Summa sidvisningar

tisdag 29 oktober 2013

Alfons på biblioteket

Vecka 42

Den här veckan var egentligen ganska händelselös. Jag var själv på min avdelning på jobbet så det blev till att jobba över en del under veckan.
 
Alfons var hos dagmamman tis-tors. De brukar gå till biblioteket varje torsdag och vara med på en sagostund där. När de går dit får Alfons åka i dubbelvagnen tillsammans med Alma eftersom de är minst. Den här gången hade han dock velat komma upp och gå själv en del. Han verkar ändå sköta sig bra hos dagmamman. När man själv är ute och går med honom vill han sällan åka vagn nu för tiden. Här kommer några bilder från Alfons utflykt till biblioteket. Efter sagostunden brukar de äta medhavd lunch ute i Stadsparken i Mölndal. Ser mysigt ut!
 

Alfons lyssnar på sagoberätterskan.

Funderar på om det är värt att köpa en dubbelvagn innan vår bebis kommer, men lutar åt att bara köpa en ståbräda till Alfons då han ändå inte gillar att åka vagn. Om det är någon som har en ståbräda att sälja (som passar till en Emmaljunga) får ni gärna höra av er, eller om ni kan rekommendera någon speciell.

På torsdagen gick Ponta med Putte och Lasse på hockey och tittade på Frölunda. Han hade inte varit på hockey på länge så det tyckte jag han var värd! Alfons och jag tog en myskväll hemma i soffan.

Gosig kille
Efter ytterligare en småstressig vecka på jobbet var det skönt med en lugn helg. På lördagen hade vi ingenting planerat så då passade jag på att baka bullar inför Alfons födelsedagskalas. Skönt att fixa lite i förväg så man inte behöver ordna med allt dagen före. Alfons är jätteintresserad av att vara med i köket nu så han fick vara med och baka. Han fick hälla i mjöl i degen och hjälpa till att vispa med elvisp och degkrokar. (Det var ju jättetungt så jag fick hjälpa till att hålla i). Sedan hjälpte han till med att bre på smör och hälla socker på den utkavlade degen. Allt gick bra tills jag rullade ihop degen och skulle skära ut bullarna. Då fick han tag i en ojäst bulle som han smakade på och sedan blev han som besatt av att äta deg. Jag fick skicka Pontus till lekparken med Alfons så att jag kunde baka färdigt. Sedan fick han hjälpa till att provsmaka de färdiga bullarna i stället. De blev jättegoda! Hade gjort både med kanel och vanilj och vaniljbullarna blev supergoda och påminde om sådana bullar som min mormor brukade baka när hon fortfarande var pigg och alert.
På söndagen ville mamma, pappa och Putte komma upp en snabbis och hälsa på oss eftersom vi inte skulle vara hemma nästkommande helg. De kom upp till oss vid lunchtid och vi gick ut och åt lunch på Mr Johansson. Det var supergott som vanligt! Även Alfons åt riktigt bra av buffén; falukorv, potatiskroketter och pannkakor. Sedan blev det friterad banan och glass till efterrätt. Det kändes nästan som att man rullade därifrån.

Graviditetsstatus: Nu tänkte jag börja skriva lite graviditetsstatus i mina blogginlägg. När jag var gravid med Alfons gjorde jag det varje vecka och det kan vara kul att jämföra lite. Den här graviditeten har varit lite annorlunda jämfört med förra. Det började med värre illamående än förra gången. Den här gången har jag varit väldigt illamående från vecka 6 till vecka 12-13 ungefär. Har inte spytt, men mått mycket illa och haft svårt att äta i början. Efter vecka 13 försvann illamåendet helt. Däremot har tröttheten suttit i hela tiden den här gången. Förutom detta så har jag mått bra hela tiden. Känner mig dock mycket större om magen den här gången och jag har gått upp lite mer i vikt än jag gjorde med Alfons. Nu är jag i vecka 24 och har gått upp 8 kg. Med Alfons hade jag bara gått upp 5 kg i vecka 24.



 

måndag 28 oktober 2013

Skogsutflykt och bebisgos

Vecka 41

Veckan började med ett besök i Bifrosts öppna förskola för Alfons och Ponta samt jobb för min del. På kvällen tog jag den här roliga bilden. Alfons använder nästan bara napp på kvällen/natten nu, men däremot kan han stoppa in två på en gång!


Denna vecka jobbade jag på avd 231. Det är ganska jobbigt att vara själv när man inte ens jobbar heltid. Det blev att jag fick jobba över lite nästan varje dag. Men inte helt fel att samla på sig lite flex! Alfons var hos Marie tis-tors och de hittade på mycket mysigt. Bl a så var de ute i skogen bakom Bifrost en dag tillsammans med den andra dagmamman och hennes dagbarn.

Alfons på skogspromenad med kompisarna.

Fem söta små ryggar, Alfons är nr 2 från vänster.

Louise och Johan hade fått sitt andra barn lördagen före och jag var så sugen på att åka och hälsa på den lille bebisen. På torsdagen åkte vi dit efter jobbet och tog en fika och lite bebisgos. Det var härligt att få hålla en liten igen! Trots att det inte var längesen man själv hade en nyfödd så hade man hunnit glömma hur små de är. Lille Theo var ändå normalstor vid födseln, men kändes som en liten docka! Nu längtar jag ännu mer efter att få hålla min egen lilla bebis, men försöker att inte räknar ner till förlossningen utan passa på att njuta av varje dag jag kan ägna Alfons all uppmärksamhet.

Pontus fick hålla lille Theo.
På lördagen hade vi bjudit hem Tom, Ulle och Elias på middag. Jag hade provat att göra cheesecake i frysen. Har bara gjort cheesecake i ugnen förut, men den här blev jättegod och smakade väldigt mycket som mjukglass. Först bjöd vi givetvis på mat också i form av en karibisk rätt med tomat- och vitlöksris och fläskkarré stekt i kokos samt banan och jordnötter stekta i kokos och mango chutney som tillbehör. Nästan allt blev uppätet vilket måste vara ett bra betyg. Det enda vi hade glömt var att köpa servetter så det blev till att börja med julservetterna i förtid.


Söndagen blev en lugn hemmadag när vi passade på att fixa lite. Det blev också en tur till lekparken på eftermiddagen. Alfons älskar att gå balansgång nu. Det är hans senaste grej!




söndag 27 oktober 2013

Nytt rekord i Ullared

Vecka 40

Efter killarnas sjukvecka var båda killarna friska och krya på måndagen. Pontus och Alfons har börjat gå till Bifrostkyrkans öppna förskola på måndagar där Alfons har en del kompisar att leka med, bl a Irmeli och Moa. Jag saknar faktiskt öppna förskolan lite. Det var så mysigt och roligt att gå dit med Alfons. Men jag får försöka gå dit till våren med Alfons och nya bebisen.

På tisdagen hade de äppelpaj på jobbet. Jag tänkte att jag skulle vänta till eftermiddagskaffet, men då var pajen redan uppäten! Blev så besviken att jag var tvungen att göra egen äppelpaj hemma på kvällen. Passade på att inviga våra nya ugnssäkra småformar och gjorde 6 små äppelpajer i dem som blev jättebra!




Tisdag, onsdag och torsdag var Alfons hos Marie och lekte med de andra dagbarnen. Han verkar trivas bra hos Marie och äter även väldigt bra till lunch. Enligt Marie äter han t o m grönsaker, något som han inte är så förtjust i hemma. De verkar också hitta på mycket roliga saker som utflykter i skogen och sagostunder på Biblioteket. Marie är också väldigt bra på att berätta vad de har pysslat med och ibland fotograferar hon också.
 
På torsdagen hade vi bjudit hem Ulle och Elias efter mitt jobb. Det var ett tag sen jag träffade dem nu, men Pontus och Alfons har träffat dem någon gång däremellan. Elias är nog Alfons bästa kompis. De leker väldigt bra ihop och gillar att jaga varandra och springa omkring och busa. Elias brukar alltid vilja leka med en speciell leksak som Alfons har där man ska dra i olika skruvar så att det ska hoppa upp djur som har olika läten. Alfons leker nästan aldrig med den, men när Elias kommer vill han också vara med så klart!
 


Torsdagen och fredagen jobbade jag på en traumaavdelning på jobbet, 231, i stället för min vanliga avdelning då jag fick täcka upp för kollegan Britt-Marie. Det var väldigt röriga dagar och mycket konstigt som hände, men det gick bra! Det är lite skillnad på att jobba på en akut avdelning jämfört med en planerad.

På lördagen var det kasst väder, men Alfons och jag tog en härlig regnpromenad. Han älskar att ta på sig regnkläder och gummistövlar och sedan gå ut och hoppa i vattenpölarna! Stövlarna är nog hans favoriter för tillfället. Han kan ta på sig dem själv och ibland tar han på sig dem inomhus också. Om de är grusiga och blöta måste vi gömma dem så han inte ska gå omkring med dem inomhus.



På söndagen hade vi planerat en resa till Ullared och vi skulle även stanna i Varberg och fira min mammas födelsedag en vecka i förväg. Vi åkte till Varberg på förmiddagen och lämnade Alfons hos mamma och pappa. Sedan fortsatte vi till Ullared för att shoppa loss utan barn. När vi kom dit blev jag rädd att det skulle vara anstormning för det var ont om parkeringsplatser, men när man väl kom in i varuhuset så var det inte värre än vanligt. Handlingen gick riktigt bra och effektivt. Vi fick tag i nästan allt som vi hade tänkt oss, lite grejer till Alfons kalas, födelsedagspresenter till Alfons, julklappar till barnen i släkten och lite andra grejer som vi brukar köpa där. Själv köpte jag ett par mammaplagg och 2 nya bh:ar. Pontus shoppade för en gångs skull till sig själv då han hittade både jacka och jeans. Som tur var så var det bara en före oss i kön ut så det var riktigt bra för att vara Ullared. Däremot handlade vi för mer än någonsin tidigare, det blev över 3000 kr.

Passningen av Alfons hade gått jättebra. Han hade både ätit lunch, sovit och lekt i lekparken med mormor och morfar. Vi firade mamma med prinsesstårta och presenter. Mamma fick precis som pappa fått helgen innan två grappaglas från KostaBoda intermezzo-serien. Sedan fick hon också ett smycke från Thomas Sabo och mörk choklad med crème brulée-smak. Alfons hade också ritat en fin teckning till mormor.

 

söndag 20 oktober 2013

Ultraljud

Vecka 39

Veckan började med att Alfons var sjuk i höstblåsor. Febern hade gått över på måndagen, men blåsorna kliade och irriterade honom ganska mycket. Han var också tröttare och klängigare än vanligt. På eftermiddagen hade jag och Ponta tid för ultraljud på Östra. Karin ställde upp som barnvakt åt Alfons för man fick inte ha med sig barn på ultraljudet. Jag var inte särskilt nervös för ultraljudet utan såg mest fram emot det. Det var underbart att få se det lilla livet och jag tyckte att man såg mycket bättre och tydligare än med Alfons. Kanske hade tekniken förbättrats eller så var det att man hade fått ett vanare öga. Allting verkade bra med bebisen och vi fick förlossningsdatumet förflyttat med endast 1 dag från 140209 till 140210.
 

På tisdagen vaknade Ponta med förkylning och nästan 40 graders feber. Han mådde så dåligt att han knappt kunde stiga ur sängen. Eftersom Alfons fortfarande var sjuk och varken fick eller kunde gå till dagmamman så fick jag VAB:a för första gången. Det var rätt mysigt att vara hemma med Alfons. Han var lite piggare idag. På förmiddagen åkte vi och handlade på Willys. Det var en utmaning att handla själv med Alfons. Först var han snäll och hjälpte mig att plocka frukt och grönsaker i påsar. Sedan ville han plötsligt gå ur vagnen. Jag lät honom gå ur en stund och medan jag valde bröd stack han iväg. När jag vände mig om kom han gående mot mig ätandes på en tekaka som han fått tag i medan han sa ”haha!”. Den lille busungen! Det var bara att scanna in en tekaka då. Sedan satt han lugnt i vagnen resten av handlingen och smaskade på mackan. På eftermiddagen var vi ute en promenad och besökte en lekpark i Bifrost. Det var dock mycket värre med Ponta än med Alfons. Han var riktigt dålig och sängliggande hela dagen.

 

På onsdagen var Karin snäll och passade Alfons så att jag kunde gå till jobbet. Det var tur eftersom min kollega var ledig så hade jag inte kommit hade avdelningen stått tom. Nu börjar det bli jobbigt med underbemanningen på jobbet. Efter jobbet åkte jag hem och avlöste Karin.
 
Sjuk kille sover hos farmor
 
Alfons mådde bättre, men hade fortfarande blåsor som dock börjat torka ut. Jag tog med mig honom till 421 för lite shopping. Vi köpte en present till Gunnar och Malin som fått barn när vi var på Mallorca. Shoppade också en ny höstjacka till Alfons och nya lite rejälare gympaskor/kängor till honom. Nu har Alfons kommit upp i storlek 22 på skor.

Alfons i sin nya höstjacka
Karin fick ställa upp som barnvakt även på torsdagen. Det är bra att ha en farmor i samma stad! På eftermiddagen tog jag en shoppingrunda på Frölunda Torg. Var ute efter en present till pappas födelsedag, men jag beslutade mig för att köpa den på Freeport i stället. I stället tog jag en sväng på min favoritaffär New Yorker där jag fått ett presentkort när jag fyllde år. Jag hittade en bra bh som jag köpte. Den här graviditeten har inte bara magen vuxit så det behövdes verkligen en ny!

På fredagen var Ponta bättre och kunde ta hand om Alfons.

På lördagen fyllde pappa år. Det är inte ofta jag är ute i sista minuten med att köpa födelsedagspresent, men den här gången var det så. Vi stannade på Freeport på vägen till Varberg. Jag köpte jättefina grappaglas från Intermezzo-serien på Kosta-Boda. Sedan såg jag att det fanns en Lindtchokladaffär på Freeport nu och där var jag ju tvungen att gå in. Köpte lite olika chokladsorter.

Det blev en mysig dag i Varberg där vi firade pappa först med lunch på Zorba och sedan med prinsesstårta och presentuppvaktning hemma på eftermiddagen. Det var som vanligt god mat på Zorba och jag åt souvlaki med tsatsiki som jag ätit där många gånger. Alfons uppförde sig fint på restaurangen. Han har ju fått bra vana nu efter Mallorcaresan. När killarna tittade på någon sport gick jag, mamma och Alfons till lekparken och busade lite.


Alfons och mormor i jättegungan
Söndagen gick åt till lite hemmapyssel. Bl a så köpte vi höstblommor och planterade på framsidan.


Alfons hjälper gärna till i trädgården


tisdag 8 oktober 2013

Mallorcaresan

Vecka 38

Härligt att börja veckan på Mallis! Vädret verkar vara ganska stabilt mellan 22 och 28 grader varje dag. Gött! Dagen gick åt till sol och bad så klart. Alfons fick låna Puttes solglasögon.


På kvällen besökte vi en lite annorlunda lekpark som var inne i en skog. Alfons tyckte det var jättekul att prova en gungbräda för första gången.

Verkar som att morfar väger lite mer än Alfons och mormor tillsammans.

Efter en stund i lekparken gick vi inåt stan en bit och hittade en jättemysig restaurang där man satt inne i en trädgård och åt. Där var jättebra eftersom det var lite inhägnat och maten var också supergod. Jag provade någon speciell Mallorca-fisk som påminde om torskrygg. Efter restaurangbesöket gick vi vidare till grannhotellet där det var musikuppträdande i form av ABBA-kväll. Alfons somnade i mitt knä efter 5 min så vi gick hem efter en stund.

På tisdagen blev det mera bad så klart.


Visst är Alfons fin i sin nya UV-dräkt!

Tyvärr åt Alfons dåligt under hela Mallorcaresan. Jag tror att det berodde på värmen och att det ofta var lite stimmigt runtomkring eftersom vi åt på restaurang. Något som dock alltid går ner är ju glass så det blev ett antal glassar under veckan!


Putte gillar också glass!
På eftermiddagen regnade det faktiskt en stund. Efter regnet fick vi barnvakt en stund och då gick vi en sväng i centrum för att shoppa lite. Det fanns dock inte så mycket till shopping utan det var mest souvenirbutiker. Vi köpte i alla fall en Mallorca-tisha till Alfons som minne från resan. På kvällen var vi återigen inne i stan för då skulle vi äta på en sportbar eftersom pappa och Putte skulle se en viktig match. Jag käkade en köttbit som var helt okej. Restaurangen var dock ingen höjdare för Alfons eftersom det var öppet ut mot en trafikerad gata så jag, Ponta och Alfons gick hemåt direkt efter maten. Stannade på vägen hem och köpte italiensk glass.


På onsdagen blev det mera bad då vädret var på topp igen. Härligt!


Alfons spanade in några norska tjejer på stranden som kanske var 11-12 år. Han var så rolig för han gjorde allt för att få deras uppmärksamhet. Han sprang omkring och stajlade och sedan släpade han dit sin stora uppblåsbara krokodil och satte sig på den. Så lite och redan tjejtjusare!

På kvällen var vi återigen sugna på att gå till den restaurangen vi varit på första kvällen. Den låg så fint alldeles vid stranden och där tyckte Alfons det var trevligt att springa omkring. Det var en man som sålde leksaker där utanför som kastade upp lysande grejer i luften. Alfons var väldigt fascinerad av honom och lekte med grejerna så länge att jag till slut fick köpa en lysande stutsboll.


Love in the air



Mamma avslutade middagen med en konstig pina colada med kanel vilket hon bittert fick ångra då hon blev magsjuk på natten. Som tur var så gick det fort över och nästa dag var hon fit for fight igen. Vi började på stranden.


Sedan badade jag och Alfons lite i den iskalla barnpoolen. Trots kylan tyckte Alfons det var kul med vattenrutschkanan och den vattensprutande svampen.







På kvällen bestämde vi oss för att prova hotellets restaurang då de hade BBQ-buffé. Maten var helt okej, men ändå den sämsta middagen på veckan, så jag var rätt nöjd med att vi inte hade valt all inclusive (eller all incluse som Morgan och Ola-Conny säger). Vi avslutade kvällen med Mallorcamästerskap i MIG på hotellrummet. Vi körde lag mamma/pappa mot mig/Ponta/Putte och tyvärr hann vi bara köra två matcher så mästerskapet slutade oavgjort. Så bäddade vi ner oss i hotellsängen för sista gången. Det har varit ett jättebra hotell med fint rum och sängen var jätteskönt. Vi har sovit så gott i den alla tre.


Fredagen var sista dagen på resan. Jag och Ponta solade och badade på förmiddagen medan mamma och Putte tog med Alfons till en lekpark. Han har blivit väldigt förtjust i att köra en sån där bil där man lägger i en peng och så får man åka en stund.


Efter vår eftermiddagssiesta var det mest en lång väntan på att åka hem. Vi gick ut och åt på kvällen och sedan körde vi Mallorcamästerskap i minigolf på hotellets mycket skamfilade banor. De hade bara 5 banor, men det blev ändå ganska höga rundor. Ponta gick segrande ur striden 1 slag före mig.


Här var det inte lätt att veta var man skulle lägga bollen. Kolla in filten!



Skarvar som denna skojar man inte bort!



Strax innan transferbussen kom och hämtade oss kände jag att Alfons var jättevarm och febrig. Han var också jättetrött och ville bara sitta i knät. Sedan sov han hela vägen till flygplatsen. Väl framme på flygplatsen hade vi lite tid att gå i affärer. Jag köpte en ny parfym och några flaskor vin. Sedan fick vi gå runt och bära Alfons för han var febrig och ledsen. Jag var lite rädd att det skulle bli en jobbig flygresa, men Alfons somnade nästan direkt och sov nästan hela resan så det gick jättebra. Landade vid 2:15 och Karin var snäll och hämtade oss på Landvetter. Det var så skönt att komma hem och få krypa ner i sängen vid 3 - halv 4. Vi gav Alfons en flaska välling och sedan somnade han om och sov ända till 10 på morgonen.

Vi var ändå ganska trötta och slitna när vi vaknade på lördagsförmiddagen, men det var bara att gå upp och åka och handla då kylskåpet var tomt. Tog det rätt lugnt resten av dagen för Alfons var febrig och hade fått utslag på armar, ben, händer, fötter och runt blöjan. Jag misstänkte att det kunde vara någon barnsjukdom, men vi avvaktade till söndagen. På eftermiddagen ringde pappa och berättade att mamma låg på sjukhus då hon hade vaknat med bröstsmärta på morgonen. Usch vad jag blev orolig! Mamma som aldrig har haft några hjärtproblem förut. Nu låg hon på Medicin och skulle kontrolleras med EKG i 24 timmar.

Lördagsnatten blev den värsta natten med Alfons sedan han var liten bebis. Han var så ledsen och kunde inte sova. Vi var tvungna att gå upp och bära honom och så fick han titta på Alfons Åberg i sängen. På söndag morgon åkte vi till Primärvårdsakuten med honom. Det var första gången vi behövt söka läkare för Alfons räkning. Det gick i alla fall bra och vi behövde bara vänta en dryg halvtimme på att få komma in till doktorn. Doktorn konstaterade ganska snabbt att Alfons nog drabbats av ett vanligt virus som heter höstblåsor. Det skulle gå över av sig själv, men han fick kortisonsalva och flytande medicin mot klådan. Han fick också ta ett halsprov vilket han verkligen inte gillade. Han hade inga bakterier i halsen så då var doktorn rätt säker på att det var höstblåseviruset. Vi var tvungna att ha långärmat på honom och sockar dygnet om så att han inte skulle komma åt att klia sig.

På kvällen ringde jag till pappa för att höra hur det var med mamma och som tur var så hade de inte hittat något fel på henne. Det var skönt att höra, men det känns ändå lite läskigt att inte veta vad det var. Helgen blev ett tråkigt slut på en annars härlig vecka, men det kunde ju ha varit värre. Det visade sig inte vara någon fara med varken Alfons eller mamma och det är ju huvudsaken.