Summa sidvisningar

tisdag 26 november 2013

Alfons tjuvstartar julen

Vecka 47

På måndagen hade vi fått tid för Alfons hos barnläkaren på vårdcentralen. När vi kom dit hade dock barnläkaren fått åka på ett akut hembesök. Vi fick i stället träffa en annan läkare (det framgick inte om det var en barnläkare, men jag tror inte det) och han hade också en läkarstudent med sig. De lyssnade på hjärta och lungor på Alfons vilket han tog med ro. Läkaren trodde att det rörde sig om en luftrörskatarr och han skrev ut en lite starkare hostmedicin som vi kan ge honom 3 ggr/dag och framförallt innan han går och lägger sig. Han skrev också remiss till Barnmottagningen i Krokslätt för att utreda så att det inte var förkylningsastma eller något annat. Vi gick och hämtade ut hostmedicinen direkt på Apoteket. Eftersom Alfons brukar spotta ut den vanliga hostmedicinen fick vi tips om att ge honom medicin med en spruta i munnen (som man gör på mindre bebisar). Vi testade det på kvällen, men han spottade ut den i alla fall. Vi provade sedan att blanda medicinen i vällingen och då gick det bra. Tror dock inte att medicinen är lika effektiv när den blir så utblandad.

Den här veckan har de haft pepparkakshusbak hos Alfons dagmamma. Även den andra dagmamman och hennes barn har varit där och bakat. Alfons brukar verkligen älska att få vara med och baka hemma så jag trodde att det skulle bli en höjdare. Dock så hade Alfons och de andra killarna tröttnat fort på baket och gått iväg för att leka i stället. Så här fint blev i alla fall barnens pepparkakshus som ska vara med i pepparkakshustävlingen i Mölndals Centrum.






På onsdagen var vi bjudna till Annelie på kvällen på lite fika. Även Louise, Johan, Viktor och lille Theo var med. Det var jättemysigt att träffas allihop igen. Jag tror inte jag hade träffat Annelie sedan i somras. Hon bjöd som vanligt på väldigt gott fikabröd, bl a chokladmuffins med marshmallows. Alfons åt så mycket att han inte orkade någon middag efteråt. Lille Theo var väldigt trött och sov nästan hela tiden, så det blev tyvärr inget bebisgos den här gången. Annelie hann i alla fall hålla en stund. Alfons var lite mer intresserad av Theo den här gången och han gav honom en puss på pannan. Det tyckte jag var så gulligt. Får hoppas att han kommer vara lika snäll emot sitt syskon sedan.



På fredagar har vi alltid lyxfrukost på jobbet och den här veckan var det min tur att ordna med detta. Så här fint dukade vi upp och gott var det!



Jag har ju blivit rekommenderad att vaccinera mig mot influensa eftersom jag är gravid och jag har funderat mycket på det. Till slut kom jag fram till att det nog var klokt att ta den där sprutan så jag hade bokat tid på vårdcentralen på fredagen. Det gick bra att ta sprutan och jag fick inga biverkningar förutom lite ont i armen.

På lördagen hade vi planerat en dagstur till Varberg då vi inte varit där på kanske 1,5 månad. Innan vi åkte till Varberg var vi nere i Mölndals Centrum och hämtade en ståbräda som vi beställt till barnvagnen. Ståbrädan köpte vi på Babyproffsen för 600 kr, men vi hade 10 % rabatt med Mölndalshäftet så den kostade 540 kr. Tycker ändå det var dyrt för en liten bräda på hjul. Åkte till Varberg vid 11-tiden och konstigt nog var Alfons trött redan då och sov hela vägen till Varberg. Han är så söt när han sover med öppen mun!



Framme i Varberg bjöds det på gofika som vanligt. Sedan tog vi en promenad till stan eftersom det var shoppinghelg. Vi monterade på ståbrädan på vagnen så Alfons fick prova den och det gick bra för honom att stå där och åka. Själv tyckte jag dock att brädan stack ut så långt så det var svårt att gå rak i ryggen utan man fick nästan gå lite framåtböjd som om man körde en rollator. Lite jobbigt! Vi gick på stan en bra stund och besökte olika affärer, men för en gångs skull fastnade jag inte för någonting så vi fick gå tillbaka tomhänta. Putte shoppade dock lite kläder på MQ. När vi kom hem hade pappa lagat middag så vi kalasade på färsk fisk, klyftpotatis och het mangosås och sedan blev det fruktsallad med grädde till efterrätt. Jättegott!

På söndagen tyckte jag det var läge att småstarta julen med lite lussekattsbak. Har tänkt mig att hinna baka pepparkakor och göra knäck innan jul också så det är skönt att ha lussekatterna avklarade tidigt. Först blev det en promenad till Hemköp för att köpa kesella. Alfons hjälpte med glädje till att baka, men herregud vad han åt bulldeg! Jag blev faktiskt orolig att han skulle få ont i magen.
 

 

På eftermiddagen hade vi stämt träff med Annelie på Mr Johansson. Denna veckan har vi tagit igen att vi har setts på hela hösten! Det var som vanligt jättegod mat och trevligt att gå ut och äta söndagsmiddag. Alfons åt också jättebra. Det finns mycket där som han gillar, men favoriterna är nog pannkakor och räkchips. Glass till efterrätt är ju inte heller fel.

Graviditetsstatus:
Nu är jag i vecka 29 och bebisen blir större och större. Nu sparkar den riktigt kraftfullt och det kan göra lite ont ibland. Den här veckan har magen krånglat en del, men jag tror att det är mina vanliga magproblem så det har nog inte med graviditeten att göra. För övrigt mår jag bra och växer och frodas. Jag hade faktiskt räknat fel på min viktuppgång så jag har ”bara” gått upp 9,5 kg hittills och inte 10,5 som jag trodde först. Nästa vecka blir det en ny koll på MVC.

torsdag 21 november 2013

Alfons fyller 2!

Vecka 46

Veckan började med födelsedag för Alfons. Tänk att han har varit hos oss i 2 år nu. På ett sätt känns det som om han kom igår och ändå så har man svårt att minnas tiden innan Alfons. Det har hänt väldigt mycket på de här 2 åren. Det är verkligen en underbar liten kille vi har och jag är så glad att jag får vara hans mamma!

Alfons blev firad med sång på Bifrosts öppna förskola. På eftermiddagen hade vi bjudit hem farmor Karin och Pontus faster och farbror, Anita och Gilbert och Alfons syssling My. Det fanns ju gott om tårta kvar efter barnkalaset så det var ett perfekt tillfälle att göra slut på den. Alfons och My lekte riktigt bra ihop trots att de inte hade träffats på ett par månader. My hade blivit så stor och hade nog vuxit om Alfons nu.

På kvällen så gav vi Alfons våra presenter. Nu har han verkligen blivit en van presentöppnare!

Vår fina 2-åring
Nu tror jag Alfons är färdigfirad för den här gången så här kommer bilder på alla fina presenter.

 
Från farfar och Gunvor:




Från mormor och morfar:
 




 


Från morbror Putte och gammalmormor Cajsa:
 
 
Från Thom, Ulle och Elias:
 
 
 
Från Asya och Daniil:
 
 
Från Alexander, Vasse och Olga:
 
 
Från Johan, Louise, Viktor och Theo:
 
 
Från Hans, Maria och Siri:
 
 
Från Emma, Moa och Lyra:
 
 
Från My, Anita och Gilbert:
 
 
Från farmor:
 

 
Från Ulla-Britt:
 
 
Från faster Magda, Ivar och Alma:
 
 
Från mig och Pontus:
 






 
 
Det var många fina presenter! Bäst att ta det lugnt med julklapparna så älsklingen inte blir för bortskämd!
 
På torsdagen vaknade jag förkyld och med feber. Dessutom hade Alfons hostat och hållit mig vaken en del på natten. Kände mig riktigt sliten så jag ringde och sjukanmälde mig. Var lite tveksam till om Alfons skulle gå till dagmamman idag. Han har varit hostig jättelänge nu, men det har gått lite upp och ner. Han verkade dock pigg på morgonen så han fick gå dit. Idag skulle de göra en utflykt till Friskis och svettis och vara med på ett barnpass. Det trodde jag att Alfons skulle gilla!
 
Alla barnen på väg till Friskis.

Alfons och en kompis lyssnar uppmärksamt på ledaren.

 
Mitt på förmiddagen ringde Marie och sa att vi fick komma och hämta Alfons. Han hade gillat att vara med på träningspasset, men när han hade sprungit så mycket hade han hostat så han kräktes. Stackars liten! Fick lite dåligt samvete för att vi hade låtit honom gå till dagmamman. När Alfons kom hem var han dock på väldigt gott humör och verkade inte särskilt sjuk. Vi mailade dock till BVC-sköterskan och bad om en tid och hon sa att vi kunde komma till vårdcentralen på drop-in dagen därpå.
 
 På fredagen var jag också hemma och var sjuk. Pontus och Alfons gick till Fässberg på förmiddagen och sedan till vårdcentralen efter lunch. Tyvärr hade de ingen barnläkare, men Alfons fick träffa en vanlig läkare som lyssnade på lungorna och hon kunde inte hitta något fel på Alfons. Vi fick dock tid till barnläkaren som skulle komma på måndag. Alfons tog även en kontroll hos BVC-sköterskan när vi ändå var där. På ett halvår hade han vuxit 5 cm och var nu 83,2 cm lång. Han hade ökat ungefär 1 kg i vikt och vägde 10,8 kg. Kelley var väldigt imponerad av hur bra han pratade och sa att han låg på en 2,5-årings nivå. Det var kul att höra! Nästa kontroll på BVC blir vid 2,5.

Var ganska hängig även på lördagen även om febern gått över. Det blev en lugn dag hemma, men Alfons och jag passade på att baka. Provade ett recept från Halv 8 hos mig på chokladkaka.

http://www.recept.nu/diamant-kimberley---kiruna/kakor-och-tartor/choklad/chokladkaka-med-cointreaugradde/

Receptet stämde inte så bra, men kakan blev jättegod ändå.

 
 
På söndagen mådde jag mycket bättre, men vi hade inget planerat. Hade fått ett mail att de skulle ha adventspyssel på Mariagården där jag gått på öppen förskola med Alfons förut. Det lät trevligt så vi bestämde oss för att gå dit. Det var jättekul att komma dit igen. Alfons kompis Sofia som går hos samma dagmamma var där så Alfons lekte lite med henne. Vi gjorde också lite pyssel. Man kunde måla stjärnor, dekorera ljus och måla julteckningar.
 
 
 
Sedan åt vi korv med bröd och därefter årets första lussekatt.
 
 
 
De hade även öppnat en second hand-butik på Mariagården och jag hittade ett par Alfons Åberg-tröjor som jag köpte. Det var en trevlig söndag! Söndagen bjöd även på lite solsken så vi passade på att promenera och gå till lekparken en stund.
 

 

 
Graviditetsstatus: Nu är jag i vecka 28 och för tillfället tycker jag att allt går bra. Är inte så jättetrött längre. Kanske blutsaften hjälper. Magen börjar dock bli väldigt stor nu och jag har svårt att få plats i vinterjackan. Rent klädmässigt så var det smidigare förra gången när jag var höggravid sensommaren/hösten. Nu till vintern kommer man ju att behöva en större jacka och det är inte många tjocka tröjor jag kan ha. Får väl låna lite kläder av Pontus snart. 
 



onsdag 13 november 2013

Alfons första barnkalas

Vecka 45

Veckan började med jobb för mig och öppna förskolan i Bifrost för Alfons och Pontus. Alfons lekte och busade med sin kompis Moa. Här har de tagit en liten läspaus efter att ha härjat en del i innebandyrummet.


På tisdagen var Alfons hos dagmamman och den här dagen spenderade de i den andra dagmamman Kajas trädgård med att höststäda. Det tyckte nog Alfons var roligt. Han gillar att kratta och greja i trädgården.




På eftermiddagen var det dags för en kontroll på MVC. Jag hade inte varit på MVC på flera månader. Tror att det var i juli jag var där senast. Nu fick vi för första gången lyssna på bebisens hjärta och den hade normal hjärtfrekvens. Tror att den lång omkring 135. Jag fick lite tips på järnrik kost eftersom det inte har fungerat med järntabletterna. Barnmorskan tipsade om tunnpaltbröd som ska innehålla jättemycket järn. Hon rekommenderade också att jag skulle vaccinera mig mot influensa, men det får jag fundera lite på. Är lite tveksam till detta då jag nästan aldrig får influensa. Jag fick lämna lite blodprover och ta blodtrycket som var normalt 125/65. Hb låg också bra på 120. Sedan blev jag tvungen att ställa mig på vågen och det var en chock för jag vägde 5 kg mer än på vågen hemma. Skumt. Tror att våran våg är en glädjevåg. Jag kanske får börja hålla igen lite på godsaker nu, för jag har gått upp 10 kg sedan jag blev gravid. Jag får nog börja leva hälsosammare, dock inte förrän nästa vecka eftersom den här veckan skulle innehålla kalas och födelsedagsfirande av Alfons vilket innebär en hel del sötsaker.

På onsdagen hade vi bestämt oss för att fira Alfons hemma hos oss med min familj eftersom pappa skulle åka till Thailand till helgen. Vi bjöd på goda landgångar och så hade jag och Alfons gjort Gustav Adolfsbakelser eftersom det var den dagen. Det var första gången jag gjorde bakelser och receptet stämde inte alls så jag fick improvisera, men det blev ganska bra ändå.
 
 
 
 
 
Först trodde Alfons att det var mamma som fyllde år och ville ge presenterna till henne, men sedan förstod han att allt var till honom. Av mamma och pappa fick Alfons en overall, en mössa, lego, en traktor och ett litet flygplan samt ritblock och kritor. Av Putte och mormor fick han en Bobby car.


Mormor, Alfons och  morfar inviger ritblocket.


Kör bobby car i nya overallen.
På torsdagen var Alfons på sagostund på biblioteket med dagmamman och alla barnen. Här sitter han och tittar i en Alfons Åberg-bok.



På eftermiddagen började vi förbereda lite för lördagens barnkalas så vi var och storhandlade på Willys. Sedan bakade jag och Alfons chokladbollar. Han älskar att vara med och baka, men så fort han får smaka på något blir han alldeles vild och då går det inte längre. Han var i alla fall med tills jag började rulla chokladbollarna.

På fredagen var Alfons i Fässberg och lekte av sig på förmiddagen.


Fredagskvällen gick åt till förberedelser. Då bakade jag dessa två tårtor. Den ena är sockerkaksbotten med banan och vaniljkräm samt hallon och clementiner. Den andra är sockerkaksbotten med äppelmos och vaniljkräm samt chokladöverdrag.




På lördagen var det dags för kalas! Vi hade bjudit 7 barn med familjer så om alla kom skulle vi bli 24 personer. Vi hade fått låna klubbstugan på golfen så på förmiddagen åkte vi dit och städade och pyntade med ballonger och körde dit all mat. Sedan åkte vi hem och åt lunch och Alfons fick sova middag. Tyvärr så ringde en familj återbud då Emma hade blivit sjuk. Tyckte ändå det var ganska bra uppslutning att 6 av 7 familjer kunde komma. Kalaset började kl 15 och då var vi på plats i klubbstugan. Jag hade tänkt att Alfons skulle vara så stilig i vit skjorta, finbyxor, väst och fluga, men han blev jättearg när vi skulle klä på honom så jag fick vara glad att jag åtminstone fick på honom skjorta och byxor. Först kom Asya och Daniil som jag inte träffat på över ett halvår. Det var jättekul att se dem igen och Danja hade blivit så stor!

Asya och Daniil

Sedan kom Elias, Tom och Ulle tätt följda av Louise, Johan, Viktor och Theo. Theo var yngst på kalaset med sina 5 veckor, men han hade redan blivit mycket större än sist jag såg honom!

Viktor och Louise

Därefter kom Vasse, Alexander och Olga och sedan Emma, Moa och Lyra och till sist Siri, Hans och Maria. Det var jättekul att träffa alla igen och många av gästerna kände också varandra.

Olga, Vasse och Alexander
Vi började med barnkalasklassikern korv med bröd för att grunda lite före tårtan. Alfons fick också öppna sina presenter.

Alfons öppnar paket
Populärast var nog traktorn som han fick av Danja. Den ville han inte ens släppa när han skulle fram och blåsa ut ljusen på tårtan.



Det var tur att jag inte hade gjort 3 tårtor som jag först hade tänkt för de 2 jag hade gjort gick inte åt riktigt. Vi hade ju även bullat upp med chokladbollar och kanel- och vaniljbullar så det kanske inte var så konstigt att hälften av tårtorna inte blev uppätna.



Kalaset avslutades med fiskdamm vilket verkade vara uppskattat av barnen.




Tyvärr är det ju så att barnen kommit igång att leka som allra bäst när det är dags att gå hem, men några gäster stannade kvar lite längre så Alfons fick springa omkring och busa ganska länge. Då var första barnkalaset avklarat och jag tycker att det gick jättebra och var en rolig grej!

Efter barnkalaset orkade vi inte laga någon middag så vi åkte till Ica Maxi och köpte sallad. Alfons fick avsluta denna roliga dag på bästa sätt, nämligen med en helikoptertur!



Söndagen fick bli en lugn hemmadag och Alfons fick leka med alla nya saker. Det var äntligen uppehåll från regnandet så det blev en promenad och ett besök i lekparken där vi träffade Alfons kompis Miranda en liten stund.

Graviditetsstatus: Nu är jag i vecka 27 och har fått ordning på magen igen. Jag har också börjat ta lite blutsaft och det verkar gå bra. Jag fick tag i tunnpaltbröd som jag har provat och de var riktigt goda så det kan nog fungera också. Jag känner mig inte så trött längre och det enda problemet jag har är att jag har lite ont i bäckenet, mest när jag promenerar. Försöker ändå att promenera 30 min/dag som barnmorskan har rekommenderat för att inte gå upp i vikt för mycket. Viktuppgång hittills är 10,5 kg. Hoppas det inte blir så mycket mer. Med Alfons gick jag upp 12,5 kg totalt.