Summa sidvisningar

tisdag 28 april 2015

Liseberg

Vecka 17

Vi kickade igång veckan på bästa sätt, med riktigt god frukost! Kesoplättar med vispgrädde och hallon. Detta är en favorit hos både mig och barnen. Ja, Ponta tycker också det är gott, men det brukar inte räcka till honom!


På eftermiddagen blev det en tur till Kaffebubblan. Nu har vi kommit in i våra gamla rutiner igen med Kaffebubblan och biblioteket på måndagar. För mig blev det hallonsmoothie, kaffe och en hallontryffel. Undrar om jag har blivit avvand från socker nu, för den här tyckte jag var för söt och den innehöll inte ens socker!


Lukas är fortfarande relativt nyttig och nöjer sig med banan.


Alfons däremot vill gärna ha glass om vi går på café. Idag blev det en Sandwich.


På väg till biblioteket stötte vi på Emma, Moa och Lyra av en slump så det blev ett litet stopp i parken för lite lek med dem.



Sedan vidare till biblioteket för att låna lite böcker och filmer. Det blev Stadens hjältar och Sagor från zoo som Alfons gillar. Lukas var riktigt busig på biblioteket idag så jag fick jaga efter honom ganska mycket. Nu har han verkligen fått upp farten och kan redan springa! Han tycker så klart det är jätteroligt när jag jagar honom.

På tisdagen vaknade jag redan 5:30 och hade lite ont i magen. Fick vila lite på förmiddagen och då låg jag och lyssnade på ett program Fråga doktorn. Rena turen för mig att det handlade om celiaki (glutenintolerans) som jag är lite inne på att jag kanske har. Jag har ju testats negativt för gluten för ungefär ett år sedan, men tycker ändå att jag verkar få ont i magen av det. På programmet berättade de att det inte syns på blodprovet om man inte har ätit vanlig kost ett tag innan man tar provet och redan då hade jag börjat ta bort mycket mjölprodukter. Frågan är nu om man ska plåga sig och äta vanlig kost ett tag för att göra om detta prov och verkligen få se om man är glutenintolerant.

Efter lite vila var jag pigg igen och gav mig ut i det fina vårvädret. Alfons hade varit i Fässberg så jag hämtade honom och sedan gick vi till Röret i Bifrost där vi stämt träff med ett stort gäng, det var både Moa, Lyra, Emma, Alice, Sara, Åsa, Ida och lilla Emma. Vi åt mellis i parken och barnen lekte och busade en lång stund. Det var jättevarmt och vi hade svårt att hindra barnen från att ta av sig både jackor och skor!

Barfotaspring

Jagar tafatt

Lukas går riktigt bra ute nu och ville också springa runt på gräsmattan.







Alfons och Alice busar med mamma Sara.

Inte lätt att ta en selfie med den här lille.


Full fart!
Det blev en riktigt härlig eftermiddag tillsammans i vårsolen. Sen var det dags att gå hem och äta middag. Idag hade jag provat ett nytt kolhydratalternativ, nämligen broccoligratäng. Detta var superenkelt och väldigt gott!


Till det blev det krämlig kyckling i ugn med bacon och trattkantareller.


På onsdagen var det också fint väder och vi stannade kvar på Maries gård och lekte efter att jag hämtat Alfons. Pontus med småsystrar och mamma Maria ville också leka. Även Emma, Moa och Lyra kom förbi.



Efter att alla gått hem fortsatte Alfons, Lukas och jag med lite pyssel utanför vårt hus. Alfons har sått många små plantor hos Marie och nu har en del av dem vuxit så man får plantera om dem i krukor. Ska bli kul att se om det kommer några grönsaker!


På torsdagen var det dags för lite pyssel i köket då jag bestämt mig för att laga chili con carne som jag inte gjort på 10 år. Detta var ett nytt recept för mig som var LCHF. Bönor innehåller en del kolhydrater, men dessa verkar inte påverka blodsockret så det förekommer ändå bönor i många LCHF-recept. Jag hade i svarta bönor och kidneybönor. Tyckte själv att maten blev väldigt god! Jag åt det med bara lite sallad till och en klick turkisk yoghurt.



På eftermiddagen blev det lite lek på Maries gård, men det var gräsklippning på gång så det var ett väldigt oväsen. Jag hade haft med mig mellis till barnen, men vi orkade inte vara kvar på gården så det blev lite picknick hemma i vår trädgård i stället. Mysigt det med!

Gungkillen

Första groupien med dessa killar ;)
Efter vår picknick blev det lite mer pyssel i köket då Alfons ville baka kladdkaka igen! Det blev nästan LCHF-kladdkaka, endast 0,5 dl socker!

På fredagen vaknade jag redan 05:15 och hade ont i magen. Ändå var jag inte så sliten när vi skulle gå upp. Orkade ge mig iväg till Fässberg med killarna. Vi kom tyvärr för sent för sångstunden, men Alfons var så sugen på att sjunga att vi smög in ändå. Han gillar verkligen att sjunga nu! Sedan blev det lite lek med Moa, Lyra och Elias och givetvis pannkakslunch!

Nu är Lukas inne i en klättrig period och det är lite jobbigt. På kvällen när jag satt på toa var han så klart med i badrummet och då tog han sig upp på Alfons lilla pall och sedan kunde han inte gå ner igen. Han blev så klart jätteledsen så jag försökte lyfta ner honom medan jag satt kvar på toa. Då vred jag till mig i nacken och fick jätteont. Det fick bli Ipren och värmedyna resten av kvällen.

Även på lördagen hade jag ont så det blev en lugn dag. Var nere på loppisen på Göteborgsvägen med Alfons och lämnade in lite saker som jag ville bli av med. Letade lite bland barnkläder och leksaker, men jag hittade absolut ingenting som jag ville köpa. På eftermiddagen var vi hemma hos Alice, Nicklas och Sara på en fika och sedan lite utelek innan himlen öppnade sig och vi blev genomblöta. Lite lek hann vi med i alla fall!

På söndagen kom mamma, pappa och Putte upp och hälsade på och de hade med sig en cykel till mig! Det var mamma som hade en gammal cykel över och det passar ju perfekt eftersom min cykel blivit stulen. Fick faktiskt ut lite pengar på hemförsäkringen så nu kan vi köpa en ny cykelstol. Gött att ha en cykel igen!

Idag hade vi planerat en utflykt till Liseberg. Det var perfekt Lisebergsväder, soligt men inte så jättevarmt och det var lugnt och skönt i parken. Vi började med att äta lunch på Evert Taubes restaurang och det var jättefin mat! Jag valde en räksallad som var riktigt god.


Sen blev det åka av! Nu är Alfons över 90 cm så då finns det lite mer att välja på. Detta var dock en favorit redan förra året. Idag fick morfar åka med på en flygtur.



Alfons ville gärna prova de här små radiobilarna, men det var inte lätt att manövrera dessa bilar. Många barn som körde fast och Alfons tog sig inte heller så långt.



Sen blev det Kaffekoppen med mormor och Putte. Den här tycker jag snurrar rätt så mycket, men Alfons var inte rädd!





Vi hade köpt ett litet häfte och där fanns det även spelkuponger, så trots att jag inte äter godis tog jag ett snurr på Plopphjulet och lyckades otroligt nog få in en stjärnvinst!







 
 
 

onsdag 22 april 2015

Vårfeeling

Vecka 16

Veckan började med härligt vårväder och en tur till Mölndals centrum. Vi tog en fika på Kaffebubblan. Nu hade vi inte varit där på länge och till Alfons stora förtjusning hade de börjat med glass nu! Det blev en Piggelin för Alfons och smoothie och energiboll för mig.


Den här energibollen är jättegod, består av krossade nötter, kakao, kaffe och sötad med dadlar och vaniljpulver.


Efter lite lek i lekbubblan gick vi vidare till biblioteket. Alfons var som ett litet yrväder och sprang och klättrade överallt på vägen dit.


Efter en stund på bibliotekets barnavdelning lånade vi filmen "Bamse och Tjuvstaden" samt ett par böcker och begav oss hemåt.

På kvällen var DJ Lukas i farten och spelade lite för oss.


Tisdagen var en riktig regnvädersdag. Då passar det bra med lite bakning! Först bakade jag fröknäcke på förmiddagen. Sedan hämtade jag Alfons och han var också sugen på att baka. Då fick det bli en lchf-kladdkaka och den här blev faktiskt riktigt god. Den skulle man även kunna använda till någon slags lchf-tårta. Bara att lägga på lite grädde och bär.


Framåt kvällen slutade det regna och då tog vi en promenad till Plantagen och inhandlade ett par bellisar att plantera på framsidan.

Även onsdagen blev en regndag. När jag hämtade Alfons ville Pontus att vi skulle följa med hem till dem och leka och det passade ju bra. Alfons och Pontus vill alltid gå hem till varandra och leka medan vi mammor brukar vilja vara utomhus i stället. Men en sån här regnig dag fick killarna sin vilja igenom och det tyckte de var kul. Även Lukas höll igång och lekte lite och han var även lite nyfiken på Pontus hund Diesel. Innan har Lukas inte brytt sig om djur så mycket, men det intresset kanske vaknar nu.

Nu har Lukas även lärt sig ett par nya ord. Innan har det bara varit mamma, pappa (fast han säger dadda) och nä! Nu har han även sagt titta och idag när Pontus kom hem från jobbet sa han hej!

Nu kan lillen också med lätthet ta sig upp i soffan. Han har faktiskt lärt sig att backa ner från soffan också så det känns tryggt. Dock så kan han ju vara lite vild och klättra så man får ändå vakta på honom en del.

Vilding i soffan.
På torsdagen kom vårsolen tillbaka igen och vi stämde träff med Emma, Moa och Lyra i vår lekpark. Barnen lekte så fint med varandra. Det blev bl a kurragömma, cup cakes-bakning i sandlådan och så ritade vi lite. Hade även med mellis till lekparken.


På fredagen var det öppna förskolan som gällde. Förra veckan var det ju påsklov och veckan innan dess missade vi också så nu var vi laddade för en fredag i Fässberg. Hann faktiskt dit i god tid till sångstunden och Alfons var riktigt på hugget idag och sjöng med i låtarna. Lukas gillar bäst att spela maraccas.



Det blev lite lek med Moa och Lyra innan de skulle gå hem. Alfons älskar att leka i kuddhörnan i Fässberg.


Sen blev det pannkakor och lite annan lunch innan det var dags att promenera hem. Lukas somnade på hemvägen, men vaknade så fort vi kom hem. Dock så kunde jag ta honom i famnen och så somnade han om. Fick slappa i soffan i över en halvtimme och det var riktigt gött. Annars brukar det inte bli någon vila för mig på fredagarna.

Efter vår power nap var vi pigga igen och resten av dagen gick åt till brödbak (lchf-frallor på pofiber och mandelmjöl) och lekparkshäng.


Nu kan Alfons stå upp och gunga.


Och Lukas föredrar sandlådan.


Härligt med helg! Detta blev en lugn och skön helg hemma. Vi började med lite shopping på lördag förmiddag. Jag och Alfons åkte till 421 för att köpa nya gummistövlar till honom. Ponta och Lukas fick köpa mat i stället. När vi kom hem från affären upptäckte vi att något saknades utanför vårt hus, nämligen min cykel! Förmodligen hade den blivit stulen på natten, men vi hade inte lagt märke till det på morgonen. Detta var riktigt tråkigt. Jag letade efter den i området, men cykeln hade ju varit låst så förmodligen har någon tagit med den på en bil.

Detta med cykeln la lite sordin på lördagen, men vi piggade upp oss med lite grillning på kvällen. Vi provade att grilla högrev, men det blev lite segt så nästa gång blir det nog ett säkrare kort.

Grillad högrev med kålrotsgratäng och salladslök.
Söndagen blev riktigt fin med varmt väder. Vi åkte ut till golfen en sväng och hälsade på. Alfons ville gärna spela lite golf och vi plockade också vitsippor som det fanns gott om nu. Hälsade på några ankor nere vid ån, men de blev rädda för oss. Vi träffade Lars, Linda, Milou och Lindas barnbarn Thea som var 2,5. Hon och Alfons lekte lite. Framåt lunch började Lukas bli jättetrött så då fick vi åka hem.

Alfons fick en Piggelin, men Lukas var så trött att han inte ens ville smaka.
På eftermiddagen blev projektet att montera den nya grillen som Ponta fått i 40-årspresent. Barnen var jättesnälla och lekte så fint i trädgården under tiden så det gick väldigt lätt att sätta ihop den. Nu är vi redo för härliga grillkvällar i vår och sommar!



måndag 13 april 2015

Bakslag och huvudfoting

Vecka 15

Veckan började med annandag påsk, men Pontus skulle jobba så det kändes som en vanlig dag för oss. Alfons och jag bakade lite på förmiddagen. Nu var jag lite trött på att aldrig få baka något gott så vi gjorde muffins med mandelmjöl och kokosmjöl fast med riktigt socker och vaniljsocker. Vi gjorde några med russin och några med hallon. De blev grymt goda! På eftermiddagen kom Louise, Johan, Viktor och Theo på besök och vi begav oss till lekparken. Lekte lite där och hade fika/mellis med. Mysigt!

På tisdagen skulle Ponta inte börja förrän 16 så vi bestämde oss för att Alfons skulle få ledigt från Marie. Det var strålande väder så det blev lekparkshäng även denna dag, denna gång med Nicklas, Sara och Alice som också hade påskledigt. I lekparken träffade vi även Åsa, Ebba och Emil. Även idag hade vi med fika och vi var ute i flera timmar. Härligt! Lukas fick prova att åka rutschkana, först med Alfons och sedan med Alice. Det gick jättebra!


Alfons och Alice busade och puttade på varandra i rutschkanan.
Nu går Lukas riktigt bra inomhus. Utomhus är det lite svårare, men har han något att hålla sig i går det bra.


Av någon anledning fick jag ont i magen på natten. Jag hade inte ätit något med mjöl den här gången, dock så hade jag ätit två muffinsar med socker. Kan det vara det? Det blev ändå ingen värstingnatt, fick säkert 6 timmars sömn totalt, men kände mig hängig på onsdagen och hade fortsatt ont i magen. Fick vila på förmiddagen, men sen mådde jag bättre. Ponta började inte förrän 16 idag heller så han följde med till lekparken en stund. Fick också sällskap av Maria, Pontus, Emilia och lilla Alina. Även vår granne Therese med Arvid kom förbi och lekte en stund.

På kvällen skulle jag damma lite och nu vill Lukas gärna vara med och städa. Det är så gulligt, för Alfons tyckte också det var jättekul att städa när han var 13-14 månader.


Alfons 13 månader.

Lukas 13 månader.

När Ponta jobbar till 24 får båda barnen somna hos mig. Det är lättare sagt än gjort. Ofta bökar Lukas runt och busar med Alfons när han vill sova, men idag var det faktiskt Alfons som somnade först. Till slut gav sig Lukas också. Mysigt att krypa ner mellan dessa två godingar.


På torsdagen blev det återigen lekparkshäng efter dagmamman, denna gång vid Röretlekparken i Bifrost. Jag hade med kaffe och mellis. Vi träffade även Åsa och Emma en stund och lekte med dem.



Vi provade gatukritorna som vi köpt i Ullared och Alfons ritade sin första huvudfoting! Han verkar rita mycket bättre ute med kritor än med papper och penna. Innan har det mest blivit kludd, men nu kunde man faktiskt se att det föreställde en gubbe.
 
 

Natten till fredagen fick jag återigen ont i magen och även huvudvärk. Fick ca 4 timmars sömn och var rätt mör på fredagen. Vi höll oss hemma på förmiddagen, men Lukas ville inte sova före lunch. Efter lunch bäddade vi ner oss i sängen alla tre och till slut somnade Lukas. Då ville Alfons så klart gå upp, men jag fick honom till att leka i sitt rum en stund. Så fort han börjat leka ropade han att han kissat på sig. Så blev det med den vilan! Hade nog nickat till i 5 minuter i alla fall och det hjälpte för sen var jag lite piggare.

Orkade oss ut till lekparken framåt kvällen och vi provade de här cup cakes-formarna som vi köpt i Ullared. De var roliga!


På lördagen skulle Ponta jobba natt och jag och killarna hade planerat en tripp till Varberg. Vi åkte efter lunch och när jag tänker efter var det första gången jag skulle köra själv med båda killarna. Tyvärr hade Lukas sovit före lunch så han var inte på gott humör i bilen. Jag fick distrahera honom med nycklar, isskrapa och solglasögon för att han skulle vara lugn, men sista biten gallskrek han ändå. Tur att det inte är så långt till Varberg.

Väl framme började vi med en fika. Sedan var det dags för mig att skjutsa mamma, pappa och Alfons till Håsten för de skulle gå på cirkus. Detta hade Alfons laddat för länge! Under tiden fick jag och Lukas hänga med Putte. Det var trevligt att få lite ensamtid med honom, det blir inte det så ofta annars. Vi hängde lite på altanen och sedan tog vi en promenad nere vid havet. Hade tänkt gå hela strandpromenaden bort till Ankaret, men redan vid Simstadion slog hungern till och vi vände in mot stan och Campino. Där inhandlade vi sallad och pizza och begav oss hem igen.

Kycklingsallad med mangodressing.
Redan vid 20-tiden kom mamma, pappa och Alfons hem från cirkusen. Det hade varit jätteroligt och Alfons hade hållit sig lugn hela föreställningen. Det bästa hade varit en trollkarl och ett motorcykelnummer enligt Alfons. Det blev en mysig hemmakväll och barnen höll igång som aldrig förr. Lukas var inte alls blyg utan kunde vara lite med de andra och visa sina gångfärdigheter.

På natten sov Alfons med mamma och pappa medan jag och Lukas sov i bäddsoffan. Alfons sov jättebra från 23:30 till 8:30. Han vaknade en gång på natten och ropade i sömnen: "Min pappa pratar engelska!". Tyvärr fick jag återigen ont i magen och låg vaken stora delar av natten.

På söndag förmiddag fick mamma och pappa ta barnen med till lekparken så att jag fick vila lite. Hemresan gick rätt så bra. Lukas skrek en stund i början, men somnade sedan gott. Även Alfons somnade i bilen. Det var mysigt att komma hem till pappa igen. Ponta och Alfons tog en tur till golfen som öppnat nu. Jag och Lukas tog en promenad på tu man hand och besökte Röret-lekparken en stund. Veckan avslutades som vanligt med skumbad för killarna.


Den här veckan har jag fått ont i magen 3 ggr trots att jag inte ätit mjöl. Har läst på lite mer om glutenintolerans och det kan vara så att om man är glutenintolerant så kan man få jätteont i magen om man bara får i sig pyttelite gluten. Jag äter pyttelite gluten ibland, t ex ströbröd i köttfärs och paneringar. Det kan ju också finnas gluten i färdiga såser utan att man tänker på det. Nu ska jag prova att vara helt strikt med gluten, men inte helt strikt med kolhydrater/socker så får vi se hur det går.