Summa sidvisningar

fredag 29 augusti 2014

Öppen förskola och Lukas första tand

Vecka 34

En ny arbetsvecka för Ponta och nu skulle han jobba 14-22. Detta innebar nya utmaningar för mig! På måndagen kände jag för att göra någonting med barnen så vi tog en promenad med dubbelvagnen ner till Biblioteket. Där träffade vi Alfons dagbarnskompis Pontus med mamma och syster. Efter att ha lånat en bok och två filmer bestämde vi oss för att gå och fika med dem på Kaffebubblan. Jag hade aldrig varit där förut, men det var ett jättemysigt café som även hade ett lekrum för barnen. Där tyckte Alfons och Pontus det var roligt att vara efter att ha ätit varsin glass. Träffade även en mamma ifrån syskongruppen på BVC. På kvällen kom Karin och hjälpte mig lite med barnen. Hon gick en promenad med Lukas så att jag kunde lägga Alfons.

Här har Alfons somnat, men lillen är pigg!

Puss!
På tisdagen kom Ulle, Elias och Sigge hit på fika efter att jag hämtat Alfons hos Marie. Det var skönt att få lite sällskap och att Alfons fick leka av sig lite. På kvällen skulle jag lägga barnen på egen hand och det gick inte så bra. Försökte att lägga Alfons vid 20-tiden då han var trött, men eftersom Lukas inte ville sova då blev det skrikigt efter ett tag och då kunde ju inte heller Alfons somna. Vi gick ner och satte på Pettson och Findus och bäddade ner Alfons i soffan, jag tänkte att han nog skulle somna där efter en stund, men icke! Gjorde ytterligare två läggningsförsök, men det gick inte alls. Till slut var klockan 22 och då brukar både jag och Lukas vara trötta. Vi gjorde oss i ordning och bäddade ner oss i dubbelsängen alla tre och då slocknade Alfons. Så här får det kanske bli om jag inte har någon hjälp på kvällen.



På onsdagen var Marie och barnen hemma hos Caja och lekte i hennes stora trädgård. Alfons busade lite med Pontus. Det verkar vara favoritkompisen hos dagmamman för tillfället.





Kommunalarbetare? En jobbar och två tittar på!
Jag och Lukas hade en lugn förmiddag hemma. Nu har sötisen vuxit i dessa fina kläder från Polarn & Pyret.


Nu har Lukas börjat tycka det är roligt med en del leksaker. Det är skönt att kunna sysselsätta honom med något. Han accepterar också att ligga på mage lite längre stunder när han har något att greja med.



På torsdagen var de hemma på Maries gård och lekte. Det verkar vara det Alfons gillar bäst. När de är på utflykt brukar han ibland säga "Vill gå hem till Maries hus!".


På kvällen var vi en sväng i våran lekpark och idag kom Bokbussen igen efter ett ganska långt sommarlov. Alfons tycker det är jättekul att vänta på Bokbussen och blir så glad när han får syn på den och den spelar sin trudelutt. Lukas däremot blev jätterädd när bussen spelade och började gallskrika. Alfons kompisar Sofia och Pontus kom också bort till Bokbussen. Vi lånade en film med Pettson & Findus som vi gick hem och tittade på sen. Karin kom och hjälpte mig även denna kväll vilket var skönt.

I väntan på Bokbussen.
 
På fredagen hade vi bestämt med Louise, Viktor och Theo att vi skulle besöka deras öppna förskola i Lindome. Vi fick skjutsa Pontus till jobbet först så att vi kunde ha bilen. Det var en trevlig öppen förskola som drevs av kommunen. Alfons provade flera av deras utklädningsdräkter.
 


 
De hade också en liten sångstund. Lukas var väldigt fascinerad av sången och låg alldeles stilla och tittade. Efter lite mer lek var det dags för lunch. Jag hade med mig lasagne till mig och Alfons, men när Alfons fick se att flera barn åt pannkakor ville han så klart också ha det så jag fick köpa två pankisar till honom. Då åt han i upp i ett nafs! Alfons och Viktor lekte lite med bilar och pusslade också innan det var dags att städa ihop och åka hem igen.

Helgen blev ovanligt lugn för oss. På lördagen var vi bjudna till Karin på middag. Passade också på att köra dit vår gamla TV som hon skulle få och installera den. Karin bjöd på rostbiff och potatisgratäng, jättegott! Lukas blev lite trött och somnade i Pontus famn, men han höll fortfarande ett stadigt tag i en fin leksak. Den ville han inte släppa!


Söndagen blev en lugn hemmadag med lite promenad och besök i lekparken. Jag tog en cykeltur med Alfons till skogen i Bifrost där vi skulle plocka björnbär, men de flesta bären var inte mogna än så vi får komma tillbaka längre fram.

Den här veckan har Lukas fått sin första tand, 6 månader gammal.

torsdag 21 augusti 2014

Lukas firar ett halvår

Vecka 33

Veckan började med storm vilket innebar perfekt dragflygarväder! Vi gav oss ut på baksidan för att testa draken vi köpt på Mölndals muséum. Det var jättekul att flyga drake, men ganska svårt. Alfons och även Lukas tyckte detta var väldigt spännande!


På tisdagen började Pontus på sitt nya jobb så det blev skarpt läge för mig. Dessutom hade jag åkt på en förkylning och hade 38 graders feber och ont i halsen. Det blev dock lite mjukstart för Pontus började inte förrän 9:30 första dagen så han kunde lämna Alfons hos Marie först. Där var det utelek som gällde. Alfons gick runt och luktade på alla blommorna som en liten Ferdinand =).


På onsdagen var det mamma-pappa-barn-lekar som gällde hos Marie. Alfons fick vara bebis och det verkade han inte ha något emot! Det märks att det är många i gruppen som har småsyskon nu när det blir sådana här lekar.


Detta blev en halvkämpig dag då jag fortfarande var förkyld och bara hade sovit ca 4 timmar på natten. Som tur var så hade mamma och pappa ett ärende till Göteborg så de kom förbi några timmar på eftermiddagen och underhöll barnen lite så jag kunde ta igen mig i soffan.

På torsdagen var jag lite piggare även om förkylningen fortfarande satt i. Alfons och gänget gjorde en utflykt till Eklanda för att hälsa på ett dagbarn som fått syskon. Här sitter Alfons och mumsar på utflyktslunchen, korv och ägg.


Eftersom de ändå passerade vårt hus så kunde de både hämta och lämna Alfons hemma. Vilken service!


Natten till fredagen vaknade Lukas plötsligt efter att ha sovit någon timme och var alldeles otröstlig. Han hade varit lite nysig och snorig under dagen så det var väl en släng av förkylning. Han vägrade att ta bröstet och bara gallskrek trots att jag gick upp och bar honom. När han skrikit i ca 45 min provade jag att ge honom en supp med Panodil. Efter det lugnade han sig och tog bröstet och somnade om. Han måste ha haft ont någonstans för så här brukar han aldrig hålla på annars på nätterna.

På fredagen var det bättre med Lukas och även med min förkylning. Louise, Viktor och Theo kom hit på eftermiddagen. Vi var här hemma och Alfons och Viktor lekte så bra. Vi hade även lite picknick i trädgården för vädret var i alla fall hyfsat.

På lördagen hade vi bestämt oss för att åka ner till Varberg och tillbringa några timmar på Getterön 1:a vik. Där hade jag inte varit på flera år. Vi mötte upp mamma och pappa vid restaurangen Stinas där vi började med att äta lunch. Det var en mysig restaurang med väldigt god mat. Jag åt ugnsbakad lax. Det vore mysigt att åka dit och äta någon gång på hösten när det är riktigt ruskväder. Efter maten gick vi en sväng i hamnen och tittade på båtar. Det var väldigt blåsigt! Alfons tog en ridtur på den här stora fågeln.


Sedan gick vi till lekplatsen så att Alfons fick gunga lite.


Jag tycker det är så härligt att vara vid havet även när det inte är badväder. Alfons tyckte också det var roligt att klättra lite på klipporna.


Att rita i sanden är också en favorit.



Här hade några barn byggt en liten by.


Blåsigt värre!


Pappa var den enda som var badsugen, men det såg inte ut att vara så skönt i vattnet!


Efter ett par timmar på Getterön åkte vi hem till mamma och pappa och värmde oss.



Det var skönt att komma inomhus! Lukas skulle fylla ett halvår nästa dag och detta firade vi med budapeststubbe! Lukas fick den här gosiga fleecetröjan och mössor i present.



För att inte Alfons skulle bli avundsjuk fick även han en present i form av Duplo. Detta var väldigt populärt. Jag och pappa gick en promenad med Lukas och Alfons cyklade lite på sin springcykel med mormor.

På kvällen såg jag och Ponta äntligen färdigt Wolf of Wall Street som vi hållit på med flera kvällar nu (den var nästan 3 timmar lång). Tyckte inte den var så jättebra även om jag gillar DiCaprio. Vi har även sett Mig äger ingen med Mikael Persbrandt som var väldigt bra. Hyrde också en svensk film som hette Bäst före som var sådär. Kul att komma igång med lite filmtittande igen nu. Det har varit lite dåligt med det sedan Lukas föddes.

På söndagen fyllde lillen alltså ett halvår. Man kan inte fatta att det redan har gått 6 månader sedan han kom. Man minns ju knappt tiden före Lukas! Eftersom vi hade en hel budapeststubbe kvar så bjöd vi över Nicklas, Sara och Alice på lite fika. Här har Alfons och Alice sagostund med mamma Sara.


Nu har Lukas börjat bli intresserad av vissa leksaker. Den här nyckelknippan kan han sitta och skramla med ganska länge.


Så go och glad han är den lille! Man bara smälter ju av det här tandlösa leendet!

söndag 17 augusti 2014

Tillbaka till dagmamman samt Lisebergsbesök

Vecka 32

Veckan började med en liten shoppingtur på 421 med Lukas. Jag skulle köpa en present till barnens nyfödda syssling, Mys lillasyster. Köpte även en cool tröja till Alfons.

Efter shoppingrundan tog vi en promenad hem till Nicklas och Alice där Pontus och Alfons redan befann sig. De hade varit på Biblioteket och busat på förmiddagen. Nicklas bjöd på lunch och sedan gick vi hem igen för Alice skulle sova. På eftermiddagen var det uppehållsväder så då gick vi bort till vår lekpark så barnen fick springa av sig lite. Alfons har blivit en hejare på att hoppa:


På tisdagen fick Alfons gå till Marie igen efter ett sommarlov på 4 veckor. Han var riktigt taggad för att gå dit och hade sin nya girafftröja på sig. Medan Alfons var hos Marie passade jag och Pontus på att ta vara på "barnledigheten". Nicklas var också barnledig idag så vi åkte till Gullbergsbro och gick en runda på äventyrsgolfen. Nu gick det bättre för mig och jag vann faktiskt partiet på 45 slag. Härligt! Efteråt åkte vi till Mr Johansson och käkade lunch. Det var en riktig jackpot för de hade fläsk med raggmunk, min favorit!

Alfons hade haft det jättebra hos Marie och när vi gick och hämtade honom ville Pontus, Maria och Emilia följa med hem till oss och leka. Det tyckte Alfons var kul och han och Pontus lekte ett par timmar hemma hos oss.

På onsdagen var det dags att må dåligt igen efter en sömnlös natt med magont. Tycker dock att detta inträffar mer sällan nu, kanske en gång i veckan. Hoppas att det går åt rätt håll. Jag vilade 2,5 timme på förmiddagen och sedan mådde jag lite bättre. Tom, Ulle, Elias och Sigge kom hit och vi gick till lekparken och hade fika med. Det blev en mysig eftermiddag. Lukas och Sigge låg på en filt och verkade faktiskt konversera lite med varandra. Gulligt! Efter ett par timmar i lekparken var vi jättehungriga så vi åkte till Franks och käkade middag där.

Idag var det Alfonsdagen så vi hade köpt en liten present till honom i form av ett djurpussel. Oj, vad han gillade den presenten! Trodde pusslet skulle vara för svårt för det var 24 bitar och ett sådan där man ska haka i bitarna i varandra (han har inte provat sådana pussel förut), men efter att ha hjälpt honom ett par gånger klarade han hela pusslet själv och la det om och om igen.

Nu har Lukas börjat sitta med vid bordet vid nästan varje måltid. Det går rätt så bra och det är skönt att inte behöva ha honom i knät så mycket. Vi har även börjat ge honom smörgåsrån att knapra på. Han har lite svårt att föra rånet till munnen, men ibland lyckas han!


På torsdagen var det fint väder och det var utelek som gällde hos Marie. Till Alfons stora förtjusning var Janyn hemma denna veckan och Alfons fick hålla honom i handen när de var ute och gick.


Alfons leker på Maries gård.
När vi hämtat Alfons gick vi hem till Jesper, Maja, My och den nyfödda lilla bebisen. Oj, vad liten hon var! Jag har redan glömt hur små nyfödda bebisar är. Dock så var den här lilla mycket mindre än Lukas var när han föddes. Hon hade långt mörkt hår och var ganska lik sin storasyster! Alfons och My lekte och klädde ut sig. Sedan fortsatte vi leka lite på deras gård.




Fredagen blev en rätt så lugn dag. Pontus och Alfons var hos Moa på förmiddagen och lekte i hennes nya lekstuga. Själv försökte jag vila med Lukas, men han var pigg och ville inte sova. På eftermiddagen åkte jag och Alfons upp till Stensjön för årets kanske sista dopp. Det var fortfarande varmt och skönt i vattnet och vi badade en lång stund. Alfons var helvild och hoppade från bryggan till mig flera gånger.

På lördagen åkte vi hem till Louise, Johan, Viktor och Theo. Så här glad var Lukas i bilen till Lindome!


Lukas fick prova Theos babygym. Han hade aldrig testat ett sånt förut och han tyckte det var superkul! Dock så är det nog ingen idé att köpa ett sånt till honom nu, för han lär ju snart tröttna på det när han lär sig sitta och krypa.


Louise var iväg och sjöng på ett bröllop så jag och Pontus fick hänga med Johan. Vi fikade och killarna lekte. Alfons och Viktor lekte jättebra, mest med Viktors alla bilar. När Louise kom hem började killarna bli trött och fick sätta sig i soffan med paddan en stund. Detta tyckte Alfons så klart var spännande och Viktor var så snäll och lånade ut den till honom.


På söndagen var det dags för årets första Lisebergsbesök. Helt otroligt att vi inte kommit iväg innan, men bättre sent än aldrig! Mamma, pappa och Putte var också med. Vi köpte ett häfte så att Alfons skulle få åka lite. Ännu är han inte 90 cm så det fanns bara några grejer som han fick åka. Med sandaler var han 89,5 cm. Snopet Alfons! Lukas fick komma upp och amma och därefter sov han i vagnen nästan hela Lisebergsbesöket.


Alfons åkte Farfars bil med morfar.


Han åkte Ponnykarusellen med både mormor och mig.


Han vågade även gå fram och hälsa på Lisebergskaninen!


Sedan fick mormor åka med i Hoppalångflygplanen.


Putte fick åka med på Kaninresan.


 
Alfons åkte även Drakskeppen med morfar. Det var lite köer till en del attraktioner, men detta klarade Alfons förvånansvärt bra. Han tyckte verkligen det var skitkul att åka, så det får nog bli ett besök till på Liseberg innan de stänger för sommaren. Alfons var så stolt när han vinkade till oss från alla åkattraktioner.
 
Förutom åkandet så hann vi med att ta kaffe och baguette på Mackasinet (jättegoda baguetter), spela lite på olika hjul (lyckades vinna bilar och chips) och några skicklighetsspel. Efter några timmar på Liseberg var vi både trötta och hungriga så dagen avslutades med en brakmiddag på Mr Johansson. Vilken härlig avslutning det blev på den här veckan! 

måndag 11 augusti 2014

Sista sommarlovsveckan

Vecka 31

Detta var sista sommarlovsveckan för Alfons och han längtar redan efter att få gå till Marie igen! Den här veckan hade vi besök av mamma, pappa och min mormor Cajsa. Det var en varm dag så vi satt ute i trädgården och fikade. Det var roligt att träffa mormor igen. Hon är ganska förvirrad nu, men jag tyckte i alla fall inte att hon var värre än förra gången vi sågs (i mars). Hon tyckte nog att det var roligt att få träffa barnen igen.

Alfons gammelmormor Cajsa.
  
Mamma fick hjälpa till att bära lite på Lukas.

Alfons ville visa att han kunde "simma" i sin nya pool.
Mormor Cajsa hade med sig presenter till barnen. Lukas fick två bitringar som han gillar väldigt mycket. Alfons fick den här tuffa pirathatten!


En kväll körde vi lite kubb, grill och poolbad med Nicklas, Sara och Alice. Barnen badade först och sedan åt vi jättegoda hemmagjorda hamburgare som vi grillat. Efter maten började barnen skvätta lite vatten på varandra trots att de hade kläderna på. Detta urartade sedan till det stora vattenkriget. Åh så roligt de hade!


På torsdagen fyllde Putte år och då spelade jag in den här fina hälsningen till honom.


I år har det inte blivit ett enda slag med golfklubban så vi tyckte det var dags att gå en runda på äventyrsgolfen. Vi bjöd med Nicklas och Sara på ett varv. Även Alfons och Alice skulle spela lite, men till slut var det mycket roligare att leka med håvarna i vattnet. Jag var i urdålig form och hade ingen känsla alls. Fick t o m stryk av våra kompisar som inte brukar spela golf.


På fredagen blev det lite lekparkshäng.


På lördagen åkte vi till Varberg för att fira Puttes födelsedag. Mamma och pappa hade också bröllopsdag och mamma hade namnsdag så det var mycket att fira. Vi började med lunch bestående av hälleflundra och potatissallad. Jättegott! Sedan bar det iväg till Apelviken för det var härligt badväder. Jag hade haft ont i magen och inte sovit någonting på hela natten så jag kände mig ganska trött. Som tur var så sov Lukas nästan hela tiden vi var på stranden så jag kunde ta igen mig lite på en filt. Hann också med lite bad med Alfons och gänget. Det var fortfarande varmt och skönt i havet. 

När vi började känna oss färdigbadade så åkte vi hem till mamma och pappa för att fira Putte. Det blev både baguette, småkakor och jordgubbstårta, åh så gott! 


Födelsedagsbarnet fick dricksglas från Iittala av oss.


Lukas var lite busig i mormors famn.


På söndagen var jag piggare igen efter att ha sovit som en klubbad på natten. Vi bestämde träff med Johan, Louise, Viktor och Theo. Eftersom det skulle regna hela dagen bestämde vi oss för att gå på Mölndals Stadsmuséum som hade en 80-talsutställning för tillfället. Det var verkligen en nostalgitripp att gå på utställningen. Dock var det inte så roligt för barnen. Det bästa för dem var nog shoppen där det fanns massor med roliga leksaker. Vi köpte en drake till Alfons för vi tänkte att det kunde vara kul att testa att flyga drake med honom. 

Efter muséebesöket ville vi göra något roligt för barnen så vi åkte bort till Järnbrott och Triumfglass. Det var jättegod glass där. Jag och Alfons delade på två kulor vanilj och stracciatella och det var som fyra kulor typ. Sedan såg vi att Burger King hade en hoppborg så vi gick dit så att barnen fick prova detta. Både Alfons och Viktor hade jättekul i hoppborgen. Efter en lång stund kom Alfons bort till oss alldeles svettig i håret och sa "Vatten!".