Summa sidvisningar

tisdag 27 mars 2012

Alfons dop

Vecka 11

Vecka 11 började även den med ett träningspass på eb:n i Askimshallen. Jag gick två varv som blev 26 och fantastiska 20! Det var längesen jag gick så bra! Alfons var också jättesnäll hela träningen så jag och Ponta bestämde oss för att försöka spela tisdagstävlingen båda två dagen därpå.

Detta gick dock inte så bra. Efter knappt ett varv började Alfons tröttna på att sitta i vippan så Ponta fick bryta tävlingen. Jag spelade mig i alla fall i mål de tre varven och det gick riktigt hyggligt för att ha hållt upp ett tag: 25-25-24. Det var heller inga problem för Alfons att vara ifrån mig (i alla fall inte efter att Ponta brutit och kunde bära honom). Vi spelade två varv i sträck och därefter var det paus och då hann jag amma Alfons. Sedan spelade vi ett sista varv innan vi åkte hem. Jag spelar i A-klassen i Askim så även om jag var nöjd med mina 74 slag var jag inte i närheten av att få pris. Det kändes riktigt kul att tävla igen. Tyvärr var detta sista tisdagstävlingen i Askim innan slutspelet så det dröjer väl ett tag innan jag tävlar igen.

På onsdagen vaknade både jag och Alfons tidigt och var relativt pigga så jag beslöt mig för att gå på babyrytmik som är på onsdagsförmiddagar i Fässbergskyrkan. Alfons tyckte verkligen detta var roligt! Jag tror att rytmik passar honom mycket bättre än babymassage. Vi höll på och sjöng och spelade i cirka en halvtimme och Alfons var jätteglad hela tiden. Det roligaste var den sista sången när alla bebbarna fick ligga i mitten och man viftade med en blå genomskinlig sjal över dem som en himmel. Då skrattade han och försökte ta tag i sjalen. Efter sångstunden stannade jag kvar och fikade med två andra mammor som hade lite större barn (6 månader).

När jag kom hem från rytmiken hade Ponta blivit kallad på en anställningsintervju i Varberg så det blev en blixtvisit dit på eftermiddagen och det var ju trevligt! Jag och Alfons gick hem till mamma och fikade under tiden och sedan stannade vi där fram till kvällen.

På torsdagen var det avslutning på babymassagen. Dagen till ära bjöds det på fika och vi masserade hela kroppen på bebbarna. Det har varit en jättetrevlig kurs, men jag tror att Alfons egentligen är lite för pigg och busig för att uppskatta massage så mycket. Jag ska nog satsa på babyrytmik och kanske babysim i fortsättningen. Efter babymassagen var Alfons helt utslagen och somnade på golvet framför teven.



På fredagen åkte vi upp till Värmland eftersom Alfons skulle döpas där på lördagen. Vi åkte redan på förmiddagen för att slippa köerna samt förbereda lite inför dopet. På vägen stannade vi till vid godisfabriken Dahls och köpte varsin jättepåse. Alfons var duktig hela bilresan och sov så sött. På kvällen fick han prova att sitta i en riktig barnstol vid bordet. Det var i alla fall kul en liten stund!



På lördagen var det dags för dopet. Tyvärr var det inte så fint väder, ganska kallt och mulet ute. Det var i alla fall varmt i kyrkan så det fungerade bra att ha klänning som jag hade planerat. Vi träffade prästen och kantorn i kyrkan lite innan och gick igenom programmet. Båda två var väldigt trevliga och det kändes kanonfint att döpa Alfons i denna lilla kyrka på landet. Innan vi skulle gå in blev Alfons ledsen och var tvungen att äta lite för att bli på bättre humör så hela akten blev lite försenad, men det gjorde ju inget eftersom det bara var vi som hade bokat kyrkan den dagen. När vi kom in i kyrkan somnade Alfons direkt och sov sig igenom hela dopet förutom när prästen hällde vatten på huvudet på honom - då vaknade han till och skrek lite. Hela dopet blev alldeles perfekt! Vi hade valt var sin psalm. Ponta hade valt "Tryggare kan ingen vara" och jag tog "Du vet väl om att Du är värdefull". Prästen höll också ett litet tal till Alfons som var så vackert att jag fällde några tårar! Här kommer några bilder från kyrkan:












Efteråt åkte vi hem till Göran och Gunvor och hade lite kalas. Både räkmackorna och tårtan smakade jättegott! Tyvärr var prästen förkyld så hon kunde inte komma, men kantorn kom på kalaset samt Pontas farbröder och fastrar.








Alfons fick i doppresent ett dopljus och silverhalsband från kyrkan, en sångbok med CD från kantorn Mie, en annan sångbok med CD från Gilbert & Anita, en barnservis med Putte i blåbärsskogen från Gunvor med familj, barnbestick och pengar från farfar Göran och en silverbil som var en sparbössa från Östen & Britta. (I efterhand fick han också en silverkopp från farmor Karin som även Pontus haft när han var liten och en leksakshäst från faster Magda).


På kvällen var Alfons väldigt pratsam. Han har kommit på ett nytt ljud som är väldigt roligt och låter som om han är ute och kör bil eller något. Brrrrrrr!


fredag 23 mars 2012

4-månaderskontroll

Vecka 10


Jag som hade kommit ifatt med bloggandet har halkat efter igen efter ett par veckors datorstrul. Dags att ta igen förlorade veckor!

Vecka 10 inleddes med ett träningspass i Askimshallen och EB-lir. Nu börjar jag hitta spelet igen. Vi hann gå två varv denna dag och resultatet blev 26-23. Första gröna varvet sedan uppehållet. Alfons verkar trivas riktigt bra i Askimshallen. Det finns mycket kul att titta på när han sitter i vippan!





På tisdagen var vi och hälsade på mina kollegor på Ortopeden. Vi har fått in som rutin att gå dit varannan vecka vilket är trevligt!


På torsdagen var fjärde gången på babymassagen. Vi fick lära oss att massera ansiktet och ryggen. Alfons verkade gilla båda delarna och var ovanligt lugn på massagen. Alfons skulle också på 4-månaderskontroll på BVC. Den här gången hade han vuxit till 65 cm och vägde nästan 6,8 kg. Han låg strax över kurvan på längden och precis på vad gäller vikt och huvudomfång.


På lördagen var vi hos Karin och åt middag och söndagen spenderades i Varberg. Vi käkade middag och sedan såg killarna på hockey medan jag och mamma gick en promenad. Här har vi grabbgänget i soffan.


Alfons passade också på att ta en tupplur på Margita.




Den här veckan har våren verkligen gjort sitt intåg. Ett säkert vårtecken är att det börjar komma upp saker i landet. De här fina snödropparna som jag fick av kollegan Kerstin förra året har redan tittat fram. Nu ska det bli kul att se om allt som jag satte förra året kommer upp!


måndag 19 mars 2012

Nappen gör succé!

Vecka 9


Denna vecka introducerades nappen i Alfons liv. Efter 3 månaders kamp tog han plötsligt emot den med öppna armar (eller rättare sagt mun) och allting blev så mycket enklare. Ett lugnare barn överlag som sover sött i vagnen på våra promenader. Även bilresorna blev lugnare med hjälp av nappen. Så här gott kan man sova i vagnen nu:



På måndagen åkte vi till Askim och spelade lite minigolf. Vi hade med oss vippan och Alfons gick med på att sitta i den en del när vi spelade. Vi lyckades faktiskt gå två hela varv och det blev 28 och 27 för min del. Inga höjdarvarv, men bättre än förra träningen i alla fall. Jag är nog på väg åt rätt håll, men efter ett längre uppehåll krävs det en del nötande. Tycker i alla fall att det är riktigt roligt att spela nu!



På tisdagen skulle vi till tandis, både jag och Ponta, så Alfons fick följa med. Han fick förresten en egen tandborste med Tiger på. Än så länge har han ju inga tänder, men man vet ju aldrig när de första små bissingarna kan dyka upp. Det är så himla orättvist för jag sköter mina tänder mycket bättra än Ponta och ändå hade jag ett hål medan han gick fri. Dessutom satt hålet på värsta stället, längst in i käken jämte visdomstanden. Det gjorde rätt ont att laga trots bedövning, men nu är det fixat i alla fall.



På onsdagen var det första träffen med föräldragruppen på BVC. Jag tror att det var 8 barn varav jag kände 3 (och deras mammor) sedan tidigare. Det var en trevlig sammankomst och Alfons verkade också tycka det var kul att ligga och sprattla på golvet bland de andra bebbarna. De var så söta allihop! Alfons somnade till och med på golvet mot slutet. Det hade han aldrig gjort innan han började med napp.



En lugnare kille nu för tiden.



På torsdagen skulle vi återigen till BVC för att gå på babymassagekurs. Den här gången gick det bättre och jag kunde massera nästan hela tiden. Vi fick lära oss armar, händer och bröst den här gången.



På fredagen var vi sugna på Mr Johansson igen och vi gick dit med Henrik, Catharina och Stor-Viktor. Alltid lika gott att äta på Mr Johansson!

Lördagen bjöd på underbart vårväder så vi kände för att vara utomhus. Vi gick en långpromenad i Skatås med Lars, Linda och Milou. Med en lugn kille i vagnen kunde vara ute i cirka 2 timmar inkl en härlig fikapaus i solen. Underbart!
















fredag 2 mars 2012

Skrikproblem

Vecka 8



Veckan började med årsmöte på Gullbergsbro. Alfons var också med på mötet och han var väldigt snäll. Efteråt bjöds det på semletårta och kaffe. Gott! Alfons är nog den yngste medlemmen i klubben nu. Vi får väl skaffa en Gullbergsbrotröja till honom framåt sommaren så att han kan följa med som maskot på tävlingarna.



På tisdagen var det dags för ett besök på Ortopeden. Det var som vanligt kul att träffa arbetskamraterna och de tycker det är roligt när vi kommer och hälsar på med Alfons. En positiv nyhet som de hade att berätta var att det inte längre är anställningsstopp på Sahlgrenska.



På onsdagen var vi bjudna på lunch hos Karin. Det var som vanligt trevligt och gott med en härlig chokladtårta till efterrätt.





På torsdagen skulle jag och Alfons gå på babymassagekursen för andra gången. Den här gången lärde vi oss att massera magen. Det ska tydligen vara bra när de har kolik. I och med att Ponta har varit hemma så har inte jag och Alfons varit ute på några mamma/barn-aktiviteter och det är först nu när jag kommit ut och träffat andra mammor och barn som jag lagt märke till att Alfons är så otroligt aktiv och vaken jämfört med andra barn. Idag var han så busig att jag nästan inte kunde massera honom någonting. Kelley hade sagt att man skulle passa på och massera när bebisen är vaken och lugn, men Alfons har inte något sådant läge. Han är antingen aktiv och vaken eller sover och när han håller på och bli trött blir han väldigt arg och skriker. Den här gången fick jag gå och bära honom nästan hela massagen och när de andra mammorna skulle gå och luncha efteråt fick jag gå hem med Alfons för att han var så skrikig. Lite tråkigt! Hoppas att han ska bli lugnare med tiden. (Massagen har i och för sig gått lite bättre när vi tränat hemma).



På lördagen åkte vi till Varberg och hälsade på. Vi skulle gå en promenad vid strandpromenaden och sedan till stan och köpa sallad/pizza på Campino, men Alfons var inte på gott humör. Ibland blir han vansinnig när han ligger i vagnen och bara gallskriker tills man tar upp honom. Även hemresan blev riktigt jobbig då han gallskrek från Varberg till Kållered då han somnade av utmattning. I bilen är det samma sak som i vagnen ibland. Nu provade vi ändå att ha bilstolen bak, men det hjälpte inte.



På söndagen var vi och åt på Mr Johansson med Annelie eftersom detta var sista helgen de hade öppningserbjudande. Jag tror aldrig maten har varit så bra som denna gång på Mr Johansson. De hade några sushibitar som var "little pieces of heaven". Bland det godaste jag ätit! Det var räkor friterade i någon potatissmet. Den mongoliska maten var också kanon!



Med bilturen hem från Varberg i färskt minne beslutade jag mig för att börja hårdträna på nappvänjning. Jag tänkte att om han började gilla nappen så kunde den fungera bra som tröst när han blir så där hysterisk. Det visade sig att han till slut skulle acceptera nappen vilket visade sig bli en stor hjälp i framtiden. Mer om det på nästa blogg!



Alfons rullar

Vecka 7


Nu var det hög tid att komma igång med minigolfen igen efter ett ganska långt uppehåll. Vi tog med oss Alfons och åkte till Askimshallen där det var "pensionärsträning", men även öppet för oss på dagtid. Ulla och Said var snälla och höll Alfons lite så att vi kunde träna. Det var riktigt kul att spela igen även om formen inte var den bästa. Vi lyckades gå två varv och det blev skyhöga 35-30 för mig. Nåja, det blir nog bättre med lite träning. Huvudsaken var att det kändes riktigt skoj att vara tillbaka på banan.

På tisdagen hade jag bokat in en klipptid hos Hanna på Studio H. Jag bestämde mig för att chansa på att ta med mig Alfons och det gick jättebra! När jag kom fram hade han somnat i vagnen och han fortsatte att sova cirka 10 min så att hon hann börja klippa mig. Sedan vaknade han och då fick han sitta i mitt knä och spegla sig vilket han tyckte var kul. Han var så go och glad hela tiden och Hanna tyckte han var jättesöt. Förra gången jag klippte mig fick ju Alfons inte följa med så hon hade varit nyfiken på att få träffa honom. Jag kände mig väldigt nöjd med att Alfons var så duktig hos frisören. Det hade ju lika gärna kunnat sluta i katastrof eftersom han ibland gallskriker så att man måste bära honom och då hade det ju varit lite svårt att klippa sig.

På kvällen skulle Ponta göra comeback på minigolfen och spela kvällstävlingen i Askim. Jag och Alfons följde med och det gick ganska bra. Alfons störde inte spelarna speciellt mycket och han sov även en stund i bilstolen så att jag kunde läsa Metro och dricka en kopp kaffe. Det var inte alls jobbigt att ha med honom även om jag fick bära en del. Jag hade också med mig baby björnen som jag bar honom i en stund för att avlasta armarna.

På onsdagen hade jag lagt Alfons på en filt på golvet när jag satt och åt. Jag gick bort till diskbänken för att hämta något och när jag kom tillbaka hade han plötsligt rullat över på mage! Jag har anat att det var på gång för han har börjat att rulla över på sidan när han ligger på rygg, men jag blev ändå väldigt förvånad. Det roliga var att han såg så himla stolt ut och jag lyckades fånga detta på kort:








På torsdagen skulle jag och Alfons börja på en kurs i babymassage som vår BVC-sköterska Kelley höll i. Detta var den första aktivitet jag gjort med Alfons. Har inte haft så bråttom med att komma ut och träffa andra mammor eftersom Ponta också har varit hemma på dagarna. Men när jag väl var där var det riktigt trevligt att träffa andra mammor och bebisar. Vi var 4 stycken på kursen, bl a bebisen Emma som hade varit på dopinformationen. Alfons tyckte det var väldigt spännande att kolla på de andra bebbarna och han låg och snackade hela tiden. Han verkade tro att det var han som var instruktör. Kelley gick först igenom lite teoretiskt och sedan fick vi lära oss att massera ben och fötter. Alfons hade väldigt svårt att ligga stilla, men annars gick det bra att massera. Han var väldigt intresserad av bebisen Lennart som låg bredvid honom och han passade också på att demonstrera för de andra bebbarna att han kunde rulla. Efter massagen var Alfons jättetrött av alla intryck. Då kan det vara skönt att softa med farsan i soffan:



På lördagen var det dags för tredje deltävlingen i Melodifestivalen. Vi åkte ut till Louise, Johan och Lill-Viktor i Lindome för att äta middag och kolla på festivalen. Alfons och Viktor hann "umgås" en stund innan Viktor skulle gå och lägga sig. Än så länge har de inte så stor glädje av varandra, men när de blir större kommer de nog att kunna leka. Viktor var i alla fall lite nyfiken på Alfons.






Jag tyckte inte det var så bra låtar den här gången. Den jag gillade bäst var Molly Sandéns låt som jag tycker blir bättre och bättre för varje gång man hör den. Tycker dock att Loreen fortfarande är klart bäst. Ranelids låt var ju rena skämtet (precis som han), men det värsta är att jag har kommit på mig själv med att gå och nynna på den i efterhand.


På söndagen kom mamma och pappa hit och vi bjöd på karibisk mat, jättegott! Pappa hade varit i England helgen innan och han hade med sig denna present till Alfons (eller Alfie som han kallar honom):


Tofflorna var lite för stora, men dreglisarna kommer han ha användning för direkt.

Alfons får spruta

Vecka 6


Nu hade vi inte varit på BVC på två veckor. Alfons vägde nu 6,2 kg. På två veckor hade han ökat 4 hg. Han hade också vuxit från 60 till 62 cm. Den här gången var inte rolig för Alfons för han skulle både få två sprutor och drickvaccin (Rotarix). BVC-sköterskorna stack honom samtidigt med en spruta i varje ben för att han bara skulle få ont en gång vilket jag tyckte var ganska smart. Alfons var jätteglad när de kom med sprutorna, men när de stack honom skrek han i högan sky. Det verkade dock gå över ganska fort för sedan blev han glad igen. Kelley sa att han kunde få lite feber av sprutorna, men det fick han inte som tur var. Nu behöver man inte gå lika ofta till BVC längre, en gång i månaden räcker.




Onsdagen blev lite hektisk. Först var vi på Ortopeden och hälsade på. Sedan var jag i kyrkan på dopinformation och då fick Alfons vara hemma med Ponta. Jag tyckte det blev lugnast så, men de andra föräldrarna hade med sig barnen. Vi hade först tänkt döpa i Örgryte gamla kyrka, men så tyckte jag att det verkade bra i Fässberg ändå. Har i alla fall kommit fram till att vi ska döpa honom någonstans. Kyrkan har även babyrytmik och öppen förskola som jag nog ska gå på när Alfons har blivit lite större.


På fredagen bjöd vi Henrik, Catharina och Stor-Viktor på lunch på Mr Johansson som tack för att Alfons har fått så mycket kläder efter Viktor. Både Alfons och Viktor skötte sig strålande på restaurangen och det var gott som vanligt.


På lördagen gick vi en långpromenad i Skatås tillsammans med Linda och hunden Milou. Milou tyckte det var jättekul med alla skidåkare! Alfons sov till en början, men vaknade efter ett tag och började skrika så promenaden blev väl inte riktigt lika lång som vi hade tänkt oss, men vi var ändå ute i över en timme. Efteråt gick vi in i klubbstugan en stund för kaffedrickande, blöjbyte och amning.





På lördagskvällen var det Melodifestivalens andra omgång. Jag gillade Loreen väldigt mycket första omgången, men den här gången var det ingen låt som föll mig i smaken. Bäst var ändå David Lindgren, tror jag. När det var dags för Tomas DiLeva började Alfons gapskratta så här gott:



På söndagen åkte vi ner till Varberg över dagen. Det blev en mysig dag med en härlig promenad nere vid stranden och goda sallader från Campino.