Summa sidvisningar

måndag 31 augusti 2015

Sova i eget rum

Vecka 35

På måndagen var farfar Göran och Gunvor kvar hos oss, men de skulle bege sig söderut efter frukost. Alfons trodde nog att de skulle vara kvar hos oss för så fort han vaknade klagade han på både magont och ont i halsen. Barnen skulle ju skolas in hos dagmamma Cajja, men Ponta fick gå dit med bara Lukas eftersom vi inte visste om Alfons var sjuk. Jag trodde Ponta skulle få vara med Lukas hela tiden, men han kunde lämna honom efter en halvtimme och sedan var Lukas där ända till 12 och åt lunch hos Cajja. Det gick jättebra! Han hade bara blivit ledsen när Ponta gick, men det hade gått fort över. Alfons visade sig vara pigg, så det var bara lite skolk ;).

På eftermiddagen tog vi en promenad till biblioteket och vi fick sällskap av farmor Karin. Innan vi gick in på biblioteket tog vi lite mellis utanför. Alfons fick en glass och Lukas banan. Det var skönt att vara två vuxna där inne, för Lukas är ganska vild och busig på biblioteket. Barnen tyckte nog det var väldigt kul att farmor var med. Alfons ritade en fin teckning som föreställde Ponta och Lukas var riktigt tuff och vågade leka mycket med farmor.



Böckerna om Pino är väldigt populära nu och vi hittade en där han är doktor. Vi lånade också en Alfons Åberg-film.

På tisdagen kunde båda barnen gå till Cajja och det gick jättebra. De var där till klockan 12 och åt lunch hos henne. Liksom igår blev Lukas ledsen vid lämningen, men sen hade han varit på gott humör och lekt. Han verkar ty sig bra till Cajja och blir lite ledsen om hon går för långt ifrån honom.

På eftermiddagen tog jag med barnen till en lekpark i Lindhaga. Det var en katt i lekparken och det tyckte Lukas var väldigt spännande!

När Lukas ser en katt ropar han "vov-vov"!
Efter en stund i lekparken fortsatte vi med en härlig skogspromenad. Nu får Lukas också komma ur vagnen och promenera inne i skogen. Det tycker han är kul! Vi hittade ett och annat björnbär vilket Lukas och jag gillar. Killarna lekte också att de fiskade i en vattenpöl. Lukas tycker om att stampa i vattenpölar nu. Som tur var så hade jag extrabyxor med mig...

Alfons och Messi fiskar abborrar.


När vi kommit ut ur skogen låg ju Steinbrenner och Nyberg så lockande på vägen hem så det fick bli en liten fika där. Jag tog en jordgubbssmoothie och Alfons fick en mazarin. Lukas fick en jättegod kaka som heter Elins favorit, det passar ju bra. Han fick även ett glas vatten med sugrör och han gillade vattnet bättre än kakan. Han drack och drack och mellan varje klunk sa han "mmmm"! Han tycker det är så roligt när han får dricka ur ett riktigt glas.

Väl hemma igen hann vi med lite städning innan det var dags att gå och lägga sig. Lukas hjälper gärna till och dammsuger.


På onsdagen var barnen hos Cajja ända till kl 14 och då fick Lukas sova middag där. Han hade somnat på 2 sekunder enligt Cajja så det verkar inte vara några problem. Det var skönt att vara barnledig några timmar och jag passade på att märka kläder inför helgens barnmarknad.

På eftermiddagen hämtade jag barnen och gav dem lite mellis. Idag skulle de sitta på köksgolvet och äta.



Sedan lekte vi lite i vår lekpark med Sara och Alice som var lediga idag. Det var stora härliga vattenpölar i lekparken.

 
Lukas blir nog trött av att gå hos Cajja, för på kvällen somnade han i soffan redan 20:15, han som brukar hålla igång till 22 annars!
 
 
På torsdagen var de också hos Cajja 9:30-14 och allt hade gått bra! Lukas var endast lite ledsen vid lämningen, men det gick fort över. Medan barnen var hos Cajja pysslade jag med att sätta in foton i album vilket jag låg efter med ungefär 1 år.
 
När jag hämtar barnen hos Cajja kommer alla barn till dörren och först kommer Alfons fram och kramar mig. Lukas står en bit in och när han ser att det är jag så kommer han fram och vill bli upplyft. Sen frågar han direkt efter pappa! När vi sen ska gå vill han ge Cajja en kram först.
 
När jag hämtat barnen gick vi över till Lindhaga och lekte lite med Pontus och hans lillasyster Emilia.
 
 
 
Pontus hade en rolig leksak som man kunde skjuta iväg en grej med. En sån hade jag när jag var liten.
 
 
Under dagen var det regn och sol om vartannat och på kvällen blev det en fin regnbåge över Solängen.
 
 
På fredagen var barnen lediga och även Ponta hade tagit ledigt för att vi skulle åka till Varberg och titta på en bil. Vi har länge väntat på att få byta bil och nu var det dags. De skulle bara titta på och värdera vår bil som vi skulle lämna i inbyte. När Ponta kom dit var den nya bilen inte städad, den såg för jävlig ut och var full med grus och godispapper. Seriöst?? Annars verkade bilen bra och vi lämnade in vår bil för att mekanikerna skulle testa den i 2-3 timmar innan värderingen.
 
Under tiden gick jag till lekparken med barnen och mamma följde med. När Ponta kom tillbaka gick vi en promenad till Fyndmagasinet. Köpte godis, en sockerkaksform, en brödpensel och en hårborste. Sedan gick vi hem till mamma och pappa och käkade lunch.
 
På eftermiddagen åkte Ponta och hämtade vår bil, men de ville inte ge så mycket för den så det blev ingen affär. Det blev i alla fall en trevlig dag i Varberg som avslutades med lekparksbesök och fika på Komedianten. Vi träffade även Putte och Jessica. Nu kan Lukas säga mormor och han leker gärna med både henne och morfar.
 
Momo och Lukas
Alfons har alltid sovit i samma rum som Pontus, men i egen säng. På fredagskvällen sa han plötsligt att han ville sova i eget rum. Vi flyttade in hans säng och faktiskt sov han lugnt där hela natten!
 
Kl 8 lördag morgon.

På lördagen var det barnmarknad i Rävekärr och jag hade varit där på fredagen och lämnat in grejer som jag skulle sälja. Vi åkte också dit en sväng och handlade lite smått och gott. Nicklas, Sara och Alice följde med och barnen lekte lite på skolgården medan jag handlade.

Sova i eget rum måste ju belönas. Nu fick vi en bra anledning att köpa den där cykeln som Ponta funderat på så länge. Det krävs dock en del träning innan Alfons kommer kunna cykla känns det som.

 
Söndagen blev rätt lugn. Jag åkte och hämtade mina pengar från marknaden och jag hade sålt för nästan 500. Vi träffade Elias med familj där och Alfons fick leka lite med honom innan vi åkte hem och övade cykling.

lördag 29 augusti 2015

Inskolning hos dagmamman

Vecka 34

Även denna vecka skulle Ponta jobba tidigt och jag skulle börja skola in barnen hos den nya dagmamman, Cajja. Ja, riktigt ny var hon ju inte eftersom hon varit extradagmamma till Alfons, men för Lukas var ju allt detta nytt. Första dagen skulle vi vara där 9:30-11 och jag skulle vara med hela tiden. Här är vi på väg till dagmamman (200 meter från oss ungefär).


Inskolningen gick fint. Lukas satt mest i mitt knä, men gick ifrån och lekte ibland. När Cajjas katt Stumpan kom in blev Lukas väldigt intresserad och då vågade han gå ifrån mig en lång stund. Cajja har ett stort hus och en jättehärlig trädgård så det känns som en bra miljö för barnen att vara i. Alfons tyckte det var jättekul att komma dit och leka. Han lekte med en massa dinosaurier. När vi skulle gå hem ville Alfons stanna kvar.

På kvällen åkte vi upp till Stensjön och badade lite. Lukas fick rida på Pontas axlar på vägen dit.

 
På tisdagen fortsatte vi med inskolning ett par timmar på förmiddagen. Jag var med även denna gång och idag var vi ute i trädgården. Lukas var lite tuffare utomhus och lekte en hel del. Han vågade även gå med Cajja och vattna blommorna.
 
När Ponta kom hem från jobbet åkte vi en tur till Triumfglass och köpte glass. Den här gången tog jag cola sorbet och den var ganska god. Sen passade vi på att handla lite på Willys när vi ändå var i krokarna.
 
På onsdagen var vi lite längre hos Cajja, det blev hela förmiddagen och vi var ute i trädgården nästan hela tiden. Cajja har både sandlåda och rutschkana i trädgården så barnen har att göra. Idag hade hon även en pool med vatten. Det slutade med att barnen blev lite blöta, men de hade skoj i alla fall!
 
 
Vi stannade även och åt lunch och den åt vi utomhus, lite picknick sådär. Båda killarna åt bra. Det var i och för sig ett säkert kort, köttbullar, korv och stekt potatis.
 
På kvällen åkte vi återigen till Stensjön för lite sol och bad. Den här gången följde Nicklas och Alice med. Härligt att det blev lite sommar här på slutet så man fick bada några gånger till.
 
På torsdagen skolade vi också in hela förmiddagen, men jag fick fortfarande inte lämna dem. Lukas blir dock tuffare och tuffare för varje dag. Även denna dag var det fint väder så vi var mest i trädgården och lekte. Även lunch intogs utomhus. Idag var det pasta och falukorv vilket barnen gillade. Idag lekte Alfons riktigt bra med Yori som också går där och är 5 år. Lukas leker mest för sig själv.
 
På eftermiddagen tog vi en cykeltur med Nicklas och Alice och köpte glass på Mc Donalds. Sen var vi en stund i vår lekpark och slutligen besökte vi bokbussen som stannade vid lekparken.
 
Lukas gillar att åka rutschkana nu.

Superglad!
På fredagen var killarna lediga så då tog vi en slapp dag hemma med lite sol och bad i poolen. Jag fyllde poolen och Lukas jobbade hårt för att tömma den.
 
 

 
På kvällen tog vi en promenad till Hemköp och köpte en kycklingsallad till mig. Sen stekte jag pannkakor till barnen så alla blev nöjda med middagen. Lukas blev givetvis ledsen när jag höll på att steka pannkakor så jag var tvungen att låta honom leka med vatten i diskhon för att jag skulle få göra färdigt. Det slutade med att hela köket var blött, men barnen höll sig lugna i alla fall.
 
På lördagen var det återigen pangväder och vi bestämde oss för att prova ett nytt badställe. Det fick bli Sisjön och vi fick sällskap av Nicklas och Alice. Vi hade inte badat där sedan förra sommaren, men där är en fin badplats med stor gräsmattan för barnen att leka på. Badplatsen är inramad med bryggor. Alfons fick ta med sig sin uppblåsbara krokodil och den var jätterolig tills Alfons ramlade av och fick en kallsup. Sen ville han inte rida på den mer.
 
 
I Sisjön träffade jag min framtida kollega Sofia som också har barn hos Cajja. Jag passade på att förhöra mig lite om hur det var på jobbet och det verkar vara bra där nu förutom att vi inte har någon chef. När jag kommer tillbaka kommer det att vara full personal på alla avdelningar och det var längesen sist. Jag kommer även att få vara på samma avdelning som jag var på innan jag blev mammaledig så det känns bra.
 
På eftermiddagen kom Nicklas och Alice hem till oss eftersom Sara var sjuk och behövde vila. Vi solade och badade i poolen. De hade med sig en god äppelpaj så det blev lite fika också.
 
På lördagsnatten sov jag dåligt och hade huvudvärk så Ponta fick ta båda barnen och åka och handla på söndagen. Jag fick krypa ner i sängen igen och vila. Skönt! Vid lunchtid kom farfar Göran och Gunvor på besök. Det var kul att träffa dem igen och Alfons hade nog längtat efter dem. De hade med sig älgkött, äpplen, blåbär och svarta vinbär så nu har vi ett gott förråd i frysen. 
 
På eftermiddagen åkte vi ut till Askim för lite havsbad. Det var väldigt fint där ute med den nya piren. Göran och Gunvor blev nog lite chockade över hur mycket folk det var där. Lite skillnad mot Yxeberget i Lennartsfors! Trots att det var en stor parkering tog det tid att hitta en ledig plats, men sen var det härligt att bada. Det var så varmt i vattnet, det var det varmaste denna sommar. Alfons och jag fångade en liten krabba och vi badade två gånger.
 
Busar på stranden.

Alfons favoritpose för tillfället.

Selfie.
På kvällen var vi för trötta för att laga mat så vi köpte hem pizza och thaimat och tillbringade kvällen i trädgården.

Alfons ville ta en groupie med farfar.
Lukas var lite blyg för farfar och Gunvor och var lite skeptisk till att sitta i knät. Efter ett tag blev han tuffare.

 
 
 

måndag 24 augusti 2015

Sensommar

Vecka 33

Så var vi tillbaka i vardagen igen då Ponta började jobba efter semestern. Han fick dock vara tidig denna vecka och då hann vi ju njuta lite av det härliga vädret på eftermiddagarna. På måndagen tog vi en cykeltur till Statsparken med Nicklas och Alice. Lukas tyckte det var väldigt kul att klättra på den kurviga damen.



Efteråt tog vi en sväng förbi biblioteket och hämtade filmen "Dumma mej" som jag bokat till Alfons. Vi kollade lite på den sen, men denna film tyckte jag inte alls var särskilt bra, jag som ofta brukar gilla tecknat. Alfons gillade den i alla fall.

Nästa natt sov vi dåligt så jag var riktigt sliten på tisdagen. Lukas har fått så många tänder den senaste tiden och det är nog det som gör att han är orolig på nätterna. Nu har han 14 tänder så det är tack och lov inte många kvar. Vi höll oss hemma på tisdagen och var ute i trädgården. Trots att jag var trött tog jag tag i att rensa förrådet under trappan och där hittade jag verkligen mycket som vi kunde göra oss av med.

Även onsdagen blev jätteseg då jag vaknat redan 5 med dunderhuvudvärk. Fick ta 4 Alvedon och 1 Ipren för att klara av ungarna. Vi höll oss hemma i trädgården där Alfons flitiga lisa äntligen slagit ut. Denna sådde han tidigt i våras och nu blommar den så fint!

 
Torsdagen blev roligare för då mådde jag bra igen. När jag städat i förrådet hittade jag Alfons bilmatta och den tyckte killarna var rolig att leka med nu. Alfons har nog minst 20 bilar och alla skulle vara med på mattan. Det är kul när killarna kan leka tillsammans utan att det blir bråk.
 
Lukas får vara med.


På förmiddagen tog vi en promenad till Hemköp och hämtade ett paket till mig. Det var en klänning som jag beställt från Desigual. Som tur var så passade den bra!


Sen blev det lite trädgårdshäng tills Ponta kom hem från jobbet.


Vi åkte upp till Stensjön och tog ett dopp på eftermiddagen och det var jättehärligt även om det var lite småkallt i vattnet. När vi kom hem därifrån fick det bli något snabblagat till middag. Valet föll på falukorv och jag snodde ihop en egen LCHF-variant som tillbehöver som blev jättegott. Det blev aubergine som jag gratinerade i ugnen med passerade tomater och ost. Passade väldigt fint till korven.

 
Fredagens projekt blev att göra rent dubbelvagnen vilket vi aldrig gjort tidigare och vi har nog haft den i ett år minst så det behövdes verkligen. Killarna hjälpte till att skura och spruta vatten och det slutade med att både jag och Lukas blev blöta. (Gissa vem som höll i slangen!)
 

På kvällen badade vi i Stensjön med Tom, Ulle, Elias och Sigge. Lukas håller sig mest i strandkanten där han kan gräva och hälla vatten.


Alfons hade med sig sin vattenspruta och han använde sina nya armpuffar med Spindelmannen på.


Gos!


När vi badat färdigt skulle vi äta middag på Stensjöns restaurang. Där var mycket folk så man fick vänta en stund på maten, men det var både gott och trevligt. Jag åt zouvlaki och Alfons beställde en barnpizza som han till min stora förvåning åt upp det mesta av. (Kanske turtles som har inspirerat honom?)
 
På lördagen skulle det bli jättevarmt så vi bestämde oss för att ta en dagstur till Varberg och bada i Apelviken. Vi fick med oss Tom, Ulle, Elias och Sigge på denna lilla tripp. Tyvärr så fastnade vi i bilkö så det tog lång tid att komma fram. Väl framme i Apelviken började vi äta vår medhavda lunch, men oj vad det blåste! Det kom sand överallt. Det riktigt knastrade mellan tänderna när vi tuggade i oss våra sallader. När vi väl ätit upp och skulle börja bada försvann solen och det började mullra så smått. Vi hann i alla fall bada lite innan det började regna.
 
 
 
Mamma, pappa och Putte kom ut till Apelviken lagom till regnet så vi gick och satte oss på ett café där och barnen fick glass. Regnet slutade snart så då badade vi lite till och barnen fick leka med vatten och lera i strandkanten. Härligt! 




Smutsig och glad!
 

Skum himmel över havet.
Precis som man ska skippa sista åket i skidbacken ska man nog också skippa sista badet i havet för då blev Alfons bränd av en stor brännmanet på benet. Han blev jätteledsen, men det la sig ganska fort. Vi åkte hem till mormor och morfar en sväng efter havet och stannade där till kvällen.
 
På söndagen blev det också lite bad. Då åkte Alfons och jag upp till Stensjön och tog ett härligt kvällsdopp.
 
 
 
 


tisdag 18 augusti 2015

Sista semesterveckan

Vecka 32

Sista semesterveckan blev det äntligen härligt sommarväder. Tyvärr så var Alfons sjuk på måndagen, febrig och hostig. På morgonen kräktes han efter frukosten. Alfons verkar ofta kräkas när han har feber så man får va lite försiktig med maten då. På eftermiddagen tog jag och Lukas en cykeltur till lekparken vid Prytzgatan där vi träffade Ulle, Elias och Sigge. Det var konstigt att vara i en lekpark med bara Lukas! Elias frågade efter Alfons och tyckte nog det var konstigt att han inte var med. Tog vägen om biblioteket på hemvägen och lånade en turtlesfilm till den lille sjuklingen.

På tisdagen var Alfons redan pigg igen. Han brukar sällan vara sjuk länge och 2 dygn räckte den här gången. Skönt! Härligt sommarväder och dags att fylla poolen igen. Båda killarna älskar att bada och hålla på med vatten i trädgården.



På onsdagen bestämde vi oss för att besöka Liseberg. Där hade vi inte varit sen det öppnade i våras. Lukas somnade på vägen dit och det passade bra för då kunde jag äta lunch på Trebello under tiden. Det var jättemycket folk på Liseberg och Alfons och Pontus fick stå i kö i 40 minuter för att åka Rabalder. Alfons tyckte i alla fall att den var jätterolig, men vi orkade inte åka fler grejer när det var sådana köer. Barnen fick leka lite på Bushållplatsen och så köpte vi plättar till dem. I väntan på plättarna fick de dela på en dricka och det sa bara slurp så var den slut.



Sen spelade vi lite grann och vann lite godis.


 
På kvällen åkte jag och Alfons till loppisen en sväng. Jag hade lite grejer som jag lämnade där och så tittade vi runt lite. Jag köpte ett par hängselbyxor till Lukas och en bil som de kan åka på utomhus.
 
På torsdagen var vi duktiga och tvättade vardagsrumsmattan ute i trädgården. Man får passa på när det är sommar, för den mattan får vara med om mycket... Killarna hjälpte till och tyckte det var jättekul!
 

 
På eftermiddagen var det dags för Lukas 1,5-årskontroll på BVC. Lukas är nu 80,5 cm och väger 10,5 kg. Han klarade allt som vi fick testa (stapla klossar, följa direktiv, klotterrita mm). Det enda Kelley hade synpunkter på var hans vikt eftersom han inte har ökat särskilt mycket det senaste halvåret. Längden var okej för han hade vuxit 6 cm sedan förra gången, men inte gått upp så mycket. Hon trodde att det berodde på amningen, att han tuttar sig mätt och därför inte äter så mycket mat som han behöver. Vi får försöka att sluta amma snart, men det är lättare sagt än gjort!
 
Lukas fick vaccin mot mässling som barn brukar få vid 1,5. Eftersom vi funderade på att åka utomlands snart så fick han även vaccin mot hepatit A och B. Alfons var lite orolig innan BVC-besöket att han skulle få en spruta, men det sa vi att han inte skulle. Dock så behöver Alfons också ta en spruta mot hepatit, men det kunde vi inte ge honom denna gång eftersom vi lovat att han inte skulle ta någon spruta.
 
Efter BVC-besöket åkte vi till Triumfglass med Nicklas, Alice och Sara och tog en glass. Jag valde mellan kaffe latte och cola sorbet och det blev till slut kaffe latte, något jag ångrade direkt. Jag är nog inte så förtjust i glass längre (har inget sockersug så det kanske är därför jag inte uppskattar det längre). Alfons tog en Hello Kitty-glass. Efter glassen gick vi över till Burger King så att barnen fick leka lite i hoppborgen.
 
På fredagen fick vi faktiskt en tid på BVC för att vaccinera Alfons och det gick jättebra. Även Ponta tog en hepatitspruta på vårdcentralen. Nu får de vänta 1 månad innan de kan ta andra dosen. Efter det har man fullt skydd.
 
På kvällen bjöd vi över Nicklas, Sara och Alice på grillkväll. Jag provade att göra mojitoliknande drinkar som jag fått hos Louise en gång. De blev jättegoda. Ingredienserna var whiskey, citronsoda, lime, mynta, krossad is och farinsocker. Själv tog jag en alkoholfri och den var lika god. Vågar inte gå på spriten så länge jag ammar.
 

Skål!
 Barnen fick svalka av sig i poolen medan vi grillade.


Även grillreceptet snodde vi från Louise då vi kokade högrev som vi sedan grillade. Det blev väldigt mört och gott. Till detta blev det ugnsbakade kålrötter, sallad, lammkorv och ett glas rosé. Somrigt och gott!

 
Nicklas och Sara fick stå för efterrätten och det blev en jättegod ostbricka. Väldigt bra LCHF-efterrätt!
 
Nästa dag blev det återigen en kväll i goda vänners lag då vi gick ihop med Tom, Ulle, Elias och Sigge för att ordna en spontan kräftskiva. Vi inhandlade både kräftor och räkor och Ulle gjorde en jättegod västerbottenpaj på mandelmjöl. Vi var hemma hos dem och satt ute i trädgården. Det var fint väder, men när solen gick ner blev det kallt och efterrätten fick vi ta inomhus. Sigge blev trött och gick och la sig, men Alfons, Elias och Lukas lekte ända tills vi skulle gå hem.
 
Killarna pusslar.
 
På söndagen tog vi en eftermiddag i lekparken med Nicklas och Alice. Även farmor Karin kom dit och lekte lite med barnen. Vi hade fika med och det är alltid så mysigt att ta mellis utomhus. Lukas fick ta med sin nya bil till lekparken och den gick han omkring med ganska mycket. Efter fikat hamnade alla muggarna i sandlådan och barnen började leka bartender med muggar och vattenflaskor.
 

 
Den här veckan har vi gjort ett nytt försök att få Lukas att ta napp trots att han är 1,5. Eftersom jag på något sätt måste sluta amma snart så tänkte jag att han kanske accepterar nappen nu och han tar den lite grann i alla fall. Vi får se hur det går.
 
Nappi-nappi!
 
Så var Pontas semester slut för den här gången. Det blev ju härligt väder sista veckan i alla fall och även om det inte blev så mycket bad så har vi gjort en del andra utflykter och fått mycket tid tillsammans så det har varit tre härliga veckor.