Summa sidvisningar

tisdag 8 januari 2013

Alfons åker till Sälen

Vecka 51

På måndagen kom Karin, Tyra och Harry hem till oss för att barnen skulle få leka en sista gång. Här sitter Karin och läser "Godnatt Alfons Åberg" för barnen. (Alfons har dock inte tid att sitta stilla). Det kändes lite sorgligt att säga hejdå till familjen Sandberg. Vi har blivit goda vänner allihop under sommaren och hösten. Vi kommer att sakna er mycket!



På tisdagen kom mamma hit och hälsade på för hon skulle lämna några julklappar som jag skulle lämna vidare till min kusin Johan som i sin tur skulle ta med dem till Tranås och ge mormor på julafton. Det var trevligt att få besök mitt i veckan och vi hann både dricka kaffe, gå en promenad, busa med Alfons och äta lunch innan mamma styrde kosan hemåt igen. 

Onsdagen blev en ganska händelselös dag. När man har lite tid över kan det vara en bra idé att träna på att äta själv. Här är första gången Alfons lyckats få i sig lite gröt på egen hand (med hjälp av sked).

 


Torsdagen var Pontas sista arbetsdag för året och efter jobbet kom han hem med den här fina julklappen:
 

På kvällen var vi på middag hos Karin för att fira hennes födelsedag som var dagen därpå. Karin bjöd på en av mina favoriträtter - tjälknöl. Vi hade köpt böcker till henne i födelsedagspresent och vi passade också på att byta julklappar, men kom överens om att vänta till julafton med att öppna dem. 

På fredagen packade vi in oss och en massa andra saker i bilen och påbörjade vår resa norrut. Första etappen var Mölndal - Lennartsfors. Alfons sov till Uddevalla och sedan fick han smörgås så att han höll sig lugn tills vi stannade i Bengtsfors. Där besökte vi godisfabriken och köpte på oss en hel del godis inför julen. Alfons fick springa omkring lite i butiken och blev bjuden på pepparkaka. Sedan mutade jag honom med clementin, men när den var slut blev han lite arg innan han lyckades somna om. Sedan sov han hela vägen till Lennartsfors så det var en riktigt bra bilresa med Alfons.

I Lennartsfors var det rätt mycket snö, men ganska halt. Vi tog ut Alfons på en liten pulkatur och testade babypulkan som vi inhandlat i veckan. Han verkade gilla att åka pulka. Det roligaste för dagen var dock farfars katter Findus och Sussi som han var riktigt begeistrad av. Han knatade efter dem hela tiden och sa "ka!".

"Kattkillen"
 Här klappar Alfons Sussi. Svansen är visst lite lockande att dra i!


På kvällen tjuvstartade vi med ett julbord i miniatyr bestående av Janssons frestelse, köttbullar, prinskorv och rödkål. Gott! Även Alfons provsmakade köttbullar och prinskorv och verkade gilla det. 

På lördagen var det dags att åka vidare mot Sälen. Det var en ganska lång resa som enligt gps:en skulle ta nästan 5 timmar i ren restid. Vi mjukstartade med att åka till Töcksfors som bara tar 30 minuter och där besökte vi gallerian för lite sista-minuten-julshopping. Vi köpte lite snygga kläder på Kapp Ahl till Alfons och gick i lite andra affärer. Sedan åt vi hamburgertallrik på en restaurang och Alfons fick barnmat. Därefter var lilleman trött och det visade sig vara perfekt timing att åka vidare. Han sov nog 2,5 timme i bilen och så länge brukar han aldrig sova hemma på dagen. Vi hann riktigt långt innan han vaknade och då mutade vi honom med smörgås och frukt så det gick bra en bit till. Sedan bajsade han dessvärre så vi var tvungna att stanna cirka en halvtimme från Sälen och gå in och låna en toalett. Sista etappen var han lite arg, men fick låna min i-Phone så det funkade. 

Det var skönt att komma fram till stugan och få gå ur och sträcka på sig. Alfons sprang omkring och kollade in stället. Det var en ganska barnsäker stuga med grindar på mellanvåningen. Det fanns dock en hel del julpynt och Alfons gick på julgranen direkt och drog ner en julgranskula samt bet i ett ljus. Det gick dock ganska bra ändå med granen. Efter ett tag var den inte lika intressant. Efter en lång dag i bilen fick Alfons ett bad och sedan käkade vi kvällsmat och hängde lite framför tv:n. Jag hade bestämt mig för att mina vita period på nästan två år skulle ta slut till jul och högg in på ett glas vin. Gott! 

På söndagen ville man så klart ut i snön även om vi inte skulle hyra skidor förrän på juldagen. Det var fint väder och hur mycket snö som helst. Jag tror aldrig det har varit så mycket snö i Sälen innan när jag varit där. Jättevackert och juligt! Vi åkte alla ner i byn på förmiddagen och rekognoserade och handlade lite mat i affären. 

På eftermiddagen/kvällen gick jag, Ponta, mamma, Putte och Alfons ut och åkte pulka i slutet av skidbacke. Det var skitkul! Alfons fick dock hålla sig till lite mindre backar. När vi gick hem tyckte jag Alfons satt lite lealöst i pulkan. Den lille skrutten hade blivit så trött av allt åkande att han somnat i denna bekväma ställning!


På kvällen följde vi traditionen att spela Bingolotto uppesittarkväll. Hela familjen hade totalt 7 lotter, men tror ni att någon av oss vann ens en hundralapp? Nix! Aldrig vinner vi på uppesittarkväll! Den lille Gizzen orkade inte hela kvällen utan fick ta en power nap i mammas knä. Mysigt!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar