Summa sidvisningar

fredag 31 januari 2014

Färdigjobbat!

Vecka 4

Min sista arbetsvecka! Så himla skönt det ska bli att vara hemma sedan. Nu orkar man inte mycket efter jobbet. Den här veckan blev det mest till att mysa i soffan med Alfons och hans nya idol Bamse på eftermiddagarna.

Nu har Alfons dagmamma börjat vara i "lokalen", d v s Fässbergs församlingshem, igen. De ska vara där en dag varannan vecka tillsammans med den andra dagmamman Kaja. Även en ny dagmamma från Ryet har anslutit till gruppen så det blir lite fler barn. Alfons verkade gilla att vara i lokalen den här gången. Han hade dock inte ro att sova någon middag. Här hjälper han till att duka fram lunchen (eller försöker han sno något??)


Två busiga killar har hittat en bra plats att gömma sig på. Alfons till höger.
När Pontus kom och hämtade Alfons var han ute och åkte pulka med några andra barn.

På torsdagen var det sagostund för Alfons på Biblioteket. Här sitter han och lyssnar på Gunilla, sagoberätterskan.


På kvällen var det näst sista gången på Magplasket - vattengympan. Tyvärr så var Ulle sjuk, men nu känner jag ju de andra mammorna så det var trevligt ändå. Jag kommer verkligen att sakna torsdagskvällarna med Magplasket när det slutar. Men samtidigt betyder ju det att bebistiden närmar sig och det är ju underbart!

Fredagen var min sista arbetsdag. Det kändes skönt, men lite vemodigt att säga hej då till Angelica och Sofia som jag jobbar närmast. Jag kommer att sakna arbetskamraterna, men inte jobbet tror jag. Jag gick hem redan 13:15 för vi hade tid på MVC 13:30. Nu hade mitt blodvärde gått upp lite från gränsvärdet 110 till 118. Blodtrycket var också bra 125/65 och även blodsockret lågt fint omkring 5-6. Fick också lämna urinprov som var bra. Bebisens hjärta slog fint med 140 slag/minut. Dock så hade inte magmåttet ökat sedan sist. Detta kan bero på en felmätning, men för säkerhets skull ska jag gå dit redan om 1 vecka och mäta igen. Vi skrev en sammanfattning av graviditeten och även lite önskemål angående förlossningen. Egentligen hade jag inte så mycket önskemål förutom att jag vill föda på Mölndal och ha tillgång till badkar.

Medan jag och Ponta var på MVC hade Karin passat Alfons på öppna förskolan och sedan gått en promenad så att han fick sova i vagnen. När vi var klara åkte vi och hämtade Karin, Alfons och Ulf. Sedan gick vi och åt lunch på Mr Johansson för att fira Pontas födelsedag i efterskott och även att jag jobbat färdigt. Alfons var lite busig på Mr Johansson den här gången så vi satt inte kvar så länge.

På lördagen hade vi bjudit hem Ulle, Tom och Elias på middag. Alfons hade pratat om Elias hela dagen och var jättetaggad när han kom. Killarna lekte jättebra hela kvällen. Vi hade gjort trerätters. Till förrätt hade vi avokado med pepparrotsvisp och räkor. Till huvudrätt blev det färsk rödspätta i ugn med dill och persilja samt pressad potatis. Till dessert blev det tårta med färska hallon eftersom vi inte ätit någon tårta på Pontas födelsedag.


Söndagen blev en lugn hemmadag. Försökte gå ut och gå i snön, men det blev en mardrömspromenad då Alfons inte alls tyckte det var kul att åka vagn och han ville inte heller gå utan bli buren. Han gillar inte alls att gå ut på vintern om man inte går till lekparken och åker pulka.

På eftermiddagen kom Annelie hit och fikade. Det var trevligt att träffas igen, det var nog i början på december vi sågs senast.

Graviditetsstatus:
Nu är jag i vecka 38. Det börjar närma sig! Så skönt att vara ledig nu för jag börjar känna mig ganska trött och det är svårt att promenera med alla sammandragningar. Orkar heller inte lyfta så mycket. Sedan jag minskat ner på vetemjöl har magen blivit mycket bättre. Det är väldigt skönt! Det är faktiskt inte så svårt att leva utan bröd och pasta.

tisdag 28 januari 2014

Pulkaåkning

Vecka 3

Veckan började med jobb för mig och öppen förskola för Ponta och Alfons på måndagen.

På tisdagen var det dags för Alfons att gå till dagmamman igen. Det hade kommit en del snö under helgen och de gjorde en utflykt för att åka lite pulka.

Hela gänget på väg till pulkabacken

Alfons fick åka med Alma
På eftermiddagen var det dags för Alfons att gå på återbesök på Barnmedicin i Krokslätt för uppföljning av hostan. Både jag och Ponta följde med. Först fick han väga och mäta sig. Jag tror att han var 84 cm lång och vägde strax under 11 kg. Läkaren tyckte att han var lite liten till växten. Hon rekommenderade att vi skulle ge honom extra fett i maten i form av smör och grädde samt väga honom lite oftare än BVC-kontrollerna för att ha lite koll på vikten. Angående hostan så lät hans lungor helt bra nu och han har slutat hosta. Läkaren tror att det är någon form av astma han har så vi ska alltid ha medicin hemma för inhalationer. Han skulle också fortsätta med inhalation 1 gång/dag i januari och februari eftersom det är så mycket luftvägsvirus. Om han blir förkyld och hostig ska han inhalera 2 ggr/dag. Vi skulle också komma tillbaka för uppföljning om 6 månader.

På torsdagen körde sagostunden igång igen på Biblioteket och det brukar Marie och barnen gå på. Alfons kan nu sitta stilla i hela 30 min och lyssna på sagotanten Gunilla. Han brukar också låna med sig någon bok hem från Biblioteket och den här gången hade han frågat efter "Åberg".

Alma och Alfons

Alfons läser om Alfons Åberg
På kvällen var det härlig vattengympa och avslappning för mig på Åbybadet. Jag har fått en mycket bra förberedelse för förlossningen genom den här kursen och jag önskar att jag hade gått den första gången. Då hade man behövt det ännu mer!

På helgen hade vi planerat in en dagstur till Varberg. Mamma och pappa hade inte träffat Alfons sedan jul och hade lite abstinens. Vi började med en promenad till stan och käkade lunch på Invito. Jag åt torsk med räkor i vitvinssås. Väldigt gott! Vi beställde ingen mat till Alfons utan han fick smaka på vårat. Han åt ändå ganska bra, både klyftpotatis, kött och fisk.


Sedan promenerade vi hemåt och Alfons somnade i vagnen. Ponta fick gå en extra sväng med honom för jag orkar inte gå så långt nu och Ponta har kommit igång riktigt bra med att promenera varje dag. Vi hade tänkt gå till någon pulkabacke på eftermiddagen, men alla var så frusna och trötta och inte ens Alfons ville gå ut. Det blev en lugn innedag i stället med fika och lek.



På söndagen var det sol så då fick det bli lite pulkaåkning i lekparken hemma i stället. Även grannkillen Olle var i lekparken med sin pappa.



Graviditetsstatus:
Nu är jag i vecka 37. Den här veckan har varit jobbig för jag har haft mycket ont i magen. Det har inte med graviditeten att göra, utan är mitt vanliga magont med tarmbesvär. Har provat att minska på vetemjöl genom att undvika bröd och pasta sedan i torsdags. Vi får se om det blir bättre då. Annars är det bra med mig och bebisen. Börjar känna mig riktigt stor och klumpig. Det är ganska svårt att t ex ta på sig skor nu. Viktuppgång hittills: 12,5 kg.

måndag 27 januari 2014

Rättvänd bebis och åter till vardagen

Vecka 2

På måndagen var det trettondagen och därmed ledigt från jobbet för mig. Härligt med alla röda dagar! Alfons ville leka med någon så vi bjöd hit Alexander och Vasse på lekstund i våran park och sedan fika och lite innelek. Alfons och Vasse busade en bra stund i lekparken. Även grannbarnen Miranda, Felix och Elliot var där. Alfons fick en lysande idé att han skulle gräva vatten ur en vattenpöl och lägga i sin hink. Det slutade med att han blev genomblöt och ledsen så vi fick bära honom hem.




På tisdagen var det stängt hos dagmamman då alla dagmammor och dagis hade studiedag. På onsdagen var det däremot full rulle igen när hela gruppen fick träffas efter jullovet. Alfons hade haft jätteroligt och bl a lekt med tågbana och klätt ut sig.


 
Ett penntroll?

En ängel
 
På onsdagskvällen var jag på besök hos en sjukgymnast för jag har hyrt en TENS-apparat till förlossningen. Jag fick en bra demonstration av TENS-apparaten och så tyckte hon att jag skulle träna lite hemma så jag kommer ihåg hur den fungerar sen när det är dags. Förra gången använde jag också TENS ganska mycket under latensfasen och det hjälpte en del.

På torsdagen var det återigen dags för ett besök hos barnmorskan Ulrika på MVC. Den här gången var det bara kontroll av blodtrycket. Det var bra även om det var lite högre än sist. Nu låg jag på 115/75. Ulrika kunde även känna att bebisen nu har lagt sig med huvudet neråt. Det var en lättnad att höra då jag varit lite orolig för vändningsförsök. Bebisen kan i och för sig fortfarande vända tillbaka, men det känns skönt att han ligger rätt just nu i alla fall.

Alfons hade haft trevligt hos dagmamman även denna dag. De hade varit ute en hel del. Här springer han med kompisen Pontus.

 
 
På kvällen var det vattengympa med Magplasket för mig igen. Härligt! Jag sover alltid så gott de kvällar jag har varit på vattengympa.
 
På fredagen fick jag besök på jobbet då Ponta och Alfons kom och hämtade mig. Alfons vill gärna rita på min whiteboardtavla när han kommer och hälsar på. Han blev så nöjd att han fick till en rund form som han sa var en ballong! Han blev dock jättearg när han inte fick rita mer.
 


På lördagen var det verkligen full rulle hela dagen. Först hade vi blivit inbjudna på julgransplundring hos Åsa och Emma som jag inte hade träffat på ett tag. Alfons tyckte det var jättekul att slå sönder och äta upp dessa små pepparkaksgranar. Han tyckte också det var kul att leka med Emma och en liten kille som var där.


 
Så fort vi kom hem från Emma var det bara att packa in sig i bilen och bege sig till Kållered för vi hade även fått en spontaninbjudan till middag hos Gilbert och Anita. Även Jesper, Maja och My var där. Det blev en jättetrevlig kväll med god mat (älggryta och sedan fruktsallad med glass). Jag tror aldrig Alfons och My har lekt så bra ihop som den här gången. De hade jättekul! Även där blev det lite julgransplundring för barnen.
 
Graviditetsstatus:
Nu är jag i vecka 36. Jag är så glad att bebisen nu ligger rätt! Än så länge har jag gått upp 12,5 kg precis som jag gjorde med Alfons. Nu är det ju dock ett tag kvar så jag lär gå upp lite mer den här gången. Nu börjar det bli lite svårt att ta sig till jobbet eftersom jag får sammandragningar så fort jag promenerar.

fredag 10 januari 2014

Nyår

Vecka 1

På måndagen var det dags att gå in och jobba igen efter 6 dagars ledighet. Jag skulle vara på traumaavdelningen 231. Det var mycket att göra, men inga konstigheter eller problem så det gick bra. Jag fick också gå ifrån jobbet en stund för ett besök på MVC. Både Pontus och Alfons följde med för vi hade ingen barnvakt. Alfons var dock lite besvärlig hos barnmorskan och störde lite grann så nästa gång får han nog inte följa med. De kontrollerade blodtrycket som var bra 125/65. Blodsocker var bra, men Hb var endast 110 nu så jag måste nog börja med blutsaft igen och äta mera järn. Inte konstigt att man är trött. Vi lyssnade på bebisens hjärta som slog fint med normal frekvens. Dock så låg bebisen fortfarande med huvudet upp. Om han inte har vänt sig nästa gång ska vi få tid för vändningsförsök. Jag frågade ut barnmorskan Ulrika om hur ett vändningsförsök går till för jag tycker det låter lite läskigt, men det var nog inte så farligt som jag trodde. Får dock hoppas att den lille i magen vänder sig snart. Nästa tid är om ungefär 2 veckor.

Det var skönt att bara jobba en dag för att sedan vara ledig igen. På nyårsafton var vi bjuda till Ulle, Tom och Elias. Det var även två andra par där som jag inte kände sedan tidigare, men Pontus och Alfons hade träffat det ena paret förut. Alla var väldigt trevliga och det blev en jätterolig kväll!



Vi hade hjälpts åt att laga maten och efterrätten hade fallit på vår lott. Middagen började med en god drink (alkoholfri för min del) och följdes sedan av förrätten som bestod av blomkålspuré med bacon och sparris och smörstekta bröd.



Alfons och Elias hade fått egen mat direkt när vi kom, men fick även varsin smakportion av förrätten. Alfons tyckte det var jättegott och sprang och hämtade mera bröd i köket.



Ulle och Tom hade gjort huvudrätten som bestod av parmalindad kycklingfilé, ris, sås och en lyxig sallad.



Till dessert hade jag och Alfons gjort cheesecake som vi serverade med blåbär och hallon.



Hela menyn var jättegod! Alfons vräkte i sig cheesecake och han tyckte nog att han hade lyckats riktigt bra med den.



Elias slocknade ganska tidigt, men Alfons höll sig vaken ända till 23:45 då han däckade i soffan. Vi hann spela lite spel och äta godis innan det var dags att gå ut vid tolvslaget och skåla och se på alla raketer. Jag var lite rädd att Alfons skulle vakna av allt smällande, men han fortsatte sova till kl 1, men då var han otröstlig när han vaknade så det var bara att åka hem. Tyckte ändå han hade hållit ut bra hela kvällen.

Nyårsdagen blev en lugn historia. Alfons och jag låg i bingen till 11:30 och vi tog det lugnt mest hela dagen.
 
På torsdagen var det dags att jobba igen och då var jag jättesliten för Alfons hade hållit mig vaken på natten.
 
Fredagen blev bättre och på kvällen fick vi besök av Göran och Gunvor. Vi hade inte träffat dem i jul så de kom och sov över en natt hos oss. Vi bytte julklappar. Jag och Ponta fick lakan och den senaste Johan Falk-boxen. På kvällen gick vi på Mr Johansson och åt en god middag.
 
 
 
Alfons tyckte det var jätteroligt att ha farfar och Gunvor på besök. Han ville inte gå och lägga sig på kvällen. Vi har fått så konstiga vanor nu under alla helger så det har oftast slutat med att Alfons gått och lagt sig samtidigt som oss, men han har i alla fall börjat somna i sin egen säng. Dock så vaknar han efter ett par timmar och vill komma över till vår säng, men det är i alla fall en början.
 
 
På lördagen hade vi tänkt gå ut på promenad, men just när vi hade tvingat på Alfons alla ytterkläder så började det ösregna. Då fick det i stället bli ett besök på IKEA då vi alla behövde handla lite där. Vi köpte en jättestor Juccapalm, som vi ska ha i hörnet i vardagsrummet.
 
 
 
Köpte också en ny dörrmatta och Alfons fick välja ett par leksaker som han fick av farfar och Gunvor. Det blev ett bultbräde och ett tåg med räls.
 

 
 
Sedan åt vi lunch på IKEA innan det var dags för Göran och Gunvor att åka hem.
 
På söndagen var det hyfsat väder så vi tog en promenad och en tur till lekparken. Det var några kompisar till Alfons som var där så han tyckte det var jättekul att få leka lite ute. Man får verkligen ta varje chans att gå ut nu för det är inte ofta det är uppehåll.
 

 
Sedan gick vi hem till Karin som hade bjudit oss på lunch. Det blev potatisgratäng med skinka och rostbiff. Jättegott! Alfons åt dock dåligt, men däremot gillade han efterrätten som bestod av glass.
 
Graviditetsstatus:
Nu är jag i vecka 35. Om förlossningen skulle sätta igång nu så gör man inget för att förhala det sa barnmorskan när vi var där. Får dock hoppas att det dröjer ett tag till. Den senaste veckan har jag inte mått så bra. Har haft väldigt mycket magproblem och sovit dåligt så jag har känt mig ganska sliten. Som tur var så mådde jag bra på nyår i alla fall, men annars har jag nog haft ont i magen nästan varje dag. Jobbigt! Det är extra jobbigt att ha ont i magen nu när det börjar bli så trångt där inne. Har gått upp 11 kg hittills. 

torsdag 2 januari 2014

Jul i Varberg

Vecka 52

Sista arbetsdagen innan jul flöt på utan några större problem. Alfons och Pontus hade ju redan fått jullov så de kom och hämtade mig på jobbet. Vi hade redan förberett allt inför julen så det blev en lugn kväll med bara lite packning inför Varbergsresan. Som tur var så hade Alfons blivit frisk från sin lilla febertopp och på måndagen åt han som vanligt igen.
 
På julafton packade vi in oss i bilen och åkte iväg till Varberg. I min familj brukar vi äta julbord redan till lunch och så även i år. Det var gott med julmat! Har inte ätit så mycket julmat innan jul i år så då var man extra sugen. Alfons hade pratat jättemycket om mormor och morfar och det var också ganska längesen vi var i Varberg så han tyckte det var kul att komma dit. Efter maten försökte jag lägga Alfons, men han vill oftast inte sova middag så tidigt längre. Jag tänkte att han skulle uppskatta Kalle Anka i år, men då var han trött och grinig. Sedan verkade han komma över trötthetströskeln för han blev på gott humör igen efter Kalle och då fikade vi lite med lussekatter och pepparkakor. Sedan var det dags för tomten! Vi hade förberett Alfons på att det skulle komma en tomte och när tomten kom in blev han lite rädd, men sedan tyckte han det var jättespännande. Jag tror inte han anade att det var morfar som klätt ut sig! Alfons vågade sig till och med på att ge tomten en kram innan han gick.

 



Det var spännande med alla paket, men när Alfons hade öppnat sitt största paket som visade sig vara en minisynt med mikrofon blev han så sugen på att packa upp den så han hade inte tid att öppna resten utan det fick Pontus och jag göra. Synten var verkligen en uppskattad julklapp! På kvällen skulle vi ha ätit tomtegröt, men pappa hade druckit upp all mjölk så det blev rester i stället.


Här kommer lite bilder på Alfons julklappar.


Från mormor, morfar och gammelmormor:




Världens sötaste små kalsonger. Nu gäller det att ta tag i potträningen!


Cool piratpyjamas
 
Från mig och Pontus:

Från H&M

Från H&M

Från Kapp Ahl
Från H&M



 Från farfar och Gunvor:
Finkläder
Snygga jeans

Från morbror Putte:
Halksockar

Duplo pirat

En Alfonsbok till samlingen

Från Ulla-Britt:
Duplo brandman

Från Conny & Asta:
Från Kapp Ahl

Från farmor:
Spelande bok med julsånger

Från Hanna & Elias med familj:
En utflyktsmatlåda
En ryggsäck

Själv fick jag pengar, presentkort på H&M, ett julalbum, desserttallrikar, en chokladkartong och detta fina halsband:






Vi sov över två nätter i Varberg. Juldagen blev väldigt lugn då regnet tyvärr öste ner. Vi försökte gå ut en promenad på förmiddagen för att låta Alfons göra av med lite energi i lekparken, men det var så dåligt väder att vi snart gick hem igen. Det fick bli en lugn innedag i stället. Vi åkte till Mc Donald's och åt lunch och Alfons åt nästan ett helt Happy Meal med chicken nuggets. På kvällen åt vi tomtegröt och lite julmat. Alfons fick hjälpa morfar i köket:
 

På annandagen var det dags att åka hem. Alfons hade varit ovanligt trotsig under vistelsen i Varberg trots att han gillar att vara hos mormor och morfar. Jag tyckte det blev lite bättre när vi kom hem igen. Frustrationen kan nog också ha berott på det dåliga vädret vilket ledde till att vi inte kunde vara ute så mycket så han hade nog mycket överskottsenergi.
 
 
På fredagen var det också dåligt väder så det fick bli ytterligare en innedag. Då passade jag på att baka farinlimpa som jag inte hunnit innan jul. Alfons gillar ju alltid att få vara med i köket så det tyckte han var skoj även denna gång. Det var första gången jag bakade farinlimpa, men detta recept var inte så bra för det blev inte så mycket smak på brödet. Använde bara 1 dl farinsocker till 2 limpor och det kanske behövs mer. Så här blev det i alla fall:
 


På lördagen var vi bara tvungna att göra något kul för Alfons så vi stämde träff med Louise, Johan, Viktor och lille Theo i Lekstan i Sisjön. Vi hade aldrig tidigare besökt något sådant ställe med Alfons, men det visade sig vara helt perfekt för honom. För 90 kr fick Alfons klättra, åka rutschkana, skjuta bollar, hoppa studsmatta och en massa annat kul i 2 timmar. Han var helvild och brydde sig knappt om mig och Pontus. Vi tog också en liten fika i Lekstan. Lille Theo hade vuxit till sig lite sen sist och han var nöjd och satt och smilade mest hela tiden.




 

Söndagen blev en lugn hemmadag med lunch/middag på Mr Johansson. En bra avslutning på julveckan!
 

Graviditetsstatus:
Nu är jag i vecka 34. Nu börjar det bli jobbigt, framförallt med sömnen då inga ställningar är direkt bekväma och man vaknar stup i kvarten. Tur att det inte är så långt kvar. 6 veckor kvar till förlossningen och 4 veckor kvar att jobba! Jag har mycket sammandragningar så fort jag försöker promenera, däremot gick det jättebra att klättra runt med Alfons i Lekstan. Än så länge har jag gått upp 11 kg.