Summa sidvisningar

fredag 28 februari 2014

Lukas kommer hem

Vecka 8

Måndag
Veckan började på BB Östra Sjukhuset och jag hade inte sovit på hela natten. Men vad gör det när man precis har fått en sån här liten goding?



Jag var trött och hade smärtsamma eftervärkar, men jag fick Panodil i kombination med Diklofenak och det hjälpte lite grann. Ponta kom på förmiddagen då Karin passade Alfons. Lukas hade redan kommit igång med amningen och det gick jättebra. Vi tog det lugnt och vilade och ammade i princip hela dagen.



På kvällen kom mamma, pappa och Petter på besök. De fick inte komma in på BB utan vi träffades i en cafeteria en våning under. Pontus hade också tagit med sig Alfons och det var underbart att få träffa honom igen. Jag har bara varit ifrån Alfons en enda natt tidigare och det var när jag låg på Akuten hela natten med kristallsjuka. Alfons visade inget större intresse för Lukas. Vi fick de här fina kläderna i present samt jättefina tulpaner och en liten gosedjurselefant.



Tisdag
Natten till tisdag låg vi kvar på BB, mest p g a eftervärkarna då jag behövde smärtlindring. Lukas sov faktiskt 5 timmar i sträck på natten, men jag hade ont och kunde inte sova så bra. Pontus kom på förmiddagen och var med på Lukas läkarbesök. Lukas blev undersökt av både en barnläkare och en student och det tyckte jag var bra för då gick de igenom honom extra noga. Allting var bra förutom att de tyckte han var lite gul. Därför fick han ta ett gulsotprov som dock visade sig vara negativt. Efter läkarundersökningen åt jag lunch och sedan pratade vi lite med två barnmorskor innan det var dags att åka hem. Lukas vägdes också före hemgång och han hade inte tappat mycket i vikt. Han vägde nu 3860 gram.

Det var så skönt att komma hem med den lille! När Alfons kom hem från dagmamman var han jätteglad och frågade faktiskt mer efter Lukas än efter mig. Han var väldigt intresserad av Lukas nu och som tur var visade han sig vara snäll mot honom. Det enda som var lite jobbigt var när jag skulle amma för då ville han vara väldigt nära och på Lukas.

Killarna i soffan
Onsdag
Första natten hemma gick över förväntan! Jag hade trott att Alfons skulle protestera för han är van att sova med mig i dubbelsängen. Nu fick han sova med Pontus i dubbelsängen medan jag och Lukas tog enkelsängen i extrasovrummet. Alfons hade sovit bra förutom att han vaknat på natten och velat ha välling. Lukas äter ganska mycket på natten, men så fort han ätit somnar han om så det är inte så farligt ändå. Dock hade jag fortfarande eftervärkar på onsdagen, men medicinerade med Alvedon + Voltaren.

Framåt lunch kom mamma och Petter upp och de hade köpt med sig goda sallader från Campino i Varberg. Vi åt lunch och sedan gick mamma och Pontus och hämtade Alfons. Han tyckte det var jättekul att mormor kom och hämtade. De gick till lekparken en stund tillsammans med Petter. Sedan stannade de hela eftermiddagen och lekte med Alfons, gosade med Lukas och fikade.

Torsdag
På torsdagen fick Alfons vara hos Marie lite längre än vanligt för vi skulle till Storkenmottagningen med Lukas på eftermiddagen. Det var inga problem att gå längre dag. De hade varit på Biblioteket och det verkar Alfons tycka är kul. Han hade lekt ganska mycket med en kille från den andra barngruppen.

Här tror jag de gör någon ramsa





Det gick bra med Lukas på Storkenmottagningen. Han fick göra hörseltest (av misstag), men då behöver han inte göra det när han är 2 månader. Hörseltestet var bra. Sedan blev han vägd och han hade bara gått ner 40 gram eller något sådant sedan vi åkte hem från BB. Allting var bra med honom förutom att han fortfarande såg lite gul ut. Barnmorskan sa att det inte var någon fara, men att vi skulle vara uppmärksamma ifall det blev värre. Vi tog också PKU-test som är ett blodprov från handen för att söka efter ovanliga sjukdomar. Detta gick jättebra och han fick amma samtidigt som han blev stucken så han blev inte så ledsen. Jag frågade också barnmorskan om eftervärkarna som fortfarande inte hade släppt och hon trodde att de max skulle hålla i sig i 5 dagar.

På kvällen gick vi ut med Lukas i barnvagnen för första gången, men det tyckte han inte om utan skrek nästan hela tiden så det blev en väldigt kort promenad.

Fredag
Ponta och Alfons gick till öppna förskolan på förmiddagen och jag och Lukas var hemma. Nu hade eftervärkarna äntligen gett sig och jag kände mig mycket piggare. Dessa fina presenter kom med posten från Irma och Rolf.

Till Lukas

Till Alfons
Alfons vill gärna bära Lukas eftersom vi gör det. Det får han så klart inte, men han kan hålla honom i knät när han sitter i soffan så här:

Mina fina killar
Lördag
Pontus åkte och handlade och jag fick vara själv med barnen för första gången. Det gick faktiskt riktigt bra, men det var skönt att det bara var en timme. Vår snälla granne Ulla-Britt kom förbi med presenter till både Lukas och Alfons. Lukas fick detta fina set och en snuttefilt:


Alfons fick en cool racerbil som var radiostyrd. Har dock inte provat radiostyrningen ännu eftersom vi inte hade något sådant batteri. Han blev ändå väldigt förtjust i bilen och ville ha med den i sängen när han sov middag.


Karin och Ulf var här en stund och busade med Alfons.

Söndag
Niklas, Sara och Alice kom hit och fikade på förmiddagen. Det var kul att träffa dem. Tänk att det bara var en vecka sedan vi satt hemma hos dem och förlossningen drog igång! Jag och Alfons hade bakat äppelpaj som vi bjöd på. Lukas fick en söt snuttis i present:


På eftermiddagen var vi ute en sväng igen och den här gången gick det bättre med Lukas. På kvällen föll även navelsträngen av. Lukas fick också sitt första bad, men det uppskattade han inte.



Så har den första veckan i Lukas liv redan passerat. Det är fantastiskt att ha två så fina barn. Det ska bli så roligt att lära känna den här lille killen och se honom utvecklas och lära sig allting som man redan har fått uppleva med Alfons. Vi har redan börjat lära oss lite hur han är och hur han reagerar, men det ska bli spännande att fortsätta med detta. Jag tycker första veckan har gått över förväntan. Det man kan se redan i Lukas personlighet är att han verkar vara lite lugnare än Alfons var som nyfödd. Han sover mer och är över lag mera "nöjd med tillvaron". Det går att lägga honom ifrån sig korta stunder och han är inte särskilt skrikig. Bara han får amma ofta så är han nöjd. Vi får hoppas att det fortsätter att gå lika bra.

tisdag 25 februari 2014

Förlossningen

Förlossningen startade på söndagen 16 februari. Då hade jag gått 6 dagar över tiden och inte haft några förkänningar över huvud taget. Vi var hemma hos några kompisar i Bifrost när jag vid 17-tiden började känna något som liknade värkar. Det gjorde inte speciellt ont utan var mer som att magen spändes med jämna mellanrum och jag hade svårt att sitta rakt. Vid 18-tiden skulle vi gå hem därifrån och då var det lite värre så jag fick stanna några gånger på vägen hem. Då tänkte jag att det kanske var värkar.

När vi kom hem skyndade jag mig att äta middag ifall jag skulle må för dåligt sedan. Sedan gick jag och duschade och Pontus badade Alfons. Sedan ringde jag mamma och förvarnade att förlossningen kanske var igång. Vi hade innan pratat om att hon ev skulle vara med på förlossningen. (Hon var med när Alfons föddes). Sedan tittade vi på Farmen och då fick jag säkert 5 värkar på en halvtimme. Nu gjorde de ganska ont så jag fick börja andas igenom dem.

Efter Farmen gick jag upp och la mig i extrasovrummet och började använda TENS-apparaten som jag hade hyrt. Den fungerade bra och hjälpte lite grann mot smärtan. Pontus la Alfons vid 21-tiden och under tiden som han höll på med det tilltog värkarna ganska rejält. Jag började ta tid och då var det 6 min emellan och värkarna var ca 50-55 sekunder långa.

När Alfons hade somnat kom Pontus ut och jag sa att vi måste ringa till Karin som skulle vara barnvakt. Hon var i Frölunda och kunde komma hit på 20 min. När hon kommit hit tog vi tid på värkarna igen och nu var det bara 4 min emellan och de var långa, ungefär 1 min. Dags att ringa Förlossningen! Jag ringde själv och fick prata med en barnmorska som ställde lite frågor. När jag fick en värk fick jag lämna över telefonen till Pontus. Barnmorskan sa att vi skulle åka in, men tyvärr var det fullt på Mölndal så vi fick åka till Östra.

Bilresan var riktigt jobbig. Som tur var så var det ju sent på kvällen och bara att köra raka vägen. Det tog kanske 15 min att åka dit och på vägen fick jag nog 3-4 värkar. Vi hittade inte så bra på Östra så vi tog första bästa parkering vid Pressbyrån och började vandringen ca 300 meter upp till Förlossningen. Vägen kändes vääääldigt lång och jag fick flera täta värkar på vägen dit. När vi äntligen kom fram hade vi gått till fel ingång dessutom, men som tur var så stod det två sköterskor där som kunde släppa in oss.

En av undersköterskorna följde med mig in på ett förlossningsrum och sedan kom barnmorskan Kajsa som skulle hjälpa oss. Först skulle de mäta CTG under 20 min. Då hade jag väldigt smärtsamma värkar och klarade inte av att ligga ner utan jag ville stå upp när jag fick en värk. När jag böjde mig framåt försvann bebisens hjärtljud så då blev barnmorskan orolig och ville undersöka mig. Jag hade redan öppnat mig 6 cm, men vattnet hade inte gått. Barnmorskan tog hål på hinnorna så att vattnet gick (det gjorde inte ont). Sedan satte hon en elektrod på bebisens huvud för att bättre kunna hålla koll på hjärtslagen. Som tur var så verkade bebisen må bra.

Nu stod jag nästan inte ut med värkarna, men nu fick jag äntligen ta lustgas. Åh, vad skönt! Lustgasen hjälpte ganska bra, i alla fall blev jag lite lugnare, men jag mådde lite illa och tänkte att jag kanske skulle spy. Efter inte så lång tid började värkarna övergå i krystvärkar och det måste vara den värsta smärta man kan tänka sig innan man får börja krysta. Jag klarade bara av att ta 3-4 andetag av lustgasen fast man fick ta 6-8. Sedan bara skrek jag och ropade på Gud och Satan om vartannat. Efter ett tag sa jag till Pontus och ringa på barnmorskan som hade gått ut. När hon kom in sa jag att det kändes som krystvärkar och hon undersökte mig igen. Jag var helt öppen och kunde börja krysta!

Jag fick ligga på sidan och ha benet i en ställning eftersom jag hade mera ont när jag låg på rygg. Jag klarade att använda lite lustgas i början av varje värk och det kändes relativt lätt att krysta ut honom. Barnmorskan peppade mig också bra och sa till när hon kunde se huvudet och hon sa att han hade mörkt hår. Då kände jag att det inte var så långt kvar och orkade ge allt jag hade. Den här gången var jag ju inte så utmattad eftersom det gick så fort så det gick förhållandevis lätt att föda. Det tog inte mer än kanske 4 värkar innan huvudet kom ut. När huvudet var ute sa barnmorskan att jag inte fick krysta nästa gång utan jag skulle flåsa mig igenom värken. Detta hade vi pratat om på Magplasket och det gick bra att inte krysta. Detta berodde på att bebisen hade navelsträngen runt halsen och de var tvungna att lossa på den först. I nästa värk kom den lille ut!

Bebisen skrek nästan direkt och jag fick honom på mitt bröst. Det var lika underbart som förra gången när jag fick hålla i den lille samtidigt som jag blev av med smärtan. Lukas var lite blek, men inte så farligt. Han fick snart fin färg i ansiktet. Jag fick ha honom på bröstet medan barnmorskan sydde några stygn (det var lindriga bristningar). Det jobbiga var sedan att livmodern inte drog ihop sig av sig själv och jag blödde för mycket. Flera gånger skulle barnmorskan trycka mig på magen och det gjorde så ont! Efter ett tag fick jag en injektion med något läkemedel som jag tror hette Methergin för att livmodern skulle dra ihop sig. Efter det kom de in och tryckte mig på magen med jämna mellanrum och läkemedlet verkade fungera.

Sedan fick vi in den berömda brickan med smörgåsar, varm choklad och t o m blommor. Medan jag åt blev Lukas undersökt och han visade sig vara en stor kille som vägde 4022 gram och var 52 cm lång. (Alfons vägde 3610 gram och var 51 cm när han föddes). Lukas huvud hade blivit lite avlångt p g a att han hade så bråttom ut. Detta skulle snart gå tillbaka enligt barnmorskan. Sedan fick Lukas amma och han hittade tutten direkt och började suga. Vid 4:30 fick vi åka till BB och Ponta kunde åka hem till Alfons. Lukas och jag blev nerbäddade, men inte kunde jag sova. Det var fortfarande för mycket adrenalin i kroppen. Lukas sov dock lite grann så jag kunde i alla fall vila.


Finaste Lukas!


Lukas föddes 17 feb kl 00:51, alltså 7 dagar för sent. Från det att vi kom in till Östra tog det ca 65 min innan han var ute. Från första värken tog förlossningen ca 8 timmar. Detta var verkligen stor skillnad mot min förlossning med Alfons som tog 42 timmar från första värken och ca 8 timmar från att jag kom till sjukhuset tills han kom ut.


måndag 24 februari 2014

Sista veckan som enbarnsmamma

Vecka 7

På måndagen var det beräknat datum för förlossning, men det brydde sig inte den lille i magen om utan han var nöjd med att vara där inne. Den här graviditeten har jag inte tagit en enda magbild kom jag på så det var verkligen hög tid. Så här stor var jag inte riktigt med Alfons även om viktuppgången var densamma.


Niklas och Alice kom hit och vi gick till lekparken så att barnen fick göra av med lite energi. Var ute över en timme fast det var ganska kallt. Sedan gick vi hem till oss och fikade och barnen fortsatte leka inne.

På tisdagen var Alfons hos Marie och de var på studiebesök på Brandkåren i Mölndal. Alfons fick provsitta i en brandbil och alla barnen fick varsin brandhjälm.



På onsdagen var det utelek som stod på schemat hos dagmamman och barnen var i "våran" lekpark och busade. Alfons tog en ridtur på älgen.


Även på torsdagen var Alfons hos Marie. Marie säger att han somnar jättefort när han ska sova middag hos henne (något som han ALDRIG gör hemma). Så här gosigt kan det se ut hos dagmamman när de sover middag.



Den här veckan var jag ganska trött och sliten så jag passade på att vila mycket när Alfons var hos dagmamman. Har också försökt spela mycket poker för det lär jag inte hinna sedan. Har promenerat lite varje dag också även om det går mycket sakta numera.

Även på fredagen lekte Alfons med Alice.

Helgen blev rätt så lugn, vi bara väntade på bebisen. Jag och Alfons var ute en sväng i lekparken och då såg vi de första snödropparna. Är inte det tidigt???



På söndagen var vi bjudna till Niklas och Alice på fika. Det var första gången jag träffade hans fru Sara. Även ett annat par med två barn som Pontus kände från öppna förskolan var där. Det blev en jättetrevlig eftermiddag och Alfons lekte med Alice och den andra flickan Vilma. När vi var där började jag känna något som påminde om värkar, men jag trodde att det bara var förvärkar. Det gjorde inte så ont utan var mer som att det spände i magen så att jag inte kunde sitta rakt. Det visade sig dock vara förlossningen som drog igång! Men det får bli ett eget inlägg.














fredag 14 februari 2014

Årskrönika 2013

Januari
Året började med att vi firade nyår hemma i all stillhet med god mat. Pontus började jobba igen efter 2 veckors jullov och jag och Alfons var hemma och myste på dagarna. Vi passade på att träffa lite kompisar. Det blev lekträffar med både Elias, Siri, My och Daniil. I trettonhelgen åkte vi till Varberg över dagen och Alfons fick träffa gammelmormor Cajsa. Jag och Ponta gick på bio för första gången sedan Alfons föddes och det var första gången Alfons hade barnvakt av någon annan än våra föräldrar. Det var Louise och Johan som passade honom. Ponta fyllde år och födelsedagen firades med middag på Mr Johansson och ett besök på Sjöfartsmuséet där Alfons var väldigt fascinerad av akvariedelen. Alfons och jag började på vår tredje kurs i babysim på Åbybadet. Denna månad var vi också på barnkalas hos Elias som fyllde 1 år.
 
 
 
Februari
Februari började med förkylning för både mig och Alfons. Melodifestivalen drog igång och det blev två mysiga kvällar med goda middagar i samband med detta, den ena hemma hos Ulle, Thom och Elias och den andra hemma hos oss då vi bjöd hem Johan, Louise och Viktor. Vi var en tur i Varberg och firade Putte som tagit examen som förvaltningsekonom. Vi hade avslutning i vår föräldragrupp på BVC och det visade sig att två av mammorna redan var gravida med nästa barn. Jag och Ponta gjorde comeback på minigolfen där vi deltog i mixed-DM och tog hem ett brons. Vi var på 15-månaderskontroll på BVC och Alfons var nu 76 cm lång. Vi fick dagsbesök av Göran och Gunvor. Hann också med att gå på Mr Johansson med Henrik, Catharina och Viktor. Februari bjöd på snöigt väder och många härliga promenader. Alfons blev en stor kille och slutade amma.
 
 
 


Mars
I mars introducerade vi pottan för Alfons och började så smått med potträning. Detta fortsatte dock hela året utan att gå särskilt mycket framåt. Vi avslutade babysimkursen Fisken. Vi tillbringade ganska mycket tid på olika öppna förskolor, bl a så öppnade en ny öppen förskola i området, Mariagården. Göran och Gunvor var hos oss på besök och Alfons lärde sig att säga farfar. Vi var på middag hos Reine och Helen. Jag svingade klubban på tourtävling i Askimshallen som gick riktigt bra och Pontus fick också spela en tävling där tillsammans med klubblaget. Jag tillbringade en kväll på Göteborgsoperan där jag avnjöt den fantastiska musikalen Chess. Hela familjen drabbades av magsjuka (första gången för Alfons), dock var det en ganska lindrig variant. Vi införskaffade en sulky till Alfons att ha som andravagn.
 
 
April
I april lärde sig Alfons att använda stolar för att klättra upp på andra möbler. Inte bra! Vi firade påsk i Värmland med härligt men kallt väder och var ute väldigt mycket. Sedan kom våren med varmare väder och det blev mycket häng i olika lekparker. Vi var på barnkalas hos Viktor som fyllde 2 år. Vi bjöd hem Tom, Ulle och Elias på middag en kväll och vi dinerade även med denna familj på Mr Johansson en annan kväll. Det blev en tripp till Varberg och Ullared med de värsta köerna någonsin. Vi satt barnvakt åt Viktor en kväll vilket gick bra. Alfons och jag hann med ett par besök på Åbybadet.
 
 
Maj
I maj var det dags för mig att återgå till jobbet och det var Pontas tur att vara föräldraledig. Det kändes lite tungt att börja jobba, men efter ett par veckor var man inne i det igen. I samma veva blev jag också gravid med mitt andra barn, men det visste jag inte då. I maj tog vi Alfons till en riktig fotograf för att föreviga den lille sötisen. Alfons fick åka bakom oss på cykeln för första gången. Vi hann med två besök i Varberg och ett på Liseberg. Alfons lärde sig flera nya ord och även att använda tvåordsmeningar. Han började kunna svara ja och nej på frågor. Han lärde sig också att ta på sig skor själv. Alfons och Ponta roade sig på öppna förskolan medan jag var på jobbet. De besökte även Anita, Jesper och Lilla My i Kållered samt Conny och Asta i Lindome. I slutet av maj kom en värmebölja och Alfons fick inviga den uppblåsbara lilla poolen. Alfons var på 18-månaderskontroll och vaccinerade sig. Alfons var nu 78 cm lång.
 
 
Juni
I juni fick jag reda på att jag var gravid och då kom även illamåendet krypande. Månaden började dock bra med härligt väder och bad i både Stensjön och havet (Hovås). Det blev även ett besök på Liseberg. Alfons lärde sig att säga hej då, glass och godis. Jag var ute på after work en kväll. Alfons hade lekträffar med både Elias, Emma, Viktor och Siri. Han provade att hoppa på stutsmatta för första gången. Vi hann med ett besök i Varberg och en grillkväll hos Annelie. Vi var på middag hos Karin och på fika hos Louise och Johan. Vi började träna så smått inför SM i bangolf. Vi var kulturella och besökta Naturhistoriska muséet. Månaden fick ett tråkigt slut då jag drabbades av kristallsjuka och blev sängliggande i 2 veckor. Hoppas att det var första och sista gången! Tyvärr så missade vi midsommarfirande samt firande av Görans 75-årsdag i Värmland.
 
 
Juli
När juli började var jag återställd från kristallsjukan och det var dags för 2 veckors semester. Dock mådde jag fortfarande illa av graviditeten så det var skönt att få lite ledigt. Vi åkte upp till Värmland första semesterveckan. Vi hann även med ett besök i Varberg och bad på Getterön. Andra semesterveckan var det SM i bangolf som gällde. Norrmännen Kjell och Marve bodde hos oss hela veckan så det blev en hel del grillning och sena kvällar. Spelet gick inte speciellt bra för varken mig eller Ponta. Jag slutade på en sjätteplats. Under tävlingsdagarna hade Alfons barnvakt av Louise och Johan samt mamma och pappa. Resten av juli jobbade jag, men eftersom det var kanonväder blev det ändå en hel del bad, picknick och kompisträffar på kvällar och helger. Umgicks bl a med Louise, Ulle och Tom. Mormor kom på en kort visit och vi var även i Varberg och badade i Apelviken. Gunnar och Stina var och hälsade på en dag när jag var på jobbet.

Augusti
Nu började illamåendet släppa och jag kunde börja njuta av graviditeten i stället. Jag berättade på jobbet och nu visste även de flesta vänner och släktingar om att vi skulle ha en till. Magda och småkusinerna Alma och Ivar var här en vecka och det blev mycket lek och bus. Jag hade 1 veckas semester som vi tillbringade i Värmland. Även Charlotta och storkusinerna Hanna och Elias var där så Alfons fick leka en hel del med dem också. Det blev mycket bad och härliga skogspromenader. Det blev fikaträffar med Louise och Annelie samt Tom och Ulle. Alfons började skolas in hos dagmamman Marie och det gick jättebra! Vi hälsade på i Varberg en helg och Alfons och Pontus besökte Conny och Asta en dag när jag jobbade.



September
September blev en fin månad med härligt väder och sommarvärmen dröjde sig kvar. Vi fortsatte skola in Alfons hos dagmamman och det gick bra förutom att han och jag blev lite förkylda. Alfons gjorde debut i köket och gjorde sina första muffins. Vi var på höstmarkad i Gunnebo med Vasses familj. Lagom till min födelsedag åkte vi på en utlandsresa för första gången sedan Alfons föddes. Det bar iväg till Alcúdia på Mallorca tillsammans med mina föräldrar och Petter. Att flyga och resa med Alfons gick jättebra. Veckan var jättehärlig med mycket sol och bad. Där fanns även maskotarna Lollo & Bernie som Alfons verkligen fastnade för. Efter resan kom dock en tråkig vecka då mamma fick bröstsmärtor och hamnade på sjukhus, Alfons drabbades av höstblåsor och Ponta också fick något virus med jättehög feber. I september firade vi min och pappas födelsedagar. Vi fick också se bebisen på ultraljud för första gången.


Oktober
I oktober hade vi lekträff och middag med Elias, Ulle och Tom. Vi åkte på en tripp till Ullared och satte nytt rekord. Vi firade mammas födelsedag. Alfons fortsatte gå hos dagmamman och kom in bättre och bättre i gruppen. Många härliga utflykter blev det där. Vi var hos Louise och Johan och fick träffa nyfödde Theo för första gången. Mamma, pappa och Putte kom och hälsade på och vi gick på Mr Johansson. Vi började baka och förbereda för Alfons 2-årskalas. Alfons började protestera mot att åka i barnvagnen så promenaderna kom nu att ta lite längre tid. Han fick ett nytt intresse - att gå balansgång.


November
I november fick Alfons gå till doktorn p g a en segdragen hosta. Han var också med i en pepparkakshustävling hos dagmamman. Vi var hemma hos Annelie på fika en kväll. Den största händelsen i november var dock Alfons 2-årsdag som firades i dagarna tre. Alfons blev firad med barnkalas som vi hade på Gullbergsbro. Vi hade bjudit 7 barn med familjer och nästan alla kom så det blev ett riktigt fint kalas. Vi firade honom också hemma på hans födelsedag med farmor Karin, Gilbert, Anita och lilla My. Mormor, morfar och morbror kom upp en kväll i veckan och gratulerade vår lille tvååring. I november var Alfons på en 2-årskontroll på MVC. Han var nu 83 cm och vägde 10,8 kg. I slutet av månaden tjuvstartade vi julen lite med adventspyssel på Mariagården och lite lussekattsbak hemma. Jag var på mitt första föräldramöte och började även på en kurs i vattenträning för gravida tillsammans med Ulle. Hanna och Elias kom på besök och vi gick på Jul på Liseberg.


December
I december var jag två dagar på ett läkarsekreterarforum med min kollega Gabriella. Alfons besökte en barnspecialist och fick inhalationsmedicin mot sin hosta. Det blev så klart mycket julpyssel denna månad. Vi julpyntade hemma och bakade pepparkakor och gjorde knäck. Vi var på julmarknad i Bifrostkyrkan och Alfons var med i luciatåget. Mormor fick en stroke och ingenting blev sig likt. Alfons hade lekträff med Elias. Vi var på julavslutning hos dagmamman Marie och på julfest med Gullbergsbro. Vi firade farmor Karins födelsedag. Vi tittade på julkalendern nästan varje dag och drack ganska mycket glögg. Rätt som det var så var julen här och den firades i Varberg. Det kom faktiskt en tomte i år och Alfons tyckte det var jättespännande! I mellandagarna lekte vi loss i Lekstan med Johan, Louise, Viktor och Theo. Året avslutades med nyårsfest hos Tom, Ulle och Elias.


2013 har varit ett fint år och det har varit härligt att se Alfons utvecklas. Framförallt är det talet som det har hänt otroligt mycket med. Hoppas på ett lika fint 2014 då familjen ska utökas från 3 till 4.

torsdag 13 februari 2014

Sista graviditetsveckan

Vecka 6

Andra lediga veckan och på måndagen hade jag ett viktigt uppdrag. Hade inte besökt en frisör på 9 månader så jag tyckte det var dags. Det blev ett besök hos Hanna på Mölndals Klippotek. Mitt hår var fruktansvärt slitet och jag fick klippa av ca 8 cm. Gjorde även ljusa slingor och kände mig så mycket snyggare efteråt!

Före
Efter
Efter frissan åkte jag en sväng förbi Pingskyrkans second hand på Göteborgsvägen och lämnade av lite prylar som jag rensat ur garderoben hemma. Alltid skönt att bli av med sånt.

På tisdagen kände jag mig relativt pigg så jag beslöt mig att följa med Ponta och Alfons till Bifrostkyrkans öppna förskola. Det var ju jättelängesedan jag var där (förutom på julmarknaden) så det var trevligt att komma dit igen. Tyvärr var det lite glest med folk. Det var bara 3 barn där förutom Alfons, men vi lekte, sjöng, ritade och pusslade ändå. Det var också trevligt att träffa ledaren Desse igen.

Alfons tar en paus i lekandet och läser lite Bamse.
På onsdagen kom Louise, Viktor och Theo på besök. Det var kul att se dem igen och prata lite bebissnack och annat. Lille Theo hade vuxit till sig ordentligt och låg nu stadigt på mage på en filt på golvet utan att klaga särskilt mycket. Han kan redan vända runt också. Vi fikade lite och hade en trevlig förmiddag. Alfons och Viktor lekte dock inte särskilt bra den här gången.

Alfons dagmamma Marie hade varit bortrest på semester en dryg vecka, men på torsdagen var hon tillbaka igen så Alfons fick gå dit och leka med alla kompisarna. Det var också sagostund på Biblioteket som han gillar.

Alfons lånar böcker
Jag gick med och hämtade Alfons på eftermiddagen. Det var första gången jag kunde hämta honom och det var roligt att se hur bra han verkar trivas där. Han verkade ändå bli glad att jag kom och hämtade honom och började genast packa upp sin lilla ryggsäck och visa vad han lånat på biblioteket. Han är så go, min lille kille!

På fredagen mådde jag jättedåligt. Hade inte alls sovit bra på natten och hade ont i magen. Ponta och Alfons gick till öppna förskolan i Fässberg. Alfons lekte med sin kompis Alice och den här dagen var det utklädning på schemat.




På MVC kontrollerade de blodtrycket som låg bra 125/70. Bebisen låg med huvudet ner, men det var fortfarande lite ruckbart. Magmåttet hade inte ökat sedan sist så jag fick tid om 1 vecka igen ifall inte bebisen har kommit ut då. Den här gången blev bebisen arg när barnmorskan höll på och tryckte på magen och hjärtfrekvensen var ovanligt hög från 150 till 170. Jag fick ligga kvar en stund så att hon hörde att det lugnade sig lite.

Efter MVC åkte jag hem och sov två timmar, men mådde ändå inte bättre. Ponta hade också ont i magen och både fredag och lördag sprang vi på toa och mådde inte alls bra. Tyvärr så missade vi lille Theos dop på lördagen.

På söndagen mådde vi bättre igen och mamma och pappa kom upp en sväng för att hälsa på. Jag hade bakat LCHF-äppelpaj efter detta recept:

http://vardagfest.blogspot.se/2012/09/appelpaj-lchf.html

Den blev faktiskt riktigt bra, men jag tog extra mycket mandel och kokos och körde den 5 min längre i ugnen. Vi fikade lite och sedan gick vi en sväng till lekparken. Kollade även på "Emil och griseknoen" som vi hade lånat av bokbussen. Alfons gillar både Emil och Pippi numera. Kul med lite variation och Astrid Lindgren-filmerna är ju roliga att se.

Graviditetsstatus:
Nu är jag i vecka 40, sista graviditetsveckan. Skönt att det börjar närma sig slutet! Förutom att jag så klart längtar efter att få träffa den lille där inne så ser jag verkligen fram emot att bli smalare igen. Det ska bli underbart att bli av med den stora, hårda magen och kunna röra mig bättre igen. Nu sover jag ganska dåligt. Vaknar ofta på natten och har så ont överallt. Dessutom sover Alfons lite oroligt just nu och verkar ha en del mardrömmar. Min viktuppgång står kvar på 12,5 kg trots att jag ätit ganska mycket onyttigt den här veckan.





tisdag 4 februari 2014

Storkusiner på besök

Vecka 5

Min första lediga vecka! Så himla skönt att slippa gå upp 6:30, ta på sig alla tunga ytterkläder och pulsa iväg i snön till jobbet med sammandragningar och allt. I stället kunde man ligga kvar i sängen någon timme extra och mysa med Alfons. Ponta och Alfons tillbringade förmiddagen på öppna förskolan och jag passade på att vara hemma och ta det lugnt så här första lediga dagen. Jag gick igenom Alfons babykläder och sorterade ut allt i stl 50. Tänk att han har varit så liten!

På tisdagen hade jag laddat för en tripp till Ullared. Vi stannade i Varberg och lämnade Alfons hos mamma. När vi kom fram till Ullared blev jag väldigt förvånad över hur lite folk det var. Man kunde t o m parkera hyfsat nära. Har nog aldrig sett så lite folk där förut. Det var jättesmidigt att handla och vi fick tag i det mesta som vi hade tänkt oss. Kunde t o m äta i restaurangen för första gången. Det har vi alltid valt bort eftersom det varit så långa köer. Jag åt wallenbergare och det var faktiskt riktigt gott! När vi skulle betala var det bara en före i kassan. Allt som allt tog handlingen 3,5 timme och vi handlade för 2700 kr (900 kr mindre än medelkunden).


Vad köpte vi då? Det blev till att bunkra en del då vi inte lär åka dit på ett tag, d v s städgrejer, hygienartiklar, smink mm. Köpte lite babykläder och en del kläder till Alfons. Till mig själv köpte jag två nya amnings-bh:ar, trosor och sockar, men inget annat i klädväg. Köpte också detta nya skal till min i-Phone.


Efter Ullared åkte vi till Varberg och fikade och stannade ett tag innan vi fortsatte hemåt. Passningen av Alfons hade gått problemfritt och mamma hade även lyckats få honom att sova middag.

På onsdagen var storkusinerna Hanna och Elias här på besök och blev passade av Karin. De kom till oss på förmiddagen och eftersom det var härligt pulkaväder tog vi en tur till lekparken. Det visade sig dock ganska snart att det gick mycket fortare i rutschkanan än i pulkabacken.






När alla började bli frusna gick vi hem till oss och barnen fick leka lite inomhus medan vi lagade lunch. Sedan stannade de på lunch och efterrätt och lekte tills Alfons blev trött och fick gå och sova middag.

Storkusinerna var kvar i stan även på torsdagen så då åkte vi dit och lekte och lunchade i stället. Jag och Ponta lämnade även Alfons där en stund för att åka till MVC. Den här gången skulle vi bara mäta magen och lyssna på bebisens hjärta. Den här gången hade magmåttet ökat med 1 cm så allting var i sin ordning. Hjärtat slog också fint och bebisen låg fortfarande med huvudet nedåt.


På kvällen var det avslutning på Magplasket för min del. Det har verkligen varit en jättebra kurs som jag kan rekommendera för alla gravida! Kommer sakna våra torsdagskvällar.

Fredag och lördag blev lata dagar när vi bara var hemma och tog det lugnt, promenerade samt fixade lite hemma. På lördagen var det ju debut för Melodifestivalen och det är ju alltid roligt! Jag var ganska nöjd med de låtar som gick till final, men hade även velat ha med Helena Paparizos låt som jag gillade.

På söndagen ringde Karin redan vid 9 (när vi precis hade vaknat) och undrade om vi ville komma dit och äta frukost för Pontas moster och morbror var där på besök. Vi åkte dit och käkade och stannade där hela förmiddagen. När vi kom hem var det en stor vattenläcka på vår gata och vi hade inget vatten förrän till kvällen då det kom tillbaka ett par timmar för att sedan stängas av igen. Jobbigt att vara utan vatten!

Graviditetsstatus:
Nu är jag i vecka 39 och det är inte långt kvar till förlossningen. Tycker fortfarande det går ganska bra och det är väldigt skönt att inte behöva jobba utan kunna gå och lägga mig och vila när jag känner att jag behöver det. Sover lite sämre nu p g a värk i benen och ryggen när jag legat stilla i samma ställning ett tag. Det är också riktigt jobbigt att promenera nu p g a alla sammandragningar. Annars är det inga problem. Magen mår fortfarande bra nu när den varken får bröd eller pasta. Hoppas detta är lösningen för mig! Jag har inte gått upp mycket i vikt nu på slutet utan ligger fortfarande på 12,5 kg viktuppgång.