöds det på semletårta. Alfons börjar bli ett riktigt kakmonster nu och tyckte även semla var jättegott!

På tisdagen var det dags för näst sista gången på babysimmet. Alfons var superduktig den här gången. Han var grym på att simma ryggsäck och kunde klamra sig fast på min rygg helt utan hjälp när jag simmade. Han tyckte också det var jättekul att hänga på ryggen och skrattade högt. Även duschen börjar gå bra nu.

På onsdagen hade jag bjudit hem Annelie, Louise, Johan och Viktor för det var så längesen vi träffades allihop. Eventuellt så är Viktor smittad med vattkoppor som går hos hans dagmamma. Jag funderade ett tag på om jag ville att Alfons skulle bli smittad och till slut kom jag fram till att det inte gjorde något om han blev det. Han är ju så pass stor att det inte är någon fara att få vattkoppor och det blir ju lindrigare om man får det som ganska ung. Det vore också bra om han fick det innan jag ska börja jobba för jag tror att man kan vara sjuk 2-3 veckor och det är ju ganska länge att vara hemma från jobbet. Både jag och Ponta har haft det som barn så det är heller ingen fara för oss. Inkubationstiden är visst 10-20 dagar så vi får vänta och se om det blir något. Alfons och Viktor var inte så blyga för varandra idag utan satte igång att leka ganska fort. Viktor var väldigt gosig och delade ut kramar och pussar till höger och vänster.



Alfons snodde min telefon och tog det här fina kortet på honom och Viktor.


På torsdagen hade jag ont i huvudet så det blev en lugn hemmadag med Alfons. Vi var i alla fall ute på promenad. Nu har Gizzen kommit på att det är roligt att köra barnvagnen när han är ute och går.

 
Nu börjar det äntligen bli vår! Det känns underbart att veta att vintern ligger bakom oss och sommaren framför oss. Det ska bli så härligt att låta Alfons springa omkring utomhus och upptäcka allt som hör sommaren till. Förra sommaren var han ju så liten och kunde inte gå så allt kommer att bli annorlunda i år. Idag såg jag årets försa snödroppe när vi var ute och gick. Något är visst på väg upp ur vårt trädgårdsland också, men är osäker på vad det kan vara!
 
På torsdagskvällen eskalerade huvudvärken något fruktansvärt och hela fredagsförmiddagen var jag knockad av smärta. Som tur var började det släppa på eftermiddagen då familjen kom upp på besök. De hade lite Alfonsabstinens och eftersom vi inte kunde ses på helgen fick de komma upp en sväng på fredagen i stället. Pappa ska egentligen vara ledig på fredagar. Det verkar va lite si och så med det, men han slutar i alla fall tidigare. Vi var ute på promenad och Alfons fick rida på morfars axlar.


Vi stannade till på Margaretas och köpte några goda bullar och biskvier och sedan blev det till att gå hem och ta en fika.

Hela helgen vigdes åt golf och nu var det min tur att göra individuell comeback på tourtävlingen i Askimshallen. På lördagen var vi där alla tre och även Ponta tränade lite. Alfons for runt som ett yrväder och snodde boller ur alla väskor han kom åt. Vi gick två varv som blev 26 och 24 för min del.


På söndagen var det dags för tävling. Ponta och Alfons följde med för att titta på och heja på mig. Jag spelade i A-klassen eftersom denna tävling gick på filthandikappet. Tävlingen började dåligt för mig med ett 29-varv och efter det låg jag sist. Jag fick dock revansch redan varv två då jag följde upp med 21. Sedan följde ett 24-varv och därpå fantastiska 19! På 19-varvet missade jag dubbelkullen som ligger som bana 6 så det var aldrig nära 18. Men väldigt kul att gå 19. Det har jag inte gjort sedan Weinheim våren 2011. Nu har jag gått 19 fyra gånger. Undrar om det ska komma ett 18-varv snart?? Sista varvet gick också bra, 23. Totalt fick jag ett snitt 23,2 vilket var bättre än väntat! Jag kände mig jättenöjd med tävlingen, men konkurrensen i A är stenhård och mina resultat räckte bara till en tiondeplats i A-klassen som hade 17 deltagare. Det var ganska jobbigt att gå fem varv på en tävling när man inte är så van, men det var jättekul att spela. Nu är jag sugen på fler tävlingar. Tror att jag ska sikta på att spela Borås filt utomhus i april för det var jättelängesedan jag spelade filt nu.

fredag 1 mars 2013

Potträning steg 1

Vecka 8

På måndagen hade vi ett missat simtillfälle att ta igen på Åbybadet. Det var en ny simlärare som vi aldrig hade haft förut, men hon var bra som alla andra jag haft. Alfons och jag övade mest för oss själva på saker vi gått igenom på vår kurs tidigare. Han var jätteduktig. Vi dök och simmade ryggsäck och övade på att plocka upp saker under vattnet. Det börjar gå bättre att duscha efter badet nu också. I början var han så rädd för att duscha och skrek som en stucken gris, men den här gången gick det bättre.

Det blev simning två dagar på raken eftersom vår vanliga kurs Fisken är på tisdagar. Rena intensivträningen för Alfons! Den här gången hade vi en extra simlärare som skulle utbilda sig så man fick extra mycket hjälp vilket var bra. Vi fick prova en ny övning som gick ut på att barnet skulle gå uppför trappan som går ner i bassängen och plocka upp leksaker som låg på olika trappsteg. Detta var för att lära barnet nivåskillnader i vattnet. Både badet och duschen gick jättebra idag! Nu är det bara två gånger kvar på Fisken.

På onsdagen var det dags för det årliga besöket hos tandläkaren. Ponta hade tagit ledigt på eftermiddagen och innan vi åkte till tandläkaren tog vi en tur till Jollyroom och införskaffade en babybjörnpotta. Jag planerar att börja potträna Alfons snart och nu har han i alla fall en potta vilket måste vara steg 1. 300 kr kostade den. Alfons verkar inte riktigt ha fattat hur man ska sitta på den!


Tandläkarebesöket gick över förväntan. Jag hade varit orolig för en visdomstand som det såg ut att vara hål i, men det visade sig att jag inte hade några hål. Härligt! Hade inte varit så kul att behöva dra ut en visdomstand. Ponta var också felfri (som vanligt) så efteråt firade vi med kaffe och semla.

På torsdagen hade vi planerat att gå till Bifrostkyrkan och även farmor Karin skulle följa med. Vi gick dit vid 11 för att vara med på sångstunden halv 12. Tyvärr så blev den sångstunden inställd eftersom alla barn hade varit med och sjungit halv 11 så det var bara Alfons som ville gå halv 12. Det var ju typiskt. Alfons fick i alla fall utlopp för sin energi och vi stannade ett par timmar och lekte och busade. Alfons lekte mest med en tjej som hette Vilma. Han lekte i koja, lekte med bollar och åkte rutschkana. Nu klarar han rutschkanan alldeles själv!


På lördagen fick vi ett kort besök av Göran och Gunvor som var i stan. De hade inte sett Alfons sedan jul och tyckte att han hade vuxit sedan dess. Alfons busade lite med farfar och Gunvor och sedan åt vi lunch i form av smörgåstårta som de köpt i fiskaffären i Sisjön. Jättegott! Alfons lärde sig att säga farfar (fast det lät mer som fafa) och det tyckte han var jätteroligt att säga!

"Fafa" och Alfons



 
På kvällen var vi bjudna till Reine och Helen på middag och även Henrik, Catharina och Viktor var med. Det var första gången jag var hemma hos dem och de hade en jättefin och mysig lägenhet. Maten bestod av fläskytterfilé, potatis och whiskeysås och sedan blev det glass med hjortron till efterrätt. Väldigt gott och en trevlig kväll! Alfons och Viktor lekte lite grann, men än så länge är nog åldersskillnaden lite för stor för att de ska ha stor glädje av varandra. Alfons var dock väldigt nyfiken på Viktors i-pad. 

Alfons och Helen

Alfons fick smaka glass
 
Soffmys


På söndagen tog vi en tur till Movieline för att fylla på filmförrådet. På eftermiddagen tyckte jag att det var dags för lite bakning. Det börjar bli tomt på kakor i frysen. Det har visat sig att Alfons är ett riktigt kakmonster (precis som mamma). Den här gången kände jag för att göra småkakor och jag provade bondkakor som jag aldrig har gjort förut. De blev faktiskt jättebra och supergoda!