Summa sidvisningar

onsdag 29 oktober 2014

Tittut

Vecka 43

Den här veckan började med att vi fick fint besök av Lilla My och Anita. Alfons har pratat så mycket om My det senaste så det var roligt att vi fick till en lekträff. Trots att de inte hade setts på ett tag så började de leka så fort My kom innanför tröskeln. Det blev mycket lek och bus, fika med goda bullar från Anita och så avslutade vi med att titta på Bamse och ta det lite lugnt.

Sysslingarna i sina spindelmannentröjor.
På kvällen kom Lukas på att han kan gömma sig i pappas morgonrock och leka tittut. Det var kul att jag lyckades fånga det på film. Har en film på Alfons när han var liten och började leka tittut. Jag lägger ut den också. Alfons var faktiskt lite senare än Lukas med detta.



Eftersom vi hade besök på måndagen tog vi vår vanliga måndagsaktivitet på tisdagen i stället. Det passade bra eftersom Alfons varit i lokalen i Fässberg så då gick vi vidare till Mölndals centrum direkt efter dagmamman. Åsa, Ebba och Emil hängde på och även Marie, Alma, Ina och Inas mamma och lillasyster kom och fikade på Kaffebubblan. Efteråt gick Alfons, Lukas och jag vidare till biblioteket. Bärselen hade blivit blöt på vägen så Lukas fick vara på golvet idag, men det funkade fint.

Alfons lånar i-Paden på biblioteket

Glad kille
På onsdagen fick Alfons återigen besöka biblioteket då det var sagostund med Gunilla.



Alfons var dock på lite dåligt humör den dagen. Marie ringde vid ett och sa att Alfons var ledsen och klagade på magont så jag fick hämta honom lite tidigare. Dock så var han nog bara lite trött och mammig för när vi kom hem var han på strålande humör. Vi gick en promenad till Bifrost och Alfons fick köpa en bilar-boll för sina pottpengar. Han hade otur och fick Blixten igen, men han var glad ändå.

På torsdagen hade jag lite energi efter en hyfsad natt (annars är Lukas väldigt orolig på nätterna nu) så jag bjöd hem både Louise, Viktor, Theo och Annelie på en spontan fika. Det var roligt att båda kunde komma med så kort varsel. Alfons och Viktor lekte och byggde tågbana. Theo hade lärt sig gå nu (jag lyckades dock inte fånga detta på bild). Nu kryper Lukas mer och mer. Här kan man se honom in action.



Så var det fredag i Fässberg. Idag var det ovanligt lugnt i Fässberg vilket jag tyckte var väldigt skönt. Det var ändå många kompisar där. Lukas fick leka med Sigge och Theo. Här är Lukas och Sigge i full färd med att utforska en spännande leksak.

Teamwork!

Sötisar
Alfons och Viktor lekte mest med bilarna och garaget. Även Theo fick vara med på ett hörn.



Alfons lekte också lite med Moa och så satt han en stund i pysselhörnan och pärlade. Han orkade dock inte pärla en hel pärlplatta så idag fick vi inte med oss något pyssel hem.

På helgen åkte vi ner till Varberg över dagen då vi inte hade varit där på ett tag. Vi började med att äta en jättegod lunch bestående av fläskfilégryta och klyftpotatis följt av konserverade päron och persikor med vaniljglass. Sedan gav vi oss mätta och belåtna ut på stan då det var shoppinghelg och lite andra jippon i stan. Vi träffade en tjej som kunde göra alla möjliga figurer av ballonger. Alfons fick det här fina svärdet.


Man fick också måla med färger på gatorna och så gick det omkring riddare på stan. Spännande! Efter promenaden gick vi hem och fikade och tog det lugnt.

Söndagen blev en lugn hemmadag. Gick en promenad med Lukas till Plantagen och köpte lite ljung. Vi hann även med ett besök i lekparken. Nu vill Lukas alltid sitta upp i vagnen när man är ute och går. Kanske dags att byta till sittdel även på vanliga vagnen snart.


Den här veckan har lillen även börjat sitta på knä. Han tar tag i TV-bänken och försöker resa sig, men än så länge kommer han inte upp.

fredag 24 oktober 2014

Skogspromenad

Vecka 42

Vi började veckan med en promenad till Mölndals centrum i härligt höstväder. Vi fick sällskap med Åsa, Ebba och Emil och det blev som vanligt ett besök på Kaffebubblan. Alfons och Ebba lekte och hade roligt, dock så slutade cafébesöket med blod då Alfons blev påkörd av en dockvagn. Efter att ha blivit omplåstrad av damen på Kaffebubblan gick smärtan över och vi kunde gå vidare till biblioteket. Lånade Frost för andra gången då Alfons gillar den väldigt mycket.

Påpälsad bebis på promenad i Mölndal.
När vi kom hem var det grötdags för den här lille killen. Lukas äter numera två mål mat om dagen förutom amningen. Till lunch brukar han få burkmat och på kvällen är det gröt som gäller. Han tycker om båda delarna =).


Alfons har blivit väldigt intresserad av att rita och pyssla. När vi var på barnkalas hos Theo fick barnen glitterlim i sina "godispåsar" och detta har Alfons gillat att greja med. Köksbordet är numera fullt av teckningar som ligger på tork.


Även tisdagen bjöd på härligt höstväder. Vi hade dragit ihop ett stort gäng som träffades i lekparken och hade fika med. Mysigt! Alfons fick leka med Emma, Moa, Lyra, Linus och Ebba. Det blev mycket lek i alla "trädkojorna" som finns i lekparken och höstlöven var också roliga att busa i.


Alfons och Emma leker i trädkojan.

Alfons och lilla Lyra.
Alfons leker mer och mer med Lukas nu också. Här tar killarna en brottningsmatch till Lukas stora förtjusning.


På onsdagen var det dags att klippa sig, jag hade inte klippt mig på ungefär ett halvår och håret såg ut som en risbuske! Tyvärr så har min frissa slutat så jag tog chansen att prova en ny frisör. Lotten föll på Salong Forum i Krokslätt då de var med i Mölndalshäftet för (klippning för 150 kr). Jag fick klippa av ganska mycket eftersom det var så slitet, men jag blev nöjd. Kan rekommendera denna salong! På kvällen hjälpte killarna mig med tvätten. Lukas är väldigt förtjust i tvättmaskinen nu!

Vad är det för en konstig grej?
Fredag i Fässberg som vanligt. Alfons cyklade hela vägen till Fässberg på sin springcykel. Nu börjar även Lukas uppskatta öppna förskolan lite mer. Roligt att se på alla barn och få känna på lite nya leksaker.

Bollar är väldigt populärt nu.
Alfons pysslade lite och gjorde den här fina burken till sin mormor.


På eftermiddagen träffade vi Emma, Moa och Lyra i deras lekpark i Mölndals Centrum. Nu får Lyra vara med och leka ganska mycket med Alfons och Moa.

Så var det helg igen. Mysigt! Vi låg kvar länge och myste i sängen och killarna lekte med sina syskonnallar.



På eftermiddagen gjorde vi en utflykt till skogen i Torrekulla tillsammans med Tom, Ulle, Elias och Sigge. Det var riktigt härligt att komma ut i skogen trots det halvtråkiga vädret. Alfons och Elias hade roligt och "fiskade" med pinnar i alla små bäckar. Vi hittade också spännande röksvampar som vi stampade på.








Grabbarna Grus


 
Vid den gamla minigolfbanan fanns den här roliga "dammen".

Elias provar om vantarna är vattentäta.
Efter skogspromenaden var vi frusna och åkte hem till Elias och fikade. Killarna lekte jättebra idag och det var roligt att se! Även Lukas och Sigge snackade lite med varann och lekte med babysaker.

Natten till söndagen blev riktigt jobbig med ont i magen och bara cirka en timmes sömn. På förmiddagen var Pontus och hämtade mamma och pappa på Landvetter då de kom hem från en resa till Gran Canaria. Både mamma och pappa var solbrända och de hade med sig fina presenter till hela familjen.

Alfons fick en badhandduk med Blixten!

Killarna fick också varsin fin Barcelona-tröja.

Detta snygga armbandet fick jag.

Och en fin tröja från Esprit.
Pontus fick en ljusblå pikétröja från Lacoste som jag glömde ta kort på. Efter en snabb fika var de tvungna att åka hemåt. Efter lunch tog Ponta barnen på en skogspromenad och jag fick krypa ner i bingen. Sedan mådde jag bättre igen.

onsdag 15 oktober 2014

Läkarbesök och barnkalas

Vecka 41

Killarna och jag började som vanligt veckan med en eftermiddag i Mölndals centrum. Först gick vi till Lekia för att köpa en födelsedagspresent till Theo. Det var inte lätt att få med Alfons därifrån. Han såg så mycket som han ville ha, men gick med på att önska sig i födelsedagspresent. Sedan blev det en gofika på Kaffebubblan och lite lek i babygymmet för Lukas del. Sedan hann vi med både biblioteket och lite lek i Statsparken innan det var dags att promenera hem och mysa framför Spöket Laban-filmen som vi lånat. Jag gillar våra måndagar i Mölndals centrum =). Lyckades få Alfons att somna i soffan på kvällen, men inte förrän halv tio.

Lukas i babygymmet på Kaffebubblan.

Ljuva tisdag! Lukas var för en gångs skull trött på förmiddagen så man fick en extra timme i bingen när Alfons var hos Marie. Idag var de i lokalen hela gänget så jag fick gå och hämta honom i Fässberg. Sedan hade jag stämt träff med Åsa, Emma, Ida, Emma, Moa och Lyra i en lekpark i Bifrost. Alfons hade inte lekt med Emma sedan i vintras när vi var hos dem på julgransplundring, men barn verkar inte bry sig om sånt utan de lekte bra ändå. Det var kul att ses igen, men efter en stund i ganska kyligt väder ville Alfons gå vidare till Hemköp där jag lovat honom en boll med bilar. Alfons ville gärna ha Blixten, men hade otur och fick Bergarn igen. Han verkade nöjd ändå. På kvällen var Alfons omöjlig och somnade inte förrän Ponta kom hem från jobbet (efter 22).

Man kan ju tänka sig att Alfons skulle vara trött på morgonen efter att ha lagt sig så sent, men icke! Han vaknar senast 7:30 ändå och då hinner vi till dagmamman i tid. Idag var det skogsutflykt med hela gänget.


Alfons och gänget håller på och lär sig lite teckenspråk vissa dagar. Här är det lite genomgång ute i skogen. Barnen verkar sitta som små ljus och lyssnar så uppmärksamt!


Detta blev en lugn dag hemma. Vi var ute på baksidan och passade på att flyga drake eftersom det var blåsigt väder. Det blev återigen en sen kväll här hemma. Lukas var jätteledsen (jag tror att framtänderna är på väg för han är lite svullen i munnen) och somnade sent. Alfons höll sig vaken tills Ponta kom hem idag igen fast han inte sovit middag. Det är otroligt...

Så trött... Men sova vill jag inte!!!
På torsdagen tog jag med mig Lukas på babyrytmik i Mariagården. Det är alltid mysigt att gå dit, men idag var det inte så många som vi kände som var där så då stannade vi inte så länge. Hade en mysig eftermiddag hemma med killarna. Nu när Lukas kan sitta har han lättare att sysselsätta sig och ibland får han faktiskt vara med på ett hörn när Alfons leker. Här bygger Alfons tågbana...


... och Lukas förstör!


Sedan gick vi till en lekpark på Axgatan och gungade lite.

Alfons gungar så han tappar stövlarna.
Även idag var Alfons vaken tills Ponta kom hem. Idag hade han dock varit trött och sovit middag hos Marie.

På fredagen var det Fässberg som gällde för oss. Det var mycket folk där, men inte så många vi kände, bara Emma som var där med Moa och Lyra och Ann som var där med Miranda. Alfons lekte med Moa och så pysslade han lite och gjorde en fin lövteckning. Vi var tvungna att gå innan det stängde idag för Alfons skulle på ett läkarbesök på Barnmedicin, ett uppföljningsbesök p g a hans hosta/förkylningsastma.

Jag hade oroat mig lite för hur det skulle gå eftersom jag fick gå dit själv med båda barnen, men det gick utmärkt. Jag hade Lukas i selen och Alfons var jätteduktig. Läkaren var också lugn och väldigt bra med Alfons. Han ville ta vikt och längd eftersom de tyckte Alfons var lite liten sist. Nu var han 88 cm lång och vägde 12,7 kg. Läkaren tyckte att han låg bra på sin kurva och helt normalt på BMI. Han lyssnade på hjärta och lungor och det lät fint. Vi får fortsätta ta inhalationsmedicin så fort Alfons blir förkyld och hostig, men han ska inte stå på någon medicin annars.

På eftermiddagen kom mamma och pappa hit en stund för de ska ha sin bil här när de åker till Gran Canaria. Vi tog en fika och de tog även med killarna till lekparken så att jag kunde vila lite. Sedan skulle de åka vidare till Stockholm där de skulle flyga ifrån nästa dag.

På lördagen var vi bjudna på barnkalas till Theo som fyllde 1 år. Det var ett lagom litet kalas med 7 barn. Först tyckte vi att det var väldigt lugnt, men efter ett tag kom de stora killarna igång och lekte som bara den. Lukas hade klätt sig fin i skjorta och fluga.


Theo fick en speciell liten tårta i form av ett godiståg!


Alfons ser lite godissugen ut.
Alla barnen fick påsar med clementin, russin, glitterlim och lite andra roliga saker.


Lukas blev trött och fick ta en power nap på pappa.


Födelsedagsbarnet Theo med mamma Louise.
Söndagen blev en lugn fixardag hemma. På förmiddagen delade vi på oss så Ponta och Lukas åkte och handlade medan Alfons och jag tog en tur till Frölunda Torg. Vi besökte BR där de hade en rolig karusell som barnen fick åka på.


Jag shoppade ett par skor till mig för födelsedagspengar jag fått. Det blev de här snygga skorna:

http://www.putfeetfirst.com/se/dinsko/Kvinna/Kangor_och_Boots/K%C3%A4nga/p/288375

Den här veckan har Lukas tränat vidare på krypandet och nu kan han krypa ett par steg. Han är också lite mer nöjd nu när han kan röra sig lite bättre.

söndag 12 oktober 2014

Första krypförsöket

Vecka 40

Veckan började bra med en mysig dag i Mölndals centrum med killarna. Vi var på banken, Kaffebubblan, biblioteket och hann även leka lite i Statsparken innan vi blev trötta och frusna. I Kaffebubblans lekrum finns det bl a en doktorsväska som Alfons tycker om att leka med. Det roligaste är sprutan och han gillar att vara doktor och ge mig och Lukas sprutor.


Idag provade vi även det här roliga fotbollsspelet.


På tisdagen var det utelek som stod på schemat för Alfons. Även Cajjas grupp var med och här leker Alfons med Ebba som går där.


Lukas har nu vuxit ur liggdelen till dubbelvagnen och det var dags att prova sittdelen. Han satt faktiskt jättebra i den och han verkar gilla att komma upp och se lite mer av världen när man är ute och går. På tisdagen tog vi premiärpromenaden för att gå och leka i en lekpark i Bifrost och det gick jättebra. Lukas kunde även sova i sittdelen utan problem.


På onsdagen var det inomhusaktiviteter för Alfons och gänget. Här är det samarbete på hög nivå när Alfons pusslar tillsammans med en kompis.


Medan Alfons var hos dagmamman var jag och Lukas på BVC för en sista träff med syskongruppen. Vi hade inte setts sedan före sommaren och det var helt otroligt att se hur stora alla bebisarna hade blivit. Vi pratade lite om syskonrelationer och ventilerade olika problem, men just nu är det ganska lugnt och harmoniskt på den fronten hemma. Det går väldigt bra med barnen och de är snälla mot varandra oftast. Alfons är inte heller speciellt trotsig nu. Det enda jag undrade lite över var potträningen och Elisabeth som leder gruppen tyckte inte att jag skulle tvinga honom utan hellre vänta ut honom tills han är mogen för det. Däremot är det inte fel att använda belöningssystem som vi har provat lite, men det får inte bli något tvång.

På kvällen var Lukas verkligen igång. Han rör sig jättemycket nu och har börjat gå upp på knä och försöka krypa. Än så länge tar han sig inte framåt, men bakåt!

 
 
På eftermiddagen var det dags för ett kärt återseende då vi träffade Asya och Danja som vi inte sett sedan Alfons 2-årskalas. Barnen kan ju knappast komma ihåg varandra, men ändå började de leka direkt och jaga varandra. Det var roligt att se. Vi gick först och lekte i en lekpark och sedan gick vi hem till oss en stund. Barnen lekte så bra och hade roligt. Nu får vi försöka att träffas lite oftare!

Lukas kan nu sitta själv vid drygt 7 månaders ålder. Alfons lärde sig också sitta vid 7 månader så där följs killarna åt. Däremot kunde Alfons även krypa och stå redan vid 7 månader så där ligger Lukas lite i lä, men han kommer nog snart igång med det också!


På kvällen var killarna helt omöjliga att lägga. Det slutade med att vi fick lägga oss samtidigt alla tre. Då somnade båda strax före tio.

Mysigt att somna i mammas säng...
På torsdagen var det pysseldag hos Marie. Alfons gjorde den här fina löv-igelkotten!


Under tiden var jag och Lukas på babyrytmik i Mariagården med Ulle och Elias. Även några mammor från min syskongrupp var där. Det var trevligt att göra något med bara bebisarna. Lukas verkar gilla sångstunderna och speciellt sånger där man ska hissa honom upp i luften. Då skrattar han så gott!

På eftermiddagen hade jag stämt träff med Louise och Annelie för att prova det nya cafét Steinbrenner & Nyberg som har öppnat mitt emot Pedagogen Park. Det var ett mysigt café med farligt goda bakverk. Dock var det ingen höjdare att gå dit med barnen då de inte hade så mycket utrymme och inga barnstolar. Alfons var helvild och kunde inte sitta stilla. Därför blev det en snabb fika och sedan gick vi till lekparken och bokbussen.

Natten till fredagen hade jag ont i magen och sov bara 3-4 timmar. Var dödstrött på morgonen och låg kvar i bingen med Alfons ganska länge medan Ponta gick upp med Lukas. Vi gick i alla fall till öppna förskolan för det är minst lika jobbigt att vara hemma en hel dag med barnen. Louise var också där så Alfons lekte med Viktor och lite med Moa.

Alfons kollar på en fontän på väg hem från förskolan.

På eftermiddagen träffade vi Emma, Moa och Lyra i Harrys lekpark och lekte lite. Sedan blev det en tidig kväll för mig och killarna.




På lördagen var jag pigg igen så det blev lite egentid hemma med Alfons medan Ponta och Lukas handlade. Jag och Alfons hann både städa, bygga lego och pussla innan de kom hem igen. På eftermiddagen träffade vi Nicklas, Sara och Alice och tog en fika i lekparken eftersom det var kanelbullens dag.

Natten till söndagen blev återigen en ont-i-magen-natt med väldigt lite sömn. Jag var ganska sliten när vi åkte ner till Varberg vid lunchtid, men vi skulle fira pappas och mammas födelsedagar. Vi började med lunch som bestod av jättegod hemmagjord fiskgratäng på färsk fisk. Sedan gick alla till lekparken utom jag som gick och la mig en stund. Skönt! Sedan blev det presentutdelning. Mamma fick biljetter till Kristina från Duvemåla och pappa fick deo, parfym och golfbollar. Alfons hade målat varsin gipsfigur till dem och han var väldigt ivrig vid presentöppningen. Han längtar nog till sin egen födelsedag nu.
 
 
 
Sedan firade vi med Rosa Bandet-tårta.